İçeriğe atla

Vida teorisi

Bir vida hareketi bir eksen etrafında dönme ve aynı eksen doğrultusunda ötelenmeyi ifade eder.

Vida teorisi (Screw teorisi) vektör çiftlerini ilgilendiren cebir ve hesaplama teorisidir. Genellikle katı cisimlerin kinematik ve dinamik hesaplamalarında kullanılan doğrusal ve açısal hız, kuvvet ve tork vektör çiftlerini inceler.[1][2] Matematiksel kuramı Robert Stawell Ball tarafından 1876 yılında geliştirilmiştir.

Temel kavramlar

Bir katı cismin hareketi doğrusal bir eksen etrafında dönme ve aynı eksen doğrultusunda ötelenme şeklinde, bir vida hareketi olarak tanımlanabilir. Vida hareketi katı cisimlerin yapabileceği bütün hareketleri ifade etmek için yeterlidir. Bu Chasles'in teorisi olarak da bilinir.

Altı boyutlu bir vida vektörü bir çift üç boyutlu vektörden oluşur. Örneğin, kuvvet ve torktan ya da doğrusal ve açısal hızlardan oluşabilir.

Vida cebiri

Bir vida sıralı bir çift olarak tanımlanır:

Burada S ve V üç boyutlu gerçel vektörlerdir. Bu sıralı çiftlerin toplama ve çıkarma işlemi vektörlerde olduğu gibi eleman bazında yapılır. Vidalar sıklıkla çiftli vektör olarak da adlandırılır.

İki gerçel sayıdan oluşan â=(a, b) sıralı çiftine çiftli skaler denir. Bunların toplama ve çıkarma işlemleri de eleman bazındadır. İki tane çiftli skalerin çarpımı:

Bundan hareketle bir S=(S, V) vidasının bir â=(a, b) çiftli skaleriyle çarpımı:

Son olarak iki vida arasındaki çarpma işlemleri tanımlanır. Nokta çarpımının sonucu bir çiftli skalerdir:

İki vidanın çapraz çarpımı ise yeni bir vidadır:

Vida cebirinde tanımlanan çarpma işlemleri vektör cebirindeki özdeşlikleri sağlar ve hesaplamaları vektör cebiriyle parallellik gösterir.

ẑ=(φ, d) çifti skaleri kullanılarak bir çiftli açı tanımlanır. Sinüs ve kosinüs fonksiyonlarının sonsuz seri tanımlarından aşağıdaki sonuca ulaşılır:

Bir çiftli değişkenin fonksiyonu f(ẑ)=(f(φ), df′(φ)) olarak tanımlanır. Burada f(φ)'nin türevi f′(φ) olarak gösterilmiştir.

Bu tanımlardan aşağıdaki sonuçlara ulaşılır:

  • Birim vidalar bir doğrunun Plücker koordinatlarıdır ve aşağıdaki ilişkiyi sağlar:
  • Bir ẑ=(φ, d) çiftli açısındaki φ açısı S ve T vidalarının eksenlerinin arasındaki açıyı ortak normale göre tanımlar, d ise vidaların ortak normal üzerindeki mesafesini tanımlar. Öyleyse:
  • S ve T vidalarının eksenlerinin ortak normali birim vida N olarak tanımlanır, ẑ=(φ, d) bu eksenler arasındaki açıdır. Öyleyse:

Kaynakça

  1. ^ Dimentberg, F. M. (1965). The Screw Calculus and Its Applications in Mechanics. Foreign Technology Division translation. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2019. 
  2. ^ Yang, A.T. (1974). Spillers, William R. (Ed.). "Calculus of Screws" in Basic Questions of Design Theory. Elsevier. ss. 266-281. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Doğrusal dönüşüm, bir fonksiyon çeşididir. T, M boyutlu bir vektörden N boyuta bir doğrusal dönüşüm ise, o zaman;

<span class="mw-page-title-main">Küresel koordinat sistemi</span>

Küresel koordinat sistemi, üç boyutlu uzayda nokta belirtmenin bir yoludur.

<span class="mw-page-title-main">İş (fizik)</span>

Fizikte, bir kuvvet bir cisim üzerine etki ettiğinde ve kuvvetin uygulama yönünde konum değişikliği olduğunda iş yaptığı söylenir. Örneğin, bir valizi yerden kaldırdığınızda, valiz üzerine yapılan iş kaldırıldığı yükseklik süresince ağırlığını kaldırmak için aldığı kuvvettir.

Matematikte karmaşık sayı, bir gerçel bir de sanal kısımdan oluşan bir nesnedir. a ve b sayıları gerçek olursa karmaşık sayılar şu biçimde gösterilirler:

Lorentz kuvveti, fizikte, özellikle elektromanyetizmada, elektromanyetik alanların noktasal yük üzerinde oluşturduğu elektrik ve manyetik kuvvetlerin bileşkesidir. Eğer q yük içeren bir parçacık bir elektriksel E ve B manyetik alanın var olduğu bir ortamda v hızında ilerliyor ise bir kuvvet hissedecektir. Oluşturulan herhangi bir kuvvet için, bir de reaktif kuvvet vardır. Manyetik alan için reaktif kuvvet anlamlı olmayabilir, fakat her durumda dikkate alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güç (elektrik)</span>

Elektriksel güç, elektrik enerjisinde elektrik devresi tarafından taşınan güç olarak tanımlanır. Gücün SI birimi watt'tır. Elektrikli cihazların birim zamanda harcadığı enerji miktarı olarak da bilinir. 1 saniyede 1 joule enerji harcayan elektrikli alet 1 watt gücündedir.

