İçeriğe atla

Vikiversite

Vikiversite
Wikiversity belirtkesi
wikiversity.org ana sayfası
SahipWikimedia Foundation
OluşturanWikimedia topluluğu
URLwww.wikiversity.org
Slogan"öğrenmeyi özgür kıl"
Ticari?Hayır
Site türüEğitsel, kendi kendine öğrenme
Kayıt-
Kullanılabilir dil(ler)Birçok dilde
Başlama tarihi15 Ağustos 2006 (18 yıl önce) (2006-08-15)

Vikiversite; öğrenme topluluklarını ve bunlara ait araç ve gereçleri destekleyen Wikimedia Foundation[1] projesidir. Projenin Wikipedia gibi daha sağlam yapılı projelerden ayrılan yönü, içeriği kullanıcıya doğrudan sunmak yerine bir dizi rehber ve ders içeriyor oluşudur.

Proje ayrıntıları

Vikiversite, özgür öğrenme araçlarının üretildiği temel alandır.[2] Bu nedenle, özgür ve açık eğitsel kaynaklar üreten çalışmalara benzer biçimde eğitsel amaçlarla kullanılmaktadır.

Vikiversite'nin temel öncelik ve hedefleri şunlardır:

  • Tüm dil toplulukları ve yaş öbekleri için özgür içerik ve öğrenme araçları/kaynakları üretmek
  • Bu araçları destekleyen öğrenme projeleri oluşturmak[3]

"Öğrenmeyi özgür kıl"[4][5] sloganıyla yola çıkan Vikiversite, "öğrenme öbekleri" ve "yaparak öğrenmeyi" temel alan bir e-öğrenme modeline sahiptir. Vikiversite katılımcılarının öğrenme projelerinde etkin rol almalarını öngören bu model, öğrenmenin yürütülen projelerin ayrıntılandırılması, düzenlenmesi ve özetlenmesi yoluyla kolaylaştırılabileceği savını ortaya atmaktadır. Vikiversite öğrenme projeleri belirli bir konuya ilişkin ayrıntılar içeren viki sayfalarından oluşmaktadır.[6] Vikiversite katılımcıları öğrenme hedeflerini ortaya koymaları konusunda yüreklendirilmekte ve topluluk, bu hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik öğrenme etkinlikleri hazırlamaktadır. Ne var ki, projenin henüz yeni oluşu[7][8] kullanılan öğrenme modelinin sıkça yenilenmesini gerektirmektedir.

Öğrenme kaynakları bir kişi ya da öbek tarafından kendi özgür iradeleriyle hazırlanmaktadır.[9] Ders planları, izlenceler, farklı sitelere bağlantılar, çözümlü soru örnekleri, bilgisayar benzetimleri ve okuma parçaları belli başlı kaynaklar arasındadır. Bu kaynaklar arasında yer almayan ders kitapları ise gerektiğinde başvurulmak üzere Vikikitap bünyesinde saklanmaktadırlar.[10] İlgi duyulan hemen her konuya eğilen öğrenme öbekleri Vikiversite'nin temel kaynaklarını oluşturmaktadır. Bu kaynaklar Vikiversite kullanıcısı olmayan eğitmenler tarafından da GÖBL (Wikipedia'ya benzer biçimde) kapsamında kullanılabilmektedir. Ayrıca Türkçe Vikiversite'de 36 madde bulunuyor.

Tarihçe

Vikiversite'nin beta sürümü 15 Ağustos 2006'da İngilizce olarak resmen başlamıştır.

Diller

Vikiversite halihazırda on farklı dilde etkin durumdadır. Bunlar; İngilizce, Fransızca, Fince, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca, Çekçe, Portekizce ve Japonca sürümleridir. Diğer dillerdeki Vikiversite projeleri "beta"18 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sayfasında geliştirilmektedir.

