İçeriğe atla

Veter hattı

Bir damla kanat profili üzerinde veter hattı

Veter hattı, veter çizgisi veya kord hattı. Kord hattı, arka kenar ile kordun önde gelen kenara kesiştiği nokta arasındaki mesafedir. Kordun tanımlanmasında kullanılan öndeki nokta, en küçük yarıçaplı yüzey noktası olabilir. Bir türbin kanadı için kord, konveks tarafı yukarıya doğru bakacak şekilde düz bir yüzeye yatırıldığında, iki boyutlu kanat kesitinin ön ve arka noktalarının bir düz yüzeye değdiği noktalar arasındaki çizgi ile tanımlanabilir.[1]

Bir uçağın kanadı, yatay stabilizesi, dikey stabilizesi ve pervane/rotor kanatları bir kanat profiline dayanır ve kord ya da kord hattı terimi, bu yüzeylerin genişliğini tanımlamak için de kullanılır. Bir kanadın, stabilizenin ve pervanenin kordu, ön ve arka kenarları arasında, hava akışı yönünde ölçülerek belirlenir. (Bir kanadın planformu dikdörtgen şeklindeyse, yani daralmış ya da eğimli değilse, kord basitçe hava akışı yönünde ölçülen kanadın genişliğidir.) Kord terimi aynı zamanda kanat flaplarının, elevonların ve bir uçağın dümeninin genişliğini tanımlamak için de kullanılır.

Terim, turbojet, turboprop veya turbofan motorları gibi uçak tahrik sistemlerinde gaz türbini motorlarındaki kompresör ve türbin kanatlarına da uygulanır.

Birçok kanat dikdörtgen değildir, bu nedenle farklı pozisyonlarda farklı kord uzunluklarına sahiptir. Genellikle kord hattı, kanadın uçağın gövdesiyle birleştiği yerde (kök kordu olarak adlandırılır) en büyüktür ve kanadın ucuna doğru azalarak devam eder (uç kordu). Çoğu jet uçağı, daralan eğimli bir kanat tasarımı kullanır. Farklı kanat şekilleri arasında karşılaştırılabilecek karakteristik bir rakam sağlamak için ortalama aerodinamik kord (MAC) kullanılır, ancak hesaplanması karmaşıktır. Ortalama aerodinamik kord, yunuslama momentlerini hesaplamak için kullanılır.

Standart ortalama kord

Standart ortalama kord (SMC), kanat alanının kanat açıklığına bölünmesiyle tanımlanır:burada S kanat alanı, b ise kanat açıklığıdır. Böylece, SMC, verilen kanadın alanı ve açıklığıyla aynı olan dikdörtgen bir kanadın kordu olur. Bu, tamamen geometrik bir figürdür ve aerodinamikte nadiren kullanılır.

Ortalama aerodinamik kord[2]

Ortalama aerodinamik kord (MAC) şu şekilde tanımlanır:

burada y, kanat açıklığı boyunca olan koordinattır ve c, y koordinatındaki kord hattıdır. Diğer terimler SMC için olanlarla aynıdır.

MAC, tüm kanadın iki boyutlu bir temsilidir. Kanadın genel basınç dağılımı, MAC üzerindeki bir aerodinamik merkezde tek bir kaldırma kuvveti ve bir moment ile özetlenebilir. Bu nedenle, yalnızca hattı değil, MAC'in konumu da genellikle önemlidir. Özellikle, bir uçağın ağırlık merkezi (CG) genellikle MAC'e göre, MAC'in öndeki kenarından CG'ye kadar olan mesafenin yüzdesi olarak ölçülür.

Sağdaki şekil, MAC'in önde veya arkada süpürme değişikliğinin olduğu bir noktada meydana geldiğini ima eder. Bu bir tesadüftür. Genel olarak bu doğru değildir. Basit bir trapezoid olmayan herhangi bir şekil, yukarıdaki integralin değerlendirilmesini gerektirir.

Dikdörtgen bir planform kanadının hattı (veya açıklığı) ile kordu arasındaki oran, kanadın kaldırmaya bağlı sürükleme oluşturacağına dair önemli bir gösterge olan en-boy oranı olarak bilinir. (Planformu dikdörtgen olmayan kanatlar için en-boy oranı, açıklığın karesi kanat planform alanına bölünerek hesaplanır.) Daha yüksek en-boy oranlarına sahip kanatlar, daha düşük en-boy oranlarına sahip kanatlara göre daha az kaldırmaya bağlı sürükleme oluşturur. Kaldırmaya bağlı sürükleme, düşük hava hızlarında en belirgin olanıdır. Bu nedenle planörler uzun, ince kanatlara sahiptir.

