İçeriğe atla

Victor Papanek

Rochester Teknoloji Enstitüsü tarafından yayınlanan bir bültenden.

Victor Papanek (1927-1999) endüstriyel tasarımcı ve eğitimci. Ürün, araç ve kamu yerleşimlerinin; toplumsal ve çevresel etmenler gözetilerek tasarlanması gerektiği savının en büyük savunucularındandı. Ürünleri, makaleleri ve dersleri pek çok tasarımcı tarafından örnek olarak kabul edilmektedir.

Papanek tasarım dünyasının ilk kuramcılarından biridir. Tasarımcının çevresel ve toplumsal öğerleri göz ardı edip sadece forma yönelik tasarımlar yapması sonucu ortaya çıkan güvensiz, kullanışsız ve pahalı tasarımların reddedilmesi gerektiğini savunur. Tasarımın insanoğlunun çevresini ve araçlarını şekillendirmek için kullandığı en güçlü araç olduğunu söyler.

Çocukluk ve gençlik yılları

Papanek 1927 yılında Avusturya'nın Viyana şehrinde doğdu. Önce İngiltere'ye, daha sonra da Tasarım ve Mimarlık okumak için Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. 1949 da Frank Lloyd Wright ile beraber çalıştı. Lisans derecesini 1950 yılında New York Cooper Union Akademisi'nde, yüksek lisans derecesini ise 1955 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde tamamladı.

Papanek'in antropoloji'ye karşı ilgisi vardı. Navaholarla, İnuitlerle ve Balililerle birkaç sene boyunca beraber çalışmış ve onlarla beraber yaşamıştı. Zira Papanek, tasarımın teknikler ve dış görünüş üzerine fazla yoğunlaştığını ve asıl konusu olan insandan uzaklaşmaya başladığını düşünüyordu.

Kariyeri

"Okulu bitirdikten sonraki ilk işlerimden biri bir masa radyosu tasarlamaktı" diye söze başlıyor Papanek, Design for the real world (Gerçek dünya için tasarım) isimli kitabında: "Bu bir kabuk tasarımıydı: Amacı mekanik ve elektrik aksamların kapatılmasıydı. Bu benim dış görünüş tasarımıyla (ya da diğer bir deyişle kozmetik tasarımla) ömrümdeki ilk ve umarım ki son karşılaşmamdı." Gerekçesini savunmaya şöyle devam eder: "İşin estetik kısmında biz tasarımcılara düşen sorumluluk çok az. Yakın zamanda sadece istek ve arzuları tatmin etmeye yönelik tasarımlar yapıldı. Bu arada insanın gerçekten ihtiyacı olan şeyler çoğunlukla tasarımcılar tarafından göz ardı edildi"

Victor Papanek Kaliforniya Sanat Enstitüsünde dekanlık, Ontario Sanat Yüksekokulu, Rhode Island Tasarım Okulu ve Purdue Üniversitesi'nde ise öğretim üyeliği yaptı. Kansas Sanat Enstitüsü'nün de 1976 yılından 1981 yılına kadar başında kaldı. Bunların dışında İngiltere, Yugoslavya, İsveç, Finlandiya, Japonya ve Avusturya'da da çalışma, öğretmenlik ve tasarım danışmanlığı gibi amaçlarla bulundu.

Papanek Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Dünya Sağlık Örgütü(WHO) için çeşitli tasarımlar yaptı. İsveçli araba firması Volvo, kendisine engelliler için bir taksi tasarlattı.

Gelişmekte olan ülkelerde eğitim amaçlı olarak kullanılması için Papanek ve tasarım ekibi Japonya'da bir adedinin maliyeti 9 Dolar(1970) olan bir televizyon geliştirdi. Gelişmekte olan ülkeler için yaptığı diğer bir tasarım da, enerjisini bir boş bir konserve kutusu içinde yanan parafinden alan transistörlü radyodur. Tasarım yetilerini erişilmesi güç arazilerin tekrar ağaçlandırılmasına yönelik araçlar, insan gücüyle çalışan ve yarım ton yükün taşınmasını sağlayan taşıtlar, Düşük beygir güçlü traktörler gibi projeler için de kullanmıştır.

Tüm dünyayı dolaşırken tasarımın çevresel faktörlere uygun olması ve bunun yanında fakirlere, engellilere ve yaşlılara hizmet etmesinin gerekliliği üzerine seminerler vermiştir. 8 adet kitabın yazarlığını yapmıştır.

Papanek aralarında Ayrıcalıklı Tasarımcılar Birliği ödülü(1988) ve IKEA kuruluşu ödülü(1989)de dahil olmak üzere pek çok ödül almıştır.

