İçeriğe atla

Video ölçekleyici

Bir 1024x768 (VESA XGA) çözünürlük görüntüsünün küçük bir bölümünün bir şişirilmesi; Tek tek pikseller, ölçeklendirilmiş biçiminde normal çözünürlüğünden daha görünürdür.

Video ölçekleyici, video sinyallerini bir ekran çözünürlüğünden diğerine dönüştüren bir sistemdir; tipik olarak, ölçekleyiciler, daha düşük bir çözünürlükten (480p standart tanım gibi) daha yüksek bir çözünürlüğe (1080i yüksek çözünürlüklü gibi), “upconversion” veya “upscaling” olarak bilinen bir işleme dönüştürmek için kullanılır. Düşük çözünürlüğe "downconversion" veya "downbacking" olarak bilinir.

Video ölçekleyiciler genellikle televizyonlar, video oyun konsolları ve DVD veya Blu-ray disk oynatıcılar gibi tüketici elektroniği cihazlarında bulunur, ancak diğer AV ekipmanlarında da bulunabilir (video düzenleme ve televizyon yayın ekipmanı gibi). Video ölçekleyicileri, genellikle basit video değiştirme özellikleri sağlayan tamamen ayrı bir cihaz olabilir. Bu birimler genellikle ev sinemasının veya öngörülen sunum sistemlerinin bir parçası olarak bulunur. Video sinyallerinin belirgin tanımını geliştiren bir video işlemcisi oluşturmak için genellikle diğer video işleme cihazlarıyla veya algoritmalarla birleştirilirler.

Video ölçekleyiciler esas olarak dijital bir cihazdır; bununla birlikte, analog girişleri ve çıkışları desteklemek için bir analogdan dijitale dönüştürücü (ADC veya sayısallaştırıcı) ve bir dijital-analog dönüştürücü (DAC) ile birleştirilebilir.

Süreç

Bir ekranın "doğal çözünürlüğü", ekranın çıkış yüzeyinde görünen alanın her bir satırını ve sütununu oluşturan fiziksel piksel sayısıdır. Kullanımda aynı çözünürlükte olmayan (ekranların tümü değil) birçok farklı video sinyali vardır, bu nedenle bir görüntü sinyalini bir görüntü cihazına doğru şekilde çerçevelemek için bir miktar çözünürlük uyarlaması gereklidir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri içinde, her biri farklı çözünürlükte video formatlarına sahip NTSC, ATSC ve VESA video standartları vardır. Yüksek tanımlı televizyonlar için çoklu ortak çözünürlükler de kullanılır; 720p, 1080i ve 1080p.

Bir video sinyalinin ölçeklendirilmesi, belirli bir ekranın boyutuna uymasına izin verirken, işlem, çınlama ve posterizasyon gibi sinyalde artan sayıda görsel yapaylığa neden olabilir.

Televizyon kanalları tarafından Ölçekleme

T16: 9 (veya yüksek tanımlamalı) programlama ve 4: 3 (veya standart tanımlamalı) programlamanın bir karışımını havalandıran yükseliş kanalları, programlamanın tüm kutuları doldurabilmesi için programlamayı dolduracak şekilde ölçekleme ve / veya kırpma işlemlerini kullanabilir. bunun yerine, formattaki tutarlılığı korumak için. Benzer şekilde, "merkez kırpma" yerine, kanallar 4: 3 beslemelerinde postalama için 16: 9 oranında, aşağıya doğru 16: 9'luk bir sinemaskop veya kısmi 14: 9'luk birsinemaskop olarak yayınlanacak şekilde aşağıdan aşağıya programlama yapabilirler. Dijital karasal televizyona geçiş sırasında öncelikle Avrupa yayıncıları tarafından kullanılmaktadır. Aktif Format Tanımlama standardı, çeşitli ölçekleme, sinemaskop ve pillarboks durumlarını tanımlayan bir değişkenler sistemidir; yayın ekipmanı ve televizyonlar, içerikte kodlanan AFD bayrağına ve ekranın en / boy oranına bağlı olarak otomatik olarak uygun duruma geçecek şekilde yapılandırılabilir.

ABD kablo şebekesi TNT, 2004 yılında bir HD beslemeyi sunarken, tartışmalı olarak FlexView (diğer yayıncılara da sunulmuştur) olarak bilinen bir germe sistemi kullanmıştır. FlexView, ekranın kenarlarına daha fazla gerinmek için doğrusal olmayan bir yöntem kullandı. Uygulamada, sütunlar kutusunun plazma televizyonlarda yanıklara neden olabileceğini savunan TNT, Clyde D. Smith'de yayın mühendisliği kıdemli başkan yardımcısının dayattığı, bazı eski HDTV'lerin otomatik olarak 4: 3 içeriği geremeyeceği, Bazı ekranlar zayıftı ve ayrıca 4: 3 programlamaya "sarsıntı" geçişleri olmadan daha tutarlı bir görüntüleme deneyimi istiyordu. TNT'nin niyetine rağmen, sistem, yüksek çözünürlüklü kanalların izleyicileri tarafından sıklıkla eleştirildi ve "Stretch-O-Vision" etkisi takma adıyla.

