İçeriğe atla

Vikinglerin Galiçya seferleri

Catoira'da Viking heykeli

Vikingler'in Galiçya seferleri, Vikinglerin dokuzuncu yüzyıldan başlayıp on ikinci yüzyıla kadar devam eden Atlas Okyanusu üzerinden Galiçya'ya yaptıkları yağma ve fetih hareketlerini kapsar.[1]

Tarih

Viking savaşçılar, kaşifler, tüccarlar ve akıncıları 8. yüzyıldan itibaren İskandinavya'dan Batı Avrupa'ya yayıldılar. Kıyılara ve nehirler vasıtasıyla daha içerilere akınlar yaparak farklı bölgelerde yerleştiler. Normandiya'ya yerleşerek burayı üs seçtiler ve burada güçlü bir dükalık kurdular. Bu bölgeye yerleşen Vikingler daha sonraları Normanlar olarak adlandırıldı.

St. Bertin Annals'e göre Vikingler Galiçya'da ilk kez 844 yılının Ağustos ayında göründü. Bu tarihte bir Viking filosu fırtınanın etkisiyle savrularak Galiçya'ya ulaştı. Burada karaya çıkan Vikingler Galiçya'yı istilaya başladılar ve Garonne Nehri boyunca kıyı köylerini yağmaladılar. Dönemin Asturya kralı I Ramiro Oviedo tarafından Farum Brecantium'da durdurulana dek fetih hareketlerine devam ettiler. Vikingler bu mağlubiyetten sonra Müslüman hakimiyetindeki Lizbon'a yöneldiler. Bir rivayete göre Vikinglerin mağlubiyetini Britonya piskoposunun duası sağlamıştır.[2]

859 yılında Vikingler bu sefer yüz gemi ile ikinci bir istila harekâtına başladılar.[2] Fransa kıyılarını yağmaladıktan sonra Arousa halicinden Iria Flavia'ya, ardından Santiago de Compostela'ya ulaştılar. Yerliler yağmayı istilacılara ancak haraç ödeyerek önleyebildi ama bu haraca rağmen Vikingler yerleşmeye devam etti; Kont Peter liderliğinde mücadele edilerek düşmanın otuz sekiz teknesi ve ordularının büyük bir kısmı yok edildi. Bu olayın sonucu olarak piskoposluk merkezi Iria Flavia'dan Santiago de Compostela'ya taşındı.

951 yılında, Asturya Krallığı'ndan sonraki dönemde, Vikingler ve Normanlar Galiçya'yı işgal için tekrar geldiler. Ancak kıyılardaki tahkimatın daha fazla arttırılması ve Mondonedo Piskoposunun güçleri karşısında işgalciler 964'te geri dönmek zorunda kaldılar.

968 yılında, Normandiya dükü artan Fransız tehlikesine karşı İskaninav müttefiklerine bir yardım çağrısında bulundu. Vikingler bunu Galiçya ve Fransa'daki zengin kilise arazilerini yağmalamak için de yeni fırsat olarak değerlendirerek yardım çağrısına olumlu karşılık verdiler ve sefer hazırlıklarına başladılar. Norveç Kralı II. Harald'ın kardeşi Gunrod komutasında İskandinavya'dan iki yüz gemi yola çıktı. Bu gemilerin yüz kadarı Britonya, Cantabria'yı ele geçirmeye ve geri kalan yüzü ise Xunqueira ile Santiago de Compostela'ya ulaşmak için Arousa halicine girdi. İşgalcileri durdurmaya çalışırken savaşta ölen Piskopos Sisnando yerine geçen Rosendo da başarısız oldu. Bölge Normanlar ve Vikingler tarafından ele geçirilerek tahrip edildi. Gemiler, 970 yılında Ferrol'dan ganimetle yola çıktılar ancak haliçte Kont Gonzalo Sánchez'in ordusu tarafından filo saldırıya uğradı ve savaşta liderleri Gunrod öldürüldü.

10. yüzyıldan sonra Viking saldırıları azalmakla birlikte devam etti. 1015 yılında Olaf Haraldsson'ın önderliğinde Castropol, Betanzos, Ribas de Sil ve Tui şehirlerine saldırılar yaptılar. Miño Nehri boyunca köyler ve kentler tahrip edildi. Bölge halkı katledildi ya da esir edildi.[3]

1028 yılında, "Galiçya" lakaplı Ulf Vermudo, önderliğinde Arousa halici üzerinden istilacılar geldi ancak Piskopos Cresconio güçleri tarafından mağlup edildiler. Haliçteki Arousa Kalesi güçlendirildi. 1066 yılında Piskopos Cresconio, Vikingler ile tekrar savaşmak zorunda kaldı.

