İçeriğe atla

Victor Tausk

Victor Tausk
Doğum12 Mart 1879
Zsolna, Avusturya-Macaristan
Ölüm3 Temmuz 1919 (40 yaşında)
Viyana, Almanya-Avusturya Cumhuriyeti

Victor Tausk (ayrıca Viktor; d. 12 Mart 1879, Zsolna – ö. 3 Temmuz 1919, Viyana), Avusturyalı bir psikanalist ve nörologdu.

Kariyeri

Tausk, yahudi bir gazatecinin oğlu olarak doğdu. 1910'lu yıllarda Viyana'da tıp okumaya başladığında, avukat ve yazardı. Viyana Psikanaliz Derneği'ne katıldı ve kısa süre sonra makalelere katkıda bulunmaya başladı. 1900 yılında Yahudilikten Protestanlığa geçti. Birinci Dünya Savaşı sırasında askeri doktor olarak işe alındı. Askeri tıbba katkısının özgünlüğü, psikozlar üzerine teorilerinde ve firar olgusunu anlamasında saklıdır (Tréhel, G., 2006). Savaş deneyimine dayanarak, diğer psikanalistler savaş nevrozu üzerinde çalışırken, Tausk savaş kaynaklı psikozlar üzerine yazdı. Cemiyet içindeki düzensizlik tartışmasına katıldı (Tréhel, G., 2011).

Tausk, Freud'un gölgesinden çıktıktan sonra, 1919'da; çok sayıda şizofreni hastasında yaygın olan bir sanrının kökeni (yani kötü huylu ve uzak bir uzaylı aygıtının, düşüncelerini ve davranışlarını etkilediği) üzerine bir makale yayınladı. Bu cihaza Etkileme Makinesi adı verildi ve makale [1] 30 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Şizofreni'deki "Etkileme Makinesinin Kökeni Üzerine" olarak adlandırıldı ve onun yayınları arasında en iyi bilineni olup, kendi araştırma alanının ötesine geçti. Bu çalışma, Heinz Kohut da dahil olmak üzere daha sonraki psikanaliz teorisyenlerini etkiledi.

Freud, Salomé ve Ölümü

Tausk'un, Freud ve Lou Andreas-Salomé ile ilişkileri, gitgide kötü bir hal almaya ve karmaşıklaşmaya başlamıştı. Freud'un talebi üzerine Helene Deutsch, Tausk'un tedavisini durdurdu. 3 Temmuz 1919 sabahı, Tausk, boynuna bir perde örgüsü bağlayıp, tabancasını sağ şakağına dayadı ve düşerken kendini asarak ateş etti.

Freud, Salomé'ye şunları yazdı: "Onu gerçekten özlemediğimi itiraf ediyorum; uzun zamandır onun daha fazla hizmet edemeyeceğini fark etmiştim; gerçekten de geleceğe yönelik bir tehdit oluşturuyordu."

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Adler</span> psikiyatrist

Alfred Adler, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Yahudi Avusturyalı psikiyatrist. Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biridir. Adler, bireyin yeniden uyum sürecinde sosyal unsurun önemini vurgulayan ve psikiyatriyi topluma taşıyan ilk kişi olmuştur. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Adler'i 20. yüzyılın en seçkin 67. psikoloğu olarak sıraladı.

<i>Nietzsche Ağladığında</i>

Nietzsche Ağladığında Irvin D. Yalom tarafından yazılmış, ümitsizliği ve yanılsamaları konu alan bir düşünsel romandır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Lacan</span> Fransız ruh hekimi (1901-1981)

Jacques Marie Émile Lacan, "Freud'dan bu yana en tartışmalı psikanalist" olarak anılan Fransız psikanalist ve psikiyatr.