Yeni açılan Vikiversite sürümlerinin "beta" evresini tamamlamaları için Vikiversite topluluğunun araştırma etkinliklerini düzenleyen yönergeler hazırlaması gerekmektedir. Vikiversite, Wikimedia Araştırma Ağı ya da benzer viki tabanlı oluşumlar tarafından yürütülen araştırmaların toplandığı bir havuz görevi de görebilmektedir. Bir dildeki Vikiversite sürümü tersi kabul edilmedikçe özgün araştırmalara destek verir. Araştırmacıların uygun araştırma rehberlerini göz önüne almaları ve bu belgeleri gerek duyuldukça güncellemeleri beklenmektedir.[11][12]

Ayrıca bakınız

  • Vikiversite'ye ilişkin bir değerlendirme (İngilizce)
  • OpenLearn — Open University'nin özgür eğitsel kaynaklar sağlamayı amaç edinen projesi

Kaynakça

  1. ^ Açılış Konuşması 26 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Jimbo Wales, Wikimania 2006 (Ses kaydı 20 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  2. ^ "Bir Öğretim Aracı OLarak Vikiler ve Wikipedia" 28 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Piotr Konieczny; International Journal of Instructional Technology and Distance Learning; Ocak 2007, C. 4, No. 1.
  3. ^ Onaylanmış Vikiversite proje önerisi 19 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wikiversity
  4. ^ Wikiversity:Learning 27 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wikiversity
  5. ^ Vikiversite öğrenme modeli 24 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wikiversity
  6. ^ Vikiversite öğrenme projeleri portali 3 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wikiversity
  7. ^ Özgür Ansiklopedi Wikipedia'dan Yeni Bir Oluşum: Wikiversity 30 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Andrea L. Foster; The Chronicle of Higher Education; 16 Aralık 2005.
  8. ^ Wikiversity Yeniden Canlanıyor 30 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., PC World
  9. ^ "Her Öğretmene Bir Dizüstü Bilgisayar: Öğretmen Yetiştirme Müfredat ve İzlencesi" 19 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ian Kennedy, Delia Pass, Roxan Cadir; Uluslararası Bilgi Teknolojileri ve Öğretmenlik Eğitimi Konferansı 2007, s. 2564-2569
  10. ^ Wikiversity:What Wikiversity is not 6 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Wikiversity
  11. ^ "Vikiversite bünyesinde yapılan araştırmaların kapsamı (çalışma sürmekte)". 15 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2009. 
  12. ^ "Vikiversite araştırma rehberleri (çalışma sürmekte)". 7 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viki</span> ziyaretçilerin düzenleyebileceği web sitesi türü

Viki, bir iş birliği etrafında toplanan kimselerin web tarayıcı üzerinden yeni sayfalar oluşturmasına, sayfalarda düzenlemeler yapmasına ve bu sayfaları birbirine bağlamasına olanak sağlayan MediaWiki vb. bir yazılım altyapısı kullanan web sitelerinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jimmy Wales</span> Vikipedinin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi

Jimmy Donal "Jimbo" Wales, Vikipedi'nin iki kurucusundan biri olan Amerikalı internet girişimcisi. Jimmy Wales bunun yanında Vikipedi ve çeşitli viki projelerini yöneten, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Wikimedia Vakfı'nın kurucusu ve ayrıca Wikimedia ile bağlantısı olmayan ve kâr amaçlı bir barındırma hizmeti olan Fandom adlı şirketin de kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Wikimania</span>

Wikimania, viki projeleri kullanıcıları için Wikimedia Vakfı tarafından düzenlenen uluslararası bir konferanstır. Viki Çılgınlığı anlamına gelen Wikimania, ilk defa 5, 6, 7 Ağustos 2005 tarihlerinde Almanya'nın Frankfurt şehrinde yapıldı. Araştırmacılar ve konuşmacıların katıldığı konferansta, Vikipedi üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar, Wikimedia Vakfı tarafından yürütülen diğer projelerle ilgili çalışmalar, wiki kültürü ve teknolojisi konuları işleniyor. Özgür yazılım ve özgür içerik konuları da konferansın ele aldığı başlıklar. Programda, slayt sunumları, poster sunumları, sohbetler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uzaktan eğitim</span> Eğitim modeli

