İçeriğe atla

Viki nineler

Viki Nineler
Kuruluş yeriBaşkurdistan
AmaçEğitici
MerkezSanal Uzay
Hizmet bölgesiDünya çapında
Resmî dillerWiki
Ana kurumWikimedia Foundation
ÜyelikVikipedi toplulukları
BütçeUS$0

Viki nineler (Başkurtça: Вики-өләсәйҙәр), Başkurtça Vikipedi'de yer alan ve emekli kadın gönüllülerden oluşan bir gruptur.

Tarihi

Bu grubun oluşma fikri 2016 yılında Izhevsk'te bir Wiki-Ural seminerinde ortaya çıktı. Projenin amacı, Eurovision'da sahne alan Buranovskiye Babuşki örneğini takip etmek ve yaşlı kadınların internette kendilerini tanıma potansiyelini göstermekti.[1] Bu grup en başında sosyal bir ağ olan VKontakte'nin "Başkurt kadınları" grubunun üyelerinden oluşmuştu. 2016 yılında St. Petersburg'da düzenlenen uluslararası bir konferans sırasında, diğer dil bölümleri temsilcilerinin talebi üzerine, viki-büyükanneler hakkında daha fazla bilgi halka sunuldu.[2][3][4] 2016 yılında Ukrayna'da düzenlenen uluslararası konferansta Muxamadeeva projeyi katılımcılara tanıttı. 2017 yılında Berlin'de. З. ӘЙЛЕ və Visem təxəllüsülü gönüllüleri (Ukraynaca Vikipedisinin gönüllüleri) uluslararası camianın önünde Viki nineleri hakkında bir sunum yaptı.[5] Aynı yıl Başkurtça Vikipedisinin altı viki ninenin de dahil olduğu büyük bir heyeti, Moskova'da viki konferansına katıldı ve burada katılımcılara faaliyetlerini anlattı.[6]Wikimedia Vakfı'nın yönetici direktörü Katherine Maher, 2019'da İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen Wikimania'nın kapanış töreni sırasında sahneden şunları söyledi: Başkurdistan'daki yaşlı kadınlardan oluşan bir grup benim çok hoşuma gidiyor. Onlar 2016'dan beri (ContentTranslation aracını kullanarak) Rusçadan Başkurtçaya makaleler çevirmekteler ve bugün Başkurtça bölümü yayınlanan çeviriler açısından ilk yirmi içinde yer almakta. Haydi bu büyükanneleri kutlayalım!

Aynı yılın 28-29 Eylül tarihlerinde Moskova'da uluslararası bir konferans düzenlendi. Etkinliğe grubunun bir üyesi olan Rəşidə Qizatullina katıldı. 11-13 Ekim tarihlerinde Sırbistan'ın Belgrad kentinde bir CEE konferansı düzenlendi. Etkinliğe grup adına katılan Guzel Sitdikova, katılımcıları viki-ninelerin çalışmaları ve sosyal ağlar aracılığıyla gönüllüleri çekmenin yolları hakkında bilgilendirdi.[7]

Ödülleri

  • Viki-nineler projesi, Federal Milliyetler Ajansı ve "Komsomolskaya Pravda" gazetesi tarafından düzenlenen "En İyi Sosyal Girişim" adaylığını kazandı (25 Ekim 2019) (projenin sahibi Z. ƏYLE ).
  • Viki ninelerin hikâyesi, Hayırseverlik Geliştirme Vakfı ("KAF" Hayır Vakfı) tarafından "Rusya'da Cömert Salı 2019" projesi kapsamında düzenlenen "Cömert Tarih" yarışmasında kazanan oldu.[8][9]

Galeri

Kaynak

Kaynakça

  1. ^ Ижкарын ортчоз нырысетӥез Урал вики-семинар 16 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Udmurt dili, 19 сентября 2016, сообщение об Уральском вики-семинаре 2016
  2. ^ "Йөрөгән таш шымара…". 18 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  3. ^ Вики-конференция 2016: Секция «Википедия на языках России».
  4. ^ Вики-конференция 2016: Слайды презентации башкирской юзер-группы
  5. ^ "Берлинды ла алдыҡ беҙ…". 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Татарский раздел «Википедии»: споры вокруг «России» и всемирная слава башкирских бабушек". 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  7. ^ "В Сербии презентовали движение «Викибабушки» из Башкортостана". 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  8. ^ "#ЩедрыйВторник". 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  9. ^ "«Вики-бабушки» Башкирии подарили 100 тысяч рублей БФ «Изгелек»". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Viki</span> ziyaretçilerin düzenleyebileceği web sitesi türü