<span class="mw-page-title-main">Psikanaliz</span> Freudun çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler ailesi

Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur. Freud, 1939'daki ölümüne kadar psikanaliz teorisini ve pratiğini geliştirmiş ve rafine etmiştir. Bir ansiklopedi maddesinde, psikanalizin temel taşlarını "bilinçdışı zihinsel süreçler olduğu varsayımı, bastırma ve direnç teorisinin kabulü, cinselliğin ve Oedipus kompleksinin öneminin takdir edilmesi" olarak tanımlamıştır. Freud'un meslektaşları Alfred Adler ve Carl Gustav Jung, psikanalizin bireysel psikoloji (Adler) ve analitik psikoloji (Jung) olarak adlandırdıkları dallarını geliştirdiler, ancak Freud'un kendisi bunlara yönelik bir dizi eleştiri yazdı ve bunların psikanaliz biçimleri olduğunu kesinlikle reddetti. Psikanaliz daha sonra Erich Fromm, Karen Horney ve Harry Stack Sullivan gibi neo-Freudyen düşünürler tarafından farklı yönlerde geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques-Alain Miller</span> Fransız psikolog (d. 1944)

Jacques-Alain Miller Fransız bir psikanalisttir. 1992'den 2002'ye kadar başkanlığını yaptığı École de la Cause freudienne ve Dünya Psikanaliz Derneği'nin kurucu üyelerinden biridir. Ünlü bir Fransız düşünür ve psikanalist olan Jacques Lacan'ın Seminerlerinin kitaplarının tek editörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sándor Ferenczi</span> Macar ruhçözümcü ve psikiyatr (1873-1933)

Sandor Ferenczi İlk adı Sandor Fraenkel., Macar psikanalist.

<span class="mw-page-title-main">Eugen Bleuler</span> İsviçreli Psikiyatrist

Paul Eugen Bleuler İsviçreli psikiyatr; özellikle mental hastalıklar konusundaki çalışmalarıyla tanınır. Ayrıca şizofreni terimini literatüre kazandırmıştır.

Muhammed Esed, Avusturya Macaristan doğumlu düşünür, reformist, gezgin, gazeteci, din bilimci, yazar, siyasetçidir. Yahudi bir ailede dünyaya gelmiş, sonrasında İslam'ı seçmiş olan Esed İslam Dünyası'nda 1980 yılında yayınladığı Kur'an Mesajı The Message of the Qur’an isimli Kur'an tefsiri ile tanınmış ve etki bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Blackett</span> İngiliz deneysel fizikçi

Patrick Maynard Stuart Blackett, Baron Blackett LN, CH, RSÜ, Bulut odası, Kozmik ışın ve paleomanyetizma üzerine çalışmaları için bilinen İngiliz deneysel fizikçi. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmekte olan yöneylem araştırması askeri stratejinde danışmanlık görevi yapmıştır. Blackett 1960'larda üçüncü dünya ülkelerinin kalkınması amacıyla işi hükûmetlerini destekleyen sol görüşe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Sabina Spielrein</span>

Sabina Spielrein (Rusça: Сабина Нафтуловна Шпильрейн, nüfus kaydında Sabina Naftulovna Spielrein) Yahudi kökenli hekim ve ilk kadın psikanalist. Psikanaliz'in geliştirilmesine ve bir yöntem olarak kullanılmasına büyük katkıları olmuş, ölüm içgüdüsünü ve tahrip içgüdüsünü sistematik bir şekle sokmuştur. Genç yaşta ağır bir depresyon geçirdiğinde Carl Jung'ın önce hastası, sonra asistanı, sonra da sevgilisi olmuştur. Jung ile ilişkileri Cronenberg'in 2011 yapımı A Dangerous Method adlı sinema filmine konu olmuştur. Ayrıca Sigmund Freud'la tanışmış, yazışmış ve mesleki bir ilişkisi olmuştur. İsviçreli gelişim psikoloğu Jean Piaget ile de psikanaliz üzerine çalışmıştır. İsviçre ve Rusya'da psikiyatrist, psikanalist, öğretmen ve çocuk doktoru olarak çalıştı. Otuz yıllık profesyonel kariyeri boyunca üç dilde psikanaliz, gelişim psikolojisi, psikodilbilim ve eğitim psikolojisini kapsayan 35'in üzerinde makale yayınladı. Psikanaliz alanındaki çalışmaları arasında 1912 yılında Almanca yazdığı "Varlığın Sebebi Olarak Yıkım" başlıklı makalesi de yer alır. Çalışmaları, mektupları ve bulguları Sigmund Freud ve doktoru Carl Jung'a yaramıştır. Sovyetler Birliği'ndeki Nazi Almanyası işgali sırasında 29 ve 16 yaşlarındaki iki kızıyla birlikte SS ölüm mangası tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Houston Stewart Chamberlain</span> İngiliz asıllı Alman filozof (1855-1927)

