İçeriğe atla

Video oyunu grafikleri

Video oyunu grafikleri, özel olarak video oyunlarında kullanılmak üzere geliştirilen bilgisayar grafiği türüdür. Video oyunlarının tarihi boyunca görsel içeriği oluşturmak için çeşitli grafik teknikleri kullanılmıştır. Özellikle grafik işlemci birimi, merkezî işlem birimi gibi donanımların gelişimine paralel bir gelişim süreci içerisinde olup günümüzde iki boyutlu, üç boyutlu, artırılmış gerçeklik gibi birçok varyasyonu bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Platform oyunu</span> video oyunu türü

Platform oyunu, kullanıcının ekrandaki hareketli karakteri (kahramanı) çeşitli düzlemler (platformlar) arasında koşarak, zıplayarak veya tırmanarak ilerlettiği iki boyutlu bir video oyunu türü. Bilgisayar Oyunları tarihinde önemli bir yer tutan platform oyunları genelde oyuna konu olan kahramanın çeşitli engeller üzerinden geçirilerek bölümün tamamlanması ve bir sonraki bölüme geçilmesi üzerine kurulmuş bir algoritmaya dayanır. Bu tip oyunlarda kahramanın karşısına çıkan düşmanlar çeşitli silahlar yardımıyla veya düşmanın üzerinde zıplanarak alt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Animasyon</span> animasyon filmleri ve dizileri oluşturma süreci

Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7610</span>

7610, Nokia tarafından üretilen bir akıllı telefondur. Nokia'nın 1 megapiksel kamera kullandığı ilk telefondur.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

Tek oyunculu video oyunlarında, oturuma yalnızca bir oyuncunun giriş yapabildiği ve oynanışın daha fazlasına müsaade etmediği durum, tek oyunculu olarak adlandırılır. "Tek oyunculu oyun", oyunu sadece bir kişinin yönlendirebildiğini anlatmak amacıyla kullanılırken; "tek oyunculu biçim", oynanışın çok oyunculu olabilme seçeneğini de beraberinde getirir. Tek oyuncu biçimi ikiye ayrılır:

<span class="mw-page-title-main">Çizgi film</span>

Çizgi film, iki boyutlu illüstrasyon görsel sanatının bir formudur. Çizgi film, çizilerek hazırlanan resimlerin, hareketsiz cisimlerin arka arkaya filme çekilmesiyle oluşan ve figürlerin hareket ettiği izlenimi veren canlandırılması ile hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe After Effects</span>

Adobe After Effects, Adobe Systems tarafından geliştirilmiş olan, hareketli grafikler ve görsel efektler oluşturmaya olanak sağlayan bir yazılımdır. Adobe After Effects ile 2 ve 3 boyutlu ortamlarda animasyonlar oluşturulabilir. Animasyonlara görsel ögeler ekleyebildiği gibi yazılar ve infografik videolar yapılmasını sağlayan kapsamlı grafik tasarım programlarından biridir. Genelde film ve dizi efektleri bu program ile oluşturulur. Lisanlı bir yazılım olup resmi sitesinden aylık ücret karşılığı edinilir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci şahıs nişancı</span>

Birinci şahıs nişancı oyuncu karakterinin kendi gözünden oynandığı oyunları ifade eder. Tüm nişan türündeki oyunlar gibi, "bir serüven, bir veya birden fazla uzun menzilli silah ve değişen sayılarda düşmanlar" tabiriyle anılır. Birinci Şahıs Nişancı türündekiler Birinci Şahıs Bakış Açısı görüntüsüyle değer kazanır ve oyuncu karakterinin oyunun dünyasına görsel bir bakış açısı sunar. Karakter itibarıyla emirleri harfi harfine yerine getirir ve beklenen hareketleri yapar. Oyunlar esas olarak araçları kullanmayı gerektirmesi daha çok araç simülasyon oyunlarına benzemesine yol açmaktadır.

Direct3D; DirectX teknolojisinin alt kümesini oluşturan API'sidir. Tamamıyla 3D teknolojisi üzerine geliştirilmiştir. Genelde Video Oyunu Geliştiricilerinin kullandığı bir kütüphanesi vardır. Bu; direct3d.h dır.

Ön bilgi: İki boyutlu bir ortamı oluşturmak için iki ordinata, üç boyutlu bir ortam oluşturmak için üç ordinata ihtiyacımız var. İki boyut için ordinatlar X ve Y olup oluşan koordinat A(X,Y) ve üç boyut için ise ordinatlar X, Y, Z ordinatlarıdır, oluşan koordinat sistemi ise; B(X,Y,Z) dir.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

Bilgisayar grafikleri, bilgisayarların ve özel bir grafik donanımı ve yazılımının yardımıyla bir bilgisayar tarafından görüntü verisinin temsilini kullanarak oluşturulmuş grafiklerdir. Bilgisayarların etkileşimi ve anlaşılması ve verinin yorumlanması bilgisayar grafikleri sayesinde oldukça kolaylaşmıştır. Bilgisayar grafik gelişimi birçok çoklu ortam (media) tiplerinde önemli bir etkiye sahiptir ve animasyon, sinema ve video oyun endüstrisinin gelişmesini sağlamıştır.

