
Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

UPnP, Universal Plug&Play'in kısaltması. Günümüzde var olan birçok aygıt ve program, Evrensel Tak ve Çalıştır (UPnP) protokolünü desteklemektedir. UPnP protokolü, Windows masaüstü makinelerinde bulunan tak ve çalıştır konseptini yerel ağa getirmek için 1999'un başlarında Microsoft tarafından ortaya atıldı.
Basit Ağ Yönetim Protokolü, bilgisayar ağları büyüdükçe bu ağlar üzerindeki birimleri denetlemek amacıyla tasarlanmıştır. Cihaz üzerindeki sıcaklıktan, cihaza bağlı kullanıcılara, internet bağlantı hızından sistem çalışma süresine kadar çeşitli bilgiler SNMP'de tanımlanmış ağaç yapısı içinde tutulurlar.

Güvenlik duvarı veya ateş duvarı,, güvenlik duvarı yazılımı, bir kural kümesi temelinde ağa gelen giden paket trafiğini kontrol eden donanım tabanlı ağ güvenliği sistemidir. Birçok farklı filtreleme özelliği ile bilgisayar ve ağın gelen ve giden paketler olmak üzere İnternet trafiğini kontrol altında tutar. IP filtreleme, port filtreleme, Web filtreleme, içerik filtreleme bunlardan birkaçıdır.

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

Kapalı devre televizyon kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistemdir. Televizyondan en önemli farkı sinyalin herkese açık bir biçimde taşınmamasıdır. Kısaca CCTV çalışmakta olduğu banka, şirket, havaalanı gibi tesislerin kullanımına mahsus bir televizyon sistemidir. Belirli bir alanın görüntüsünün belirli monitörlere verildiği görüntüleme sistemi olarak da düşünülebilir. CCTV'nin önceleri deneysel kullanım alanları bulunsa da günümüzde genellikle güvenlik amacıyla kurulur.

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Ana IP kamera türleri şunları içerir: sabit kameralar, PTZ kamera ve çok sensörlü kameralar. Yaygın olarak geleneksel CCTV sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR üzerinde veya NVR üzerinde de saklanabilir.
Mobil güvenlik ya da mobil telefon güvenliği, mobil işlemenin öneminin ve kullanılan akıllı telefonların sayısının artması ile birlikte öne çıkmıştır. Genel olarak bakıldığında, mobil güvenlik, mobil cihazlarda saklanan bilgilerin ve servislerin koruma altına alınması olarak değerlendirilebilir.

OS X Yosemite veya OS X 10.10 Yosemite, OS X işletim sisteminin 11. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 14A389 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi Darwin 14.0.0'dır. OS X Yosemite 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC 2014 etkinliğinde açıklandı ve geliştiriciler için sunuldu. 24 Temmuz 2014 tarihinde kamu beta test için yayınladı. 17 Ekim 2014 tarihinden Mac App Store'da ücretsiz indirmek için kullanılabilir. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma şemasının OS X Mavericks ile tanıtılmasının ardından, yeni tanıtılan OS X sürümünün "Yosemite" ismi Milli Park olan Yosemite Ulusal Parkının adını almıştır.

Windows Phone 7 Microsoft tarafından tanıtılan Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümüdür. Microsoft Windows Mobile 6.5 sürümü ile Windows Mobile işletim sisteminin son versiyonunu yayınlamış ve bununla işletim sistemine son vermiştir. Bundan sonra Microsoft yeni işletim sistemini yaratmaya başladı, 21 Ekim 2010 tarihinde dünya çapında Windows Phone Store ile birlikte ve 8 Kasım 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı. Versiyon birden fazla büyük güncellemeler aldı, son hali Ocak 2013 yılında piyasaya sürülen Windows Phone 7.8 oldu. Versiyonun güncellenme yöntemi Zune yazılım aracılığı iledir. Buna özelleştirilebilir başlangıç ekranı olarak birkaç özelliği eklendi. Tam yeni "Metro" isminde tasarım sistemine dayalı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Mobil yazılım platformu Windows Phone Store'dur. Microsoft bu sürümdeki mobil cihazlar için ücretsiz online eş hizmeti vermek için özel olarak "My Windows Phone" hizmetini kullanıma verdi.

Mac OS X 10.1 veya Mac OS X Puma Apple tarafından üretilmiş ikinci nesil bir Mac OS X işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak büyük kedilerin bir türü olan Puma ismi verildi. Sürüm 10.1, Mac OS X 10.0 kullanıcıları için ücretsiz güncelleme olarak 25 Eylül 2001'de sunuldu. Eleştirmenler işletim sisteminde hala bazı özelliklerin eksik olduğunu ve hatalar olduğunu iddia etti, ancak işletim sistemi, Mac OS X 10.0'dan daha fazla satıldı.