Houston Stewart Chamberlain, İngiliz asıllı Alman siyaset felsefecisi, yazar ve filozof. Avrupa kültüründeki “Âri” unsurun ırksal ve kültürel üstünlüğünü savunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Melanie Klein</span>

Melanie Klein Avusturya asıllı İngiliz psikanalist. Çağdaş psikanaliz ve çocuk psikolojisi alanların etkili olan Klein, serbest oyun gözlemleri sayesinde çocuğun bilinçaltına ilişkin içgörüler sahibi olabileciğini göstererek iki ya da üç yaşlarındaki çocuklarına psikanaliz edilmesinin önünü açmıştır. Aynı zamanda Nesne İlişkileri Okulu'nun kurucusu olarak kabul edilir.

Hermann Nunberg, Polonyalı psikiyarist ve Sigmund Freud'un öğrencisi olmuş bir psikanalist.

<span class="mw-page-title-main">Serbest çağrışım</span>

Serbest çağrışım, danışanın, terapi amacını, uygunluğunu ve bağlantısını düşünmeden, aklına gelen düşünceleri, imgeleri ve düşünümleri, paylaşarak terapiste veri sağlayan ve terapi için taban oluşturan, temelde bilinçdışı çağrışımlarla yürüyen bir psikanalitik yöntemdir. Serbest çağrışım yöntemi Sigmund Freud tarafından hamisi ve meslektaşı Josef Breuer'in hipnoz tekniğinden esinlenilerek oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Emma Eckstein</span> Avusturyalı psikoanalist ve yazar (1865-1924)

Emma Eckstein, Avusturyalı yazar. Sigmund Freud'un en önemli hastalarından biriydi ve 1897 yılında kısa bir süre de psikanalist olarak çalıştı. Freud için "hem meslektaşı hem de hastası" olan "ilk kadın analist" olarak tanımlandı. Analist olarak, daha çok cinsel ve sosyal hijyen alanında çalışırken, aynı zamanda kendi tarifiyle "asalak gibi kişiye musallat olan hayal kurma eyleminin" genç kızların hayatını nasıl etkilediğini de araştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Rank</span> Yazar

Otto Rank, Avusturyalı psikanalist, yazar ve filozoftu.

Helene Deutsch, Polonya asıllı ABD'li bir psikanalist.

Clara Mabel Thompson, MD önde gelen bir psikiyatrist ve psikanalist ve William Alanson White Enstitüsü'nün kurucu ortağıydı. Bir bütün olarak psikanaliz ve özel olarak da kadın psikolojisi hakkında makaleler ve kitaplar yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Jessica Benjamin</span>

Jessica Benjamin, psikanalize ve toplumsal düşünceye yaptığı katkılarıyla tanınan bir psikanalisttir. Şu anda, New York Üniversitesi Psikanaliz ve Psikoterapi Doktora Sonrası Psikoloji Programı ve Stephen Mitchell İlişkisel Çalışmalar Merkezi'nde öğretim üyesi olduğu New York'ta pratisyen bir psikanalisttir. Jessica Benjamin, psikanaliz ve toplumla ilgili olarak ilişkisel psikanaliz, öznelerarasılık teorileri, cinsiyet araştırmaları ve feminizm alanlarına orijinal katkıda bulunanlardan biridir. Hem insani gelişme hem de sosyopolitik alanda tanınma konusundaki fikirleriyle tanınır.