Side-scrolling, video oyunlarının yan kamera bakış açısından oynanması durumudur. Genelde oyun karakterleri ekranın solundan sağa doğru gider. Bu sistem çoğunlukla eski veya retro oyunlarda kullanılır ve grafik kalitesi yüksek olmaz. Üç boyutlu video oyunları çıkmaya başladıktan sonra side-scrolling unutulmaya başlasa da indie oyunlarla yeniden yükseliş yakalamıştır.

Video oyunu sanatı; sanatsal mecra olarak video oyununu kullanan, bilgisayar sanatının spesifik bir formudur. Video oyunu sanatı genellikle yama ya da mod yapımını içerir. Sıfırdan ya da belirli bir oyunu değiştirerek sanat oyunu yapımını da kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar tabanlı görüntü</span>

Bilgisayar üretimli imgeleme, kısaca CGI, görsel oluşturmayı sağlayan bir bilgisayar grafikleri uygulaması. Sanatta, basılı medyada, video oyunlarında, filmlerde, televizyon programlarında, reklamlarda, videolarda ve simülatörlerde bulunan görselleri oluşturmada kullanılır. Görsel sahneler dinamik veya statik olabilir. "CGI" terimi daha çok televizyon ve filmlerdeki özel efektleri ve sahneleri oluşturmada kullanılan 3B bilgisayar grafiklerini belirtmek için kullanılmasına karşın, iki boyutlu (2B) da olabilir. Ayrıca ev kullanıcıları tarafından da kullanılabilen uygulama Windows Movie Maker veya iMovie gibi programlarda da düzenlenebilir.

Mojang Studios, Mayıs 2009'da İsveç'te kurulmuş video oyunu geliştirici şirketi. Minecraft, Scrolls gibi oyunların yaratıcısıdır. 2014 yılında Microsoft tarafından satın alınmıştır. Mojang'ın kurucusu Markus Alexej Persson'dur. Merkezi İsveç Maria Skolgata Stockholm'dadır. 17 Mayıs 2020 tarihinde Mojang adı, Mojang Studios olarak yeniden adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ev bilgisayarı</span> bir tür mikro bilgisayar

Ev bilgisayarı, 1977 yılında pazara giren ve 1980'lerde yaygınlaşan uygun fiyatlı ve küçük boyutlu kişisel bilgisayar türüdür. Yıllarca şekil ve donanım olarak gelişen ev bilgisayarları günümüzde bir monitör ile iç içe tek bir sistem hâline gelmiştir. Tüketicilere, ilk kez teknik olmayan tek bir kullanıcının kullanımına yönelik, uygun fiyatlı ve erişilebilir bilgisayarlar olarak pazarlandılar. Bununla birlikte, bir ev bilgisayarı genellikle dönemin iş bilgisayarlarından daha iyi grafiklere ve sese sahipti. En yaygın kullanımları video oyunlarıydı ancak düzenli olarak kelime işlem ve programlama için de kullanılıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar animasyonu</span>

Bilgisayar animasyonu, animasyonlu görüntüler üretmek için kullanılan işlemdir. Bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) daha genel bir terim olarak hem statik hem de dinamik görüntüleri kapsarken, bilgisayar animasyonu yalnızca hareketli görüntüleri ifade eder. 2 boyutlu bilgisayar grafikleri hâlen üslup, düşük bant genişliği ve daha hızlı gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmakla birlikte, modern bilgisayar animasyonu genellikle 3 boyutlu bilgisayar grafikleri kullanır. Bazen animasyonun hedefi bilgisayarın kendisidir, ancak bazen de filmdir.

İki buçuk boyutlu uzay, iki boyutlu (2D) grafik çıkıntılar ve görüntülerin veya sahnelerin gerçekte olmadıklarında üç boyutlu olma görünümünü taklit etmelerine neden olmak için kullanılan benzer teknikler veya iki boyutlu bir düzlemle sınırlandırılmış üç boyutlu bir video oyununda oynanması üçüncü boyuta sınırlı olan erişimdir. Buna karşılık, bu tür kısıtlamalar olmadan üç boyutlu (3D) bilgisayar grafiklerini kullanan oyunların gerçek 3D kullandığı söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci şahıs bakış açısı</span>

Birinci şahıs bakış açısı, video oyunlarında oyuncunun yönettiği karakterin gözünden çevreyi görmesine verilen ad. Macera oyunu ile sürüş, yelkencilik ve uçuş simülatörleri gibi birinci şahıs nişancı türündeki birçok oyun bu perspektifi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Ace</span>

Samsung Galaxy Ace ; TouchWiz arayüzü ve açık kaynak kodlu Android işletim sistemiyle çalışan, Samsung Electronics tarafından üretilmiş bir akıllı telefondur. 11 Şubat 2011'de duyurulan ve satışa çıkarılan cihazda, 800 Mhz işlemcisi ve Adreno 200 grafik işlemcisi bulunan Qualcomm MSM7227 çipi bulunur. Siyah renkli cihazın arka kapağı için siyah, lacivert ve beyaz olmak üzere 3 renk seçeneği bulunmaktaydı.