İçeriğe atla

Vesta ailesi

Vesta ailesi (sıfat: Vestian; FIN: 401), iç asteroit kuşağında 4 Vesta yakınında yer alan ve çoğunlukla parlak V-tipi asteroitlerden ("vestoitler") oluşan büyük ve önemli bir asteroit ailesidir. 15.000'den fazla bilinen üyesiyle asteroit kuşağının yaklaşık %6'sı bu aileye aittir.

Özellikler

Vesta ailesinin konumu ve yapısı

Vesta asteroitleri, tüm asteroitler arasında ikinci en büyük kütleye sahip olan 4 Vesta'dan (ortalama çap 530 km) ve 10 km çapın altında birçok küçük asteroitten oluşur. Bunların en parlakları olan 1929 Kollaa ve 2045 Peking'in mutlak büyüklükleri 12,2'dir ve 4 Vesta ile aynı yüksek albedoya sahip oldukları varsayıldığında yarıçapları yaklaşık 7,5 km olur.

Aile, muhtemel çarpma bölgesi olan dev güney kutup kraterinin oluştuğu 4 Vesta'daki bir çarpma etkisi sonucunda ortaya çıkmıştır. Vesta ailesinin, HED meteoritlerinin kaynağı olduğu düşünülür.

Vesta ailesi ayrıca, Vesta'nın kabuğunun daha derin katmanlarından geldiği düşünülen ve diyojenit meteoritlere benzeyen birkaç J-tipi asteroit de (V-tipi ile ilgili) içerir.

Zappala (1995) tarafından yapılan bir HCM sayısal analizi, uygun yörünge öğeleri yaklaşık olarak şu aralıklarda bulunan 'çekirdek' aile üyelerinin geniş bir grubunu belirlemiştir:

apepip
min2,26 AU0,0755,6°
maks2,48 AU0,1227,9°

Bu, ailenin yaklaşık sınırlarını vermektedir. Mevcut dönemde, bu çekirdek üyelerin yörünge öğelerinin salınımlı aralığı ise şöyledir:

aei
min2,26 AU0,0355,0°
maks2,48 AU0,1628,3°

Zappala'nın 1995 analizi, 235 adet çekirdek üye bulmuştur. 2005 yılında 96.944 küçük gezegen için yapılan güncel bir uygun öğe veritabanı (AstDys) aramasında, yukarıdaki ilk tabloda belirtildiği gibi Vesta ailesi bölgesinde bulunan 6.051 adet cisim (toplamın yaklaşık %6'sı) tespit edilmiştir.

Yabancı cisimler

Spektroskopik analizler, en büyük Vesta asteroitlerinden bazılarının aslında yabancı cisimler olduğunu göstermiştir. Bunlar V veya J spektral sınıfına ait değillerdir, fakat tesadüfen benzer yörünge öğelerine sahiptirler. Bunlara örnek olarak 306 Unitas, 442 Eichsfeldia, 1697 Koskenniemi, 1781 Van Biesbroeck, 2024 McLaughlin, 2029 Binomi, 2086 Newell, 2346 Lilio ve diğerleri verilebilir (PDS asteroit taksonomisi veri seti incelenerek tanımlanmıştır).

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Asteroit</span> yörüngeleri çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gökcisimleri

Asteroit,, iç Güneş Sistemi'nde yörüngede dönen ve meteoroitlerden daha büyük, fakat cüce gezegenlerden daha küçük olan bir küçük güneş sistemi cismidir. Atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. Asteroitlerin boyutları ve şekilleri, cüce gezegenler de dahil olmak üzere önemli ölçüde farklılık gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Asteroit kuşağı</span>

Asteroit kuşağı, Güneş Sistemi'nde Güneş merkezli ve kabaca Jüpiter ile Mars gezegenlerinin yörüngeleri arasındaki uzayı kaplayan torus şeklinde bir bölgedir. Bu bölgede asteroit veya küçük gezegen olarak adlandırılan çok sayıda katı ve düzensiz şekillerde gök cisimleri bulunur. Tanımlanan nesneler çok farklı boyutlarda olabilir, fakat gezegenlerden çok daha küçüklerdir ve birbirlerinden ortalama olarak bir milyon kilometre uzaklıklarda bulunurlar. Bu asteroit kuşağı, Güneş Sistemi'ndeki diğer asteroit popülasyonlarından ayırt edilebilmesi için ana asteroit kuşağı veya ana kuşak olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">274301 Wikipedia</span> Asteroit