Uzaktan eğitim öğrenenlerin zaman ve mekan bağlamında birbirlerinden ve öğrenme kaynaklarından uzak olduğu eğitim modelidir. Uzaktan eğitimin gelişim evreleri incelendiğinde geçmişinin sanıldığından daha eskiye dayandığı; içeriğin sunumu ve kullanılan teknolojilere beş ana döneme ayrıldığı görülmektedir. Birinci dönem,1700'lü yılların ilk çeyreğinde ortaya çıkan yazışarak eğitimin sağlandığı ve özellikle posta hizmetlerinde yaşanan gelişmelerin önemli etkilerinin olduğu dönemdir. İkinci dönem ise 1900'lü yılların ilk çeyreğinde radyo ve televizyonun yaygınlaşması ile kitlesel eğitimin öne çıktığı dönemdir. Üçüncü dönem, 1960 ve 1970'li yıllarda açık üniversitelerin ortaya çıkmasıyla yaşanan gelişmeleri nitelemektedir. Dördüncü dönem 1980'li yıllarla beraber ortaya çıkan telekonferans teknolojileriyle yaşanmıştır. Son olarak beşinci dönem ise 1900'lü yıllarla başlayan ve bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda özellikle bilgisayar, İnternet ve diğer iletişim araçlarının yaygın olarak kullanıldığı dönemi nitelemektedir. Uzaktan eğitim, disiplinler arası bir alandır ve öğrenen, öğreten ve öğrenme kaynaklarının birbirinden uzakta olmasından dolayı ortaya çıkan sınırlılığı ortadan kaldırabilmek için farklı teknolojileri kullanır. Uzaktan eğitimin bu özelliği kavramın bir çatı kavram olarak ortaya çıkmasına neden olmuş; yazışarak öğrenme, tele öğrenme, e-öğrenme, m-öğrenme, çevrimiçi öğrenme, esnek öğrenme gibi kavramları da nitelemek için kullanılmıştır. Çoğu zaman uzaktan eğitin ve açık ve uzaktan öğrenme kavramları birbiri yerine kullanılmaktadır. Günümüzde özellikle bilgisayar ve çevrimiçi teknolojilerle kullanılan hali en yaygın halidir ve sağladığı yaşam boyu öğrenme fırsatları ile eğitimde ana akımın bir parçası olmuştur. Uzaktan eğitim sisteminde sanal üniversite, sanal sınıf, sanal sınıf, teleseminar gibi kavramlar yaygındır.

Okul psikolojisi, klinik psikoloji ve eğitsel psikolojinin ilkelerinin öğrencilerin davranış ve öğrenim sorunlarını tespit ve tedavisine yönelik kullanıldığı bir alandır. Okul psikologları çocuk ve ergen gelişimi, öğrenme teorileri, kişilik teorileri gibi alanlarda eğitim, mesleklerinin etik, hukuki ve idari kuralları hakkında da bilgi sahibidirler.

<span class="mw-page-title-main">Vikikitap</span>

Vikikitap (Wikibooks), Wikimedia Vakfı'nın projelerinden biridir. Burada kullanıcıların katkıları ile özgür, açık içerikli kitaplar, kılavuzlar, çeşitli yazılar hazırlanmaktadır. Türkçe VikiKitap'ta 25 Aralık 2016'ya kadar 1.152 kitap maddesi ve yaklaşık 85 kitap hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe Vikipedi</span> Vikipedinin Özbekçe sürümü

Özbekçe Vikipedi, Vikipedi'nin Özbekçe sürümüdür. 23 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Özbekçe Vikipedi'nin 296.335 maddesi, 146.638 kullanıcısı ve 16 hizmetlisi bulunmaktadır. Madde sayısına göre 56. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Türk dilleri'ndeki Vikipedilerin arasında Türkçe ve Kazakça Vikipedilerinden sonra üçüncü en büyük Vikipedi sürümüdür. Özbekistan'da Özbekçe Vikipedi'ye erişim engellenmiştir. Engellenme sebebi olarak hükûmetin çalışmalarının makalelerde eleştirilmesi gösterilmiştir. Başka spekülasyonlara göre de hükûmetin Özbekçeyi sadece kendi tahakkümünde görmek istediği için vikipediyi engellediği hakkındadır.

M-öğrenme , öğrenmenin mobil araçlarla gerçekleştirildiği bir uzaktan eğitim modelidir. Bununla beraber mobil öğrenme, mekândan bağımsız olarak içeriğe erişmeyi, diğer bireylerle iletişim kurmayı sağlayan bir öğrenme biçimidir. Mobil öğrenme ortamları, mobil cihazlarla mekândan bağımsız olarak eğitimin mümkün olabileceğini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harmanlanmış öğrenme</span> Öğrenme modeli

Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wikimapia</span> Google Mapsi viki sistemiyle destekleyen bir çevrim içi eşlem ve uydu fotoğrafı kaynağı

WikiMapia veya VikiHarita, Google Maps'i viki sistemiyle destekleyen bir çevrimiçi harita ve uydu fotoğrafı kaynağıdır. Alexandre Koriakine ve Evgeniy Saveliev tarafından geliştirilen bu sistem 24 Mayıs 2006 tarihinde tüm dünyayı tanımlamak amacıyla hizmete girmiştir. Sistem, yaklaşık 14 milyon yer bilgisi bulundurmaktadır. WikiMapia'ya katkı yapabilmek için üye olmak gerekmektedir. 200.000'in üzerinde kullanıcı bu hizmetin etkin üyesi durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Ward Cunningham</span>