Kitapları

  • Papanek, Victor (1971). Design for the Real World: Human Ecology and Social Change, New York, Pantheon Books . ISBN 0-394-47036-2.
  • Papanek, Victor & Hennessey, Jim (1973). Nomadic furniture: how to build and where to buy lightweight furniture that folds, collapses, stacks, knocks-down, inflates or can be thrown away and re-cycled, New York, Pantheon Books . ISBN 0-394-70228-X.
  • Papanek, Victor & Hennessey, Jim (1974). Nomadic Furniture 2, New York, Pantheon Books. ISBN 0-394-70638-2.
  • Papanek, Victor & Hennessey, Jim (1977). How things don't work, New York, Pantheon Books. ISBN 0-394-49251-X.
  • Papanek, Victor (1983). Design for Human Scale, New York, Van Nostrand Reinhold. ISBN 0-442-27616-8.
  • Papanek, Victor(1995). The Green Imperative: Natural Design for the Real World, New York, Thames and Hudson. ISBN 0-500-27846-6.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Futuyma</span> Amerikalı biyolog

Douglas Joel Futuyma, Amerikalı biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Kostüm tasarımcısı</span> bir film, sahne prodüksiyonu veya televizyon programı için kostüm tasarlayan kişi

Kostüm tasarımcısı, bir film, sahne prodüksiyonu veya televizyon şovu için kostüm tasarlayan kişidir. Kostüm tasarımcısının rolü, karakterlerin kıyafetlerini/kostümlerini yaratmak ve sahneleri doku ve renk vb. ile dengelemektir. Kostüm tasarımcısı tiyatro yönetmeni, sahne tasarımcısı, ışık tasarımcısı, ses tasarımcısı ve diğer yaratıcı personelle birlikte çalışır. Kostüm tasarımcısı ayrıca saç stilisti, peruk ustası veya makyaj sanatçısı ile iş birliği yapabilir. Avrupa tiyatrosundaki rolü ise biraz farklıdır. Çünkü tiyatro tasarımcıları genellikle hem kostüm hem de sahne öğeleri tasarlarlar.

Mekanizma tasarımı, ekonomi ve oyun kuramı konularında, belirli bir sonuca ulaşmak için bir oyun veya sistemin kurallarının tasarımı.

Society for News Design (SND) başta grafik tasarımı, görsellik, web tasarımı ve bilgi grafikleri olmak üzere medya endüstrisinin haber sektöründe çalışan profesyonelleri hedef alan uluslararası bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Haydutlara Karşı Savaş</span>

Haydutlara Karşı Savaş, Küba'da Fidel Castro yönetimine karşı özellikle Escambray Dağlarında yaşanan silahlı ayaklanma. Ayaklanma büyük ölçüde toprak reformu kapsamında topraklarına el konan orta büyüklükteki toprak sahiplerince gerçekleştirilmiştir.

Raymond Loewy Fransız asıllı Amerikalı endüstriyel tasarımcıydı. Çeşitli endüstri dallarında yaptığı tasarımlarla şöhret kazanmıştır. Yaptığı tasarımlar sonucunda 31 Ekim 1949 tarihinde Time dergisine kapak olmuştur ve tanınırlığı artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Proses tasarımı</span>

Kimya mühendisliğinde maddelerin istenilen fiziksel ve kimyasal dönüşümü için ünitelerin seçimi ve sıralanmasına proses tasarımı adı verilir. Proses tasarımı kimya mühendisliğinin esasını oluşturan merkezidir. Bu alanın tüm unsurlarını bir araya getirdiğinden kimya mühendisliğinin zirvesi olarak düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tasarım düşüncesi</span> Analitik, çözüm odaklı bir düşünce ile ortaya çıkıp daha sonra konuya göre oluşan bir teknik yapı

Tasarım odaklı düşünme, tasarım kavramlarının geliştirildiği bilişsel, stratejik ve pratik süreçleri ifade eder. Tasarım odaklı düşünmenin temel kavramlarının ve yönlerinin birçoğu, hem deneylerle hem de doğal bağlamlarda farklı tasarım alanlarında, bilgi ve pratiğe dayalı araştırmalar ve çalışmalarla tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Mau</span>

Bruce Mau Kanadalı tasarımcı ve eğitimci. Kariyerine grafik tasarımcı olarak başladı ancak daha sonra mimarlık, sanat, müzeler, film, eko-çevre tasarımı ve kavramsal felsefeye odaklandı. Mau, Pratt Enstitüsü'nde, Lisansüstü Mimarlık ve Kentsel Tasarım bölümünde Misafir Profesör olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv tasarımı</span>

