İçeriğe atla

Vikenti Hvoyka

Vikentiy Viacheslavovych Khvoyka
Doğum21 Şubat 1850(1850-02-21)
Semín, Bohemya Krallığı, Avusturya İmparatorluğu
Ölüm20 Ağustos 1914 (64 yaşında)
Kiev, Rus İmparatorluğu
Kariyeri
DalıArkeoloji

Vikentiy Viacheslavovych Khvoyka (Ukrayna dili; Вікентій В'ячеславович Хвойка, Rusça; Викентий Вячеславович Хвойка, Çekçe;Vincenc Častoslav Chvojka. Doğum adıyla; Čeněk Chvojka; 1850–1914), Ukrayna'nın Neolitik Cucuteni-Tripoli kültürünü keşfeden Çek doğumlu Ukraynalı-Rus arkeolog. İskit, Zarubintsy, Çernyahov ve erken dönem Slav arkeolojik kültürleri üzerinde çalışmıştır.[1]

Biyografi

Khvoyka'nın 150. doğum yıldönümünde basılan hatıra parası

Khvoyka, 21 Şubat 1850'de Bohemya Krallığı'ndaki Semín köyünde (o zamanlar Avusturya İmparatorluğunun bir parçasıydı) doğdu. Chrudim'deki Ticaret Akademisi'nden mezun olduktan sonra bir süre Prag'da yaşamıştır. Sonrasında Rusya İmparatorluğu'na taşınmıştır. 1876'dan itibaren Kiev'de öğretmen olarak çalışmıştır. 1890'larda arkeoloji ile ilgilenmeye başlamıştır ve Kiev ve Dinyeper bölgesi çevresinde kazılar yapmıştır. Şimdi Ulusal Tarih Müzesi olarak adlandırılan Kiev Eski Eserler ve Sanat Müzesi'nin kurucularından biridir ve bu müzenin arkeolojik koleksiyonunun ilk küratörü olmuştur.[2]

Tripoli kültürüne katkılarını belirten anıt.

Khvoyka, Cucuteni-Tripoli kültürünü Ukrayna'da ilk keşfeden kişidir. Keşfin kesin yılı belirsiz olmakla beraber 1893,[2] 1896[3] ve 1887[4] yıllarına ait raporlar vardır. Bulgularını 1897'de 11. Arkeologlar Kongresi'nde sunmuştur. Bu kültür, aynı zamanda Cucuteni kültürü olarak adlandırılarak Romanya'da da ortaya çıkarılmıştır.

Khvoyka, 20 Ekim 1914'te Kiev'de ölmüş ve Baikove Mezarlığı'na gömülmüştür.[1]

Anısına

1962'de, Khvoyka'da 1898'den 1914'te ölümüne kadar yaşadığı Kiev'deki Novokirillovskaya Caddesine adı verilmiştir. Ayrıca buraya bir anıt plaket yerleştirilmiştir.[1]

Yaşadığı bina.

2000 yılında Ukrayna Merkez Bankası, Khvoyka'nın doğumunun 150. yıldönümü münasebetiyle iki Grivna hatırası parası çıkarmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "About: Vikentiy Khvoyka". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b "Welcome to the Trypillian e-Museum". 7 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Trypillian Civilization in the prehistory of Europe". The Trypillian Civilization Society. 21 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2009. 
  4. ^ "The Trypilska Kultura - The Spiritual Birthplace of Ukraine?". The Trypillian Civilization Society. 21 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukraynaca</span> Ukraynanın resmi dili

Ukraynaca, Doğu Slav dillerine ait bir dil. Ukrayna'nın resmî dilidir. Türkçede bu dilin adı için Ukrain/Ukrayn millet adından hareketle Ukraince veya Ukraynca kullanımı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Archipenko</span>

Alexander Porfyrovych Archipenko, Ukraynalı avangart sanatçısı, heykeltıraş ve grafiker.

<span class="mw-page-title-main">Kurgan hipotezi</span>

Kurgan hipotezi (teorisi) erken Hint-Avrupa kökenlerinin, Karadeniz-Hazar stepleri'nde bulunan arkeolojik "Kurgan kültürüne" dayandığını öne süren teorilerden biridir. Kurgan Türkçe "korugan" sözcüğünden türetilmiş höyük mezar anlamına gelen bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Ukrayna</span> 2021de ulusal seçimde Alexandr Balabanov Temsil etmiştir, Emir Olin ikinci olmuştur.

