İçeriğe atla

Video oyunu içerik derecelendirme sistemi

Video oyunlarına ilişkin içerik sınıflandırma sistemleri, bir dijital oyun içeriğinin çocuk veya yetişkinlere uygunluğu hakkında fikir vermeyi amaçlar. Sistemler çoğunlukla hükûmetler tarafından destek görmektedir. Bu sistemlerin bazı ülkelerde oyuncuya fikir vermenin de ötesine geçtiği görülmektedir. Örneğin Avustralya'da, çocuklar için uygunsuz olarak işaretlenmiş oyunların çocuklara satışı yasaklanmıştır. Yine Almanya'da, 18 yaş ve üzeri için etiketlenmiş, şiddet içerikli kimi oyunların, çocuklar tarafından temin edilebildiği gerekçesiyle ülke genelinde satışının tümüyle yasaklandığı görülmüştür. Sınıflandırmalar çoğunlukla benzer ölçütlerde yapılmakla beraber, kimi zaman kültürel farklılıklardan kaynaklı değişimler gösterebilmektedir.

Avrupa ülkelerinin video oyunlarına ilişkin içerik sınıflandırma sistemleri

BBFC

İngiltere merkezli bir içerik sınıflandırma kuruluşudur. Film ve video oyunlarını derecelendirmektedir.

PEGI

Avrupa İnteraktif Yazılım Federasyonu tarafından Avrupa ülkeleri için geliştirilen bir içerik sınıflandırma sistemidir. 30'un üzerinde ülke bu sistemi kullanmaktadır.

USK

Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle, Almanya'nın içerik derecelendirme sistemi organizasyonudur.

Kuzey Amerika ülkelerinin video oyunlarına ilişkin içerik sınıflandırma sistemleri

ESRB

Kanada ve ABD kapsamında, video oyunlarını derecelendiren bir kuruluştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ubisoft</span> Fransız video oyun şirketi

Ubisoft, Ubisoft Entertainment Fransız video oyun geliştiricisi ve yayımcısıdır. Kısmen(%20) Amerikalı Electronic Arts ile ortaktır, fakat yine de Electronic Arts firmasından bağımsız olarak çalışmaktadır. Ubisoft firması, 28 ülkede stüdyoları ile dünya çapında bir varlığa sahiptir.
Aynı zamanda 2008 yılı itibarıyla Ubisoft firması Avrupa'nın 3.büyük video oyun ve yapımcı firması seçilmiştir. Ubisoft 2002-2003 yılları arasında 453 milyon, 2003-2004 yılları arasında 508 milyon € kâr elde etmiştir. 2022 yılı itibarıyla Şirkette 20000 üzeri çalışan vardır. Assasin's Creed, Far Cry gibi oyunlarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Nintendo Entertainment System</span> 1985te Nintendonun geliştirilip piyasaya sürdüğü 8-bit üçüncü-jenerasyon video oyun konsolu

Nintendo Entertainment System, Nintendo tarafından yapılmış, 8-bit ev konsoludur. Aslen Japonya'da Family Computer (Famicom) ismiyle 1983 yılında satılmaya başlanmıştır. Kuzey Amerika'da 1985, Avrupa'da ve Kanada'da 1986, Avustralya'da 1987'de satışa sunulmuştur. Güney Kore'de Hyundai Comboy olarak bilinir. Halefi Super Nintendo Entertainment System konsoludur. Zamanının en çok satan konsollarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu</span>

Eğlence Yazılımı Derecelendirme Kurulu ya da kısa adıyla ESRB, video oyunlarını yaşa ve içeriğe göre sınıflandırarak tüketicilerin bu ürünleri satın alırken bilinçli kararlar vermesine yardımcı olmak için kurulmuş Amerika Birleşik Devletleri merkezli kuruluştur. Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Meksika ve Kanada da ESRB'nin derecelendirme sistemini kullanmaktadır.

Çoğunluk sistemi veya çoğunlukçu seçim sistemi, en çok oy alan adayın kazandığı ve bu şekilde çoğunluk temsilini sağlayan bir seçim sistemidir. Ancak, farklı tanımlamalara dayalı olarak çeşitli çoğunluk seçim sistemleri bulunmaktadır. Bu tanımlamalar arasında blok oylama veya parti blok oylaması gibi toplu temsil türlerini içeren genelde çoğunluk temsiline dayalı çoğunluk temsil sistemleri bulunmaktadır. Aynı zamanda, bölge temelli çoğunluk sistemler arasında Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi bulunmaktadır. İki adayın yarıştığı durumda en çok oy alan aday çoğunluğa sahip olacaktır, ancak üç veya daha fazla adayın olduğu durumlarda genellikle hiçbir aday çoğunluğu alamaz.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, siyasi partilerin veya adayların aldığı oyun parlamentoda orantılı olarak yansıtıldığı seçim sistemidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.

<span class="mw-page-title-main">Steam</span> çevrimiçi içerik sunan, dijital dağıtım ve hak yönetimi platformu

Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen, bir dijital dağıtım, dijital hak yönetimi, çok oyunculu oynanış ve iletişim sunan platformdur. Oyunların geniş çapta dağıtımı ve onlarla ilgili çoklu ortamların tamamen internet üzerinden yayılımı için kullanılmaktadır. Pek çok oyun, eklenti paketi, yazılım, video ve oyunlar ile ilgili programların satışı Steam üzerinden yapılmakta ve bu sayede bilgisayara doğrudan çevrimiçi olarak indirilebilmektedir. Ayrıca Steam, kullanım açısından performans sağlayan sistem tepsisi/sistem çekmecesi ve görev çubuğundaki pozisyonu ile benzerlerinden ayrılır.