Otomotiv tasarımı, otomobiller, motosikletler, otobüsler, şehirler arası otobüsler ve minibüsler, kamyon dahil olmak üzere motorlu taşıtların görünümünü ve bir dereceye kadar ergonomisini geliştirme sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir sanat</span>

Giyilebilir sanat veya Giyim sanatı, genellikle güzel veya etkileyici biçimde yapılmış el yapımı giysi veya mücevherlerin ayrı ayrı tasarlanmış parçalarını ifade eder. Herhangi bir giyim eşyası veya başka giyilebilir bir nesnenin yapımı tipik olarak estetik kaygılar içerse de, giyilebilir sanat terimi, eserin ciddi ve benzersiz bir sanatsal yaratım veya ifade olarak kabul edilmesinin amaçlandığını ifade eder. Sanat parçaları satılabilir ve/veya sergilenebilirler.

İletişim tasarımı yazılı, zanaat ürünü, elektronik medya ya da sunumların insanlarla nasıl iletişim kuracağı ile ilgilenen bilgi geliştirmenin ve tasarımın bir arada olduğu multi disiplinler bir alandır. İletişim tasarımının izlediği yol, medyada mesajı yalnızca estetik bir kaygı ile aktarmak ve geliştirmek değil, ancak aynı zamanda yeni medya kanalları oluşturarak mesajın hedef kitleye ulaştığından emin olmaktadır. Bazı tasarımcılar birbirleriyle örtüşen özellikleri nedeniyle iletişim tasarımı ve grafik tasarım alanlarını birbiri yerine tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maksutov teleskobu</span>

Maksutov, tüm yüzeylerin neredeyse "küresel olarak simetrik" olmasından yararlanan bir tasarımda küresel bir aynayı zayıf negatif bir menisküs merceğiyle birleştiren bir katadioptrik teleskop tasarımıdır. Negatif mercek genellikle tam çaplıdır ve teleskopun giriş göz bebeğine yerleştirilir. Tasarım, yansıtıcı teleskoplarda bulunan koma gibi eksen dışı sapmaların sorunlarını düzeltirken aynı zamanda renk sapmalarını da düzeltir. 1941 yılında Rus optisyen Dmitri Dmitrievich Maksutov tarafından patenti alındı. Maksutov, tasarımını, küresel bir birincil aynadaki zıt hataları düzeltmek için negatif bir merceğin küresel hatalarını kullanan Schmidt kamerasının arkasındaki fikir üzerine kurdu. Tasarım en yaygın olarak, tüm küresel elemanları kullanabilen, böylece üretimi basitleştiren entegre bir ikincil mercek ile bir Cassegrain varyasyonunda görülür. Maksutov teleskopları, 1950'lerden beri amatör piyasada satılmaktadır.

Andreas Zapatinas, bir Yunan otomobil tasarımcısı ve endüstriyel tasarımcıdır.

Uygulamaya özel komut seti işlemcisi (UÖKİ) veya ASIP, yongada sistem tasarımında kullanılan bir bileşendir. Aynı zamanda bir tasarım yöntemi olarak kullanılır. Bir UÖKİ'nin komut seti, belirli bir uygulamaya fayda sağlayacak şekilde uyarlanmıştır. Çekirdeğin özelleşmesi, genel amaçlı bir CPU'nun esnekliği ve bir ASIC'in performansı arasında denge sağlar.

Hizmet tasarımı, bir hizmetin kalitesini ve hizmet sağlayıcı ile kullanıcıları arasındaki etkileşimi geliştirmek için insanları, altyapıyı, iletişim ve malzeme bileşenlerini planlama ve düzenleme faaliyetidir. Hizmet tasarımı, mevcut bir hizmetteki değişiklikleri bilgilendirmenin veya tamamen yeni bir hizmet yaratmanın bir yolu olarak işlev görebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir tasarım</span>

Çevresel açıdan sürdürülebilir tasarım, fiziksel nesnelerin, yapılı çevrenin ve hizmetlerin ekolojik sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak tasarlanması felsefesinden doğmuştur ve aynı zamanda bir binada bina sakinlerinin sağlık ve konforunu iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir tasarım, çevre, bina sakinlerinin sağlığı ve refahı üzerindeki olumsuz etkileri azaltmayı ve böylece bina performansını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilirliğin temel hedefleri, yenilenemeyen kaynakların tüketimini azaltmak, atıkları en aza indirmek ve sağlıklı, üretken ortamlar yaratmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yusaku Kamekura</span> Japon grafik tasarımcı

Yūsaku Kamekura, Japon grafik tasarımcı ve II. Dünya Savaşı sonrası Japon grafik tasarımının önde gelen figürü. İş alanındaki itibarı, "Boss" lakabını almasına yol açmıştır.