İçeriğe atla

Victor Fontanier

Victor Fontanier
Doğum23 Eylül 1796
Saint-Flour, Cantal, Auvergne-Rhône-Alpes, Fransa
Ölüm26 Mayıs 1857 (60 yaşında)
Civitavecchia, Lazio, İtalya
MilliyetFransız
MeslekDiplomat, yazar, gezgin, doğa bilimci

Victor Fontanier (23 Eylül 1796, Saint-Un - 26 Mayıs 1857, Civitavecchia) Fransız diplomat ve doğa bilimci.

Hayatı

Üniversitede eczacılık eğitimi aldı. 1819'da doğa bilimci olarak Paris Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'ne çalışmaya başladı. 1821'de Fransız Büyükelçiliği tarafından doğa bilimci olarak Marsilya'dan İstanbul'a gönderildi. Osmanlı'ya gönderildiğinde coğrafya ve doğa bilimlerinden çok politikayla ilgilenmeye başladı.

1826'da beş ay boyunca Anadolu'nun kuzeyini gezdi. Trabzon'dan sonra Kaçkar Dağları'ndan geçerek Erzurum'a geldi, ancak Erzurum'daki veba salgını ve bölgedeki gerginlikler nedeniyle İstanbul'a geri dönmek zorunda kaldı. İstanbul'a dönerken sırasıyla Sivas, Tokat, Amasya, Osmancık, Tosya, Bolu, İzmit ve Üsküdar'dan geçti.

Yunan Bağımsızlık Savaşı (1827) sırasında Sakız, Nakşa veSantorini adalarını gezdi. Navarin Deniz Muharebesi'nde Türklerin yenildiğini Sire'ye bildirdikten sonra sırasıyla Midilli ve İzmir, oradan da Fransa'ya hareket etti (1828).

Trabzon'daki Fransız konsolosluğunun yeniden kurulmasından sorumlu kişi olan Fontanier, siyasi bilgi toplamak için 1831'de Lazistan ve Megrelya'ya gitti. Yolculuğu sırasında Sürmene, Of, Rize, Çayeli, Hopa, Gonio ve Batum'da bulundu.

1833'te Basra Körfezi'ndeki siyasi bir misyonun sorumlusu olarak atandı. Şubat 1835 Kahire'den yola çıkan Fontier, Nil boyunca ilerleyerek Kızıldeniz kıyısındaki Kosséir şehrine ulaştı. Sonrasında sırasıyla Cidde, El-Hudeyde, Muha, Bender Abbas, Ormuz, Harg Adası ve Mumbai'ye gitti.

Daha sonra Şattülarap üzerinden konsolos yardımcılığına atandığı Basra'ya gitti. Ardından Dicle üzerinden Bağdat'a gönderildi.

1838'de Bombay'daki Fransa Konsolosluğu'nda çalıştı.

1840'ta Malabar kıyısındaki eski Portekiz ticaret merkezlerini ziyaret etti ve Mahé kolonisini denetledi. 1842'de Kozhikode'ye gelen Fontanier, Dekan Yaylası'nın güneyindeki Palghat, Coimbatore ve Salem şehirlerinden geçerek Puduçeri'ye ulaştı (12 Ocak). Sonrasında sırasıyla Cuddalore ve Chennai'yi gezdi (12 Temmuz). Fransa'ya dönüş yolunda Reunion Adası ve Saint Helena'dan geçen Fontanier, Nantes'e ulaştı.

1846'da Singapur'un konsolos yardımcısı olarak atandı. Singapur'dayken İngiltere ve Hollanda siyasetini incelemek ve Java'ya gidiş izinlerinden sorumluydu. Aynı yıl Kahire'de Kavalalı Mehmed Ali Paşa'ya Légion d'honneur ödülünün verildiği törene katıldı. Singapur'a dönerken Süveyş, Aden, Sri Lanka ve Penang'dan geçti.

1847'nin sonlarında, Hollanda Doğu Hint Adaları'ndaki sistemi incelemek için Java'ya gitti. Java'dayken Merapi Yanardağı'nı gezdi. Şubat 1848 devriminden haberdar olunca Fransa'ya dönmek zorunda kaldı (Aralık 1848). Fransa'da cumhuriyet hükûmeti tarafından kovuldu, sefalete düştü ve müze için planladığı koleksiyonunu satmak zorunda kaldı.

1852'de affedildi ve diplomat olarak çalışmaya devam etti. Öldüğü tarihe kadar sırasıyla Santa Marta ve Civitavecchia'da konsolos olarak çalıştı.

Kişisel hayatı

Henri Victor Fontanier'in babasıdır.

