İçeriğe atla

Veteriner hekim andı

Bir Veteriner hekim Wilson ve Maltese karışımı bir köpek yavrusunu muayene ederken.

Veter hekim andı, Veteriner hekimlerin mesleğe başlamadan önce içtikleri and. Bağlayıcı olmaktan çok simgesel ve deontolojik bir özellik taşır.[1]

Veteriner hekim andı Temmuz 1969'da Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği Delege Evi tarafından kabul edildi. Kasım 1999'da ve Aralık 2010'da değiştirildi. Yemin şöyledir.[2]

Veteriner hekimlik mesleğine kabul edilirken. Bilimsel bilgi ve becerilerimi, hayvan sağlığı ve refahının korunması yoluyla toplumun yararına, hayvanların ızdıraplarının önlenmesinde ve onlara yardım etmede, hayvan kaynaklarını korumada, halk sağlığının teşvikinde ve tıbbi bilgilerin ilerlemesinde kullanacağıma ciddiyetle and içerim. Mesleğimi vicdanlı, onurlu ve veteriner tıp etiği ilkelerine uygun olarak icra edeceğim. Bilimsel bilgilerimi ve mesleki becerilerimi bir ömür boyu geliştirme yükümlülüğünü kabul ederim.

Kanadalı veteriner hekimler tarafından yapılan yemin, 2004 yılında Kanada Veteriner Hekimler Birliği tarafından hazırlandı. Bu yemin ile Amerikan Veteriner Hekimleri Birliğinin kabul ettiği yemin arasında ufak farklılıklar vardır. Yemin aşağıdaki gibidir:[3]

Veteriner tıp mesleğinin bir üyesi olarak, Bilimsel bilgi ve becerilerimi toplum yararına kullanacağım. Hayvan sağlığını ve refahını teşvik etmek, hayvanların ızdıraplarını dindirmek, kamu ve çevre sağlığını korumak ve karşılaştırmalı tıp bilgilerini ilerletmek için çaba göstereceğim. Mesleğimi vicdanlı, onurlu ve veteriner tıp etiği ilkelerine uygun olarak icra edeceğim. Mesleki bilgi ve yetkinliğimi geliştirmek için; kendimin ve mesleğin yüksek profesyonel ve etik standartlarını korumak için sürekli çaba göstereceğim.

Birleşik Krallıkta, veteriner hekimlik mesleğin icra edebilmek için Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji'ne üye olmak gerekir. Üyelikte yapılan bildiri şöyledir:

Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji üyeliğine haiz olmak üzereyim, Söz veriyorum ve ciddiyetle bildiriyorum ki: veteriner hekimler kraliyet kolejine tüm sadakatim ebedî kalacak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için tüm gücümle gayret göstereceğim. Her şeyden önce davranışlarımdaki doğruluğun meslek çalışmalarımı takip edeceğine ve bakımıma muhtaç tüm hayvanların refahı için çalışacağıma söz veririm.

Türkiyede ilk veteriner hekim andı 1981 yılında “Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılını Kutlama Programı” için Prof. Dr. Ferruh Dinçer tarafından uyarlanmıştır, 1997 yılında yine Ferruh Dinçer tarafından düzenlenmiş ve 25. Dünya Veteriner Hekimleri Birliği Kongresinde kabul edilmiştir. Sabit tek bir metin olmadığı gerekçesiyle Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından düzenlenen[4] and şöyledir.

Yaşamımı insanlık yoluna adayacağıma; Meslek sahibi olmamda emeği geçenlere saygı ve minnettarlığımı koruyacağıma; Sanatımı doğrulukla yapacağıma, mesleğimi onurlandıracağıma; Mesleğimin dünya ölçüsünde geliştirilmesini hedefleyeceğime; bu amaçla meslektaşlarımla tam bir anlayış ve işbirliği içinde çalışacağıma; Hayvan ve insan sağlığına çağdaş anlamda bir hizmet sunmayı ilke edineceğime; İnsan ve hayvanların ortak malı olan çevrenin korunması ve olanaklarından tüm canlıların yararlanması için çaba harcayacağıma; Hasta sahiplerinin duygu ve düşüncelerine saygı duyacağıma; onların sosyal durumlarını, siyasal eğilimlerini ve dini inançlarını gözetmeksizin, mesleki bilgimin gereğini yapacağıma; Sanatımı uygularken öğreneceğim sırları asla açıklamayacağıma; Bilisel yöntemlerden sapmadan; deontolojik kurallara uyarak ve etik ilkeleri gözeterek tedavi ve araştırma yapacağıma; İnsanlığın değerleri, bilimin gerçeği, mesleğimin onuru önünde şeref sözü verir, and içerim.[5][6]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  2. ^ "Veterinarian's Oath". American Veterinary Medical Association. 19 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2015. 
  3. ^ "CVMA | Veterinarian Oath". www.canadianveterinarians.net. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meslek</span> uzmanlık eğitimine dayalı meslek

Meslek, insan yaşamını sürdürebilmek için yaptığı ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı unvanın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimi</span> ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen hekim, diş doktoru

Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir. İnsan sağlığına ilişkin olarak dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir. Her yıl 22 Kasım günü ''Türk Diş Hekimleri Günü''; 6 Mart günü ''Dünya Diş Hekimleri Günü'' olarak kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner tıp</span> Hayvan hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Tıp Derneği</span>

Amerikan Tıp Derneği 1847 yılında kurulmuş 1897 yılında tüzel kişilik kazanmıştır..