Viki, bir iş birliği etrafında toplanan kimselerin web tarayıcı üzerinden yeni sayfalar oluşturmasına, sayfalarda düzenlemeler yapmasına ve bu sayfaları birbirine bağlamasına olanak sağlayan MediaWiki vb. bir yazılım altyapısı kullanan web sitelerinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">MediaWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki, GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemi kullanır. MediaWiki; 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunlu tutmaktadır. Eğer PHP'nin eski bir sürümünü kullanıyorsanız MediaWiki'nin 1.6.10 sürümünü kullanmak zorundasınız.

<span class="mw-page-title-main">Wikimania</span>

Wikimania, viki projeleri kullanıcıları için Wikimedia Vakfı tarafından düzenlenen uluslararası bir konferanstır. Viki Çılgınlığı anlamına gelen Wikimania, ilk defa 5, 6, 7 Ağustos 2005 tarihlerinde Almanya'nın Frankfurt şehrinde yapıldı. Araştırmacılar ve konuşmacıların katıldığı konferansta, Vikipedi üzerine yapılan çalışmalar ve araştırmalar, Wikimedia Vakfı tarafından yürütülen diğer projelerle ilgili çalışmalar, wiki kültürü ve teknolojisi konuları işleniyor. Özgür yazılım ve özgür içerik konuları da konferansın ele aldığı başlıklar. Programda, slayt sunumları, poster sunumları, sohbetler bulunmaktadır.

Afrika Uluslar Kupası CAF ülkeleri için temel uluslararası futbol turnuvasıdır. İlk kez 1957 yılında düzenlenen turnuva, 1968'den beri her iki yılda bir düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vikitür</span>

Vikitür viki tabanlı bir Wikimedia Vakfı tarafından desteklenen çevrimiçi bir projedir. Amacı, tüm türler için kapsamlı bir ücretsiz içerik kataloğu oluşturmaktır; proje genel halka değil bilim adamlarına yöneliktir. Jimmy Wales editörlerin derecelerine faks göndermeleri gerekmediğini, ancak gönderimlerin teknik bir izleyici ile toplanması gerektiğini belirtti. Vikitür GNU Özgür Belgeleme Lisansı ve CC BY-SA 3.0 altında bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi</span> Ücretsiz ve reklamsız internet ansiklopedisi

Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OpenStreetMap</span> serbestçe düzenlenebilir dünya coğrafi veritabanı

OpenStreetMap, özgür yazılım şartları altında oluşturulan özgür ve açık kaynaklı bir dünya çapında harita oluşturma projesidir. GPS alıcılarıyla ve diğer kamu malı kaynaklardan toplanan bilgiler ile oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Vikikitap</span>

Vikikitap (Wikibooks), Wikimedia Vakfı'nın projelerinden biridir. Burada kullanıcıların katkıları ile özgür, açık içerikli kitaplar, kılavuzlar, çeşitli yazılar hazırlanmaktadır. Türkçe VikiKitap'ta 25 Aralık 2016'ya kadar 1.152 kitap maddesi ve yaklaşık 85 kitap hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe Vikipedi</span> Vikipedinin Özbekçe sürümü

Özbekçe Vikipedi, Vikipedi'nin Özbekçe sürümüdür. 23 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Özbekçe Vikipedi'nin 296.335 maddesi, 146.638 kullanıcısı ve 16 hizmetlisi bulunmaktadır. Madde sayısına göre 56. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Türk dilleri'ndeki Vikipedilerin arasında Türkçe ve Kazakça Vikipedilerinden sonra üçüncü en büyük Vikipedi sürümüdür. Özbekistan'da Özbekçe Vikipedi'ye erişim engellenmiştir. Engellenme sebebi olarak hükûmetin çalışmalarının makalelerde eleştirilmesi gösterilmiştir. Başka spekülasyonlara göre de hükûmetin Özbekçeyi sadece kendi tahakkümünde görmek istediği için vikipediyi engellediği hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikiversite</span>

