İçeriğe atla

Videosinema

Videosinema
"Videosinema" dergisinin Ekim 1984'te çıkan 4. sayısının ön kapağı
EditörVecdi Sayar
KategorilerSüreli yayın, aylık dergi
SıklıkAylık
Yayımcıİletişim Yayınları
İlk sayıHaziran, 1984
Son sayıEylül, 1985, 14. ve son sayı
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Videosinema, Türkiye'de 1984-1985 yıllarında sadece 14 sayı yayımlanmış aylık sinema ve video dergisidir. İlk sayısı Haziran 1984'te piyasaya verilen derginin 14. ve son sayısı Eylül 1985'te bayilere dağıtılmıştır.

"Videosinema" dergisi, Türkiye'de sinemalarda gösterim şansı bulamayan birçok filmin yurt dışında gösterildikten çok kısa bir süre sonra, her mahallede çok sayıda bulunan video kiralama şirketlerinden kolaylıkla ve ucuza kiralanabildiği bir dönemde, yani toplumun göreceli olarak sinemaya olan ilgisinin arttığı, video salgınının dorukta olduğu özel bir dönemde yayımlanmaya başlamıştı. Aynı tarihlerde yayımlanmaya başlayan Gelişim Sinema dergisiyle beraber Fransız sinema dergiciliği ekolünü takip ediyordu.[1]

Sinema alanında isim yapmış seçkin yazarların çeviri, röportaj ve makalelerine yer veren dergi 14. sayısıyla beraber yayın hayatına son vermiştir.

Derginin künyesi

Temmuz 1984 tarihli 2. sayısının künyesinde derginin İletişim Yayınları tarafından yayımlandığı ve sahibinin iletişim Yayıncılık A.Ş. adına Vedat Çakmak, genel yönetmen Murat Belge, yayın yönetmeni Vecdi Sayar, yazı işleri müdürünün ise Jülide Ergüder olduğu belirtilmiştir.

Dergide yazısı çıkan yazarlar arasında Vecdi Sayar, Oğuz Makal, Engin Ayça, Agâh Özgüç, Yavuzer Çetinkaya, Mahmut Tali Öngören, Alim Şerif Onaran, Fatih Özgüven, Tarık Dursun K., Balkan Naci İslimyeli, Sungu Çapan, Gülsüm Karamustafa, Giovanni Scognamillo, Çetin Özkırım, Orhan Barlas, Erman Şener, Füruzan, Pınar Kür, Serra Yılmaz, Enis Batur, Nezih Coş, Nejat Ulusay, Atilla Dorsay ve Onat Kutlar sayılabilir.

Formatı

270x185mm boyutlarında kuşe kağıda basılan bu aylık dergi bol sayıda renkli ve siyah beyaz fotoğraf içeriyordu. Dergi ortalama 100 sayfa çıkıyordu. Türkiye'de video salgınının dorukta olduğu yıllarda yayımlanan dergi haliyle "Video Kulüplerinden Seçmeler" adı altında ayrı bölümlerde özellikle İstanbul'daki video kiralama kulüplerinin film/kaset listelerini yayımlıyor ve bu filmlerle ilgili kısa eleştirilere de yer veriyordu. Bu sayfalar derginin diğer sayfalarından farklı olarak 1. hamur yeşil renkli kağıda basılmışlardı ve meraklıları tarafından derginin cildinden koparılıp ayırıldıkları zaman derginin bütünlüğüne zarar vermeyecek şekildeydiler.

Bundan başka, genelde Avrupa'da basılan sinema dergilerinde rastlandığı ve Türkiye'de de başka sinema dergileri tarafından taklit edildiği gibi (Örneğin Turkuvaz Sinema dergisi hala bu uygulamayı sürdürüyor) güncel sinema afişlerinin küçültülmüş halleri dördü bir arada olacak şekilde insert olarak veriliyordu.

Dergi bazı sayılarında indirimli video kaset, sinema bileti ve sinema kitapları kuponları da veriyordu.

İçeriği

"Videosinema" dergisinin bazı sayılarından rastgele seçilmiş aşağıdaki başlıklara bir göz atılırsa hem derginin yapısı, hem konulara bakış açısı hem de yazarları hakkında bir fikir edinilmiş olur.

