İçeriğe atla

Viewstate

ASP.NET teknolojisinin üretilen bir web sayfasına ait vaziyeti (state) kodlanmış olarak sakladığı görünmez form elemanı.

<input type="hidden" name="__VIEWSTATE" value="dDwxODY0MDMxMTMxO3Q8O2w8aTwxPjs+O2w8dDw7bDxpPDU+O2k8Nz47aTw5Pjtp2w8dDw7bDx..." />

Bu form elemanı, sayfanın kendi kendine postalanması sürecinde (PostBack) ve sonrasında rol âlır. Yeniden yüklenen sayfada kontroller, bir önceki vaziyetlerini korumuş olurlar. Aradaki bilgi transferi ViewState elemanı ile olur.

ViewState öntanımlı olarak aktiftir. Sayfa genelinde ViewState tutulmasını engellemek için ASP.NET tepe yönergeleri kullanılır:

<%@ Page EnableViewState="false" %>

ViewState kontrol bazında da kapatılabilir:

<asp:label enableViewState="false" runat="server" />

Kritik

ViewState esasında, Microsoft'un, Web uygulamalarını Visual Basic Form uygulamaları tarzında çalıştırma maksadına hizmet etmektedir. Sayfadaki kontroller arttıkça boyutunun kontrolsüz biçimde büyümesi ve bundan dolayı talep esnasında problemlere neden olması en önemli handikapıdır.

Günümüzde sayfa vaziyeti değişmeden sunucu tabanlı görevler ifa etmek için AJAX yaklaşımı yaygın olarak kullanılmaktadır. Nitekim Microsoft da ASP.NET için AJAX eklentileri çıkararak bu eğilime uymuştur.

Son olarak ASP.NET için MVC deseninin uygulanmasıyla, ViewState elemanının ve PostBack temelli Web Formları mimarisinin ASP.NET dünyasında en azından tek alternatif olmayacağını söyleyebiliriz.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ASP</span>

Active Server Pages kısaca ASP, Microsoft'un ilk dinamik web sayfaları üretmek için geliştirdiği sunucu taraflı betik motoru. Klasik ASP ya da ASP Klasik olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Visual Basic</span>

Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır.

Webmaster, web sitesi geliştiren kişi anlamında kullanılan bir terimdir. İngilizcedeki master kelimesi bu terimde uzman anlamında kullanılmaktadır. Webmaster'lar, yazılım, grafik, animasyon, sunucu taraflı işlemler vb görevlerde uzman olan kişilerin oluşturduğu ekipte koordinasyon sağlama görevi alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">XMLHttpRequest</span>

XMLHttpRequest (XHR), aslında JavaScript ile sunulmuş bir UPA'dır. Web sitesinin eş zamanlı olarak arka planda çalışan olaylarını takip eder. XML CSS ve JavaScript ile sonucun anında görülmesini sağlar.

PDF, platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

AJAX, İnternet sayfalarında JavaScript ve XMLHttpRequest kullanımı ile etkileşimli uygulamalar yaratan tekniğin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

Comet, İnternet sayfalarında kullanıcı tarayıcısından herhangi bir istek olmamasına karşın, web sunucusundan kullanıcıya veri göndermeyi sağlayan bir programlama tekniğidir.

XAML, genişletilebilir uygulama biçimlendirme dili. Microsoft'un uygulama arayüzlerinin oluşturulmasını sağlayan tanımlama dili. XAML, geliştiricilerin XML kullanarak tüm .NET kullanıcı arayüz elemanlarının çizimlerini kontrol edebilmelerini sağlar. Her XAML etiketi (tag), özellikleri XML attributeleriyle kontrol edilen bir .NET Framework sınıfına birebir karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Model-View-Controller</span>

Model-View-Controller (MVC), yazılım mühendisliğinde kullanılan bir "mimari desen" veya bir "tasarım deseni"dir. Kullanıcıya yüklü miktarda verinin sunulduğu karmaşık uygulamalarda veri ve gösterimin soyutlanması esasına dayanır. Böylece veriler ve kullanıcı arayüzü, birbirini etkilemeden İngilizce: controller adı verilen ara bileşenle veri gösterimi ve kullanıcı etkileşiminden veri erişimi ve iş mantığını çıkarma suretiyle çözümlenmektedir.

