Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.
YouTube, Google'a ait bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformudur. Merkezi San Bruno, Kaliforniya'da olan platform; 15 Şubat 2005'te üç eski PayPal çalışanı tarafından kuruldu. Platform; kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkânı sunmakta olup medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.
Video barındırma, sağlayıcı tarafından video barındırma hizmetinin sunulduğu türdür. Video barındırma hizmeti veren internet siteleri hem video ekleme veya izleme hem de resim ekleme veya var olan resimlere bakma imkânı sağlamaktadırlar. Hizmet bireysel son kullanıcıların kişisel, ticari veya telif ücretsiz videoları yükleyip paylaşmasına ve bunları izlemesine olanak tanır. Kullanıcılar genelde barındırma hizmetinin web sitesi, mobil veya masaüstü uygulaması veya diğer arayüz (API) aracılığıyla video içeriği yükleyecektir. Yüklenen video içeriği kısa video kliplerinden tam uzunlukta televizyon programı ve filmlere kadar değişebilir. Video sunucusu, videoyu kendi sunucusunda saklar ve kullanıcıların farklı türdeki katıştırma kodlarını veya başkalarının video içeriğini görüntülemesine izin veren bağlantıları etkinleştirmesine olanak tanır. Özellikle video barındırma web sitesi olarak kullanılan web sitesi, genellikle video paylaşımı web sitesi olarak adlandırılır. Tanınmış video barındırma sistemleri:
- YouTube
- Vimeo
- Dailymotion
- Metacafe

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

İnternet ilanı veya İnternet reklamı, bir pazarlama ve reklam türüdür. Diğer adlarıyla online marketing, online ilan, dijital ilan, ağ ilanı olarak bilinmekdedir. Çevrimiçi reklamcılık, website reklamıcılığını, sosyal medya reklamıcılığını, uygulama reklamıcılığını, arama motoru pazarlamasını (SEM), E-mail pazarlama, sosyal medya pazarlamasını, sosyal medya içeriği, içerikle pazarlama, pop-up reklam, dijital görüntülü reklamcılık, metin içi reklamcılık, resim içi reklamcılık, etkileşimli reklamcılık, içeriğe dayalı reklamcılık, performansa dayalı reklamcılık ve mobil reklamcılığı içerir. 21. yüzyılda dijital ilanlar reklam panosu, sokak reklamı, radyo reklamı, televizyon reklamı gibi geleneksel reklam türlerinden daha etkili oldu.

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.
Bir blog yayın biçimi olarak sınıflandırılabilir. Bir microblog, geleneksel blog'dan içeriğinin ve dosya büyüklüğünün küçüklüğü bakımından farklılık arz eder. Mikrobloglar kullanıcılara kısa cümleler, anlık gfotograflar veya video linkleri gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar.
Sosyal Medya Pazarlama, sosyal medya siteleri aracılığıyla trafik kazanma ve dikkat çekme işlemiyle ilgilidir. Her ne kadar e-pazarlama ve dijital pazarlama terimleri akademik çevrede hâlâ baskın olsa da, sosyal medya pazarlaması hem uygulayıcılar hem de araştırmacılar için giderek daha popüler hale geliyor. Yıllar boyunca popüler sosyal ağ sitelerine örnek olarak Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Myspace, Pinterest, LinkedIn, Snapchat, YouTube ve Threads, ayrıca Telegram ve WhatsApp gibi anlık mesajlaşmalar aittir. Bu ağlar kullanıcıların reklamlarını hiper hedefleyebilecekleri önde gelen platformlardır. Sosyal medyada tanıtım için uygun içerik türleri arasında yazı, video ve resim paylaşımları, hikayeler, canlı yayınlar, müşteri beğenmeleri ve yorumları, infografikler ve kaliteli görsel içerikler bulunur. Reklamverenler, Google AdSense gibi dijital araçları kullanarak, reklamlarıyla sosyal girişimcilik, aktivizm veya video oyunlarıyla ilgilenen kişiler gibi çok spesifik demografik grupları hedefleyebilir. Sosyal medya sadece halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama aracı olarak değil aynı zamanda bir iletişim kanalı olarak da kullanılabilir.

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

Tumblr, ABD menşeli sosyal ağ ve blog sitesidir. David Karp ve Marco Arment tarafından Şubat 2007'de kurulmuştur. Kuruluşun ardından iki hafta içinde 75.000 kullanıcıya ulaşan site sırf ABD'de toplam 13.4 milyon kullanıcıya sahiptir. Tumblr'ın benzer türdeki diğer sitelerinden farkı, popüler sosyal paylaşım siteleriyle tam bir uyum içinde çalışıyor olmasıdır.

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

Beğenme butonu sosyal ağ hizmetleri, internet forumu, haber siteleri ve bloglar gibi iletişim yazılımlarındaki bir özelliktir. Kullanıcı belirli içerikleri beğenmeyi, beğenmemeyi veya desteklemeyi ifade edebilir. Düğmeler gibi özellik gösteren İnternet servisleri genellikle her içerikde beğendiği kullanıcı sayısını gösterir ve bunların tam veya kısmi bir listesini gösterebilir. Bu, içeriğe karşı reaksiyonu ifade etmenin diğer yöntemlerine kantitatif bir alternatiftir. Bazı web siteleri de beğenilmeme (dislike) butonu içerir, böylece kullanıcı ya lehte ya da tarafsız olarak oy kullanabilir. Diğer web siteleri daha karmaşık Web içerikli oylama sistemlerini, örneğin içeriğe daha geniş bir duygu yelpazesi göstermek için beş yıldız veya yıldız sınıflandırma kategori düğmelerini içerir.