Elektriksel gücün tanımı aşağıdaki gibidir.

<span class="mw-page-title-main">Laplace denklemi</span>

Matematikte Laplace denklemi, özellikleri ilk defa Pierre-Simon Laplace tarafından çalışılmış bir kısmi diferansiyel denklemdir. Laplace denkleminin çözümleri, elektromanyetizma, astronomi ve akışkanlar dinamiği gibi birçok bilim alanında önemlidir çünkü çözümler bilhassa elektrik ve yerçekim potansiyeli ile akışkan potansiyelinin davranışını açıklar. Laplace denkleminin çözümlerinin genel teorisi aynı zamanda potansiyel teorisi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi integrali</span>

Matematikte bir çizgi integrali, integrali alınan fonksiyonun bir eğri boyunca değerlendirildiği integraldir. Çeşitli farklı çizgi integralleri kullanılmaktadır. Kapalı eğrinin kullanıldığı durumlarda integrale kontür integrali denildiği de olmaktadır.

Karesel genlik modülasyonu iletişim teknolojisinde aynı zamanda iki farklı bilgiyi iletmek amacıyla kullanılan bir modülasyon türüdür..

Açısal hız, bir objenin birim zamandaki açısal olarak yer değiştirme miktarına verilen isimdir. Açısal hız vektörel olup bir cismin bir eksen üzerindeki dönüş yönünü ve hızını verir. Açısal hızın SI birimi radyan/saniyedir, ancak başka birimlerde de ölçülebilir. Açısal hız genellikle omega sembolü ile gösterilir. Açısal hızın yönü genellikle dönüş düzlemine diktir ve sağ el kuralı ile bulunabilir.

Φ harfiyle gösterilen Manyetik akı, toplam manyetizmanın ölçüsüdür ve bu yönüyle elektrik yükün manyetik karşılığıdır. Manyetik akı yoğunluğu ise B harfiyle gösterilir ve birim kesit alandan geçen manyetik akı miktarının ölçüsüdür.

Elektromanyetik dalga denklemi, elektromanyetik dalgaların bir ortam boyunca ya da bir vakum ortamı içerisinde yayılmasını açıklayan, ikinci dereceden bir kısmi diferansiyel denklemdir. Denklemin, ya elektrik alanı E ya da manyetik alan B cinsinden yazılan homojen formu şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">Elektrik akısı</span> elektrik alanının akısı

Elektrik akısı, elektrik alanının akısıdır. Elektrik akısı, bir yüzeyden geçen elektrik alan çizgilerinin sayısıyla doğru orantılıdır. Çok küçük bir dA alanındaki elektrik akısı şu şekilde hesaplanır:

<span class="mw-page-title-main">Silindirik ve küresel koordinatlarda vektör alanı</span>

NOT: Bu sayfa küresel koordinatların fizik gösterimi içindir, z ekseni arasındaki açıdır.ve yarıçap vektörü söz konusu noktaya orijinden bağlantılıdır, bu açısı x-y düzlemi ve x ekseni ile vektör yarıçapının izdüşümü arası açıdır. Diğer bazı tanımları da kullanılıyor ve çok dikkatli farklı kaynaklardan karşılaştırarak alınmalıdır.

Matematikte, uzunluğu 1 olan ve uzayda bir norma sahip olan vektöre birim vektör denir. Birim vektör genellikle ‘û‘ gibi şapkalı ve küçük harflerle ifade edilir. Normalize vektör veya versor olmayan bir sıfır vektörü u ile eş yönlü olan birim vektörü u

Vektör kalkülüsün'de, matematiğin bir dalıdır, üçlü çarpım genellikle öklit vektörü olarak adlandırılan üç boyutlu vektörlerin çarpımıdır. Üçlü çarpım tabiri iki farklı çarpım için kullanılır, bunlardan ilki skaler değerler için kullanılan skaler üçlü çarpımı, bir diğeri ise vektörel değerliler için kullanılan vektörel üçlü çarpımdır.

Matematiksel fizikte, hareket denklemleri, fiziksel sistemin hareket sürecindeki davranışını, zamanın bir fonksiyonu olarak tanımlar. Daha detaya girmek gerekirse; hareket denklemleri, fiziksel sistemin davranışını devinimsel değişkenler üzerinde tanımlanmış bir matematiksel fonksiyon takımı olarak izah eder. Bu değişkenler genellikle uzay koordinatları ve zamandan ibarettir, ama gerektiğinde momentum bileşenleri de kullanılır. En yaygın değişken seçeneği, fiziksel sistemin özelliklerini uygun şekilde tanımlayan değişkenlerden oluşan genelleştirilmiş koordinatlardır. Klasik mekanikte bu fonksiyonlar öklid uzayında tanımlanmıştır ama görelilikte eğilmiş uzay üzerindeki fonksiyon daha uygundur. Eğer sistemin dinamikleri biliniyor ise, bu fonksiyonları tanımlayan denklemler dinamiğin hareketini izah eden diferansiyel denklemlerin çözümleri olacaktır.

Bu madde Vektör Analizi'ndeki önemli özdeşlikleri içermektedir.

Akışkanlar dinamiğindeki akış hızı, istatistiksel mekanikteki makroskobik hız veya elektromanyetizmadaki sürüklenme hızı, sürekliliğin hareketini matematiksel olarak tanımlamak için kullanılan bir vektör alanıdır. Akış hızı vektörünün uzunluğunun akış hızıdır ve bir skalerdir. Aynı zamanda hız alanı olarak da adlandırılır; bir çizgi boyunca değerlendirildiğinde hız profili olarak adlandırılır.