İçeriğe atla

Victorine Meurent

Victorine Meurent
Édouard Manet'ye ait portreler albümünden bir fotoğrafı (yaklaşık 1865)
Genel bilgiler
Doğum adıVictorine-Louise Meurent
Doğum16 Şubat 1844(1844-02-16)
Paris, Fransa
Ölüm17 Mart 1927 (83 yaşında)
Colombes, ABD
UyrukFransız
AlanıResim
Sanat eğitimiÉtienne Leroy (1828-1876)

Victorine Louise Meurent (1844-1927), Fransız ressam ve ünlü bir ressam modeli. Édouard Manet'nin favori modeli olarak ün kazanmış olsa da kendisi de tanınan bir ressamdı. Eserleri pek çok kez prestij sahibi bir sanat merkezi olan Paris Salonu'nda sergilendi. 1876 yılında, jürinin belirlediği çalışmaların sergilendiği sergiye eserleri kabul edildi. Aynı jüri bu sergi için Manet'nin resimlerini eledi.

Hayatı

Victorine, zanaatçı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası bronz ustası, annesi ise kadın şapkacısı idi. Modellik yapmaya on altı yaşında Thomas Couture'un stüdyosunda başladı. Manet ile 1862 yılında tanıştı. Beraber çalıştıkları ilk eser "Sokak Şarkıcısı"'ydı. Manet, genç kızı ilk kez sokakta gitarını taşırken görmüş ve hemen resmini çizmişti. Victorine, narin endamı ve kırmızı saçları ile ilgi çeken bir tipe sahipti. Manet, modelin saçlarının parlaklığını Olympia'nın suluboya kopyasında özellikle vurguladı. Gitar kadar kemana da yeteneği olan Victorine hem bu iki enstrümanı çalma dersleri veriyor hem de kafelerde şarkı söylüyordu. Bütün bu dönem boyunca Belçikalı ressam Alfred Stevens ve Edgar Degas'ya da modellik yapan Meurent her şeye rağmen en çok Manet'nin başyapıtları "Kırda Öğle Yemeği" ve "Olympia" ile hatırlanmaktadır. Modelin, Stevens ile çok yakın bir ilişki içinde olduğu da söylenenler arasındaydı.

Saint-Lazare Garı, Édouard Manet, 1873, Ulusal Sanat Galerisi, Washington, sanatçının çizdiği son Victorine Meurent portresi
1880'lerde çizdiği tahmin edilen bu tablo modelin eserlerinden geriye kalan tek çalışmasıdır.

Manet, genç kızı model olarak kullanmaya 1870'lerin başına kadar devam etti. Bu dönemde sanat dersleri almaya başlayan Victorine, tecrübeli ressamdan uzaklaştı. Bunun sebebi Manet'nin tam tersi olarak akademik tarzda resimler yapmayı tercih etmesiydi. Modelin göründüğü son Manet eseri "Demiryolu" (1873) oldu. Bu resim aynı zamanda ressamın konuya modern bir şekilde yaklaştığı ilk çalışma kabul edilir.

Üç sene sonra, 1876'da, Victorine Meurent, ilk eserlerini Paris Salonu'nda sergileme fırsatı buldu. İşin ironik tarafı eski modelinin kabul edildiği bu sergiye Manet'nin eserlerinin alınmaması oldu. Manet'nin sergilenmesi için başvurduğu tüm eserleri jüri tarafından reddedildi. Meurent, Académie des Beaux-Arts'a 1879 yılında girdi ve Manet ile aynı odaya resmi asıldı. Çalışmaları 1885 ve 1904 yıllarındaki sergilere de kabul edilen Meurent toplamda altı kere Paris Salonu'nda eserlerini sergileme fırsatı buldu. 1880'lerde Norbert Goeneutte ve Henri de Toulouse-Lautrec için poz verdi.

Meurent, Fransız Ressamlar Topluluğu'na 1903 yılında topluluğun kurucuları olan Charles Hermann-Leon ve Tony Robert-Fleury'nin desteği ile kabul edildi. 1906 yılında, Colombes kasabasında yaşamak üzere Paris'i terk etti. Orada hayatının sonuna kadar Marie Dufour isimli bir kadınla yaşadı. İkili bir evi paylaşıyorlardı. Meurent, 17 Mart 1927'de öldü. 1930'da Dufour'nun vefatıyla evdeki eşyalar tasfiye edildi.

Ressamın bir eseri 2004 yılında bulundu ve Colombes Tarih Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Edebiyatta Meurent

İrlandalı yazar George Moore, ressama yarı otobiyografik romanı "Memoirs of My Dead Life"'da yer verdi. Romanda zenginlerle düşüp kalkan bir fahişeyle zengin ilişki yaşayan orta yaşlı bir kadın karakteri olarak tanıtıldı. Debra Finerman'ın yazdığı "Mademoiselle Victorine" isimli tarihi romanın esin kaynağı da yine model oldu. Ayrıca, "Manet in Love" isimli bir sinema filminde de görüldü. Bu iki eserde de modelin Manet'nin metresi olduğu iddia edildi.