Birleşik Tehdit Yönetimi cihazları, geleneksel Güvenlik Duvarı, Saldırı Tespit Sistemleri, Saldırı Engelleme Sistemleri, Anti-Virüs, Anti-Spam, VPN, Yük Dengeleme, Anti-BotNet vb. ağ güvenliği cihazlarının teknolojinin gelişmesiyle tek bir cihazda toplanmasına denir. Dolayısıyla, ağ yöneticileri tüm cihaz tiplerine ayrı çabalar sarfetmektense, tek cihaz üzerinde, daha yönetilebilir bir arayüz üzerinden tüm konfigürasyonları yapabilir. Farklı özelliklerin aynı cihaz üzerinde toplanmasının bir avantajı olarak, merkezi bir yönetimle tüm özelliklerin eş zamanlı ve verimli bir şekilde kullanımasını sağlar.

RFTrax'ten GPS sistemi için, ISight GPS sayfasına bkz.
Nokia Asha 310, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup cep telefonudur. Mart 2013'te serbest bırakıldı. Çift abone kimlik modülü (SIM) yuvaları ve Wi-Fi bağlantısı ile Asha telefon serisinde ilk oldu. Yeni Android cihazlarla rekabet edebilmek için Asha serisinin yenilenmesi oldu. Dokunmatik ekrana sahip, 2 veya 4 GB'lık bir mikro SD kartı ile birlikte geldi, 64 MB RAM, 2 MP kamera ve bekleme modunda 600 saate kadar sürebilen bir pille çalışıyor. Telefon 54 saate kadar müzik çalabilir veya 9 saate kadar video oynatabilir ve maksimum 17 saat konuşma süresi (2G) gösterebilir. Nokia Asha 205 modelinin ardılıdır.

Videotelefon, gerçek zamanlı olarak insanlar arasındaki iletişim için farklı konumlardaki kullanıcılar tarafından ses sinyali-video sinyallerinin alınması ve iletilmesi için teknolojilerden oluşmaktadır. Bir videofon, gerçek zaman sistemleri olarak insanlar arasında iletişim için eşzamanlı video ve ses özelliklerine sahip bir görüntü aygıtılı bir telefondur. Telekonferans, bu teknolojinin bir video konferansta bireyler için değil, grup veya organizasyonel toplantı için kullanılmasını ima eder. Telebulunuş, yüksek kaliteli bir video sistemi sistemine veya buluşma teknolojisine başvurabilir, videonun ötesine geçerek robotlara gider. Video konferans da "görsel işbirliği" olarak adlandırılmış ve bir grup yazılımdır.
PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:
- Wi-Fi üzerinden doğrudan PSP'ye indirme. Bu, XMB'den [Ayarlar], [Sistem Güncelleme] seçilerek yapılabilir.
- Bir PC'ye indirme, sonra bir USB kablosu veya Memory Stick ile PSP'ye aktarma.
- Bazı oyunların Universal Media Disc'inde bulunur. Bu oyunlar UMD'lerinde bulunan sürümlerden daha eski bir firmware ile çalışmayabilir.
- PS3'ten PSP sistemine USB kablosu ile indirme yolu ile.
OpenWrt, Linux tabanlı gömülü işletim sistemleri için açık kaynaklı bir projedir ve ağ trafiğini yönetmek için gömülü cihazlarda kullanılır.

Nokia 3250 26 Eylül 2005'te duyurulan Symbian OS v9.1 çalıştıran bir akıllı telefondur. Geleneksel telefon tuş takımını bir kameraya ve özel müzik kontrol tuşlarına dönüştüren benzersiz bir 'bükülme' tasarımına sahiptir. Bir müzik telefonu olarak pazarlandı ve bir microSD hafıza kartı yuvası sayesinde 2 GB'a kadar müzik ve diğer verileri depolayabilir ve iki megapiksel kamera ve diğer akıllı telefon özelliklerine sahiptir.

Video kamera bir kamera türüdür. İlk kez, "video kamera" kelimesi, minyatür el tipi televizyon kameralarıyla ilgili olarak kullanılmaya başlandı. Verici bir TV kamerası ve bir video kaset kaydedici kombinasyonunun ortaya çıkmasından sonra video kameralar, televizyon gazeteciliği için tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, video kamera bir optik dönüştürücüdür. Profesyonel video kamera, taşınabilir video kameralardan daha farklı kavramdır.