İçeriğe atla

Viggo Brun

Viggo Brun
Doğum13 Ekim 1885(1885-10-13)
Lier, Norveç
Ölüm15 Ağustos 1978 (92 yaşında)
Drøbak, Norveç
Defin yeriDrøbak Kilisesi (Sec. M, Sq. D, Row 09, Grave 021)
59°39′53.129″K 10°37′36.692″D / 59.66475806°K 10.62685889°D / 59.66475806; 10.62685889
MilliyetNorveçli
EğitimOslo Üniversitesi (–1909)
Göttingen Üniversitesi (1909–1910)
Tanınma nedeniBrun eleği
Brun sabiti
Brun teoremi
MemleketNorveç
ÖdüllerFridtjof Nansen Award of Excellence, Mathematics-Natural sciences class (1939)
Gunnerus Medal (1958)
Kariyeri
DalıMatematik, Matematik tarihi, Sayılar teorisi
Çalıştığı kurumOslo Üniversitesi (1946–1955)
Norveç Teknoloji Enstitüsü (1923–1946)

Viggo Brun (13 Ekim 1885 - 15 Ağustos 1978) Norveçli bir profesör, matematikçi ve sayı teorisyeniydi.[1]

Katkıları

1915'te, Legendre'nin Eratosthenes kalburu versiyonunu temel alan ve Goldbach varsayımı ile ikiz asal varsayımı gibi ilave problemleri ele alan, şimdi Brun eleği olarak bilinen yeni bir yöntem geliştirdi. Bunu, n ve n+2'nin en fazla dokuz asal çarpana sahip olacağı ve tüm büyük çift tam sayıların en fazla dokuz asal çarpana sahip iki sayının toplamı olduğu sonsuz sayıda n tam sayısı olduğunu kanıtlamak için kullandı.[2]

Ayrıca, ikiz asalların çarpmaya göre terslerinin toplamının, şimdi Brun sabiti olarak adlandırılan sonlu bir değere yakınsadığını gösterdi: aksine, tüm asalların terslerinin toplamı ıraksaktır. 1919-1920'de çok boyutlu bir sürekli kesir algoritması geliştirdi ve bunu müzik teorisindeki problemlere uyguladı. Ayrıca 1946'da Norveç Kraliyet Bilim ve Edebiyat Derneği'nde praeses olarak görev yaptı.[3]

Hayatı

Brun, Norveç'in Buskerud kentindeki Lier'de doğdu. Oslo Üniversitesi'nde okudu ve 1910'da Göttingen Üniversitesi'nde araştırmaya başladı. Brun, 1923'te Trondheim Teknik Üniversitesi'nde profesör ve 1946'da Oslo Üniversitesi'nde profesör oldu.[4]

1955'te 70 yaşında emekli oldu ve 1978'de (93 yaşında) Norveç'in Akershus kentindeki Drøbak'ta öldü.[5]

Viggo Brun Ödülü

Ödül, Norveç Matematik Derneği tarafından yüksek uluslararası düzeyde bilimsel katkıların tanınması için oluşturuldu. Viggo Brun Ödülü her iki yılda bir verilir. İlk ödül, Norveç Matematik Derneği'nin yüzüncü yılıyla bağlantılı olarak verildi ve 13-14 Eylül 2018'de Bergen'de matematikçilerin ulusal bir toplantısında sunuldu. Rune Haugseng bir başarı belgesi ve 50.000 Norveç kronu aldı.[6]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ "Viggo Brun". numbertheory.org. 18 Haziran 2003. 5 Kasım 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2017. 
  2. ^ J J O'Connor and E F Robertson. "Viggo Brun". School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2017. 
  3. ^ Bratberg, Terje (1996). "Vitenskapsselskapet". Arntzen, Jon Gunnar (Ed.). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. ss. 599-600. ISBN 82-573-0642-8. 
  4. ^ "Viggo Brun". Store norske leksikon. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2017. 
  5. ^ "Viggo Brun". Norsk biografisk leksikon. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2017. 
  6. ^ "Rune Haugseng first recipient of the Viggo Brun Prize". 27 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 

Kaynakça

Dış bağlantılar

Akademik görevi
Önce gelen
Ragnvald Iversen
Praeses of the Royal Norwegian Society of Sciences and Letters
1946
Sonra gelen
Ragnvald Iversen

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Asal sayı</span> sadece iki pozitif tam sayı böleni olan doğal sayılardır

Bir asal sayı, yalnızca 1'den büyük olup kendisinden küçük iki doğal sayının çarpımı olarak ifade edilemeyen bir doğal sayıdır. 1'den büyük ve asal olmayan doğal sayılara bileşik sayı adı verilir. Örneğin, 5 bir asal sayıdır çünkü onu bir çarpım olarak ifade etmenin mümkün olan yolları, 1 × 5 veya 5 × 1, yalnızca 5 sayısını içermektedir. Ancak, 4 bir bileşik sayıdır çünkü bu, her iki sayının da 4'ten küçük olduğu bir çarpım şeklindedir. Asal sayılar, aritmetiğin temel teoreminden ötürü sayı teorisi alanında merkezi öneme sahiptir: 1'den büyük her doğal sayı, ya bir asal sayıdır ya da asal sayıların çarpımı olarak, sıralamalarından bağımsız bir şekilde, benzersiz olarak çarpanlarına ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İkiz asallar</span>