Ukrayna, Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'na ilk defa 2006 yılında katılmıştır. En iyi sonucunu 2012 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Anastasiya Petrık'in seslendirdiği "Nebo" adlı şarkıyla birinci olarak almıştır. Kardeşi Viktoriya Petrık "Matrosy" adlı şarkısıyla 2008 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda ikinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Omeljan Pritsak</span> Ukraynalı tarihçi (1919 – 2006)

Omeljan Pritsak, Ukraynalı dilbilimci, türkolog ve Ukrayna tarihi öğretim üyesidir. Harvard Üniversitesi'nde Ukrayna tarihi kürsüsünü kurmuş ve bunun ilk yöneticisi olmuştur. Orta Çağ tarihçiliği üzerine çalışmalarıyla tanınır. Oryantalizm, özellikle Türkoloji uzmanlık alanlarındandır. Kiev Knezliğitarih, Erken- çağdaş Ukrayna tarihi ve Avrupa stepleri tarihini de kaynaklarını araştırmıştır. Eski Norveççe ve Kiev Ruslarının İskandinavya kökleri hakkında bilgi sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz-Hazar stepleri</span>

Karadeniz-Hazar stepleri veya diğer ismiyle Pontus stepleri, Moldova, Kuzey Kafkasya, Güney Ukrayna, Güney Rusya ve Kazakistan'ın kuzeybatısının küçük bir bölümünü kapsayan, Avrasya steplerinin bir parçası olan geniş bir bozkır arazisidir. Palearktik biyocoğrafik bölgesinin de bir parçası olan bozkırlar, ılıman çayır, savan ve çalılık biyomlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Cucuteni-Tripoli kültürü</span>

Cucuteni-Tripoli kültürü veya diğer bilinen adıyla Tripoli kültürü, Doğu Avrupa'da Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı'nı kapsayan arkeolojik kültür alanı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Müzesi</span> Mardinde yer alan bir müze

Mardin Müzesi, Mardin'de yer alan arkeoloji ve etnografya müzesidir. Yörenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini yansıtan, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. Arkeolojik koleksiyonları arasında Bronz Devri, Asurn, Urartu, Helenistik, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, seramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller yer alırken etnografya kısmındaysa Mardin ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve (mırra) takımları, hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmektedir.

Ukrayna kültürü, Ukrayna halkının tarihi boyunca şekillenen maddi ve manevi değerlerinin bir bileşimidir. Etnik Ukraynalılar ile ilgili etnik çalışmalar ve Kiev ve çevresindeki bölge tarihine odaklanan Ukrayna tarih yazımı ile iç içedir.

<span class="mw-page-title-main">Nataliya Polonska-Vasilenko</span>

Nataliya Polonska-Vasilenko. 20. yüzyılın önde gelen Ukraynalı tarihçilerinden biridir. Ukraynalı tarih akademisyeni ve devlet adamı Mikola Vasilenko'nun eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Ukrayna ilişkileri</span>

Belarus-Ukrayna ilişkileri, Belarus ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Her iki ülke de Bakü Girişimi ve Orta Avrupa Girişimi'nin tam üyesidir. 2021'in son günlerinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişki hızla bozulmaya başladı ve Şubat 2022'nin sonlarında tam ölçekli bir istila ile sonuçlandı. Belarus; topraklarında Rus birliklerinin ve teçhizatının konuşlandırılmasına, topraklarının Kuzey Ukrayna'ya yönelik saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasına izin verdi ancak Ukrayna'da Belarus birliklerinin varlığını reddetti.

<span class="mw-page-title-main">Batı medeniyetinin tarihi</span>

Batı medeniyetinin kökleri Avrupa ve Akdeniz'e kadar uzanır. Skolastisizm, Rönesans, Reform, Aydınlanma, Sanayi Devrimi,Bilimsel Devrim ve liberal demokrasi gibi dönüştürücü dönemlerden geçen Antik Yunanistan, Roma İmparatorluğu ve Orta Çağ'da ortaya çıkan Batı Hristiyanlığı ile bağlantılıdır. Klasik Yunanistan ve Antik Roma uygarlıkları, Batı tarihinde ufuk açıcı dönemler olarak kabul edilir. Bazı ana kültürel katkılar da Franklar, Gotlar ve Burgonyalılar gibi Hristiyanlaşmış Cermen halklarından geldi. Şarlman, Karolenj İmparatorluğu'nu kurdu ve "Avrupa'nın Babası" olarak anılır. Keltler ve Cermen paganları gibi Avrupa'nın Hristiyanlık öncesi pagan halklarından katkılar olduğu gibi, İkinci Tapınak dönemi Yahudiye, Celile ve ilk Yahudi diasporalarına dayanan Yahudilik ve Helenistik Yahudilik'ten türetilmiş bazı önemli dinî katkılar da geldi. Orta Doğu kaynaklı bazı etkiler de vardır. Batı Hristiyanlığı, tarihinin büyük çoğunluğunda Hristiyan kültürüne neredeyse eşdeğer olan Batı medeniyetinin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Batı uygarlığı, yayılarak modern Amerika ve Okyanusya'nın baskın kültürlerinin ortaya çıkmasını sağladı ve son yüzyıllarda birçok yönden büyük bir küresel etkiye sahip oldu.

<span class="mw-page-title-main">Volodimir Barvinok</span>

Volodimir İvanoviç Barvinok Ukraynalı tarihçi, teolog, bibliyograf, yazar, arkeolog, önde gelen arşivci, Ukrayna Milli Cumhuriyeti devlet adamı, Çernihiv bölgesinin onursal vatandaşı, Ukrayna Bilimler Akademisi'nde bilim adamı ve Ukrayna kültürü ve tarihi öğretmeni olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heorhiy Narbut</span>

Heorhiy Narbut, yirminci yüzyılın en önemli Ukraynalı grafik tasarımcısıydı.