Howard G. "Ward" Cunningham Amerikalı bir bilgisayar programcısıdır. İlk viki uygulaması olan WikiWikiWeb'i 25 Mart 1995 tarihinde başlattı. Bo Leuf ile birlikte The Wiki Way adlı kitabı yazdı. Kitap wiki sistemlerinin kurulması ve yönetilmesini anlatmasının yanı sıra WikiWikiWeb ve Wikipedia'yı da anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikigezgin</span>

Wikivoyage, gezi yerleri ve seyahat konularının gönüllüler tarafından yazıldığı ücretsiz web tabanlı seyahat rehberidir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

Learning Management System (LMS) ya da Öğrenme Yönetim Sistemi ; uzaktan eğitim eğitim içeriklerinin ya da öğrenme ve geliştirme programlarının yönetimi, belgelenmesi, izlenmesi, raporlanması ve verilmesi için geliştirilmiş web tabanlı uygulamalar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bibsys</span>

BIBSYS, Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından kurulan ve düzenlenen bir idari kurumdur. Araştırma, öğretim ve öğrenmeyle ilgili verilerin - tarihsel olarak kütüphane kaynaklarıyla ilgili meta veri alışverişi, depolanması ve alınması üzerine odaklanan bir hizmet sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia hareketi</span> İçerik yayınları, Wikimedia kuruluşları ve bağımsız editörler dahil olmak üzere Wikimediadaki sosyal hareket

Wikimedia hareketi veya kısaca Wikimedia, Wikimedia Vakfı projelerine katkıda bulunanların oluşturduğu küresel bir topluluktur. Hareket, Vikipedi topluluğu etrafında oluşturuldu ve o zamandan beri, ortak projeler olan Wikimedia Commons, Vikiveri ve MediaWiki'ye katkıda bulunan gönüllü yazılım mühendisleri ve geliştiricileri de dahil olmak üzere diğer Wikimedia projelerine genişledi. Bu gönüllüler, Wikimedia Vakfı, tematik kuruluşlar ve kullanıcı grupları dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda kuruluş tarafından desteklenmektedir.

Eğitim yönetimi; bir grubun, bir eğitim sistemini yürütmek için yapıları denetlemek, planlamak, strateji oluşturmak ve uygulamak için, insan ve malzeme kaynaklarını birleştirdiği eğitim sisteminin yönetimini ifade etmektedir. Eğitim; bilgi, beceri, değer, inanç, alışkanlık ve tutumların, öğrenme deneyimleriyle bireylere kazandırılması durumudur. Eğitim sistemi; bakanlıklar, sendikalar, yasal kurullar, kurumlar ve okullar gibi eğitim kurumlarındaki profesyonellerden oluşan büyük bir sistemdir. Eğitim sistemi, zenginleştirmek ve geliştirmek için birlikte çalışan siyasi başkanlar, müdürler, öğretim personeli, öğretim dışı personel, idari personel ve diğer eğitim profesyonellerinden oluşur. Eğitim sisteminin tüm seviyelerinde ise yönetim gerekmektedir. Yönetim; bir kurumun planlanması, organize edilmesi, uygulanması, gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi ve bütünleştirilmesi konularını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soruşturma topluluğu</span>

CoI olarak kısaltılan soruşturma topluluğu, ilk olarak erken dönem pragmatist filozoflar C.S. Peirce ve John Dewey tarafından bilgi oluşumunun doğası ve bilimsel araştırma süreci ile ilgili olarak tanıtılan bir kavramdır. Soruşturma topluluğu, genel olarak, sorunlu durumlara yönelik deneysel veya kavramsal sorgulama sürecine dahil olan herhangi bir birey grubu olarak tanımlanır. Bu kavram, rasyonel gözlemciler tarafından nesnel olarak bilinebilen sabit, değişmeyen bir gerçekliği varsayan Kartezyen bilim modelinin aksine, bilimlerde bilgi oluşumunun sosyal kalitesi ve olumsallığına yaptığı vurguda yeniydi. Soruşturma topluluğu, bilginin zorunlu olarak bir sosyal bağlam içinde yerleşik olduğunu ve dolayısıyla meşruiyet için sorgulama sürecine dahil olanlar arasında öznelerarası anlaşmayı gerektirdiğini vurgular.