İkiz asallar, aralarındaki fark 2 olan asal sayılar. Örneğin 3-5, 5-7, 11-13 ikiz asallardır. 2-3 çifti hariç iki asal sayı arasındaki fark da zaten en az 2 olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Niels Henrik Abel</span> Norveçli matematikçi

Niels Henrik Abel, çeşitli alanlarda öncü katkılarda bulunan Norveçli bir matematikçiydi. En ünlü yegane sonucu, Genel beşinci dereceden denklemi radikallerde çözmenin imkansızlığını gösteren ilk tam kanıttır. Bu soru, zamanının öne çıkan açık kalmış sorunlarından biriydi ve 250 yılı aşkın bir süredir çözülemedi. Aynı zamanda eliptik fonksiyonlar alanında bir yenilikçi, Abelyen fonksiyonların kaşifiydi. Buluşlarını yoksulluk içinde yaşarken yaptı ve 26 yaşında tüberkülozdan öldü.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Kummer</span> Alman matematikçi

Ernst Eduard Kummer bir Alman matematikçiydi. Uygulamalı matematik konusunda yetenekli olan Kummer, Alman ordusu subaylarını balistik konusunda eğitti; daha sonra, Leopold Kronecker'in matematik kariyerine ilham verdiği, lisenin Almanca karşılığı olan gymnasium’da 10 yıl öğretmenlik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Christian Goldbach</span> Alman matematikçi (1690-1764)

Christian Goldbach, hukuk eğitimi de almış, sayılar teorisi konusunda çalışmalarıyla ünlü bir Alman matematikçiydi. Bugün Goldbach varsayımıyla anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Bernt Michael Holmboe</span> Norveçli matematikçi (1795–1850)

Bernt Michael Holmboe, Norveçli matematikçidir. 1810'a kadar herhangi bir okula gitmeyen Holmboe, ilk dönemlerinde eğitimini evinde sürdürdü. Kısa bir süre Christopher Hansteen'in asistanlığını da yaptığı Frederick Kraliyet Üniversitesi döneminden sonra, 1818 yılında Christiania Katedral Okuluna matematik öğretmeni olarak kabul edildi. Burada, daha sonra tanınmış bir matematikçi olacak Niels Henrik Abel'le tanıştı. 1826'da Frederick Kraliyet Üniversitesi'ne geçen Norveçli matematikçi, 1850'deki ölümüne kadar burada çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Hansteen</span> Norveçli jeofizikçi ve gökbilimci

Christopher Hansteen, Dünya'nın manyetik alanını çizime dökmesiyle tanınan Norveçli jeofizikçi ve gökbilimci.

Svennik Høyer, Norveçli siyaset bilimci, akademisyen ve araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Frank Aarebrot</span>

Frank Henrik Aarebrot ,Norveçli siyaset bilimci ve akademisyendir. Kendisi Bergen, Norveç doğumludur. Bergen Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Siyaset Profesörü ve Örebro Üniversitesi'nde Demokrasi Yardımcı Profesörü olarak görev yapıyordu. Düzenli olarak Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde ve Humboldt Üniversitesi'nde ders verdi.

Bu, Wikipedia'da yer alan sayı teorisi konularıyla ilgili sayfaların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Axel Thue</span>

Axel Thue, Diyofant yaklaşımı, Diyofant denklemleri ve kombinatorik alanındaki orijinal çalışmaları ile tanınan Norveçli bir matematikçi. Thue, Diophantine denklemlerini inceledi ve örneğin 'in sonsuz sayıda tam sayı çiftiyle sağlanamayacağını gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Størmer</span> Norveçli matematikçi

Fredrik Carl Mülertz Størmer Norveçli bir matematikçi ve astrofizikçidir. Matematikte, π sayısının hesaplanması ve ardışık düzgün sayılar üzerine Størmer teoremi dahil olmak üzere Sayılar teorisindeki çalışmaları ile tanınır. Fizikte, manyetosferdeki yüklü parçacıkların hareketini ve aurora oluşumunu incelemesi ve bu konulardaki Uzayın Derinliklerinden Atomun Kalbine adlı kitabıyla tanınır. Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nde uzun yıllar matematik profesörü olarak çalıştı. Ayın uzak tarafındaki bir kratere onun adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Øystein Ore</span>

Øystein Ore halka teorisi, Galois bağlantıları, çizge teorisi ve matematik tarihi konularında yaptığı çalışmalarla bilinen Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">T. O. Engset</span>

Tore Olaus Engset, telefon trafiği kuyruk teorisi alanında öncü çalışmalar yapan Norveçli bir matematikçi ve mühendisti.

<span class="mw-page-title-main">Ole Peder Arvesen</span>

Ole Peder Arvesen Norveçli bir mühendis ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Landau</span> Yahudi Alman matematikçi (1877-1938)

Edmund Georg Hermann Landau sayı teorisi ve karmaşık analiz alanlarında çalışan Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi</span> Bilimler akademisi

Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi Norveç, Oslo'da bulunan akademik birliktir. Amacı, Norveç'te bilim ve irfanın ilerlemesini desteklemektir.

Bu bir sayılar teorisi zaman çizelgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Collett</span>

Robert Collett Norveçli zoolog. Oslo Üniversitesi Zooloji Müzesi'nin yöneticiliğini küratörlüğünü yaptı.