Daralan kanat

Kanat alanı (Sw), daralma oranı (λ) ve kanat açıklığı (b) bilindiğinde, açıklık üzerindeki herhangi bir konumdaki kord şu formülle hesaplanabilir:

burada

Kaynakça

  1. ^ Aerodynamics for Engineering Students. Elsevier. 2013. ISBN 978-0-08-096632-8. 
  2. ^ "Airfield Models - How to Find or Calculate the Mean Aerodynamic Chord (MAC) of a Wing". web.archive.org. 3 Temmuz 2018. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanat</span> hayvan ya da cansız bir objenin uçmasını sağlayan organ ya da parça

Kanat, uçma veya hareket etme amacıyla kullanılan ve genellikle kuşlar, böcekler veya uçaklar gibi hayvanlar veya araçlar tarafından kullanılan bir yapıdır. Kanatlar, aerodinamik prensiplere dayalı olarak tasarlanmış ve şekillendirilmiştir, böylece hava akışını kontrol ederek uçuş veya hareket sağlayabilirler. Kanat belli bir evrimsel ve biyolojik süreç sonrası oluşabilmesinin yanı sıra beşeri olarak da modellenebilip uçmak veya bir sıvı içerisinde hareket sağlamak için de özelleştirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Flap</span>

Flaplar; uçakların genellikle kanat firar kenarında bulunan; kanat kamburluğunu artırarak öncelikle taşıma kuvvetini (L) ve kısmen de sürüklemeyi (D) artıran kumanda yüzeyleri. Flaplar uçuşun, özellikle iniş ve kalkış gibi düşük süratlerde daha yüksek taşıma kuvvetine ihtiyaç duyulan safhalarında kullanılırlar. Pek çok uçak tipinde flapların birden fazla ayar düzeyi (açısı) bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kanat profili</span>

Kanat profili veya aerofoil, kanat, yelken, dümen, pervane kanadı, rotor veya türbin gibi bir akışkan içindeki hareketi kaldırma kuvveti oluşturabilen nesnenin kesit şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">İndüklenmiş sürükleme</span>

İndüklenmiş sürükleme, sonlu bir yüzeyin oluşturduğu kaldırma kuvvetinden kaynaklanan sürükleme kuvvetine verilen isimdir.

Vektör uzayı veya Yöney uzayı, matematikte ölçeklenebilir ve eklenebilir bir nesnelerin (vektörlerin) uzayına verilen isimdir. Daha resmî bir tanımla, bir vektör uzayı, iki elemanı arasında vektör toplamasının ve skaler denilen sayılarla çarpımın tanımlı olduğu ve bunların bazı aksiyomları sağladığı kümedir. Skalerler, rasyonal veya reel sayılar kümesinden gelebilir, ama herhangi bir cisim üzerinden bir vektör uzayı oluşturmak mümkündür. Vektör uzayları, skalerlerin geldiği cisime göre reel vektör uzayı, kompleks vektör uzayı veya genel bir cisim üzerinden K vektör uzayı şeklinde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ceva teoremi</span> Öklid düzlem geometrisinde bir üçgenin kenar doğru parçası çiftlerinin çarpımlarının oranının bire eşit olduğunu belirten teorem

Ceva Teoremi, herhangi bir ABC üçgeni verildiğinde, A, B ve C'den üçgenin zıt kenarlarına doğru olan doğru parçalarının üçgenin her iki kenarında oluşan doğru parçası çiftlerinin oranlarının çarpımı 1'e eşit olduğunda tek noktada kesiştiğini belirtir. Teorem adını İtalyan matematikçi Giovanni Ceva'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Poisson dağılımı</span>

Poisson dağılımı, olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında bir ayrık olasılık dağılımı olup belli bir sabit zaman birim aralığında meydana gelme sayısının olasılığını ifade eder. Bu zaman aralığında ortalama olay meydana gelme sayısının bilindiği ve herhangi bir olayla onu hemen takip eden olay arasındaki zaman farkının, önceki zaman farklarından bağımsız oluştuğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gabor Filtresi</span>

Bir Gabor filtresi, harmonik bir fonksiyon ile Gaussian bir fonksiyonunun çarpımından oluşan lineer bir filtredir.

<span class="mw-page-title-main">Laplace dağılımı</span>

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında Laplace dağılımı Pierre-Simon Laplace anısına isimlendirilmiş bir sürekli olasılık dağılımıdır. Arka arkaya birbiriyle yapıştırılmış şekilde ve bir de konum parametresi dahil edilerek birleştirilmiş iki üstel dağılımdan oluştuğu için, çift üstel dağılımı adı ile de anılmaktadır. İki bağımsız ve tıpatıp aynı şekilde üstel dağılım gösteren bir rassal değişken bir Laplace dağılımı ile işlev görürler. Bu, aynen üstel dağılım gösteren rassal zamanda değerlendirilen Brown devinimine benzer.

<span class="mw-page-title-main">Fresnel kırınımı</span>

Fresnel kırınımı ya da yakın-alan kırınımı dalganın yarıktan geçerken, yarık ve projeksiyon arasındaki uzaklığa bağlı olarak büyüklüğünde ve şeklinde değişkenlik gösteren kırınım desenlerine sahip olacak şekilde yakın alanda oluşan kırınım sürecidir. Fresnel sayısının 1'den büyük olduğu durumlarda kırınan dalgaların yayıldığı kısa mesafeden dolayı oluşur. Mesafe arttıkça, ilerleyen kırınım dalgaları düzlem ve Fraunhofer kırınımı oluşturur. Birçok Fresnel kırınımının periyodik bombeler yakınında konumlanması yansımanın aynadan yansımış gibi olmasına neden olur; bu sonuç atomik aynalar için kullanılabilir.