Viking istilaları döneminin sona ermesiyle birlikte Santiago de Compostela'ya hacıların gelişi başladı. Seferler sonucunda Iria Flavia'daki imha edilen Piskoposluk merkezinin Santiago de Compostela'ya taşınması Galiçya'nın dini iktidar yapısında bir değişikliğe neden oldu. Arousa ve Santiago gibi birçok kale İskandinavlara karşı savunmak için inşa edildi. Yerliler ile Viking yağmacılar arasında ilişki olduğu muhtemel olmasına ve tüm Viking istilalarına rağmen Galiçya'daki Viking varlığı yüzeysel oldu.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Digging up the 'Spanish Vikings'". University of Aberdeen. 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2015. 
  2. ^ a b Rolf Scheen: Viking raids on the Spanish Peninsula 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Revistas / Militaria.
  3. ^ Vikings and Pilgrims in Galicia 25 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Pilegrim.no

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vikingler</span> Denizcilik, ticaret ve akıncılıkla uğraşan İskandinav kökenli kavim

Vikingler ya da Norslar, İskandinavyalı korsan ve tüccar kavimlerdir. Aslında "Viking" veya "Nors" bir millet adı değildir; Danlara, Norveçlilere, İsveçlilere ve diğer İskandinavlara kim olduklarına bakmaksızın verilen isimdir. Bu adlandırma Eski Norsçadaki Vikingr (yağmacı) sözcüğünden gelir ve Viking Çağı boyunca tüm Kuzey Cermenleri bu adla anılmıştır. Vikinglerin ataları antik Cermen halkları, konuştukları dil(ler) ise Cermen dil ailesine bağlı İskandinav dilleridir. Vikingler ömürlerinin büyük bir kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halktır. 8 - 11. yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri ele geçirmişlerdir. Viking akınları ile birlikte birçok manastır yok olmuştur. Olaya tanıklık eden ve hayatta kalarak Avrupa'nın çeşitli bölgelerine dağılan keşişlerin dramatik ve trajik anlatımları, yüzyıllarca sürecek bir Viking korkusu ve düşmanlığı yaratmıştır. Vikingleri kaba, ilkel, medeniyetten uzak bir kavim olarak betimlemişlerdir. Bu anlatımların etkisiyle, Avrupalıların Viking kültürüne uzun süre kayıtsız kaldıkları anlaşılmaktadır. Göçebe ve savaşçı bir kavim olan Vikinglerin yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirmektedir. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gotlar</span>

Gotlar, Güney İskandinavya'nın Gotland bölgesinde oturan eski bir Cermen kavmi. Gotlar 2. yüzyıldan itibaren İskitya, Dacia ve Pannonia'da yaşamışlar 3. ve 4. yüzyıllarda Bizans'ı yağma etmişler ve Aryanizmi benimsemişlerdir. 5. ve 6. yüzyıllarda Vizigotlar ve Ostrogotlar şeklinde ikiye bölünmüşler ve İberya ile İtalya'yı istila etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Santiago de Compostela</span> İspanyanın A Coruña ilinde belediye

Santiago de Compostela, İspanya'nın özerk bölgelerinden biri olan Galiçya'nın başkentidir. Kuzeybatıdaki A Coruña ili'ne bağlıdır ve 1997'ye kadar Galiçya bölgesi merkezi A Coruña şehri idi.

<span class="mw-page-title-main">İngilizler</span> İngiltere ile ilişkili bir halk

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Knut (İngiltere kralı)</span> 11. yüzyıl Danimarka, İngiltere ve Norveç kralı

I. Knut ya da Büyük Knut, İngiltere, Norveç ve Danimarka Kralı. Çatalsakal Sweyn'in oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Varegler</span>

Varegler ya da Varyaglar, Orta Çağ'da Doğu Avrupa'da yaşamış bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Bayeux İşlemesi</span>

'Bayeux İşlemesi, 1066 yılındaki Hastings Muharebesi sonucu Normanlar tarafından ele geçirilen İngiltere'nin tarihini Norman bakış açısıyla anlatan işleme kilim. Asıl ölçüleri 0,5 metreye 70 metre ölçüsündedir. Kanaviçe olduğu söylense de daha çok duvar kilimini andırır. Arka dikiş yöntemiyle yapılmıştır. Şekillerin yanı sıra işleme üzerindeki yazılar Latincedir. Aslı Fransa Bayeux'deki Musée de la Tapisserie de Bayeuxde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ripon</span>

Ripon şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Yorkshire ve Humber bölgesinde bulunan metropoliten-olmayan "Kuzey Yorkshire Kontluğu"'na bağlı ikincil bölge "Harrogate Beldesi Yerel İdaresi"'ne bağlı ve çok sınırlı bir "mahalle yerel idaresi " bulunan ve orta-çağlardan kalan katedrali bulunması dolayısıyla şehir olma statüsü de taşıyan bir şehirsel yerleşkedir. Ripon küçük bir şehir olup İngiltere ülkesinde bulunan şehir statüsü taşıyan beldeler arasında nüfus sıralamasında alttan dördüncü sıradadır. Ripon'un coğrafi olarak ve kraliyet törenleri için "Kuzey Yorkshire" törensel kontluğuna bağlı olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere'nin Normanlar tarafından fethi</span>