Manet'nin çalışmalarında Meurent

Konuyla ilgili yayınlar

  • Alias Olympia, Eunice Lipton ISBN 0-8014-8609-2
  • A Biography of Victorine-Louise Meurent and Her Role in the Art of Edouard Manet. (I ve II. cilt) Seibert, Margaret Mary Armbrust ProQuest UMI #8625285.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<i>Olympia</i> (tablo) Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Olympia, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1863 yılında tamamladığı tablosudur. Gerçekçilik akımının bir örneği olan eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<i>Balkon</i> (tablo)

Balkon, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1868 - 1869 yıllarında yaptığı yağlı boya tablosu. Eser, şu anda Paris'teki Musée d'Orsay'da sergilenmektedir. Ressam, tabloyu ilk olarak 1869'daki Paris Salonu'nda sergilendi. Balkon o sene Salon'da sergilenen iki Manet tablosundan biriydi. Manet'nin sergilenmek üzere seçilen diğer resmi Atölyede Öğle Yemeği olmuştu. Tablonun sol tarafında oturarak poz vermiş olan model, ressam Berthe Morisot idi. Morisot daha sonraki yıllarda Manet'nin erkek kardeşi ile evlenerek aileye girdi.

<i>Victorine Meurent İspanyol Kıyafetleri İçinde</i>

Victorine Meurent İspanyol Kıyafetleri İçinde ya da Miss V. İspanyol Kıyafetleri İçinde, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862 yılında tamamladığı tablosu. Eser, 1863 yılında açılan Reddedilenler Salonu'nda ressamın diğer iki eseri Kırda Öğle Yemeği ve Majo Kıyafetleri İçindeki Genç Adam ile birlikte sergilendi. Tablodaki model, Manet'nin uzun yıllar boyunca favori ressam modeli olan Victorine Meurent'dir.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Reddedilenler Salonu</span>

Reddedilenler Salonu ya da Reddedilenler Sergisi, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilendiği sergi salonudur. Ayrıca, özel olarak 1863'teki Reddedilenler Salonu için de kullanılan bir terimdir.

<i>Venüsün Doğuşu</i> (Cabanel)

Venüs'ün Doğuşu, Fransız ressam Alexandre Cabanel tarafından 1863'te yapılmış, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenen tablo. Ressamın, 1875'te yaptığı daha küçük bir kopyası New York'taki Metropolitan Museum of Art'tadır.

<i>Sanatçının Stüdyosu</i>

Sanatçının Stüdyosu ya da Ressamın Stüdyosunda Gerçek bir Alegori, Fransız ressam Gustave Courbet'nin 1855 yılında yaptığı tablosu. Şu anda, Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Peri Kızının Şaşkınlığı</i> Édouard Manetnin 1859 -1861 yıllarında yaptığı yağlı boya tablosu

Peri Kızının Şaşkınlığı, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1859 -1861 yıllarında yaptığı yağlı boya tablosu. Tablo, şu anda Buenos Aires'teki Arjantin Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir. Bu tabloda Manet, Danyal'ın İncili'nde anlatılan Suzanna karakterinin klasik pozunda oturmuş bir çıplağı betimlemiştir. Tablodaki model, daha sonraki yıllarda ressamın karısı olacak Suzanne Leenhoff'tur.

<i>Kırda Öğle Yemeği</i> Fransız ressam Édouard Manetnin tablosu

Kırda Öğle Yemeği ya da Kırda Piknik Fransız ressam Édouard Manet'nin 1862 - 1863 yılları arasında tamamladığı tablosudur. Eser, şu anda Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Atölyede Öğle Yemeği</i>

Atölyede Öğle Yemeği, Fransız ressam Édouard Manet tarafından 1868 yılında yapılmış tuval üzerine yağlı boya tablo. Eser şu anda Münih'teki Neue Pinakothek'te sergilenmektedir.

<i>Saint-Lazare Garı</i> Édouard Manet tarafından 1873 yılında yapılan tablo

Saint-Lazare Garı ya da kısaca Demiryolu, Édouard Manet tarafından 1873 yılında yapılan tablo. Eserde, on dokuzuncu yüzyıl Paris şehir manzarasından bir kesit betimlenmiştir.

<i>Ölü Boğa Güreşçisi</i> Manetnin 1864 yılında tamamladığı tablo

Ölü Boğa Güreşçisi, Fransız ressam Édouard Manet'nin 1864 yılında tamamladığı tablo. Eser, şu anda Washington'daki National Gallery of Art'ta sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Bazille</span> Fransız ressam (1841 – 1870)

Jean Frédéric Bazille, Fransız izlenimci ressam. Eserleri genelde, ön planda figürlerin bulunduğu en plein air çizilmiş peyzajlardır.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eva Gonzalès</span> Fransız ressam (1849 – 1883)

Eva Gonzalès, Fransız İzlenimci ressam.