 : yarığın karakteristik genişliği
 : gözlemlenen noktanın yarığa olan uzaklığı
 : dalga boyu.

Fraunhofer kırınımı ya da uzak-alan kırınımı dalganın uzak bölgelerde yayıldığı durumlarda uygulanan bir Kirchhoff-Fresnel kırınımı yaklaşımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gauss fonksiyonu</span>

Matematikte Gauss fonksiyonu, bir fonksiyon biçimidir ve şöyle ifade edilir:

Akışkanlar dinamiğinde, sürüklenim bir sıvı içerisinde hareket eden bir cismin hareket yönüne zıt yönde etki eden kuvvet topluluğuna denir. Bu kuvvet iki sıvı yüzeyi arasında veya bir katı ve bir sıvı yüzeyi arasında olabilir. Diğer durdurucu kuvvetler nazaran sürüklenim kuvveti hıza bağlıdır. Bir sıvının akış yönü hizasında bulunan katı bir cisme göre, sürüklenim kuvvetleri sıvının hızını her zaman azaltır.

Dalga vektörü, fizikte dalgayı ifade etmemize yardımcı olan vektördür. Herhangi bir vektör gibi, yöne ve büyüklüğe sahiptir. Büyüklüğü dalga sayısı ve açısal dalga sayısıdır. Yönü ise genellikle dalga yayılımının yönüdür. İzafiyet kuramında, dalga vektörü, aynı zamanda dört vektör olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lagrange çarpanı</span>

Optimizasyon yaparken, Lagrange çarpanı methodu, bir fonksiyonun maksimum ve minimum noktalarını bulmak için kullanılan bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Dikey eksenli rüzgâr türbini</span>

Dikey eksenli rüzgar türbini (DERT), ana rotor milinin rüzgara enine yerleştirildiği ve ana bileşenlerin türbinin tabanında yer aldığı bir rüzgar türbin türüdür. Bu düzenleme, jeneratör ve dişli kutusunun yere yakın yerleştirilmesine olanak tanıyarak servis ve onarımı kolaylaştırır. DERT'lerin rüzgara doğrultulmasına gerek yoktur, bu ise rüzgar algılama ve yönlendirme mekanizmalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. İlk tasarımların başlıca dezavantajları arasında her devir sırasında önemli tork dalgalanması ve kanatlar üzerindeki büyük bükülme momentleri vardı. Daha sonraki tasarımlar, kanatları sarmal olarak süpürerek tork dalgalanmasını giderdi.

<span class="mw-page-title-main">Trapez kanat</span>

Trapez kanat, düz kenarlı ve gittikçe incelen bir kanat planformudur. Herhangi bir en-boy oranına sahip olabilir ve ok açılı olabilir veya olmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dağılma</span>

Elektromanyetizmada ve optikte dağılma ya da dispersiyon, elektromanyetik dalganın ilerlediği ortamdaki faz hızının frekansına bağlı olması durumudur. Kırılma indisinin frekansa bağlılığı olarak da tanımlanabilmektedir. Bu özelliğe sahip ortamlar dağıtıcı ortamlar olarak bilinir. Faz hızı ile grup hızının eşit olması durumunda dağılma sıfırlanır; grup hızının daha büyük olması anormal dağılma olarak bilinir. İletim hatları ve optik fiberler gibi dalga kılavuzlarında dalga yayılımını büyük ölçüde etkileyen dağılma, dalga denkleminin geçerliği olduğu diğer sistemlerde de gözlemlenebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgar türbini aerodinamiği</span>

Rüzgarın enerjisi, rüzgar türbininin dönen kanatlarına rüzgarın uyguladığı aerodinamik kuvvetler yoluyla türbinin alternatöründe elektrik enerjisine çevrilir. Bu nedenle aerodinamik hesaplamalar rüzgar türbininde önemlidir. Çoğu makine gibi rüzgar türbinleri de hepsi farklı enerji kazanım kavramlarına dayanır.

Akışkanlar dinamiği alanında, kaldırma katsayısı, bir kaldırma gövdesi tarafından üretilen kaldırma kuvvetini, gövde etrafındaki akışkan yoğunluğuna, akışkan hızına ve ilgili referans alanına bağlayan bir boyutsuz niceliktir. Kaldırma gövdesi, bir kanat profili veya sabit kanatlı uçak gibi komple bir profil taşıyan gövde olabilir. CL, gövdenin akışa olan hücum açısı, Reynolds sayısı ve Mach sayısının bir fonksiyonudur. Kesit kaldırma katsayısı cl, bir iki boyutlu profil kesitinin dinamik kaldırma özelliklerini ifade eder ve referans alan yerine veter hattı kullanılır.