  • "Yitik Zaman Peşinde ya da Oblomov" - Füruzan
  • "Carmenlerin en yenisi Rosi Usta'dan" (Francesco Rosi röportajı) - Çeviri: Bertan Onaran
  • "Video-Sinema Savaşı" - Türker İnanoğlu, Mehmet Soyarslan ve Erdoğan Tokatlı ile röportajlar
  • "Tavernier ile kırda bir pazar" (röportaj) - Serra Yılmaz
  • "Bir İspanyol'dan bir İspanyol'a: Bunuel'den Saura'ya" - Füruzan
  • "Tokyo'ya "At"la gittik ödülle döndük" - Işıl Özgentürk
  • "Yetmişlik Sinemamızın 6 Devri" - Agâh Özgüç
  • "B.Alman Sinemasından Görüntüler" - Nezih Coş
  • "Türk Sinemasında 65 yıl ya da Cemil Filmer'in Anıları" - Oğuz Makal
  • "Video'da Joseph Losey" - Fatih Özgüven
  • "Televizyondan Kayıt Nasıl Yapılır?" - Teknik bilgiler
  • "Dünya'da ve Türkiye'de Video Pazarı"
  • "Video Cihazı Alırken"

Bölümleri

  • "Videosinemadan" - Vecdi Sayar'ın ilk sayfadaki giriş yazısı
  • "İçindekiler"
  • "Sinema Dünyamızdan" - Türk Sineması'ndan haberler
  • "Sinema Dünyasından" - Dünya Sineması'ndan haberler
  • "Film Eleştirileri"
  • "Dünya'da En Çok İş Yapan Filmler" - Listeler
  • "Film Afişleri Sayfaları" Bir sayfada 4 küçültülmüş afiş görüntüsü (toplam 8 afiş)
  • "Soruşturma" Sinema Mevsimi Biterken, sinema yazarları, 1983-84 sinema mevsiminde "en beğendikleri ve en beğenmedikleri filmleri değerlendirdiler.
  • "Video Film Eleştirileri" - Video kulüplerde en çok seyredilen filmlerin eleştirileri
  • "Kulüplerden Seçmeler" - Video kulüplerde en çok seyredilen filmlerin eleştirileri
  • "Televizyon Rehberi" - TV'de o ay gösterilecek film ve bazı mini dizilerin tanıtımları
  • "Video Çocuk"
  • Karikatürler - Piyale Madra, Latif Demirci, Behiç Pek gibi çizerlerin çizgileri
  • "İyi bir videomanyak mısınız?" - Anket
  • Reklam Sayfaları - Bu sayfalarda genelde video ve renkli televizyon cihazları, kitap ve film reklamları yer almaktadır.

Toplatılması

1984-1985 yıllarında sadece 14 sayı çıkan aylık "Videosinema" dergisi yayımlanırken Turgut Özal'ın başbakanı olduğu 45. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti (1983-1987) iş başındaydı. 12 Eylül Askeri Darbesi'nin üzerinden henüz dört yıl geçmişti ve halâ sıkıyönetim uygulanıyordu. Bu siyasi ortamda "Videosinema" dergisinin Ekim 1984 sayısı bayilere dağıtılır dağıtılmaz "İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı"nca toplatıldı. Derginin kapağında Sergio Leone'nin o yıl yönettiği Bir Zamanlar Amerika filminden alınmış bir kolaj çalışması vardı ve kapak "müstehcen" bulunduğu için dergi toplatılmıştı. Bu kolajda filmin başrol oyuncularından Robert De Niro Çin mahallesindeki bir esrar tekkesinde uyuşturucunun etkisiyle yarı baygın uzanmışken, batakhanenin duvarında bir cinsel ilişkiyi betimleyen eski bir Çin tablosu gözükmekteydi. Minyatür tarzında çizilmiş bu büyücek posterde çıplaklık hatta cinsel organların da bir kısmı gözüküyordu. Derginin tek toplatılma nedeni de bu değildi. Ayrıca dergide Yılmaz Güney'le ilgili yazıları nedeniyle Onat Kutlar ve Mahmut Tali Öngören ile derginin yazı işleri müdürü Jülide Ergüder hakkında da soruşturma açılmıştı.[2]

Dergi toplatıldıktan sonra farklı bir kapakla yeniden baskısı yapıldı ve dağıtıldı. Bu kez kapakta söz konusu filmin yönetmeni "Sergio Leone"nin filmin setinde kamera başında çekilmiş bir fotoğrafı yer alıyordu (bu maddede kullanılan kapak).