Ayrıca bakınız

Başvurular

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">D.A.C.</span> sayısal bir işareti analog bir işarete dönüştüren cihaz

D.A.C., DAC veya D-to-A dilimize dijitalden analoğa dönüştürücü olarak çevirilebilecek özel bir tanımlamadır. Özellikle CD'nin ortaya çıkmasından itibaren, bu medyalara kaydedilen verinin dijital olması sebebi ile, verinin analoğa çevrilmesi amacı ile kullanılmaya başlanmıştır. Bir CD çaların kasasına monte edilmiş halde olabileceği gibi ayrı bir cihaz olarak da kullanılabilir. Özellikle ayrı kullanım profesyonel cihazlarda karşımıza çıkar. Buradaki amaç CD okuma mekanizmasının mekanik titreşimlerinin ve cihaz içerisindeki diğer elektronik bileşenlerin dijitalden analoğa çevirim sırasında etkileşimini minimuma indirmektir. Farklı teknolojilere sahip olsa da, CD, SACD, DVD gibi tüm dijital kayıt platformlarında mutlaka kullanılır

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital uydu</span> haberleşme amacıyla kullanılan sistem

Dijital uydu veya uydu televizyonu, yapay uydular vasıtasıyla verilen televizyon hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">TV kartı</span>

TV kartı, ya da tam adıyla televizyon kartı, analog veya dijital olarak kodlanmış, bilgisayarlarda video izlemeye veya aktarmaya olanak sağlayan bilgisayar parçasına verilen ad. Önceleri sadece TV izlemeye yarayan bu parça kendini geliştirerek radyo dinleme, teleteks gibi olanaklar da sunmaya başlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">PAL</span> renk kodlama sistemi

PAL, analog televizyonlar için bir renk kodlama sistemidir. Sistem, üç ana renk kodlama sisteminden biri olup en yaygın kullanılanıdır. PAL analog bir format olup televizyon yayın sistemlerinde kullanılır. Birçok farklı versiyonu bulunan PAL'ın ortak özelliği 625 yatay hat, 25 fps görüntü/saniye, 50i olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komponent video</span>

Komponent video iki veya daha fazla bileşene ayrılmış video sinyalini tarif eder. Genellikle üç ayrı bileşen olarak depolanan veya iletilen analog video bilgisini ifade etmek için kullanılır. "Komponent video" kabloları ses sinyalini iletmez.

<span class="mw-page-title-main">Kompozit video</span>

"Kompozit video" analog video sinyalini ifade eder ve CVBS olarak da adlandırılır. Ses sinyalini içermez. Genellikle PAL, NTSC veya SECAM formatındadır. Y, U ve V harfleriyle ifade edilen sinyallerin senkronizasyon sinyali ile bir araya gelmesinden meydana gelir. Y sinyali resimdeki parlaklığı gösterir. Aynı zamanda senkronizasyon bilgisini de içerir. U ve V sinyalleri renk bilgilerini içerir. Önce renk taşıyıcı sinyalinin üzerine birbirine ortogonal olan faz farklarıyla modüle edilerek, krominans olarak da adlandırılan sinyal elde edilir. Bu şekilde bir taşıyıcı ile birleştirilerek oluşturulan UV sinyali, Y sinyali ile bir araya getirilir.

<span class="mw-page-title-main">SCART</span>

SCART Fransız kaynaklı bir standarttır. Ses ve görüntü bağlantısı yapmayı sağlayan 21-pinli bir konnektör kullanılır. Televizyonlarda çok yaygın kullanılır ve DVD oynatıcı, uydu alıcısı gibi cihazlarda yine SCART çıkışı vardır. SCART konnektörü çok kalın olduğu için bilgisayarlarda bulunmaz. SCART, hem kompozit video sinyalini, hem S-Video sinyalini, hem de RGB sinyalini aktarabilir. Maksimum 720 x 576 çözünürlüklü video aktarımına izin verdiği ve analog olmasından dolayı dijital ses ve görüntü sinyalini aktaramadığı için yerini komponent video ve daha sonra HDMI almıştır.

