İçeriğe atla

Viki biçem dili

Viki biçem dili, ayrıca bilinen adlarıyla wikitext ve wikicode, Wiki yazılımı kullanılan sitelerde kullanılan (Vikipedi de dahil) biçem dilidir. HTML'nin alternatif ve basit ve kolaylaştırılmışıdır. İlk defa 1995 yılında WikiWikiWeb sitelerinde kullanılmaya başlanmıştır.

Dış bağlantılar

What you see is Wiki - Questioning WYSIWYG in the Internet Age16 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viki</span> ziyaretçilerin düzenleyebileceği web sitesi türü

Viki, bir iş birliği etrafında toplanan kimselerin web tarayıcı üzerinden yeni sayfalar oluşturmasına, sayfalarda düzenlemeler yapmasına ve bu sayfaları birbirine bağlamasına olanak sağlayan MediaWiki vb. bir yazılım altyapısı kullanan web sitelerinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia Commons</span> ücretsiz kullanımlı görüntü, ses ve diğer medya dosyalarının çevrimiçi deposu; Wikimedia ekosisteminin bir parçası

Wikimedia Commons, kullanımı serbest olan resim, ses ve diğer çoklu ortam belgeleri deposudur.

Koine, Helenistik Dönemde Attik Diyalekt'ten sonra gelişen ve Yunanistan dışındaki bölgelerde de kullanılan, bu sebeple sadece Yunanlar'ın değil Yunan olmayanların da kullandıkları bir halk lehçesi. Aynı zamanda Romalıların Yunan toplumuyla anlaşmak için kullandığı lehçedir.

<span class="mw-page-title-main">MediaWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki, GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemi kullanır. MediaWiki; 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunlu tutmaktadır. Eğer PHP'nin eski bir sürümünü kullanıyorsanız MediaWiki'nin 1.6.10 sürümünü kullanmak zorundasınız.

<span class="mw-page-title-main">Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri</span> 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimi

Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri, 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimidir. W3C Konsorsiyumu tarafından kullanımı tavsiye edilen bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yazı sistemi</span> kağıda veya başka bir ortama kaydedilmiş görsel dillerin sistemi, dilde ifade edilebilecek ögeleri temsil etmek için kullanılır

Yazı sistemi, bir dildeki unsurları ve tarif edilebilir durumları temsil etmek için kullanılan bir çeşit semboller sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">DokuWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki gibi bilinen bir Wiki yazılımı olmayıp, kendilerinin yazdığı ACL gibi sistemleri kullanmaktadırlar. Farklı temaları, farklı dil özellikleri ve eklenti yükleyebilmesiyle geleceği parlak bir PHP tabanlı Wiki yazılımı olmaya adaydır. Xoops içerik yönetim sistemi için yazılmış bir modülü de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi</span> Ücretsiz ve reklamsız internet ansiklopedisi

Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikisöz</span>

Vikisöz (Wikiquote), Vikipedi'nin bir kardeş projesidir ve aynı MediaWiki programını kullanır. Wikimedia Vakfı'nın projelerinden biridir. Daniel Alston'un fikri ve Brion Vibber'in uygulaması ile hayata geçirilmiş ve amacı şahısların, kitapların, atasözleri ve deyimler hakkında büyük bir kaynak çıkarmak ve bilgi vermektir.

<span class="mw-page-title-main">MIT Lisansı</span>

MIT Lisansı, 1988 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanmış, en yaygın kullanılan özgür yazılım lisanslarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Inkscape</span>

Inkscape, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan, özgür ve ücretsiz bir vektörel grafik düzenleme yazılımıdır. Inkscape, logo ve afiş tasarımı ile çeşitli grafik işlemlerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca yazılım ile var olan resimleri de düzenlemek mümkündür.

Novial, doğal dillerin yerini almadan uluslararası ilişkileri kolaylaştırmak amaçlı oluşturulmuş bir yapay dildir.

Lostpedia, wiki teknolojisiyle çalışan bir çevrimiçi ansiklopedidir. Amerikan televizyon dizisi Lost hakkında bilgiler içermektedir. 22 Eylül 2005'te Kevin Croy tarafından başlatılan Lostpedia, bilgilerin kullanıcı tarafından yazıldığı bir veri tabanı oluşturmak adına MediaWiki yazılımı kullanmaktadır. Sitenin içeriği Creative Commons lisansı altındadır ve bu sayede bilgiler halka ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ancak ticarî amaçla kullanılması ya da sitenin topluluğundan olmayan kişilerce değiştirilmesi mümkün değildir. Lostpedia, reklam gelirleriyle desteklenmektedir, ancak kamuya mali detayları konusunda bilgi vermemektedir. 14 Haziran 2009 itibarıyla sitede tahmini olarak 5.687 madde bulunmaktadır. Lostpedia, 18 Aralık 2008'de Fandom'un bir parçası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sabayon Linux</span> Gentoo tabanlı bir linux dağıtımı

Sabayon Linux veya Sabayon, Gentoo tabanlı bir linux dağıtımıdır. Gentoo'dan farklı olarak, Sabayon önceden derlenmiş olarak kurulur. x86 ve x86 64 işlemci mimarilerini desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Semantic MediaWiki</span>

Semantic MediaWiki (SMW), MediaWiki'ye yapılan ve wiki sayfalarındaki anlamsal veriyi etiketlemeye yarayan bir geliştirmedir. Bu sayede bir wiki, anlamsal wiki şeklini almaktadır. Bu şekilde etiketlenmiş veriler, anlamsal aramalarda, ilgili sayfaların birleştirilmesinde, harita benzeri formatlarda, takvim benzeri yapılarda kullanılabilir ve RDF ve/veya CSV biçimlerinde dışa aktarılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zotero</span>

Zotero, araştırma ve alıntı kaynaklarını toplamak ve yönetmek için özgür ve açık kaynaklı bir kaynakça yönetimi yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnterviki bağlantılar</span>

İnterviki bağlantısı World Wide Web üzerindeki birçok vikiler için bağlantı oluşturmak için bir olanaktır. Kullanıcılar tüm URL'leri yapıştırmaktan kaçınırlar ve bunun yerine aynı wiki içindeki bağlantılara benzer bir stenografi kullanırlar.

OpenCart, bir çevrimiçi alışveriş yönetim sistemidir. PHP tabanlı olarak MySQL veritabanı HTML bileşenlerini kullanmaktadır. Farklı diller ve para birimleri için destek sağlanmaktadır. GNU Genel Kamu Lisansı altında ücretsiz olarak mevcuttur. Mayıs 2016 itibarıyla 342.000 web sitesi OpenCart kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Min-Nan Vikipedi</span> Vikipedinin Min-Nan dili sürümü

Min-Nan Vikipedi, Vikipedi'nin Min-Nan dili sürümüdür. 23 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Min-Nan Vikipedi'nin 433.387 maddesi ve 295 dosyası bulunmaktadır. Min-Nan dili Vikipedi'nin, 64.704 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:86 ) ve 4 hizmetlisi vardır. Açıldığı günden beri 3.217.092 kez katkıda bulunulmuştur.

Alpine Linux, küçük, basit ve güvenli olacak şekilde tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır. Diğer Linux dağıtımlarının çoğundan farklı olarak, Alpine daha yaygın olarak kullanılan glibc, GNU Core Utilities ve systemd yerine musl, BusyBox ve OpenRC kullanır.