<span class="mw-page-title-main">Sabire Aydemir</span> Türk veteriner hekim

Sabire Aydemir, Türk veteriner hekim.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

Tek Sağlık "yerel, ulusal ve küresel düzeylerde—insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık elde etmek için — Farklı disiplinlerin işbirlikçi çalışmasıdır ".

<span class="mw-page-title-main">Yardımcı veteriner sağlık çalışanları</span>

Yardımcı veteriner sağlık çalışanları, veteriner sağlık sistemindeki hayvan sağlığı prosedürleri çerçevesindeki otonom işleri yaparak veteriner hekimlere yardımcı olan personeldir.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekimlik eğitimi</span> Veteriner Fakültesi

Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği</span> Meslek kuruluşu

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği (AVMA), 1863 yılında kuruldu, 86,500 'den fazla özel ve kurumsal Amerikalı Veteriner hekimi temsil eden bir kuruluştur.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye sınırları içerisinde mesleğini icra eden Veteriner hekimlerin üye olduğu, meslek mensupları arasında dayanışma sağlamayı, mesleki deontolojinin korunmasını temin etmeyi, meslek mensuplarının haklarını savunmayı ve mesleğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesinde katkı sağlamayı hedefleyen bir meslek örgütü. Tüzel kişiliğe sahip, kamu kuruluşu niteliğindedir. Dünya Veteriner Hekimleri Birliğinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Veteriner Hekimleri Birliği</span>

Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA), Veteriner hekimlik mesleğini dünya çapında temsil eden küresel bir meslek kuruluşu. Bu birlik, ulusal düzeydeki veteriner hekimleri birlikleri için ve veteriner tıbbın farklı alanlarında çalışan veteriner hekimler için bir çatı kuruluştur. Türk Veteriner Hekimleri Birliğide bu birliğin bir üyesidir.

Uzman veteriner hekim: veteriner tıp alanlarından birinde uzman unvanını almış veteriner hekim.

Veteriner tıp koleji başvuru hizmetleri (VMCAS), veteriner hekimlik eğitimi görmek isteyen öğrenciler için kurulmuş merkezi bir başvuru servisi. Amerikan Veteriner Tıp Kolejleri Birliği tarafından 1995 yılında kurulmuştur, Birleşik Devletlerdeki birçok veteriner hekimliği okulu için hizmet verir, bunun yanında Kanada, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Avustralya'daki okullar için de hizmet verir.

Veteriner Hekimler Kraliyet Koleji (RCVS), Birleşik Krallık'ta veteriner hekimliğin düzenleyici kuruluşudur. 1844 yılında Kraliyet Tüzüğü ile kurulmuştur, yasal görevleri 1966 yılında Veteriner Hekimler Hareketi tarafından ortaya konmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Devletler Ordusu Veteriner Teşkilatı</span>

Birleşik Devletler Ordusu Veteriner Teşkilatı Amerika Birleşik Devletleri Ordu Sağlık Teşkilatına (AMEDD) bağlı subay veteriner hekimlerden ve HPSP veteriner hekimliği öğrencilerinden oluşan bir kurmay subay sınıfı. 3 Haziran 1916'da kongre kararı ile kurulmuştur. General Washington'un nalbantlar ile at alayı'nı kurdurttuğu 1776'dan sonra veteriner hekim uzmanlığı gereksinimi gitgide artmıştır. Görev kapsamları hijyen, gıda teftişi ve hayvan sağlık uzmanlığını kapsayacak şekilde geliştirilmiştir.

Sovyetler Birliği'nde veteriner tıp, Sovyetler Birliği'ndeki veteriner tıp çalışmalarıdır.

Bir sağlık profesyoneli, sağlık çalışanı, sağlık uygulayıcısı veya sağlık hizmeti sağlayıcısı insanlara ailelere veya topluluklara sistematik bir şekilde önleyici, iyileştirici, tanıtım veya rahabilite edici sağlık hizmeti sağlayan kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hayvan deneyleri</span> insan-dışı hayvanlar üzerinde yapılan deneysel ve bilimsel çalışmalar

Hayvan deneyleri, insan dışındaki hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla gerçekleştirilen prosedürlerdir. Bu bilimsel amaçların başlıcaları:

Veteriner Halk Sağlığı, tek sağlık yaklaşımını önemli ölçüde destekleyen ve koruyucu hekimliğin veteriner hekimlerin uzmanlık bilgileri, becerileri ve sorumluluk alanlarına giren konularında, veteriner hekimlerin inisiyatiflerini, aldıkları aksiyonları, bu konuyla ilgili diğer uzmanlık alanlarıyla gerçekleştirilen koordineli çalışmaları ve bununla bağlantılı tüm konuları kapsayan bilim. Veteriner Halk Sağlığı konuları, hayvan sağlığını, çevre sağlığını, gıda sağlığını ve güvenliğini de içeren sağlığa bir bütün olarak yaklaşan katılımcı ve geniş bir perspektif barındırır.