274301 Wikipedia (geçici adı 2008 QH24), yaklaşık 1 kilometre (0,6 mi) çapında, asteroit kuşağının iç bölgesinde yörüngede dönen bir Vesta asteroitidir. Kuzey Ukrayna'da Andrushivka Astronomi Gözlemevi'ndeki gök bilimciler tarafından 25 Ağustos 2008 tarihinde keşfedildi. Asteroit, Ocak 2013'te internet ansiklopedisi Wikipedia'nın adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">5 Astraea</span> Asteroit

Astraea asteroid kuşağında yer alan büyük bir asteroittir. Yüzeyi oldukça yansıtıcıdır ve bileşimi muhtemelen nikel-demir ile magnezyum ve demir silikatlarının bir karışımıdır. Tholen sınıflandırma sistemine göre S-tipi bir asteroittir.

<span class="mw-page-title-main">12 Victoria</span> Asteroit

Victoria, 3,56 yıllık bir periyotla Güneş'in etrafında 0.221'lik bir eksantriklikte bir yörüngede dönen büyük bir ana kuşak asteroididir. Kayalık (S-tipi) bir asteroittir, yaklaşık 112–124 km boyutundadır, 0.18 albedoya sahiptir ve 8,66 saatlik rotasyon periyodu vardır. Victoria'nın keşfinden bu yana üç kez bir yıldızı örttüğü gözlemlendi. Radar ve benek interferometri gözlemleri, Victoria'nın şeklinin uzamış olduğu ve düzensiz biçimli bir uyduya sahip ikili bir asteroid olduğundan şüphelenilmesine sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">116 Sirona</span> Asteroit

Sirona, Alman-Amerikalı astronom C. H. F. Peters tarafından 8 Eylül 1871'de keşfedilen ve adını Kelt şifa tanrıçası Sirona'dan alan, biraz büyük ve parlak renkli bir ana kuşak asteroididir.

<span class="mw-page-title-main">427 Galene</span> Asteroit

Galene tipik bir ana kuşak asteroitidir. Fransız astronom Auguste Charlois tarafından 27 Ağustos 1897'de Nice'de keşfedilmiş ve adını Yunan mitolojisinin Nereidlerinden biri olan Galene'den almıştır (Hesiod, Theogony, 240). Bu asteroit, 5,12 yıllık bir süre ve 0,12 dış merkezlik ile Güneş'in yörüngesinde 2,97 AU uzaklıkta dönmektedir. Bir bilgisayar araştırması, 1996'da 7968 Elst–Pizarro'nun geçici kuyruklu yıldız çekirdeği aktivitesini oluşturan çarpmanın en olası kaynağının Galene olduğunu göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">85 Io</span> Ana kuşak asteroiti

Io, asteroid kuşağının merkez bölgesinden yaklaşık 170 kilometre çapında karbonlu bir asteroittir. Tanımlanmış bir yabancı Eunomian'dır.

<span class="mw-page-title-main">S-tipi asteroit</span> Asteroit tayf tipi

S-tipi asteroitler Asteroit, silisli (taşlı) bir mineralojik bileşimin göstergesi olan bir spektral tipe sahip asteroitlerin Tholen ve SMASS taksonomilerine göre sınıflandırıldığı bir tayf tipidir. Kapsamında bulunan asteroitler nispeten yüksek yoğunluğa sahip olmakla birlikte, tüm asteroitlerin yaklaşık %17'si bu türde sınıflandırılmaktadır. Karbon içerikli C-tipinden sonra en yaygın ikinci türdür.

Hecuba, oldukça büyük ve parlak bir ana kuşak asteroitidir. 2 Nisan 1869'da Karl Theodor Robert Luther tarafından keşfedildi ve Yunan Mitolojisindeki Truva Savaşı efsanelerinde Kral Priamos'un karısı Hecuba'nın adını almıştır. Bu nesne Güneş'in yörüngesinde 5,83 yıl periyodu ve 0,06 eksantriklik ile döner. Jüpiter gezegeniyle 2:1 ortalama hareket rezonansının yakınında yörüngede döndüğü keşfedilen ilk asteroit olup Hecuba asteroit grubunun adaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asteroit ailesi</span> benzer uygun yörünge unsurlarını paylaşan asteroit popülasyonu

Bir asteroit ailesi, yarı büyük eksen, eksantriklik ve yörünge eğikliği gibi benzer uygun yörünge öğelerini paylaşan bir asteroit grubudur. Aile üyelerinin geçmişteki asteroit çarpışmalarının parçaları olduğu düşünülmektedir. Bir asteroit ailesi, üyeleri bazı geniş yörünge özelliklerini paylaşırken, başka türlü birbirleriyle ilgisiz olabilen asteroit grubundan daha spesifik bir terimdir.