Facebook beğenme düğmesi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta bir beğenme butonu özelliğidir. İlk olarak 9 Şubat 2009 tarihinde etkinleştirildi. Beğen düğmesi, kullanıcıların durum güncellemeleri, yorumlar, fotoğraflar ve videolar, arkadaşların paylaştığı bağlantılar ve reklamlar ile kolayca etkileşimde bulunabilmelerini sağlıyor. Bir kullanıcı tarafından tıklandığında, belirlenen içerik o kullanıcının arkadaşlarının Facebook Haber akışında görünür ve bu düğmede, bu kullanıcıların tam veya kısmi bir listesi dahil olmak üzere içeriği beğenen kullanıcıların sayısı da görüntülenir. Benzer düğme Haziran 2010'da yorumlara genişletildi. "Beğenmekten vazgeç" düğmesine sahip olup olmamaya dair kapsamlı bir test ve yıllarca süren soruların ardından, Facebook dünya çapında 24 Şubat 2016 tarihinde kullanıcılara yeni "Tepkiler" getirdi. Kullanıcıların "Harika", "Haha", "Wow", "Üzgün" veya "Kızgın" dahil olmak üzere önceden tanımlanmış beş duygudan birini kullanma seçeneği için benzer tuşa uzun basmalarını sağlar. Mayıs 2017'de tepkiler de yorumlara genişletildi.

İnternet ünlüsü, sosyal medya kişiliği, fenomen, influencer veya mikro ünlü, şöhretlerini internet aracılığıyla edinmiş veya geliştirmiş kişidir. Sosyal medyanın yükselişi insanların küresel bir hayran ve takipçi kitlesine ulaşmalarına yardımcı olmuştur.

Casey Owen Neistat Amerikalı fılm yapımcısı, film yönetmeni, YouTuber ve yatırımcı. Ayrıca kardeşi Van Neistat ile birlikte 2008 yılında yapımcılığını üstlendiği ve ilk olarak 2010 yılında HBO'da yayınlanan The Neistat Brothers başlıklı televizyon dizisinde başrol oynamaktadır.

Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.
Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.
Sosyal medya içeriği, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest veya Twitter gibi sosyal ağlar için bireyler veya şirketler tarafından oluşturulan içeriktir. Ayrıca bu listeye YouTube ve TikTok gibi video platformlar, WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşmalar da dahildir. Sosyal medya içeriği, dijital pazarlama, içerikle pazarlama ve sosyal medya pazarlama'ın önemli bileşenidir. Sosyal medya içerikleri son yıllarda satış, ticaret, sosyal aktivite ve propagandalarda önemli araç haline geldi. Sosyal içerik terimi, son zamanlarda sosyal medyanın yükselişi ile ortaya çıktı ve genellikle birisinin yayınladığı veya başkalarıyla paylaştığı herhangi bir şey anlamına gelir. İçerik pazarlaması, işletmelerin veya bireylerin müşterileri veya takipçileri çekmek ve elde tutmak için sosyal medya içeriklerini kullandıkları yöntemlerdir. Bu platformlar, klasik pazarlama önlemlerine göre kullanıcılarla çok daha doğrudan etkileşime izin verdikleri için şirketler için özellikle ilgi çekicidir. Bununla birlikte, tam etkisini gerçekleştirmek için, kullanılan herhangi bir içerik girişiminin de dikkatli bir şekilde hedef kitleye yönelik olması ve sadece başka bir reklam ölçüsü haline gelmesi gerekir.
Porn 2.0, kullanıcıların geliştirdiği içeriğe sahip pornografik web sitelerini niteleyen terimdir. "Web 2.0" adına atıfta bulunur. Siteler, kullanıcı tabanlı sınıflandırma, web kamerası barındırma, bloglar ve yorumlar gibi özellikler dahil olmak üzere sosyal ağ medyasını içerebilir. Bu, "Web 1.0" porno sitelerinin sunduğu statik içeriğin tersidir. Porn 2.0 siteleri, video toplulukları ve sosyal siteler, genel blog oluşturma, ve fotoğraf barındırma gibi genel Web 2.0 hizmetlerine benzer özellikler sunabilir. Burada dijital haklar yönetimi, telif hakkı ihlali, gizlilik, ticari medya ve bağlı ortaklık reklamcılığı ile ilgili endişeler bulunmaktadır.
Algoritmik radikalleşme, YouTube ve Facebook gibi popüler sosyal medya sitelerindeki algoritmaların kullanıcıları zaman içinde giderek daha aşırı içeriklere yönlendirdiği ve onların radikalize olmuş aşırıcı siyasi görüşler geliştirdiği kavramıdır. Algoritmalar, beğenilerden/beğenmeme işaretlerine ve paylaşımlara harcanan süreye kadar kullanıcı etkileşimlerini kaydederek, kullanıcıların ilgisini devam ettirecek sonsuz medya içeriği üretir. Kendi fikirlerini teyit etmeye yönelik medya tercihleri ve kendini doğrulama yoluyla, kullanıcı, yankı odası kanalları aracılığıyla daha kutuplaşmış hale getirilir.