İçeriğe atla

Vientiane (anlam ayrımı)

Vientiane aşağıdaki anlamlara gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Laos</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Laos resmî adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Başkenti Vientiane'dir. Luang Prabang, Savannakhet ve Pakse diğer büyük şehirleridir. Laos, tek partili sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilir. Batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya tarafından çevrelenmiştir. Myanmar 235 km, Çin 423 km, Vietnam 2.130 km, Kamboçya 541 km ve Tayland'a 1.754 km sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kyoto</span> Japonyada bir şehir

Kyoto, Japonya'nın Kyoto prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu yaklaşık 1,5 milyondur. 794-1868 yılları arasında ülkenin başkenti olup bin yıllık başkent olarak anılmaktadır. Kyoto, Osaka ve Kobe ile birlikte Keihanshin metropolitan alanını oluşturur. Ayrıca Kyoto protokolü de ismini bu şehirden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Laos bayrağı</span> Ulusal bayrak

Laos bayrağı, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

Souvanna Phouma, ülkesinin tarafsızlığı için mücadele etmiş Laos başbakanı.

Vientiane, Laos'un başkentidir. Vientiane 760.000 nüfuslu bir şehirdir (2015). Vientiane ayrıca Laos'un en büyük şehridir. Vientiane şehrinin koordinatları 17°58' Kuzey, 102°36' Doğu şeklindedir.

Laoca, Kra-Day dillerine ait bir tonlu dildir. Tayca ile karşılıklı anlaşılabilir. Laos'un resmî dilidir ve Tayland'ın kuzeydoğusunda da konuşulur. Laoların anadili olmakla birlikte Laoca, Laos ve Isan'da bir sürü etnik grubun bir önemli ikinci dilidir. Laos'taki her dil gibi Laoca, abugida yazı sistemi ile yazılır. Herhangi bir standardın bulunmamasına karşın Vientiane şivesi de facto standardı olarak sayılır.

Laos'da İslam, bir azınlık dinidir. Çoğunluğunu Budistlerin oluşturduğu Laos'ta Müslümanlar çok küçük bir azınlıktır ve nüfusun %0.01'ini oluştururlar. İki caminin mevcut olduğu Vientiane, ülkede en fazla Müslüman oranına sahip yerdir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Laos ziyaretçileri, Laos'un dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">That Dam</span>

That Dam, Laos'un başkenti Vientiane'de yer alan stupa tapınağı. Birçok Lao, kendilerini 1827 yılında Siyam ordularındın istilasından koruduğuna inandığı yedi başlı nāganın burada yaşadığına inanır.

<span class="mw-page-title-main">Vat Si Saket</span> Vientianedeki Budist tapınak

Vat Si Saket, Laos'un başkenti Vientiane'de yer alan Budist tapınağı. Manastırın duvarlarında 2000'den fazla gümüş ve seramikten oluşan Buda resimleri vardır. Tapınak ayrıca müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland-Laos Dostluk Köprüsü</span>

Birinci Tayland-Laos Dostluk Köprüsü, Mekong üzerinde bulunan, Tayland'ın Nong Khai ilini ve Nong Khai şehrini Laos'un Vientiane Vilayeti ile bağlayan bir köprü. Vientiane şehrine 20 km uzaklıktadır. 1.170 metre (0,73 mil) uzunluğundaki köprü, 3,5 m genişliğinde iki araç yolu, 1,5 m genişliğinde iki yaya yolu ve ortasında 1000 mm hat açıklığı olan tek hat demir yolu bulundurmaktadır.

Turizm, Laos'ta en hızlı büyüyen sektördür. Vientiane'de bulunan bakanlık düzeyinde bir devlet kurumu olan Lao Ulusal Turizm İdaresi tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi'ne göre Laos illeri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede başkent ve en büyük şehir olan Vientiane ili dahil 17 adet Laos ili 2017 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vientiane Vilayeti</span> Güneydoğu Asya ülkesi Laosta bulunan bir bölge

Vientiane Özel Yönetim Bölgesi Laos'un kuzeybatısında bulunan özel bir idari bölgedir. Ülkenin başkenti olan Vientiane'nın yer aldığı bu bölge, 1989 yılında Vientiane ilinden ayrılarak kurulmuştur. Mekong Nehri'nin kıvrımında yer alan bu bölge Tayland ile sınır komşusudur. Yüzölçümü 3.920 km2'dir. Vientiane şehri 16. yüzyılda Kral Saysettatirat tarafından kurulmuştur. Şehrin eski binalarını antik dönemlerden kalan tapınaklar, müzeler, anıtlar ve parklar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vientiane (il)</span> Güneydoğu Asya ülkesi Laosta bulunan bir bölge

Vientiane ili Laos'un kuzeydoğusunda bir idari bölgedir. Yüzölçümü 15.927 km²dir. Başkenti Phon Hong'dur. 16. yüzyılın ortalarında, Kral Setthathirat'ın yönetimi altındaki Vientiane müreffeh oldu. Budist öğretilerinin önemli bir merkezi hâline geldi ve birçok tapınak buraya inşa edildi. 1989 yılında Vientiane ili ikiye bölündü. Ülkenin başkenti olan Vientiane şehri, Vientiane Vilayeti adı altında Vientiane ilinden ayrılan toprakların içerisinde kaldı. Bölge günümüzde İnsani Gelişmişlik Endeksi bakımından Laos'un en gelişmiş 3. şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Phon Hong</span> Vientiane Bölgesinin başkenti, Laos

Muang Phôn-Hông, diğer adıyla Phon Hong, Güneydoğu Asya ülkesi Laos'ta bulunan Vientiane ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Laos'un illeri</span>

Laos, resmî adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, 17 ile (khoueng) ve başkent Vientiane'yi kapsayan 1 özel bölgeye bölünmüştür. 13 Aralık 2013'te yeni bir il olan Saisombun kurulmuştur. İller kent (muang) ve köy (ban) gibi yerleşim birimlerine bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Phrakeo</span>

Ho Phrakeo, Hor Pha Keo olarak da yazılır, Güneydoğu Asya ülkesi Laos'un başkenti Vientiane'de bulunan eski bir tapınaktır. Settatirat Yolu'nda inşa edilen bu tapınak Vat Si Saket civarlarındadır. 1565 yılında Zümrüt Buda'ya ev sahipliği yapması için inşa edilmiş ve birçok kez yeniden inşa edilmek zorunda kalmıştır. Binanın içinde dinî bir sanat müzesi ve küçük bir dükkân bulunmaktadır.

Muang Xaysetha şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Laos-Türkiye ilişkileri</span>

Laos-Türkiye ilişkileri Laos ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Diplomatik ilişkiler ilk olarak 1947'de kuruldu, ardından 1958'de büyükelçilik rütbesine yükseldi. 27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Laos'un başkenti Vientiane'de yerleşik bir büyükelçilik kurdu.