Kaynakça

[1][2][3][4][5]

  1. ^ موقع كاتلوج_السجل الشخصي 12 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ موقع_IDref 12 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ موقع ارشيف_رحلة إلى الشرق 12 Eylül 2020[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ موقع ارشيف_رحلة إلى الهند والخليج الفارسي 12 Eylül 2020[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ موقع ارشيف_رحلة إلى الأرخبيل الهندي 12 Eylül 2020[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk kronolojisi</span> Atatürkün hayatındaki hadiselerin belirli bir düzende anlatılması

Mustafa Kemal Atatürk'ün biyografik kronolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">İbn Battuta</span> Arap Mağribî seyyah ve kâşif (1304–1369)

İbn-i Battuta, Orta Çağ'da yaşamış olan Berberî Mağrip bilgini, kaşifi ve seyyahıdır. Rıhletü İbn Battûta diye bilinen seyahatnâmenin yazarıdır. Maliki mezhebine mensuptur. İbn-i Battuta, büyük ölçüde modern öncesi tarihte diğer tüm ünlü kaşiflerden daha fazla seyahat etmiş, toplam 117.000 km ile Zheng He'yi yaklaşık 50.000 km ve Marco Polo'yu da 24.000 km ile geride bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Talî Öngören</span> Türk asker, siyasetçi ve diplomat

İbrahim Edhem (Talî) Öngören, Türk hekim ve siyasetçi, diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Stendhal</span> Fransız yazar (1783 – 1842)

Marie-Henri Beyle, daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız realist yazardır. Fransa ve İtalya'da yaşamış, yazarlık, askerlik ve diplomatlık yapmıştır. Kırmızı ve Siyah, Parma Manastırı gibi romanların yazarıdır.

François Baron de Tott Macar kökenli aristokrat bir Fransız subayıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 18. yüzyılda yaptığı reform hareketlerine olan katkılarıyla hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Aimard</span> Fransız yazar (1818 – 1883)

Gustave (Olivier) Aimard, Fransız roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hilmi Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Piyade Miralay Şehzade Ömer Hilmi Efendi, Osmanlı şehzadesi ve subayı. V. Mehmed Reşad'ın üçüncü oğludur. Annesi Mihrengiz Kadınefendi'dir. Nişan-ı Âli-i İmtiyaz ve Leopold Nişanı sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasso von Manteuffel</span> Alman politikacı

Hasso von Manteuffel, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın General der Panzertruppe'si ve Batı Almanya siyasetçisi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye pasaportu</span>

Suriye pasaportu Suriye vatandaşlarına verilen bir seyahat belgesidir. Türkiye ile Suriye'nin karşılıklı anlaşması gereğince iki ülke arasındaki vize uygulaması 21 Eylül 2009 tarihi itibarıyla kaldırılmıştı fakat Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle vize muafiyeti 8 Ocak 2016 tarihinde Türkiye tarafından fesih edilerek tekrar vize uygulaması başlatıldı.

Niccolò de' Conti (1385–1469) Chioggia doğumlu Venedikli tüccar ve gezgin. 15.yüzyılda Hindistan, Güneydoğu Asya ve Güney Çin'i gezmiştir. Marco Polo ve ekibinin Çin'den dönmelerinden sonra buradan gelen ilk Avrupalı kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Ateşkes Devletleri</span>

Ateşkes Devletleri Basra Körfezi'nde bulunan, 1971'de sona eren bir grup şeyhliğe verilen isimdir. 1820'den 1971'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kuruluşuna kadar Büyük Britanya himayesiydiler.

<span class="mw-page-title-main">Osman Paşa (mirliva)</span> Osmanlı tuğamirali

Ali Osman Paşa Türk asker. Ertuğrul Fırkateyni Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da turizm</span>

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu–Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri 1780'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Filippo Parlatore</span> İtalyan bitki bilimci

Filippo Parlatore İtalyan botanikçi. Bitki bilim mahlası Parl.'dır.

<span class="mw-page-title-main">Wojciech Rychlewicz</span> Polonyalı diplomat

Wojciech Rychlewicz - Polonyalı diplomat, konsolosluk memuru, 1938-1941 yıllarında Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu misyon şefi. II.Dünya Savaşı sırasında, Polonyalı Yahudilerin çoğunun Filistin ve Amerika'ya seyahat etmesine olanak tanıyan belgelerin çıkarılması operasyonuna dahil oldu.

Ebû Hâmid el-Gırnâtî, Endülüslü coğrafyacı ve seyyah.

Zahir el-Kafri, Ummanlı şair ve yazar.