İçeriğe atla

Vicia balansae

Vicia balansae
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Oymak:Fabeae
Cins:Vicia
Tür: V. balansae
İkili adlandırma
Vicia balansae
Boiss., Fl. Orient. 2: 569 (1872).

Pisik fiği veya bilimsel adıyla Vicia balansae,[1][2][3][4][5][6][7] Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[8][9] Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya, Kuzey Erzurum ve Kars'ta görülmektedir. 1100 ila 2600 metre yükseklikteki Picea ve Pinus sylvestris ormanlarında, dağlık arazilerde ve kıyılarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.[10][11]

Vicia balansae, Kafkasya ve Türkiye'deki nemli dağ meraları ve ormanlarıyla sınırlı, nispeten nadir bir türdür. Nüfusunun istikrarlı olduğu ve doğal menzili boyunca büyük bir tehdit olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle, küresel olarak En Az Endişe olarak değerlendirilir. Bununla birlikte, 368 km2'lik küçük yaşam alanı göz önüne alındığında, nüfusunun gerçekte tehdit altında olmadığını doğrulamak için araştırmaya ihtiyaç vardır.[12]

Vicia balansae Türkiye'ye (Asya'da) ve Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya: Dağıstan, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes, Kuzey Osetya, Krasnodar) özgüdür.[12]

Nüfus eğilimi istikrarlı olarak kabul edilir. Nemli alpin çayırlarında ve ormanlarında yetişir. Bu, dağılım (Türkiye ve Kafkaslar) ve habitat (nemli dağ meraları ve ormanları) açısından kısıtlı, nispeten nadir bir türdür. Coğrafi alanı içindeki bu habitatlar önemli ölçüde tehdit altında değildir.[12]

Kaynakça

  1. ^ Czerepanov,S.K., 1981 Plantae Vasculares, URSS. Leningrad.
  2. ^ Grossheim, A.A., 1952 Flora Kavkaza, Vol.5. Moscow,Leningrad. (Rus)
  3. ^ Fedtschenko,B.A., 1948 <![CDATA[Flora URSS, Vol 13. Moscow & Leningrad (Rus)]]>
  4. ^ Greuter,W. et al. (Eds.), 1989 Med-Checklist Vol.4 (published)
  5. ^ Allkin,R. et al., 1986 Vicieae Database Project,Southampton Univ.Names..inVicieae
  6. ^ Davis,P.H., 1970 <![CDATA[Flora of Turkey & the East Aegean Islands; Vol. 3.]]>
  7. ^ Maxted,N., 1990 A Rev.of Vicia subg.Vicia using DB tech. PhD thes.Southamp.
  8. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "COL" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  9. ^ "ILDIS World Database of Legumes". 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "source" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  10. ^ http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=2995 []
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  12. ^ a b c Maxted, N.; McFarlane, D. (2019). "Vicia balansae". The IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-2.RLTS.T176100A1431180.en. 30 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadolu kestanesi</span> bitki türü

Anadolu kestanesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

<i>Trithemis kirbyi</i> yusufçuk türü

Trithemis kirbyi, Libellulidae familyası içinde yusufçuk türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili arı şahini</span>

Çizgili arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

Plectrohyla pokomchi, Plectrohyla cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Guatemala'da Sierra de las Minas ve Sierra de Xucaneb yöresinde endemiktir. Subtropikal ve tropikal 1,400-1,900 m yükseklikteki nemli dağ ormanları ve nehirler ana habitatlarıdır. Habitat kaybından dolayı soyu tehlike altındadır.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Prenanthes abietina, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından tanımlanmış ancak Moisey Elevich Kirpicznikov tarafından 1964'te Prenanthes cinsine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dactylorhiza euxina</span>

Laz salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza euxina, Sergej Arsenjevitj Nevskij tarafından tanımlanmış, Orchidaceae familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'de Rize, Artvin, Trabzon, Erzurum, Kars ve Ağrı illerinde görülmüştür. Laz salebi, 1150 ila 2900 metre yükseklikteki yaş çayırlıklar, çaylar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Kafkasya'da yaygındır.

Genista mingrelica, Fabaceae (baklagiller) familyasından bir bitki türüdür. Tür, Nikolay Albov tarafından tanımlanmıştır. Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır.

