İçeriğe atla

Victor Guidalevitch

Victor Guidalevitch
Doğum2 Eylül 1892 (132 yaşında)
Simferopol, Kırım
Ölüm19 Ocak 1962 (69 yaşında)
Wilrijk, Anvers, Belçika
Evlilik(ler)iIrma Rÿckaert
AlanıFotoğrafçı ve mühendis
Sanat eğitimiLiège Üniversitesi, Liège

Victor Issay Guidalevitch (Rusça: 'Виктор Иссаы Гидалевич', 2 Eylül 1892 - 19 Ocak 1962), amatör bir fotoğrafçı olan Rus asıllı Belçikalı bir mühendisti. Guidalevitch çevresini, sokak manzaralarını, sanat eserlerini, sirk gösterilerini ve sporcuları fotoğrafladı. Bromoil ve bromür gibi çeşitli işlemler kullandı ve küçük formatları tercih etme eğilimindeydi. Fotoğraflarının tarzı, modernizm ve resimcilik tarafından işaretlenmiştir. Görüntülerinden bazıları genellikle Hollandalı natürmortlara atfedilen niteliklere sahiptir.

İlk yılları

Victor Guidalevitch, 2 Eylül 1892'de Kırım, Simferopol'de doğdu.[1][2]

Belçika'ya Göç

Guidalevitch 1911'de Belçika'ya göç etti ve Liège Üniversitesi'nin Bilim bölümüne katıldı. 1920 yılında elektrik mühendisi olarak mezun oldu.[1] 1928'de Belçika vatandaşlığı aldı.[3]

Fotoğrafçılığı

1925'te Guidalevitch, Anvers'teki "Iris" fotoğraf kulübüne katıldı.[4]

1932'den itibaren eserleri sergilerde ve yayınlarda yer almaya başladı.[5][6] Ancak 1950 yılına kadar önemli bir fotoğrafçı olarak tanınmadı.[7][8]

Victor Guidalevich, fotoğraflarının çoğunu kendisi geliştirdi ve ticari bir hırsı yoktu, bu nedenle çok az sayıda baskı mevcut.[8]

Sergileri

  • 2009: First Doubt: Optical Confusion in Modern Photography, Allan Chasanoff Koleksiyonundan Seçmeler, Yale Üniversitesi Sanat Galerisi (ABD). Sergilenen eser: Stagnation.[9][10]
  • 2015: Robert Koch Galerisi, San Francisco (ABD). Sergilenen sanat eseri: Street Scene.[11]
  • 2017: Les mystères de la chambre noire: Photographic Surrealism, 1920–1950, UBU Gallery, New York (ABD). Sergilenen sanat eseri: Roi soldat.[12]
  • 2019: Robert Koch Galerisi, San Francisco (ABD). Sergilenen sanat eseri: Street Scene.[13]

Koleksiyonları

Victor Guidalevitch's work is held in the following public collections:

  • Art Institute of Chicago: Relief[14]
  • Houston Museum of Fine Arts: I Think, Therefore I am, Lighter ve Stagnation[15]
  • Smithsonian American Art Museum: Unidentified Boxer 1 ve Unidentified Boxer 2[16]
  • Worcester Art Museum (WAM): Man descending stairs[17]

Kaynakça

  1. ^ a b "Biography | Victor Guidalevitch". Guidalevitch.art. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Pictures of his entry in the Jewish registry of Antwerp". Guidalevitch.art. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Picture of his request for Belgian citizenship". Guidalevitch.art. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Fotografische Kring "Iris" - FOMU". fomu.atomis.be. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Exhibitions & Art Shows | Victor Guidalevitch". Guidalevitch.art. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Publishing | Victor Guidalevitch". Guidalevitch.art. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Victor Guidalevitch, Belgian Modernist". Anamorfose. 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ a b "Guidalevitch, Victor". www.lisicontemporaryart.com. 22 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Hansen, Elizabeth. "The Optical Problem In Photography: The Allan Chasanoff Collection" (PDF). Allan Chasanoff Photography. ss. 14-15. 5 Şubat 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. When I first looked at Victor Guidalevitch's photograph Stagnation (Boats docked in harbor), I dismissed it as not very Optical until I read the comments in AC's collection database: 'water line of left ship is in fact higher then viewer first realizes. Reflection.' [...] I was suddenly transfixed. 
  10. ^ "First Doubt: Optical Confusion in Modern Photography, Selections from the Collection of Allan Chasanoff". Yale University Art Gallery. Yale University. 21 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "The Road". Robert Koch Gallery. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Les mystères de la chambre noire: Photographic Surrealism, 1920–1950". UBU Gallery. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Street Life". Robert Koch Gallery. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Artwork by Victor Guidalevitch at the Art Institute of Chicago: 'Relief'". Art Institute of Chicago. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Artwork by Victor Guidalevitch at the Houston Museum of Fine Arts: 'I Think, Therefore I am', 'Lighter' and 'Stagnation'". Houston Museum of Fine Arts. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Artwork by Victor Guidalevitch at the Smithsonian American Art Museum: 'Unidentified Boxer' 1 and 2". Smithsonian American Art Museum. 29 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Artwork by Victor Guidalevitch at the Worcester Art Museum: 'Man descending stairs'". Worcester Art Museum. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romantizm</span> sanat akımı