<i>The Sims</i> (seri) video oyunu serisi

The Sims, Maxis tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından yayınlanan yaşam simülasyonu video oyunudur. Franchise dünya çapında 200 milyon kopyaya yakın varan satışı ile tüm zamanların en çok satan video oyunlarından biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Oyun Bilgi Sistemi</span>

Avrupa Oyun Bilgi Sistemi ya da kısaltmasıyla PEGI, video oyunlarını yaşa ve içeriğe göre sınıflandırarak tüketicilerin bu ürünleri satın alırken bilinçli kararlar almasına yardımcı olmak için kurulmuş Avrupa merkezli video oyunu içerik derecelendirme sistemidir. Avrupa Etkileşimli Yazılım Federasyonunun geliştirdiği sistem Nisan 2003'ten bu yana kullanılıyor olup ülkelerin kendi yaş derecelendirme sistemlerinin yerini alarak Avrupa çapındaki tek derecelendirme sistemi hâlini almıştır. Beş farklı yaş grubu ve sekiz farklı içerik tanımlayıcıdan oluşan PEGI, kendi sistemine sahip olan Almanya hariç tüm Avrupa Birliği ülkelerince kullanılıyor olup bu ülkelerde faaliyet gösteren yayıncıların PEGI kurallarına uyması zorunludur. Söz konusu yaş grupları oyunu oynamak için gerekli motor beceri ya da yetenek düzeyini değil oyunun içeriğinin o yaş grubundaki bireylerin zihinsel gelişimine etkisi olup olmayacağına yönelik olarak belirlenmiştir.

Televizyon yayınlarına ilişkin içerik sınıflandırma sistemleri, içeriği değerlendirmek ve televizyon programlarının çocuklar, gençler veya yetişkinler için uygunluğunu raporlamak için kullanılan sistemlerdir. Birçok ülkenin kendi televizyon derecelendirme sistemi vardır ve ülkelerin derecelendirme süreçleri yerel önceliklere göre değişir. Programlar, sistemi yöneten kuruluş, yayıncı veya içerik üreticileri tarafından derecelendirilir.

Vevo internet üzerinden yayın yapan bir video klip portalıdır. İngiltere menşeli çokuluslu müzik kuruluşu EMI'nin lisans vermesiyle Sony Music Entertainment, Universal Music Group ve Abu Dhabi Media'nın ortaklığında kurulmuş ve resmi olarak 8 Aralık 2009'da yayın hayatına başlamıştır. Yayın, reklam ve tanıtım koşullarını Amerika ve Kanada'nın telif hakları yasalarında belirtilen kurallar doğrultusunda oluşturmuştur. Bu yüzden de içeriğinin %70'i Amerika ve Kanada dışındaki ülkelere "sınırlamalı yayıncılık" ilkesiyle sunulur. Vevo, halihazırda 60.000'in üzerinde müzik videosuna ev sahipliği yapmaktadır ve şu anda Avustralya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Polonya, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye ve ABD'de etkin olarak yayındadır. Başlangıçta, hizmet yalnızca Universal Music Group ve Sony Music Entertainment'ın müzik videolarını barındırıyordu, YouTube'da ve uygulamasında yayınlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

Türkiye'de video oyunculuğu, Türkiye'deki video oyunu kültürü ve endüstrisi.

<span class="mw-page-title-main">AAA (oyun endüstrisi)</span>

Bir AAA oyunu, orta büyüklükteki veya büyük bir yayıncı tarafından üretilen ve dağıtılan video oyunları için kullanılan ve genellikle daha yüksek geliştirme ve pazarlama bütçelerine sahip olan gayriresmî bir sınıflandırmadır. AAA oyun geliştirmesi, kâr elde etmek için yüksek satış seviyeleri gerekli olduğundan yüksek ekonomik risk ile ilişkilendirilir.

Aksiyon-rol yapma oyunu, bir rol yapma video oyunu alt türüdür. Oyuncunun güç ve yetenekleri belirlemek için karakterin istatistiklerine odaklanmaya devam edilirken, sıra veya menü tabanlı oynanışın aksine oyuncunun karakterler üzerinde doğrudan kontrole sahip olduğu gerçek zamanlı kontrol mekanizması kullanılır. Bu oyunlar genellikle hack ve slash veya shooter oyunlarına benzer aksiyon oyunu savaş sistemlerini kullanır.

Eğlence Yazılımı Öz Düzenleme Kuruluşu, Özdenetimli Eğlence Yazılımı, Eğlence Yazılımı Otokontrolü ya da kısa adıyla USK, Almanya'nın ulusal video oyunu içerik derecelendirme sistemi ve bu sistemi uygulayan kuruluş.

Hollanda Görsel-İşitsel Medyanın Sınıflandırılması Enstitüsü ya da kısa adıyla NICAM, Hollanda merkezli içerik derecelendirme sistemi uygulayıcı kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Sandbox oyunu</span>

Sandbox oyunu, genellikle önceden belirlenmiş bir hedef olmaksızın ve alternatif olarak oyuncunun kendisi için belirlediği bir hedefle, oyuncuya etkileşim için büyük ölçüde yaratıcılık sağlayan bir oyun öğesi içeren bir video oyun türüdür. Bu tür oyunların herhangi bir amacı olmayabilir ve bazen oyun dışı veya yazılım oyuncakları olarak anılır. Daha sık olarak, sandbox oyunları, bu yaratıcı unsurların diğer türlere dahil edilmesinden ve yeni ortaya çıkan oyunlara izin verilmesinden kaynaklanır. Sandbox oyunları genellikle oyuncuya oyun dünyasında hareket ve ilerleme özgürlüğü veren bir açık dünya konseptiyle ilişkilendirilir. "Korumalı alan" terimi, çocukların içinde istedikleri hemen hemen her şeyi yaratmalarına izin veren bir sanal alanın doğasından gelir.