İçeriğe atla

Victor Adaman

Victor Adaman
Doğum1880
İstanbul
Ölüm1948
Büyükada, İstanbul
VatandaşlıkTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
Mezun olduğu okul(lar)Ecole Special d'Architecture, Paris
MeslekMimar

Victor Adaman (1880, İstanbul - 1948, Büyükada) mimar.

Yaşamı

Adaman, 1880'de İstanbul'da doğdu. Babası, devrinin kalburüstü kalfalarından olan Petraki Adamandidis'ti: Yeniköy'deki Halim Paşa Yalısı'nı inşa etmişti ve o zamanlarda depremden zarar gören Mısır Çarşısı'nı yenilemişti.

Victor Adaman, 1896'da Galatasaray lisesinden, sonrasında 1900'de Ecole Special d'Architecture Paris'ten diplomasını alıp 1901'de Paris Güzel Sanatlar Akademisi'ne başladı. Ancak ailesinin isteği üzerine bu eğitimini yarıda bırakarak İstanbul'a döndü.

Adaman, Düyun-u Umumiye ve Tıbbiye yapılarının mimarı Alexandre Vallaury yanında çıraklıkla mesleki faaliyetlerine başladı.

1902 yılında Dimitri Peçila ve Odissea Püsküllü ile Mimari Proje ve İnşaat Müteahhitliği şirketini kurdu. Bir süre sonra Osman Fıtrin'in de katıldığı bu şirketin ofisini Galata'da Büyük Millet hanında açtılar.

1946'da, Adaman'ın bir kalp sorunu keşfedildi. Büyükada'daki evine çekilip 1948 yılında kalp rahatsızlığından vefat etti.

Eserleri

Adaman mesleğin daha ziyade uygulama ve inşa kısmında çalışırken, mimar olarak tasarladığı veya uygulama ve inşaat işlerini üstlendiği yapıtlardan bazıları: İstanbul Vali Konağı Binası (proje ve inşaat), Gölcü Çeşme Fabrikası, Yüksekkaldırım'daki ufak sinema, Haydarpaşa Garı tamiri inşaatı, Luvr apartmanı (proje ve inşaat), Taksim Palas apartmanı,[1] Kazım Özalp Villası inşaatı, Yeşilköy Hava Meydanı inşaatı, Galata'da Ankara Hanı, Beşiktaş Cami restorasyonu, Melek ve İpek sinema salonları inşaatı, Melek Apartmanı inşaatı, Beşiktaş'ta Astro Türk Tütün Deposu (proje ve inşaat) (bugün Shangri-La Bosphorus), Yıldız Teknik Okulu binası inşaatı, Üsküdar Şemsipaşa Tütün Deposu inşaatı, Beyazıt Meydanı'ndaki havuz inşaatı, Tekel Tekirdağ Şarap Fabrikası (1931),[2] İkinci Vakıf Hanı inşaatı, Edirne Garı inşaatı.

Kaynakça

Referanslar:

  1. ^ Avlaremoz (26 Aralık 2020). "Taksim Palas Apartmanı". Avlaremoz. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  2. ^ "Bir devrin sonu: 'Anason Kokulu Kent' fabrikasını kaybetti…". aykiriakademi.com. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Ziya Kozanoğlu</span>

Abdullah Ziya Kozanoğlu, Türk mimar, müteahhit, romancı, çizgi-roman yazarı, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübünün 10. başkanıdır. Manken ve oyuncu Yasemin Kozanoğlu’nun dedesidir

Maruf Önal Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Mongeri</span> İtalyan mimar

Giulio Mongeri Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Balmumcu</span> Türk mimar

Şevki Balmumcu, Türk mimardır. Ankara Sergi Evi binasının mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Yayalaştırma Projesi</span>

Taksim Yayalaştırma Projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin finanse ettiği ve Kalyon İnşaat tarafından inşa edilen ve Taksim Meydanı’nin araç trafiğini tünellere alarak meydanı genişletme ve meydanın yanında bulunan Gezi Parkı'na AVM, otel, rezidans kullanımı için Topçu Kışlası'nı yeniden inşa etmek üzere hazırlanmış bir projedir. Meydan düzenlemesinin ilk kısmı biten projenin dayanağı olan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından 6 Haziran 2013 tarihinde iptal edilmesi dolayısıyla proje de iptal edilmiştir. Ancak inşaat tamamlanmış, 13 Eylül 2013 tarihinde Taksim tünelleri açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Payzın</span> Türk mimar

Cafer Ziyaeddin Payzın, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raimondo D'Aronco</span>

Raimondo Tommaso D'Aronco, Art Nouveau tarzındaki bina tasarımları ile ünlü İtalyan mimar. II. Abdülhamid devrinde 16 yıl saray mimarlığı yapmıştır.

Feridun Akozan, Türk mimar, akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Santral Garaj, Osmangazi</span>

Santral Garaj, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Shangri-La Bosphorus, İstanbul Beşiktaş'ta Boğaziçi kenarında otele dönüştürülmüş 1929 tarihli cumhuriyet döneminin endüstriyel mirası niteliğindeki tütün deposudur.

Guglielmo Semprini, İtalyan müteahhit.