İçeriğe atla

Vickers (makineli silah)

Vickers Orta Sınıf Makineli Tüfek
Vickers OSMT ve mürettebatı
Çeşidi Makineli tüfek
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Üretici Vickers
Üretildiği tarih 1912 - 1968
Özellikler
Ağırlık 33 to 50 kg
Uzunluk 1,100 mm

Mühimmat.303 British
Kalibre7.7 mm
Atış hızı 450 to 600 mermi/dak
Etkili menzil 740 m


Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

Silah namını sağlamlığı ve güvenilirliği sayesinde kazanmıştı. Ian V. Hogg tarafından yazılan Weapons & War Machines kitabında Ağustos 1916 tarihinde İngiliz Ordusu Makineli Tüfek Kolordusuna bağlı 100. Bölüğe ait on adet Vickers 12 saat boyunca durmaksızın ateş etmiştir. Silahlar milyon adet mermi atmış ve yüz adet namlu değiştirmiştir. Bu süre zarfında tek bir arıza çıkartmamıştır.

Tarihi

Vickers makineli tüfeğinin tasarımda en çok 19. yüzyılın sonlarında kullanılan çok başarılı Maxim topundan esinlenilmiştir. Maxim firmasını satın alan Vickers, Maxim silahını daha da geliştirdi. Ağırlığı azaltılan silahın namlusu geliştirildi.

26 Kasım 1912 tarihinde Vickers İngiliz ordusunun standart makineli tüfeği olarak servise girdi. Ancak 1914 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Fransa ya giden BEF (İngiliz Dış Sefer Gücü) hala Maxim model makineli tüfek kullanıyordu. Vickers, firmaya karşı savaş fırsatçılığı kovuşturması açılacağı tehdidi karşısında silahın fiyatında büyük bir indirim yaptı. Savaşın ilerleyen yıllarında Vickers MT bütün cephelerde İngiliz Ordusunun standart makineli tüfeği konumuna geldi. Lewis silahının hafif makineli silah olarak sınıflandırılmasının ardından Vickers silahları da ağır makineli olarak değiştirildi. Daha sonra piyade birliklerinin elinden alınan bu MTler yeni kurulan Makineli Tüfek Kolordusu içerisinde kullanıldı. 0.5" kalibreli üç ayaklı ve tüfek kalibreli makineli silahların ortaya çıkması ile Vickers bu kez orta sınıf makineli tüfek oldu. II. Dünya Savaşı planları yapılırken Vickers MT düşünülmesine rağmen savaşın ilerleyen yıllarında 7.92 mm Besa makineli tüfek (Çek tasarımı), İngiliz ordusunudaki tankların standart makineli tüfeği oldu. Buna rağmen Vickers 30 Mart 1968 yılına kadar İngiliz Ordu servisinde kaldı. En son kullanıldığı yer Yemen topraklarında bulunan Radfan tepelerindeki Aden Buhranıdır. Kendisinden sonra İngiliz Ordu servisine L7 makineli tüfek girmiştir.

Vickers 1916 yılında İngiliz ve Fransız savaş uçakları için standart silah olmuştur. Bunlardan bazıları Sopwith Camel ve SPAD XIII uçaklarıydı. Bu silah uçağın ön bölümüne ateşi kesen bir tesisat ile takılıyordu. Bu sayede silaha ait mermiler uçağın pervanesine isabet etmeden aralıklarla ateşleniyordu. Ayrıca su soğutma sistemi çıkartılan silah, motorun içine giren hava ile soğutuluyordu.

II. Dünya Savaşından önceki yıllarda değişen uçak teknolojisi ile silah motor kısmından uçağın gövdesine taşındı. Vickers MTler daha sonra yerini Browning Model 1919 model makineli tüfeğe bıraktı. Bazı İngiliz bombardıman ve savaş uçaklarına tasarımı çok farklı Vickers K makineli tüfek takıldı.

Modelleri

Vickers a ait daha geniş kalibreli 0.5"/62 Vickers Makineli Tüfek Mark III (yarım inç daha geniş) modeli İngiliz Donanma gemilerinde uçaksavar silahı olarak kullanıldı. Bu tipik dörtlü kombinasyonlu (360°) yanal ve (+80° to -10°) yükselme açısı ile ateş edebilen bir silahtı. Mermi kuşağı dönerek geliyor ve besleme gözünden silaha bağlanıyordu. Mermilerin tanesi 37 gram geliyor ve 1,300 m ye kadar menzile sahipti.

Yabancı ülke modelleri

Vickers MT ticari olarak çok adet satıldı ve birçok ülke ordusunda yoğun bir şekilde kullanıldı. Örneğin,

  • 6.5 mm İtalya
  • 6.5 mm Arisaka
  • 6.5x54R Alman
  • 7x57 Mauser
  • 7.5x55 İsviçre
  • 7.62x51 NATO
  • .30-06 Springfield
  • 7.62x54R Rus
  • 7.65x53 Mauser
  • 8 mm Lebel

Vickers MT günümüzde Hindistan, Pakistan ve Nepal silahlı kuvvetlerinin yedek silah olarak hala kullanılmaktadır.

Özellikleri

Silahın kendi ağırlığı 11 ila 13 kg, takıldığı üç ayaklı sehpa ise 18 ila 23 kg geliyordu. İçerisinde 250 adet mermi bulunan mühimmat kutuların tanesi ise 10 kg geliyordu. Ek olarak namluyu soğutmaya yarayan sistemde 4.3 litreden oluşuyordu. Sistem namlunun çevresini saran içinden su geçen borulardan oluşuyordu. Isınarak buhara dönüşen su esnek bir tüp içerisinde yoğunlaştırılıyordu. Yedekte bekleyen tüpler ile değiştirilen sistemde soğuyan su buharı tekrar tekrar kullanılabiliyordu. Bu çöl ortamında silaha büyük bir kolaylık sağlıyordu.

