İçeriğe atla

Veysi Erdoğan

Veysi Erdoğan, 1982 yılında Diyarbakır'da doğdu. Dicle Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Şiirleri ve yazıları Varlık, Kitap-lık, Özgür Edebiyat, Yasakmeyve, Hürriyet Gösteri, Radikal, Cumhuriyet, gibi gazete ve dergilerde yayımlandı. Birçok edebi ve kültürel platformlara konuşmacı olarak katıldı. 2008 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’ne değer görülen “Şimdi Terk Edin Çadırımı” ile Birhan Keskin şiirlerini incelediği “Aklın Azabı” adında iki kitabı var.

Şiirin "çok önemli bir kan bağışı" olduğuna inanıyor. Kendi deyişiyle, "Şiire odaklanmış her insanın serüveni yeryüzünü karşısına almakla başlar. İlk tanışıklık onunla olmuştur. Çünkü o olmasaydı, şiire hacet kalmazdı. Onun varlığı şiirin varoluşuna zemindir. Biz ona bakarak kendimize gideriz bir nebze, yazdıklarımızı şekillendiririz. Bir bakış elde etmek telaşına kapılırız. Çünkü yaratımlarımız yeryüzündeki mükemmeliyet karşısında hiçbir zaman olamayacak bir müsveddedir. Benim serüvenim ise evrene dâhil olan ölümü ve karanlığı şiire buyur etmemle başlar. Yeryüzünün sonsuzluğu içinde beni sarsan önemli iki olgudur bunlar. Belirsizlikler yumağı! Metafizik bir kaos! İşte buraya bakmaya çalıştığım sırada şiire değdim. Baktım ki yanıt yok, burada konaklamam gerektiğini anladım. O günden beridir buradayım ve sormaktayım dünyayı kendime."

Eserleri

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Aristoteles</span> Antik Yunan filozofu (MÖ 384–322)

Aristoteles veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof, polimat ve bilgedir.

<span class="mw-page-title-main">Şeytan</span> birçok din ve mitolojide yer alan ruhani varlık

Şeytan, Tanrı'ya veya dünyaya karşı duran kötü bir varlıktır. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'da dünyadaki kötülüklerin baş faili olarak kabul edilir. Diğer dinlerde ve kültürlerde, Şeytan mutlak kötülük fikrini taşıyan bir varlık olabilir.

Betül Tarıman, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Conan Doyle</span> İskoçyalı roman ile öykü yazarı ve şair (1859–1930)

Arthur Ignatius Conan Doyle, İskoçyalı yazar. Özellikle, yarattığı roman kahramanı Dedektif Sherlock Holmes'ün maceraları olarak yayınladığı suç hikâyeleriyle bu türde bir çığır açmıştır. Dedektif romanları dışında bilimkurgu, tarih, oyun, şiir kitapları ve kurgu dışı düz yazıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Rimbaud</span> Fransız şair (1854 – 1891)

Jean Nicholas Arthur Rimbaud Sembolizmin en büyük temsilcilerinden, Fransız aykırı şair.

<span class="mw-page-title-main">Mahşerin Dört Atlısı</span> Sosyolojik-dini kavram

Mahşerin Dört Atlısı, Hristiyanlıkta Kıyamet alameti olarak ortaya çıkacağına inanılan dört atlı. Yeni Ahit'teki -Vahiy Kitabı olarak da bilinen- Apokalips bölümüne göre, Kıyamet felaketlerini getirecek olan yedi mührün açılması ile birlikte ortaya çıkacaklardır. Bazı akademisyenlere göre beyaz at ve binicisi İsa'yı, kızıl at ve binicisi kan ve savaşı, siyah at ve binicisi kıtlığı, soluk renkli at ve binicisi ise salgın hastalıkları ve ölümü sembolize eder.

<span class="mw-page-title-main">Ruh</span> yaşayan bir varlığın manevi özü

Ruh, can ya da tin; din ve felsefede, insan varlığının fiziksel olmayan yönü ya da özü olarak tanımlanır ve genellikle bireysellikle eşanlamlı olarak ele alınır. Teolojide ruh kişinin tanrısallığa ortak olan kısmı olarak tanımlanır ve genellikle bedenin ölümünden sonra kişinin varlığını sürdüren kısmı olarak ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Martin Heidegger</span> Alman filozof

Martin Heidegger, varoluşçu felsefenin isimlerinden biri olarak bilinen Alman filozof.

<span class="mw-page-title-main">Amenti</span>

Amenti, Antik Mısır tradisyonlarında ölüm olayı ile bedenlerini terk eden ruhların çeşitli ölüm-ötesi hallerini ve öte-âlem anlamını içeren bir terim olup, eski Mısır yazısında ünlü (sesli) harfler kullanılmadığından günümüzde Amentet, Amentit biçiminde ve diğer farklı biçimlerde de yazılmaktadır.

Yıldırım Keskin, Türk yazar ve diplomattır.

Ahmet Şerif (Şerifov) Türk yazar ve şair.

Heves, Türkiye'de 2003-2010 yılları arasında yayımlanan üç aylık şiir ve eleştiri dergisi. İlk 9 sayısı Mehmet Öztek ve Ali Özgür Özkarcı tarafından yayımlanan Adana çıkışlı dergi, daha sonraki sayılarında Ömer Şişman'ın da katılımıyla üç ayda bir yayımlandı. Dergi 11. sayısından itibaren Pan Yayıncılık aracılığıyla gene bu üç ismin editörlüğünde, bu kez İstanbul'da yayımlanmaya devam etti. 26. sayısıyla Ağustos 2010 tarihinde yayın hayatına son vermiştir. Kasım 2003’ten bu yana yayımlanan dergide, 26 sayıya ulaşan toplamda 552 yerli, 36 çeviri şiir; 87 yerli, 17 çeviri yazı; 16 söyleşi, 1 oturum, 96’sı Osman Konuk’un olmak üzere 107 Küllük/Pano maddesi, 4 mektup, 1 hipermetin, 3 sunuş yazısı yayımlandı. Dergi, yeni kuşak şiir ve şiir eleştirisine getirdiği yeniliklerle 2000'li yılların başında Türk şiirine önemli bir alan yarattı.

<i>Bizim Köy</i>

Bizim Köy, Mahmut Makal'ın 1950'de yayımlanan ve Köy Edebiyatı'nın sembol kitaplarından sayılan deneme türündeki kitabıdır. Kitaptaki yazıların pek çoğu ilk olarak, 1948-1949 yılları arasında "Bir Köy Öğretmeninin Notları" başlığı altında Varlık dergisinde yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çılgın Orlando</span>

Çılgın Orlando 16. yüzyılda Ludovico Ariosto tarafından İtalyanca olarak yazılmış bir epik şiir'dir. Elimize geçen versiyonlardan ilk 1516'da hazırlanmıştır ama kabul edilen son tam versiyon 1532'de basılıp yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sait Maden</span>

Sait Maden Türk şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1932 olarak belirtilmiştir.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

Yusuf Alper, Türk şair, yazar, akademisyen.