İngiltere'nin Normanlar tarafından fethi, 28 Eylül 1066 tarihinde İngiltere'nin Normandiya dükü William tarafından işgal edilmesiyle başlar. William 14 Ekim 1066 tarihinde yapılan Hastings Muharebesini kazanınca I. William olarak başa geçer. Yenik İngiltere kralı Harold Godwinson 25 Eylül 1066 tarihindeki Vikinglere karşı Stamford Bridge Muharebesinde zafer kazanmasına rağmen ordusunun oldukça yıpranmış olması muharebede belirleyici olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rollo</span> Normandiyanın ilk hükümdarı olan Viking

Rollo Norveç veya Danimarka asıllı Viking soyundan gelen Norman asilzade. Normandiya olarak bilinen Norman yerleşiminin ilk yöneticisidir, onun soyundan gelenler Normandiya Dükü olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Danegeld</span>

Danegeld, Viking savaşçılarının topraklarını yağmalamasına karşı saldırıya uğrayan bölge yöneticileri tarafından Vikinglere verilen vergidir. 11. yüzyıl boyunca bu vergiye geld veya gafol denmiş, danegeld deyimi 12. yüzyılla beraber kullanılmaya başlanmıştır. 9 - 11. yüzyıl arasında Viking saldırılarına yoğun olarak maruz kalan İngiltere ve Fransa'da krallık siyaseti hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ragnar Lodbrok</span> Viking savaşçısı ve kral

Ragnar Lodbrok veya Lothbrok, efsanevi Viking savaşçı ve kral. Eski Nors dilinde başta Ragnarssona þáttr olmak üzere çok sayıda sagaya konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Viking Ordusu</span>

Büyük Viking Ordusu, 865 yılında Danimarka ve güney İsveç'ten yola çıkarak İngiltere'yi istila eden birleşik silahlı kuvvete verilen addır. Bu döneme kadar Viking saldırıları genellikle vur-kaç şeklinde olmuş, özellikle yağma amaçlanmıştır. Büyük Viking Ordusunun ise amacı yeni topraklar fethetmek olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Björn Járnsíða</span> yarı efsanevi İsveç kralı

Bjørn Járnsíðe Ragnarsson yarı efsanevi İsveç kralı ve ünlü Viking savaşçısı Ragnar Lodbrok'un oğlu. Járnsíðe lakabı Türkçedeki yiğit ve alp sözcüklerinin Eski Norsça'daki karşılığıdır, savaşlardaki cesareti nedeniyle Bjørn'a bu takma ad uygun görülmüştür. 9. yüzyılda yaşamıştır, Munsö Hanedanının kurucusudur.

Ivar the Boneless Ragnarsson yarı efsanevi Dublin kralı ve ünlü Viking savaşçısı Ragnar Lodbrok'un oğlu. 9. yüzyılda yaşamış ünlü bir Berserker ve yöneticidir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Kuşatması (845)</span>

Paris Kuşatması ve sonrasında şehrin yağmalanması, 845 yılında Karolenj İmparatorluğu'na bağlı Batı Frank Krallığı'na yapılan Viking istilasının son aşamasını tanımlar. Viking kuvvetlerinin Danimarkalı bir şef olan Reginherus tarafından yönetildiği ileri sürülür, bu kişinin efsanevi karakter Ragnar Lodbrok olduğu düşünülmektedir. Yaklaşık 120 gemiden oluşan Viking filosu Mart ayında Atlantik Okyanusu'ndan Sen Nehri ağzına girerek ilerlemiştir. Francia kralı Dazlak Karl küçük bir birlikle saldırıp başarısız olmuştur. İlerleyen Vikingler Nisan ayında Paris'e ulaşmıştır. Şehre saldırarak ele geçiren Vikingler yaklaşık 2.5 ton altın ve gümüş Danegeld ödenmesinin ardından yağmayı sona erdirerek kentten ayrılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Wessex Krallığı</span> Büyük Britanyanın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır

Wessex Krallığı Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır. 519 yılından 10. yüzyılın başlarına kadar birleşik İngiliz devleti kuruluncaya kadar hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Vareglerden Yunanlara uzanan ticaret yolu</span>

Vareglerden Yunanlara uzanan ticaret yolu İskandinavya, Kiev Knezliği ve Bizans İmparatorluğu'nu birbirine bağlayan bir Orta Çağ ticaret yoluydu. Yol, tüccarların İmparatorluk ile doğrudan müreffeh bir ticaret kurmasına izin verdi ve bazılarını günümüz Belarus, Rusya ve Ukrayna bölgelerine yerleşmeye teşvik etti. Yolun çoğunluğu, Baltık Denizi, ona akan birkaç nehir ve Dinyeper nehir ve drenaj sistemi ile teknelerin karadan taşınması da içeren uzun mesafeli bir su yolundan oluşuyordu. Alternatif yol Dinyester boyunca Karadeniz'in batı kıyısında bitmekteydi. Bu daha özel alt yollara bazen sırasıyla Dinyeper ticaret yolu ve Dinyester ticaret yolu denirdi.

Trosly Konseyi, Haziran 909'da, eski Karolenj İmparatorluğu topraklarının Vikinglerin istilası altında olması nedeniyle ortaya çıkan kargaşa ortamında toplanan konseydir.