İçeriğe atla

Viktor Avbelj

Viktor Avbelj
Viktor Avbelj, 1961
Slovenya SC Başbakanı
Görev süresi
1962-1965
Yerine geldiğiBoris Kraigher
Yerine gelenJanko Smole
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Şubat 1914(1914-02-26)
Ölüm 3 Nisan 1993 (79 yaşında)
Ljubljana
Vatandaşlığı Yugoslavya Krallığı, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti
Milliyeti Sloven
Partisi Slovenya Komünistler Ligi
Diğer siyasi
bağlantıları
Yugoslavya Komünistler Birliği
Mesleği Politikacı, aktivist, asker
Askerî hizmeti
Bağlılığı Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti
Rütbesi Tümgeneral
Çatışma/savaşları II. Dünya Savaşı

Viktor Avbelj (26 Şubat 1914 - 3 Nisan 1993, Ljubljana), Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.[1] Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.[2]

Viktor Avbelj 26 Şubat 1914 tarihindefakir bir köylü ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra Ljubljana Hukuk Fakültesi'nden 1939 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında devrimci öğrenci hareketlerine katıldı ve 1937 yılında Yugoslavya Komünist Partisi üyesi oldu. Dönemin tanınan isimleri olan Franc Leskošek ve Boris Kraigher gibi isimlerie politik faaliyetler yürüttü.[3][4]

İtalya Krallığı'nin Slovenya'yı işgali sonrasında eylemler organize etmesi nedeniyle 29 Ekim 1941 tarihinde İtalyan askerlerce tutuklandı. 11 gün sonra sahte belge yardımıyla serbest kalmayı başardı. Aralık 1941'de Slovenya Komünist Partisi Bölge Komitesi Sekreteri seçildi. Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı'na katıldı.[5]

1962-65 yılları arasında Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanlığı görevini yürüttü.[6][7]

Viktor Avbelj, 3 Nisan 1993 tarihinde Ljubljana'da öldü.

Kaynakça

  1. ^ Ljubo Sirc. Portrait of a Political Policeman 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.
  2. ^ Janez Svajncer. The Slovenian Partisan Campaign of 1944 30 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.
  3. ^ "Vojna enciklopedija" (knjiga prva). Beograd: Jugoslavenski leksikografski zavod. 1970.
  4. ^ Avbelj, Viktor (1914–1993) 30 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.
  5. ^ "Narodni heroji Jugoslavije". Beograd: Mladost. 1975.
  6. ^ The A to Z of Slovenia 28 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 27 Ekim 2016.
  7. ^ Bevc, V. (2008). Smiling Slovenia: political dissent papers. Peter Lang.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

Kvalifikacija za Millstreet, Millstreet, İrlanda'da düzenlenen 1993 Eurovision Şarkı Yarışması için gerçekleştirilen ön elemedir. Eurovision Şarkı Yarışması'na daha önce hiç katılmamış yedi ülkenin yer aldığı ön eleme 3 Nisan 1993 tarihinde Ljubljana, Slovenya'da bulunan RTV SLO stüdyolarından Tajda Lekše'nin sunuculuğu aracılığıyla canlı olarak yayınlanmış ve üç ülke 1993 Eurovision Şarkı Yarışması finaline yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Komünist Partisi (1993)</span>

Ukrayna Komünist Partisi, Ukrayna'da 1993 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ukrayna teşkilatlanmasının halefi olarak kurulan bir siyasi partidir. Marksist-Leninist ideolojide olan siyasi partinin lideri 1993 yılından bu yana Petro Simonenko'dur. Komünist Parti 1993 yılından 2002 yılındaki seçimlere kadar tüm genel ve yerel seçimlerde birinci geldi.

<span class="mw-page-title-main">Faşizme ölüm, halka hürriyet</span> Slogan

"Faşizme ölüm, halka hürriyet", II. Dünya Savaşı kapsamındaki Yugoslavya Halk Kurtuluş Savaşı sırasında özellikle Yugoslav Partizanları olmak üzere Yugoslavya'daki tüm direniş hareketinin resmi sloganı olarak bilinen slogan. Bu slogan savaş sonrasında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde ve dünya komünist hareketi tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Miha Marinko</span> Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı

Miha Marinko, Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Günümüzde Slovenya'da ulusal kahraman olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kidrič</span>

Boris Kidrič, Sloven partizan, Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Edvard Kardelj ile birlikte Titoist politikaların uygulayıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Stane Kavčič</span>

Stane Kavčič, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde, bir Sloven komünist politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Boris Kraigher</span> Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı

Boris Kraigher, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anton Vratuša</span>

Anton Vratuša,, Slovenya başbakanı ve Birleşmiş Milletler nezdinde Yugoslavya büyükelçiliği yapmış eski bir siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Janko Smole</span>

Janko Smole, Sloven komünist partizan, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Yugoslavya'da ve Slovenya SC'de ulusal kahraman olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Marinc</span>

Andrej Marinc, Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Janez Zemljarič</span> Sloven siyasi komiser

Janez Zemljarič, Sloven komünist politikacı, Marksist-Leninist aktivist, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Vida Tomšič</span>

Vida Tomšič née Bernot, Sloven komünist politikacı ve aktivist. II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav partizanları cephesinde savaştı ve Halk Kahramanı Nişanı'na layık görülü. Uzun yıllar Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde pek çok hükûmet pozisyonunda bulundu. Tomšič, kadın haklarını ülkenin bütünüyle sosyal ve ekonomik kalkınmasına tamamen bağımlı olarak gören bir Marksist feministti.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Ulusal Kurtuluş Komitesi</span> Sol görüşlü anti-faşist örgüt

Sloven Ulusal Kurtuluş Komitesi veya kısaca SNOS, II. Dünya Savaşı sırasında Slovenya'da anti-faşist hareketin en yüksek yönetim organı. Başkanı Josip Vidmar idi. Yugoslav direniş hareketinin bir parçasıydı. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Majda Vrhovnik</span> Slovenyalı casus

Majda Vrhovnik veya Lojzka, Sloven komünist, tıp öğrencisi, casus. Klagenfurt'da Slovenya Komünist Partisi Bölge Komitesinin bir üyesiydi ve ölümünden sonra Yugoslavya kahramanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Milka Planinc</span> Eski kadın Hırvatistan başbakanı

Milka Planinc, Hırvatistan'dan Yugoslav bir siyasetçi. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti başbakanıydı ve bu makamdaki ilk ve tek kadın olarak 1982'den 1986'ya kadar görev yaptı. Planinc diplomatik olarak tanınmış bir Komünist devletteki ilk kadın hükûmet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Milan Kučan</span>

Milan Kučan 23 Aralık 1991'den 22 Aralık 2002'ye kadar Slovenya'nın ilk Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Sloven bir politikacı. Slovenya cumhurbaşkanı olmadan önce, 10 Mayıs 1990-23 Aralık 1991 tarihleri arasında SR Slovenya Başkanlığının 13. Başkanıydı.