1080i, yüksek çözünürlüklü video modudur. Bu gösterimdeki 1080 sayısı her bir dikey çizgide yer alan piksel sayısını, i harfi ise interlaced özelliğini ifade eder. Geçmeli tarama, ilerlemeli (progressive) taramanın karşıtıdır. 1080i, yüksek çözünürlüklü HD TV video modlarından biridir. Bu mod, genellikle geniş ekran 16:9 ekran büyüklükteki televizyonlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinemaskop</span> Geniş perde sinema formatı

Sinemaskop, 1953 - 1967 yılları arasında kullanılmış olan bir geniş perde sinema formatıdır. Kelime, İngilizcede CinemaScope olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">16:9</span>

16:9 (1.78:1) bir çerçeve oranıdır. 16 birim genişliğe ve 9 birim yüksekliğe sahiptir. HDTV, HD olmayan dijital televizyon ve analog geniş ekran televizyon (EDTV) PALplus için uluslararası bir standart görüntü çerçeve formatıdır. 16:9, Full HD (1920×1080) ve Standard HDTV (1280×720)'nin çerçeve oranıdır.

<span class="mw-page-title-main">DVB-T</span>

DVB-T.

Standart çözünürlüklü televizyon veya kısaca SDTV, yüksek çözünürlüklü televizyon ya da gelişmiş çözünürlüklü televizyon olarak kabul edilmeyen bir çözünürlük kullanan bir televizyon sistemi. İki yaygın SDTV sinyal türü Avrupa gelişimli PAL ve SECAM sistemlerden türetilen 576i ve Amerikan Ulusal Televizyon Sistemleri Komitesi (NTSC) sistemine dayanan 480i'dir.

<span class="mw-page-title-main">576i</span> standart çözünürlüklü video modu

576i, bir standart çözünürlüklü video modu. Aslen elektrik dağıtımı için şebeke frekansının 50 Hz olduğu, dünyanın birçok ülkesinde televizyon yayını için kullanılır. Renk kodlama sistemi ile yakın ilişkisi yüzünden 60 Hz temelli NTSC karşılığı 480i ile karşılaştırıldığında sıklıkla PAL veya PAL/SECAM olarak ifade edilir. Dijital uygulamalarda genellikle "576i" olarak ifade edilir; analog bağlamlarda sıklıkla "'625 lines'" olarak adlandırılır ve çerçeve oranı genellikle analog iletimde 4:3, dijital iletimde ise 16:9'dur.

<span class="mw-page-title-main">Enkoder</span>

Enkoder, standardizasyon, hız ya da sıkıştırma amacıyla bilgileri bir biçimden veya koddan diğerine dönüştüren bir cihaz, devre, dönüştürücü, yazılım programı, algoritmadır.

<span class="mw-page-title-main">480i</span>

480i; Karayipler, Myanmar, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Filipinler, Laos, Batı Sahra ile Amerika kıtasının çoğundaki ülkeler standart tanımlı analog veya dijital televizyon için kullanılan video modudur. 480, 480 satırlık bir dikey çözünürlüğü, i ise bunu aralıklı çözünürlük olarak tanımlar. 60 Hz alan hızı bazen video modunu tanımlarken dahil edilir. Mesela 480i60; BT.601'de Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve SMPTE 259M'de SMPTE tarafından onaylanan başka bir gösterim olan 480i/30'da olduğu gibi kare hızını içerir. Dünyanın diğer bölgelerinde kullanılan bir diğer ortak standart 576i'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital televizyon</span>

Dijital televizyon (DTV), analog sinyalleri kullanan önceki analog televizyon teknolojisinin aksine, dijital kodlama kullanarak televizyon görsel-işitsel sinyallerinin iletilmesidir. Geliştirildiği sırada yenilikçi bir gelişme olarak kabul edildi. 1950'lerde siyah-beyaz ve renkli televizyondan bu yana televizyon teknolojisindeki ilk önemli evrimi temsil etti. Modern dijital televizyon, analog TV'den daha yüksek çözünürlüklü (HDTV) aktarılır. Analog TV'nin daha dar formatının aksine tipik olarak geniş ekran en boy oranı (genellikle 16: 9) kullanır. Kıt radyo spektrumu alanını daha ekonomik kullanır; tek bir analog kanal ile aynı bant genişliğinde yedi kanala kadar iletebilir ve analog televizyonun yapamadığı birçok yeni özellik sağlar. Analogdan dijitale geçiş 2000'li yıllarda başladı.

AHD Kamera, yüksek görüntü elde edebilen Analog HD kamera sistemleri anlamına gelmektedir. Analog CCTV altyapısı kullanılarak 720p ve 1080p çözünürlüklerde görüntü alabilen yüksek düzey performansa sahip kamera sistemleridir. HD Kalite de görüntü elde eden bu cihazlar koaksiyel kablo aracılığıyla aktarılan analog video sinyallerini işlemektedir. 2014 yılının son çeyreğinde duyurulan AHD teknolojisi, AHD-DVR dijital kayıt cihazı tarafından işlenerek kaydedilmektedir.