.303 inch (7.7 mm) mermi IIDS.

İngiliz ordu servisinde Vickers silahı elle doldurulan Lee Enfield tüfeğinde kullanılan standart .303 inç (7.7 x 56 mm) mermi bulunan bez mühimmat şeritleri kullanıyordu. Ayrıca silahın 12.7 mm kalibreli modeli uçaksavar silahı olarak kullanıldı. Daha farklı kalibreye sahip tüfekler ise yabancı ülkelere satıldı. II. Dünya Savaşının ilk yıllarında bazı İngiliz tanklarına 12.7 mmlik Vickers makineli tüfek takıldı.

Tüfeğin boyu 1.1 metreydi. Atış hızı dakika da 450 ila 600 mermiyi buluyordu. Pratikte saatte 10,000 mermi atması beklenen silahın saat başı namlusunun değiştirilmesi gerekiyordu. Eğitimlerde bu işlem 2 dakikalık bir iş oluyordu. Aerodinamik Mark 8 mermisi atan silahın etkili menzili 740 m ve azami menzili ise 4.1 kmyi buluyordu.


Ayrıca bakınız

  • Vickers .50 makineli tüfek
  • Vickers K makineli tüfek

Ayrıntılı açıklama

  • Anon, Vickers, Sons and Maxim Limited: Their Works and Manufactures. (Reprinted from 'Engineering') London (1898).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Challenger 2</span> İngiliz ana muharebe tankı

FV4034 Challenger II, Birleşik Krallık ve Umman orduları ile birlikte hizmet veren bir İngiliz ana muharebe tankıdır. İngiliz şirketi Vickers Defense Systems tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. 1998 yılında ilk kez servise girmiş ve 2035 yılına kadar kara kuvvetlerinin ana muharebe tankı olarak görevini icra etmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">2 cm FlaK 30</span>

FlaK 30 (Fliegerabwehrkanone 30) ve bunun gelişmiş modeli FlaK 38 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar silahıydı. Bu silah, birçok çeşidi geliştirilen Almanların ana uçaksavar silahı idi. En dikkat çekici modeli dört adet Flakvierling 38 topunun bir arada olan FlaK 38 modeliydi. 1940 yılların başlarında 3.7 cm FlaK 43 modeliyle baş edemedi ve yerini bu silaha bıraktı.

Birleşik Krallık hafif tankları, Birleşik Krallık tarafından üretilen ve kullanılan hafif sınıf tanklardan oluşan bir seriydi. Bu serinin içerisine Mk II, Mk III, Mk IV ve Mk V tankları girmekteydi. Bu tanklar Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında üretilen hafif tank sınıfında zırhlı savaş araçlarıydı. Genellikle eğitim amaçlı kullanılan bu tanklar az da olsa cephe görevinde de kullanıldı. Birleşik Krallık tarafından 1941 yılında Doğu Afrika Harekatı sırasında kullanıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Geri tepmesiz tüfek</span> ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlar

Geri tepmesiz top veya geri tepmesiz tüfek terimleri ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlara verilen addır. Teknik olarak namlusu yivli olan silahlara tüfek, yivsiz model namluya sahip geri tepmesiz silahlara ise top denir. Geri tepmesiz tüfeklerde bu fark göz önünde bulundurulmaz.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gewehr 98</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Gewehr 98, 1898'ten 1935'e kadar Alman piyadelerinin standart piyade tüfeğidir. 1935'te hizmete giren Mauser Kar 98k, bu tüfeğin karabina modelidir. Birçok savaşta kullanılmıştır. Günümüzde bile sağlam olanları ve sonradan üretilenleri av için kullanılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu ordusunun ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından en çok kullanmış olduğu tüfeklerden biridir. 1950 yılında Türkiye'nin Kore Savaşı'na girmesiyle M1 Garand TSK'nın envanterine girdi ve Gewehr 98 kullanımdan çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Gerät</span>

Karl-Gerät,(Mörser Karl, Havan Topu Karl) II. Dünya Savaşı'nda Rheinmetall tarafından tasarlanan ve üretilen kendinden tahrikli bir kuşatma obüsü.

<span class="mw-page-title-main">Orta makineli tüfek</span>

Orta makineli tüfek (MMG), genellikle mermi kemeri beslemeli otomatik ateşli silahı ifade eder. Büyük bir mühimmat yükü, çeşitli soğutma türlerine sahip namluları, yüksek pratik atış hızı elde etmeyi mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">MG 81</span>

MG 81, II.Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe uçaklarında esnek kurulumlarda kullanılan, 7.92×57mm Mauser kemerle beslenen bir Alman makineli tüfeğiydi ve bu kapasitede eski davul şarjör beslemeli MG 15'in yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Konik namlu</span>

Konik namlulu silah, iç namlu çapının namlu ağzına doğru kademeli olarak azaldığı bir silahtır. Bu tip silahlar, merminin kalibreyi dolduran yumuşak metalden flanşlarla donatıldığı özel alt kalibreli mühimmatla birlikte kullanılır. Mermi ateşlenip namlunun içinden geçerken merminin flanşları içe doğru katlanarak ezilir, bu sayede daha düşük kalibreli bir mermi, geleneksel tam kalibreli bir mermiden daha yüksek bir hızda namludan çıkar.

<span class="mw-page-title-main">20 mm kalibre</span>

20 mm kalibre, popüler otomatik top mühimmatının belirli bir boyutudur.