Kaynakça

  • Videosinema dergisinin 1.-14. sayılarındaki içerik
  1. ^ "Mehmet Açar'la söyleşi". sinemaloji.com. Erişim tarihi: 15 Ekim 2009. []
  2. ^ Milliyet, Gazetesi (25 Ekim 1984). "Videosinema toplatıldı". s. 10. 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İrfan Sayar Porof. Zihni Sinir karakterinin yaratıcısı, karikatürist ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">David Fincher</span> Amerikalı film yönetmeni

David Leo Fincher, Akademi Ödülü adayı olmuş sinema filmi ve video klip yönetmenidir. Yedi, Dövüş Kulübü, Sosyal Ağ, Zodiac, Panik Odası ve Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi gibi filmlerle tanınır.

Ertem Eğilmez, Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Türk Sinematek Derneği</span> 25 Ağustos 1965te Onat Kutlar tarafından İstanbulda kurulan sinema derneği

Türk Sinematek Derneği, 25 Ağustos 1965'te Onat Kutlar tarafından İstanbul'da kurulan sinema derneğidir. Dernek 12 Eylül 1980 tarihine kadar faaliyetini sürdürmüş 12 Eylül Darbesi sırasında da kapatılmıştır.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">İthal filmlerin Türkçe adlandırılması</span>

İthal filmlerin Türkçe adlandırılması, bu maddede Türkiye'de gösterime giren yabancı filmlere verilen Türkçe adların baştan beri özgün adlarının anlamlarından daha farklı olması durumu örneklerle aktarılmış ve bu uygulamanın sadece Türkiye'ye özgü olmadığı da vurgulanmıştır.

<i>National Lampoon</i> dergi

National Lampoon, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1970-1998 yılları arasında yayınlanmış mizah dergisidir.

<i>Popüler Tarih</i>

Popüler Tarih, Haziran 2000 ve Şubat 2007 tarihleri arasında Türkiye'de yayınlanmış aylık resimli tarih dergisidir. 78 sayı çıkmıştır.

<i>Yedinci Sanat</i> (dergi)

Yedinci Sanat 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayınlanmış aylık sinema dergisidir. Sinemayı sosyalist bakış açısı ile ele alan dergi 24 sayı çıkmıştı.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

<i>Sinema</i> (dergi) Türkiyede 1994-2013 yılları arasında yayınlanmış dergi

Sinema, ilk kez 1 Ekim 1994'te "Popüler Sinema Dergisi" üst başlığı ile Türkiye'de yayımlanmaya başlayan aylık sinema dergisidir. Zaman içinde birkaç kez yayımcısı ve sahipleri değişmiş olsa da, bugüne kadar aynı isimle ve aynı formatta çıkmaya devam etmektedir. Aralık 2003 tarihli 104. sayıdan sonra dergi nüshalarına sayı numarası verilmesi uygulamasından vazgeçilmiş olmakla birlikte hesaplandığı zaman Eylül 2011 tarihi itibarıyla toplam 197 sayı yayımlanmıştır. Turkuvaz'ın dergiyi atv kanalıyla birlikte Kalyon İnşaat'a satmasıyla beraber, AutoMoto Sport, Global Enerji, Touch İstanbul, Cosmo Girl, Transport ve Aktüel dergileriyle birlikte 19 Aralık 2013'te kapatıldığı açıklanmıştır. Bu olay, medya tarafından da eleştirilmiştir.

Rüştü Erata ; sunucu, spiker, seslendirici, yazar, eğitmen.

Bir+Bir, Mart 2010 tarihinden beri yayımlanan aylık dergi. Dergide sinema, müzik, spor, edebiyat gibi konular yer almaktadır. Express ve Roll dergilerini çıkaran ekip tarafından çıkartılmaktadır. Dergi, bazı aylar yayımlanmadığı için sonraki ayda yayımlanan sayı önceki ve sonraki ayın adı ile yayımlanmaktadır. Ocak 2011'de yayımlanmayan derginin şubatta çıkarılan "Ocak-Şubat" sayısında İstiklâl Marşı'nın değiştirilmiş bir versiyonunu içinde barındırdığı için D&R tarafından satışı durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

Seçkin Yasar, film yönetmeni, yapımcı, senarist ve yazar.

Baha Gelenbevi, Türk sinema rejisörü, senaristi, fotoğraf sanatçısı, görüntü yönetmeni, kurgucu.

Düşünbil, 2007 yılında yayın hayatına başlayan Türk düşünce dergisidir.

Yazko Somut Sınırlı Sorumlu Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi (YAZKO) tarafından 1983 - 1984 yılları arasında yayınlanmış bir haftalık sanat ve kültür dergisidir. Yazko Somut, önce “Haftalık Kültür ve Sanat Dergisi”, daha sonra ise “Haftalık Kültür, Sanat ve Siyaset Gazetesi” alt başlığıyla, 12 sayfa olarak gazete büyüklüğünde ve formatında basılmıştır.