İçeriğe atla

Victoire Tomegah Dogbé

Victoire Tomegah Dogbé

Victoire Tomegah Dogbé (d. 23 Aralık 1959), Togolu siyasetçi. Dogbé, Afrika ülkesi Togo'da 28 Eylül 2020 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

Önceli Komi Sélom Klassou'nun kabinesi ile birlikte istifa etmesinin ardından, ülkenin ilk kadın başbakanı olarak makama atanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Togo'da ilk kadın başbakan makama atandı". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Komi Sélom Klassou
Togo Başbakanı
2020–günümüz
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Togo</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Togo, resmî adıyla Togo Cumhuriyeti, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Burkina Faso, doğuda Benin ve batıda Gana ile komşudur. Güneyde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi'ne kıyısı bulunur. Başkenti ülkenin güneybatı ucundaki Lomé'dir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusu ve 57.000 km²'lik yüzölçümüyle Afrika'nın en küçük ülkelerinden biridir. Gana ve Benin sınırları arasında ortalama uzaklığı yalnızca 115 km olan Togo ayrıca dünyanın en dar ülkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Adebayor</span> Nijerya asıllı Togolu futbolcu

Sheyi Emmanuel Adebayor, Santrafor mevkiinde forma giymiş Nijerya asıllı Togolu eski millî futbolcudur.

Koffi Sama 2002-2005 yılları arasında Togo başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan başbakanı</span> Ermenistanın hükûmet başkanı

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

Yawovi Agboyibo, Eylül 2006 - Aralık 2007 yılları arasında Togo Başbakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komi Sélom Klassou</span> Siyasetçi ve eski başbakan

Komi Sélom Klassou, Togolu siyasetçi. Klassou, Afrika ülkesi Togo'da 2015 ile 2020 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Togo başbakanı, Afrika ülkesi Togo'nun bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1956 yılında ülkenin henüz Fransız Togoland ismi ile Fransa koloni bölgesiyken oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tunus başbakanı, 1800'de makamın kurulmasından 1957'de cumhuriyetin ilanıyla kaldırılmasına kadar Tunus hükûmetinin başıdır. Pozisyon 1969'da cumhuriyetçi sistem altında yeniden canlandırıldı. Tunus'ta başbakanlık makamının ortaya çıktığı 1759 yılından bu yana 43 başbakan görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Umaro Sissoco Embaló</span> Gine-Bissau devlet başkanı

Umaro Mokhtar Sissoco Embaló, Gine-Bissaulu siyasetçi. Embaló, Afrika ülkesi Gine-Bissau'da 27 Şubat 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır. Embaló, 18 Kasım 2016'dan 30 Ocak 2018 tarihine kadar da başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan başbakanı</span> Azerbaycanın hükûmet başkanı

Azerbaycan Başbakanı, Azerbaycan hükûmetinin başıdır. Günümüzdeki Başbakan Ali Esedov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti başbakanı</span> Vikimedya liste maddesi

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti başbakanı, tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde 1992-2017 yılları arasında devlet başkanlığından sonraki en üst siyasi makamdı. 8 Ocak 1992 yılından itibaren 6 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Oleg Yesayan, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin kurucu başbakanıdır. Ülkenin son başbakanlık görevini 14 Eylül 2007 ile 7 Eylül 2017 tarihleri arasında Arayik Harutyunyan yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Irak başbakanı</span> Irakın hükûmet başkanı

Irak başbakanı, Irak hükûmetinin başıdır. Irak Anayasası'nın koyduğu hükümler gereğince; Irak vatandaşı olan Şii Müslümanların arasından seçilir. Mevcut başbakan, 27 Ekim 2022 tarihinden beri Muhammed Şiya es-Sudani'dir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya şansölyesi</span> Almanyanın hükûmet başkanı

Almanya şansölyesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin hükûmet başkanlığını temsil eden makamdır. Orta Çağdan kalma bu terim Latin terimlerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Viorica Dăncilă</span>

Vasilica Viorica Dăncilă, Rumen siyasetçi. Dăncilă, ülkesi Romanya'da 29 Ocak 2018 tarihinden 4 Kasım 2019'a kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. 2019 yılında Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) genel başkanı da olmuştur. Bu süreçte Romanya tarihinin ilk kadın başbakanı ve partinin de ilk kadın başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mia Mottley</span> Barbados Başbakanı

Mia Amor Mottley, Barbadoslu avukat ve siyasetçi. Mottley, Karayipler'de yer alan ada ülkesi Barbados'ta 25 Mayıs 2018 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oleksiy Honçaruk</span> 17. Ukrayna Başbakanı

Oleksiy Valeriyoviç Honçaruk, Ukraynalı hukukçu ve siyasetçi. Avrupa ülkesi Ukrayna'da 29 Ağustos 2019 - 4 Mart 2020 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulundu.

Togo'da COVID-19 pandemisi, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüs 2'nin (SARS-CoV-2) neden olduğu dünya çapında devam eden koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) salgınının bir parçasıdır. Virüsün Mart 2020'de Togo'ya ulaştığı doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Togo-Türkiye ilişkileri</span>

Togo-Türkiye ilişkileri, Togo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye Lomé'de büyükelçilik açtı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan başbakanı</span> Afganistan İslam Emirliğinin hükûmet başkanı

Afganistan başbakanı, resmi adıyla Afganistan İslam Emirliği başbakanı, Afganistan'ın hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanı</span> Tunusun hükûmet başkanı

Tunus başbakanı Tunus hükümetinin yürütme organının başıdır. Başbakan, cumhurbaşkanı ile birlikte yürütme organını yönetir ve başbakanın kabinesi ile birlikte Halk Temsilcileri Meclisine, başbakanın siyasi partisine ve nihayetinde yürütme ve yasamanın politikaları ve eylemleri için seçmenlere karşı sorumludur.