Bir web sayfasındaki formun HTTP POST metodu aynı web sayfasına postalanmasına verilen isimdir.

ASP.NET MVC Framework "Community Technology Preview", 10 Aralık 2007 tarihinde, Microsoft'un ASP.NET için geliştirdiği Model-view-controller iskeletidir. Bu iskelet ile ASP.NET uygulamaları, Model, View ve Controller rollerine bölünerek geliştiriliyor.Model (Tanım) uygulamanın üzerinde duracağı meseleyi temsil ediyor. Genel olarak bu bir veritabanıdır. Controller, Model üzerindeki operasyonları tarif eden roldür. View ise, gerekli bilginin görünümünden sorumludur. ASP.NET MVC Framework, "interface"ler aracılığıyla bu üç rolü de destekliyor. Resmi olarak geliştirilen View kısmı sadece Web Formlarını destekliyor. Ama bağımsız olarak başka görünüm motorları uyarlanabilir. Sayfalar etkileşimde PostBack değil, URL Routing mekanizmasını kullanıyor. Böylelikle fiziksel dosya hiyerarşisiyle ilişkisiz, REST uyumlu URL'ler tanımlanabiliyor. ASP.NET MVC Framework bu URL'lerin ilgili Controller metotlarına eşlenmesi ve bu URL'lerin üretimi için hazır bir altyapı sunuyor.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

İleri web uygulaması, yeni bir yazılım geliştirme metodolojisini ifade etmek için kullanılır. Geleneksel uygulamalar dışında, İleri Web Uygulaması bilinen web sitelerinin ve mobil uygulamaların hibrit halde geliştirilmesi olarak değerlendirilebilir. Bu yeni uygulama yaşam-döngüsü çeşitli özellikleri bir araya getirir ve en modern tarayıcılar tarafından desteklenerek mobil tecrübenin faydalarını kullanıcılara sunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Expression Web</span>

Microsoft Expression Web, Kod adlı Quartz, Microsoft tarafından hazırlanmış bir HTML düzenleyici ve genel web tasarım yazılım ürünüdür. Microsoft'tan ücretsiz olarak edinilebilir ve durdurulan Microsoft Expression Studio'nun bir bileşenidir. Expression Web, HTML5, CSS 3, ASP.NET, PHP, JavaScript, XML + XSLT ve XHTML kullanarak web sayfaları tasarlayabilir ve geliştirebilir. Expression Web 4-ü yüklemek ve çalıştırmak için .NET Framework 4.0 ve Silverlight 4.0 gerektirir. Expression Web, Internet Explorer'ın Microsoft Trident motorundan farklı, kendi standartlarına dayalı işleme motorunu kullanıyor

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Connect</span>

Windows Live Connect Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. API'lar ve ortak kontrollerin bir toplamıdır. Geliştiricilere daha derin bir denetime sahip olmasını, açık ve kolayca erişilebilen uygulama programlama arabirimleriyle (API'ler) çekirdek Windows Live hizmetlerine ve verilere erişmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft WebMatrix</span>

Microsoft WebMatrix Windows için, web geliştirmeye yönelik, ücretsiz, bulut bağlantılı bir web sitesi oluşturucu ve HTML düzenleyicisidir. WebMatrix, geliştiricilerin ASP.NET, PHP, Node.js ve HTML5 için tam destekle yerleşik şablonları veya popüler açık kaynak uygulamaları kullanarak web siteleri oluşturmalarını sağlar. Microsoft, web geliştiricilere kodlama, özelleştirme ve yayınlama yeteneklerini tek bir yerde sunmak amacıyla WebMatrix'i geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Lumia Beta Uygulamaları</span>

Lumia Beta Uygulamaları , Microsoft Lumia cihazlarının beta uygulamalarının kamuya açık olarak indirilebildiği UserVoice tabanlı bir web sitesidir.