Çayır fiği veya bilimsel adıyla Vicia dadianorum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carlo Pietro Stefano Stephen Sommier ve Emile Emilio Levier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'daki subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 1350 ila 2200 rakımlı yerlerde görülmüştür. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Gürcü geveni veya Astragalus bachmarensis, Aleksandr Alfonsovitj Grossgejm tarafından tanımlanmış, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Artvin'e endemiktir.

Artvin geveni veya bilimsel adıyla Astragalus frickii, Aleksandr Andrejevitj Bunge tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Rize, Artvin, Erzurum ve Batı Gürcistan'daki kayalık kıyılar ve Piceae ağaçlarının altında yetişmektedir. 2000 ila 2700 metre yükseklikte görülen tür, Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.

<i>Trifolium canescens</i>

Trifolium canescens, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Açık sarı renkli olan çiçekler 2 cm uzunluğundadır. Bitkinin uzunluğu 10 ila 35 cm arasında değişim gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Pachyphragma macrophyllum</span> Bitki türü

Kocatere veya bilimsel adıyla Pachyphragma macrophyllum, Franz Georg Hoffmann tarafından tanımlanmış ve Nikolaj Adolfovitj Busj tarafından isimlendirilmiş, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya, Artvin, Rize, Trabzon ve Ermenistan'a endemik olan kocatere, 0 ila 1900 metre yükseklikteki Karadeniz ormanlarında yetişmektedir. Egzotik tür olarak Büyük Britanya'da yetiştiği rapor edilmiştir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. Haziran ve Temmuz aylarında meyve verir.

Koçtaşağı veya bilimsel adıyla Astragalus incertus, Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, 2300 ila 3100 metre yükseklikteki çağıllıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Verbascum gnaphalodes</span>

Uslu sığırkuyruğu veya bilimsel adıyla Verbascum gnaphalodes, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasının sığırkuyruğu cinsinden iki yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kırım'a endemik olan uslu sığırkuyruğu, kıyı kumulları, kumullar, nemli kıyılar, Quercus ve Corylus çalılıkları ve ibreli ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. Uzunluğu 80 ila 150 cm arasında değişim göstermektedir. Yapraklar 10–50 cm uzunluğunda ve 3–15 cm genişliğindedir.

<i>Allium saxatile</i>

Taş körmeni veya bilimsel adıyla Allium saxatile, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, Kafkasya, Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Avrupa Rusyası, Beyaz Rusya, Kırım ve Sibirya'nın Altay Krayı bölgesine özgü bir soğan türüdür. 760 ila 2000 metre yükseklikteki taşlı ve kayalı yamaçlar ve fındık çalılıklarında yetişmektedir. Temmuz ve Ekim ayları arasında çiçeklenir.

<i>Lathyrus roseus</i>

Gül mürdümüğü veya bilimsel adıyla Lathyrus roseus, Christian von Steven tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir mürdümük türüdür. Kafkasya, Türkiye, Kırım ve Kuzeybatı İran'a endemik olan Gül mürdümüğü, 30 ila 1800 metre yükseklikteki fındıklıklar ile ladin, çam ve meşe ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir. 80 ila 150 cm uzunluğa erişebilen gül mürdümüğü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Oval yapraklar yaklaşık 4 cm uzunluğundadır.

<i>Dactylorhiza urvilleana</i> bu ne

Dactylorhiza urvilleana, Orchidaceae familyasının Dactylorhiza cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Sinop ve Kastamonu'ya endemik olan balkaymak, 0 ila 2500 metre yükseklikteki nemli yerler, yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlar, Picea-Rhododendron çalılıkları ve dere kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 40 santimetre uzunluğa ulaşabilen bitkinin çiçekleri mor, lila veya pembe renklidir. Türkçede Ilgaz salebi adıyla bilinen Dactylorhiza urvilleana subsp. ilgazica alt türü Türkiye'ye endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum szovitsii</span>

Katır çiğdemi veya bilimsel adıyla Colchicum szovitsii, Kafkasya, Türkiye ve İran'a endemik, Colchicaceae familyasından çok yıllık bir acı çiğdem türüdür. Cins, adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır. 200 ila 3250 metre yükseklikteki ıslak çayırlık ve nemli kesekli yerler, stepler ve Pinus orman kenarlarında yetişmektedir. Şubat ve Mayıs ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Dactylorhiza osmanica</span>

Osmanlı salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza osmanica, orkidegiller familyasından Dactylorhiza cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, 550 ila 2400 metre yükseklikteki nemli yerler, yaş çayırlıklar, orman kenarları ve derelerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.