Concordia, 4,44 yıllık bir periyotla, 2,7 AU'luk bir yarı ana eksene ve 0,043'lük düşük bir eksantrikliğe sahip oldukça büyük bir ana asteroit kuşağı asteroididir. C-tipi bir asteroit olarak sınıflandırılır, yani yüzeyi çok karanlıktır ve bileşimi muhtemelen karbonludur.

<span class="mw-page-title-main">809 Lundia</span> Asteroit

Lundia, ana asteroit kuşağında yer alan Flora asteroit ailesi çevresinde yörüngede dönen küçük, ikili, V-tipi bir asteroittir. Adını İsveç'teki Lund Gözlemevi'nden almıştır.

Eurydike büyük bir ana kuşak asteroididir. M-tipi bir spektruma ve nispeten yüksek bir albedoya sahiptir ve nikel - demir açısından zengin olabilir.

<span class="mw-page-title-main">918 Itha</span> Asteroit

918 Itha taşlı bir asteroittir ve asteroit kuşağının dış bölgesinde yer alan Itha ailesi ile aynı isimli ve aynı zamanda ailenin ana gövdesidir. Alman astronom Karl Reinmuth tarafından 22 Ağustos 1919'da Heidelberg Gözlemevinde keşfedildi. S-tipi asteroit, yalnızca 3,5 saatlik oldukça kısa bir dönme süresine sahiptir ve yaklaşık 21 kilometre (13 mi) çapındadır. Kaşifin çağdaşlarıyla ilgisi olmayan Lahrer Hinkender Bote almanağından alınan bir kadın adı olan "Itha" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">159 Aemilia</span> Asteroit

Aemilia büyük bir ana kuşak asteroididir. Aemilia, 26 Ocak 1876'da Fransız kardeşler Paul Henry ve Prosper Henry tarafından keşfedildi. Bu keşfin kredisi Paul'e verildi. Adını muhtemelen İtalya'da Piacenza'dan Rimini'ye uzanan bir Roma yolu olan Via Aemilia'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">170 Maria</span> Asteroit

Maria, 10 Ocak 1877'de Fransız astronom Henri Joseph Perrotin tarafından keşfedilen bir Ana kuşak asteroididir. Yörüngesi Antonio Abetti tarafından hesaplandı ve asteroide kız kardeşi Maria'nın adı verildi. Bu nesne, 1918'de Japon astronom Kiyotsugu Hirayama tarafından tanımlanan ilk asteroit ailelerinden biri olan Maria asteroit ailesinin adaşıdır.

Eucharis, Fransız astronom Pablo Cottenot tarafından 2 Şubat 1878'de Marsilya Gözlemevi'nden keşfedilen büyük, yavaş dönen bir ana kuşak asteroididir. Bu Cottenot'un tek asteroit keşfiydi. Bu nesne, bir Yunan perisi olan Eucharis'in adını almıştır.

V tipi asteroit veya Vestoid, spektral tipi 4 Vesta'nınki ile aynı olan asteroitlerin sınıflandırıldığı bir asteroit tayf tipidir. Ana kuşak asteroitlerinin yaklaşık %6'sı vestoidlerden oluşmaktadır. Bunların içinde 4 Vesta açık ara en büyüğüdür. Bu sınıfta bulunan asteroitler nispeten parlaktır ve aynı zamanda taşlı demirlerden ve sıradan kondritlerden oluşan daha yaygın S-tipi asteroitlere oldukça benzemektedirler. Ancak, V-tipleri S-tiplerinden daha fazla piroksen içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">HED meteoriti</span> akondrit grubu

HED meteoritleri, akondrit meteoritlerin bir alt grubu olan bir klanı temsil eder. HED, "howardit–eukrit–diyojenit" kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Bu akondritler, farklılaşmış bir ana cisimden gelmiş ve Dünya'da bulunan magmatik kayaçlardan çok da farklı olmayan yoğun bir volkanik süreç geçirmişlerdir. Bu nedenle Dünya'daki magmatik kayaçlara çok benzerler.