Romantizm veya Coşumculuk, 1800 ve 1850 yılları arasında Avrupa'da edebiyatı, müziği, felsefeyi ve sanatı etkileyen entelektüel bir akımdı. Bir ölçüde Sanayi Devrimi'ne, Aydınlanma Çağı'na aristokratik sosyal ve siyasi düzenine, doğanın bilimsel rasyonalizasyonuna ve klasisizme tepki olarak doğan, doğaya ve duygulara verdiği önemle bilinen bir akımdır. Ortaya çıkışında ise 1789 Fransız İhtilali sonrasındaki toplumsal, siyasal ve düşünsel yapının etkileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Juan Gris</span> İspanyol sanatçı (1887-1927)

José Victoriano González-Pérez veya bilinen adıyla Juan Gris, hayatının büyük bölümünü Fransa'da geçirmiş olan İspanyol ressam ve heykeltıraş. Eserleri, devrinde yeni ortaya çıkmaya başlayan kübizm çizgisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Metropolitan Müzesi</span>

Metropolitan Sanat Müzesi, halk dilinde "the Met", dünyanın en büyük ve en önemli müzelerinden biridir. Manhattan, New York'taki Central Park'ın yanında yer alan müze, The Cloisters adı verilen Orta Çağ sanatını barındıran bölümü bünyesinde barındırır. Müzede eski doğu, Mısır, Yunan ve Roma dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. Avrupa Orta Çağ koleksiyonunun bir bölümü ise Manhattan'ın kuzey ucundaki ek binada bulunur. Müze içerisinde bir araştırma kitaplığı, çocuklar için bir bölüm ve etkin bir eğitim sergisi vardır. Müzede batı resim sanatının öne çıkan isimlerine ait tablolar da bulunmaktadır. 2 milyondan fazla esere ev sahipliği yapmaktadır.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

Taner Ceylan. Türk foto realist ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sanat müzesi</span> sanat sergisi için bina veya alan

Sanat müzesi veya sanat galerisi, başta görsel sanatlar olmak üzere, her türlü sanat sergisinin gerçekleştirildiği binaya veya mekana verilen isimdir.

Guy Bourdin, Fransız fotoğrafçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ksenia Milicevic</span> Fransız ressam (d. 1942)

Ksenia Milicevic, Fransız ressamdır.

Rinko Kawauchi Hon FRPS Japon fotoğrafçı. Eserleri, sıradan anları gösteren, sakin, şiirsel tarzı ile karakterizedir.

Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş Sanat Müzesi (Üsküp)</span>

Çağdaş Sanat Müzesi Kuzey Makedonya sınırları içerisinde bulunan Kuzey Makedonya'nın en büyük ulusal enstitülerinden biridir. Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan müze 1963 yılında yaşanan büyük Kuzey Makedonya depremi sonrası kurulmuştur. Yapının mimari projesi Polonya hükûmetince üstlenilmiştir.

Faye HeavyShield Kainai soyuna bağlı bir heykeltıraş ve yerleştirme sanatı sanatçısıdır. Sanatında, nesneleri tekrar tekrar kullanması ve bu nesneleri büyük ölçekli alanlara enterne etmesiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole'un tabloları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Thomas Cole (1801-1848), Britanya doğumlu Amerikalı sanatçı ve Hudson Nehri Ekolü sanat hareketinin kurucusuydu. Cole, yaygın olarak ilk Amerikan manzara ressamı olarak kabul edilir. Romantik manzara ve tarih resimleriyle tanınırdı. Avrupalı ressamlardan etkilenmiş, ancak güçlü bir Amerikan duyarlılığı ile kariyeri boyunca üretkendi ve öncelikli olarak tuval üzerine yağlıboya ile çalıştı. Resimleri tipik olarak alegoriktir ve genellikle karamsarlığı andıran doğal manzaralara karşı kurulmuş küçük figürleri veya yapıları tasvir eder. Genellikle gerçeklerden kaçar ve Yeni Dünya'yı, onun içinde büyüyen Sanayi Devrimi dönemindeki Britanya'nın dumanlı şehir manzaralarıyla tezat oluşturan doğal bir cennet olarak çerçeveler. Genellikle muhafazakar olarak görülen eserleri, sanayileşme, şehircilik ve batıya doğru genişlemenin çağdaş eğilimlerini eleştiriyor.

Kuveyt'te modern sanat hareketi 1930'larda ortaya çıkıp Arap Yarımadası'ndaki en eski modern sanat hareketi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Indrė Šerpytytė</span>

Indrė Šerpytytė Londra'da yaşayan ve çalışan Litvanyalı bir sanatçıdır. Savaşın tarih ve algı üzerindeki etkisiyle ilgilenen Šerpytytė, fotoğraf, heykel ve resim ile çalışıyor. Çalışmaları Victoria ve Albert Müzesi, David Roberts's Collection ve Derwent London tarafından düzenlenmektedir ve Tate Modern, The Museum of Modern Art (MoMA), The Photographers' Gallery, Museum of Contemporary Art ve Museum Folkwang'da sergilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Titarenko</span>

Alexey (Aleksey) Viktorovich Titarenko bir Rus fotoğrafçı ve sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Svarbova</span>

Maria Svarbova bir Slovak güzel sanatlar fotoğrafçısıdır. Svarbova'nın en tanınmış koleksiyonu In the Swimming Pool'dur.