Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska
Ustaşa - Hırvat Devrimci Hareketi, bilinen adıyla Ustaše, 1929-1945 yılları arasında faaliyet gösteren Hırvat, faşist, aşırı milliyetçi örgüt. Üyeleri, yüzbinlerce Sırp, Yahudi, ve Roman asıllı insanı ve II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'daki siyasi muhalifleri öldürdü. Genellikle kurbanlarına işkence etmeleri ve onların vücutları parçalama gibi acımasız ve sadist infaz yöntemleri ile tanınıyorlardı.
Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.
Bunyevatslar genellikle Bačka bölgesinin kuzey kesiminde, bunun haricinde ve Baranja ve Banat bölgelerinde azınlık olarak yaşayan Slav etnik gruptur.
Lidija Horvat-Dunjko, Hırvat soprano.
Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.
Hırvatistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2019 yarışması'nın kazananı "The Dream" adlı şarkısıyla Roko Blažević olmuştur.
Tereza Ana Kesovija Hırvat şarkıcıdır. Balkan müzik sahnesinin en tanınmış isimlerinden biridir ve güçlü vokali ve opera stili ile ünlüdür. Fransa'da da başarılı bir kariyeri vardı. Royal Albert Hall, L'Olympia ve Carnegie Hall'da sahne alan birkaç Yugoslav müzisyeninden birisi ve dünya çapında birçok konser verdi.
Roko Blažević, bilinen adıyla Roko, Hırvat şarkıcıdır. Roko, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "The Dream" adlı şarkıyla Hırvatistan'ı temsil etmiştir.
Hırvatistan Krallığı Avrupa'da yaşamış bir krallıktı.
Hırvatistan, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2021 yarışması sonucunda belirlenmiştir. Hırvatistan'ı "Tick-Tock" adlı şarkısıyla Albina temsil etmiştir.
"Tick-Tock", Hırvat şarkıcı Albina tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, Dora 2021 yarışmasını kazanmasından dolayı Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil etmiştir.
Albina Grčić, sahne adıyla Albina, Hırvat şarkıcı. Grčić kariyerine The Voice Hrvatska yarışmasının üçüncü sezonunda üçüncü olarak başlamıştır. Grčić, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Tick-Tock" adlı şarkıyla temsil etti.
Hırvat mutfağı heterojendir ve bölgelerin mutfağı olarak bilinir, çünkü Hırvatistan'ın her bölgesinin kendine özgü bir mutfak geleneği vardır. Kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Gıda maddelerinin seçimi ve pişirme biçimlerindeki farklılıklar en çok anakaradakiler ile kıyı bölgelerindekiler arasında dikkat çekicidir. Anakara mutfağı daha çok, önceki Slav mutfağı ve Macar ve Türk mutfağıyla daha yakın ilişkiler içendedir, yemek pişirmek için domuz yağı, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak gibi baharatlar ile karakterize edilir.
Hırvatistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.
Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.
Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.
Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.
Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.
Branimir Yazıtı, bir Hırvatistan Orta Çağ hükümdarını Hırvatların dükü olarak - Latince: Dux Cruatorum tanımlayan bir yazıt içeren en eski korunmuş anıttır. Yazıt aslen Hırvatistan'ı 879-892 yılları arasında yöneten Dük Branimir tarafından Benkovac'taki Šopot'ta yaptırılan bir kilisenin templonunun bir parçasıydı.