Vikiversite; öğrenme topluluklarını ve bunlara ait araç ve gereçleri destekleyen Wikimedia Foundation projesidir. Projenin Wikipedia gibi daha sağlam yapılı projelerden ayrılan yönü, içeriği kullanıcıya doğrudan sunmak yerine bir dizi rehber ve ders içeriyor oluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Vikiveri</span> Wikimedia tarafından yürütülen ve gönüllüler tarafından düzenlenen ücretsiz veri deposu

Vikiveri veya İngilizce özgün adıyla Wikidata, Vikipedi gibi Wikimedia projelerini desteklemek üzere iş birliği içinde düzenlenebilir veritabanı sağlamak amacıyla başlatılmış bir projedir. Vikiveri projesi, 29 Ekim 2012 tarihinde Wikimedia Almanya tarafından Wikimedia Commons ve benzeri sistemlerde ortak belirli veri türlerini, örneğin doğum tarihleri ve geçerli diğer sınıfları bir araya toplamak üzere başlatılmıştır. Proje Wikimedia Vakfı'nın 2006 yılından bu yana başlattığı ilk yeni proje olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vikigezgin</span>

Wikivoyage, gezi yerleri ve seyahat konularının gönüllüler tarafından yazıldığı ücretsiz web tabanlı seyahat rehberidir.

<span class="mw-page-title-main">Wiki Anıtları Seviyor</span>

Wiki Anıtları Seviyor (WLM) yerel Wikimedia iştirakleri yardımıyla Vikipedi topluluğu üyeleri tarafından düzenlenen bir yarışma. Katılımcılar yerel ve tarihi anıtların ve alanların fotoğrafını çeker ve Wikimedia Commons'a yüklerler. Bu etkinliğin amacı, yerel ve tarihi anıtların fotoğrafının çekilmesini teşvik ederek katılımcı ülkelerdeki mirası vurgulamak ve daha sonra sadece vikipedide değil, herkes tarafından kullanılabilmesi amacıyla yeniden kullanılabilir özgür lisans altında Commons'a yüklemektir.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi topluluğu</span> çevrimiçi ansiklopedi Vikipediyi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğu

Vikipedi topluluğu, çevrimiçi ansiklopedi Vikipedi'yi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğudur. Bireysel katkıda bulunanlar "Vikipedist" olarak bilinir. OxfordDictionaries.com Ağustos 2012'de "Wikipedian" kelimesini sözlüğüne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Deletionpedia</span> Silinen Wikipedia makalelerini toplayan web site

Deletionpedia, İngilizce Vikipedi'deki silinmiş makaleleri arşivleyen bir vikidir. Sitedeki her makalenin hızlı silinip silinmediği, hangi editörün sildiği gibi bilgiler ve makalenin tartışmasına erişilebilir. Site Şubat-Eylül 2008 arası etkinlik gösterdi. Aralık 2013'te ise yeni yönetimi göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia hareketi</span> İçerik yayınları, Wikimedia kuruluşları ve bağımsız editörler dahil olmak üzere Wikimediadaki sosyal hareket

Wikimedia hareketi veya kısaca Wikimedia, Wikimedia Vakfı projelerine katkıda bulunanların oluşturduğu küresel bir topluluktur. Hareket, Vikipedi topluluğu etrafında oluşturuldu ve o zamandan beri, ortak projeler olan Wikimedia Commons, Vikiveri ve MediaWiki'ye katkıda bulunan gönüllü yazılım mühendisleri ve geliştiricileri de dahil olmak üzere diğer Wikimedia projelerine genişledi. Bu gönüllüler, Wikimedia Vakfı, tematik kuruluşlar ve kullanıcı grupları dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda kuruluş tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Açece Vikipedi</span> Vikipedinin Açece sürümü

Açece Vikipedi, Vikipedi'nin Açece sürümüdür. 23 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Açece Vikipedi'nin 12.963 maddesi ve 0 dosyası bulunmaktadır. Açece Vikipedi'nin, 29.271 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:29 ) ve 3 hizmetlisi vardır. Açıldığı günden beri 151.547 kez katkıda bulunulmuştur.

LibrePlanet Özgür Yazılım Vakfı tarafından oluşturulan ve desteklenen bir topluluk projesidir. Hedefi yerel toplulukları ve kuruluşları bir araya getirerek yıllık bir konferans düzenlemek ve Özgür Yazılım'ın dünya çapında tanınmasını sağlamaktır.