İçeriğe atla

Very Large Array

Koordinatlar: 34°04′43″N 107°37′04″W / 34.0787492°K 107.6177275°B / 34.0787492; -107.6177275
Karl G. Jansky Very Large Array
Alternatif isimlerVLA Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Adını verenKarl Guthe Jansky Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ParçasıNRAO VLA Sky Survey Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yer(ler)Socorro County, New Mexico, ABD
Koordinatlar34°04′43″N 107°37′04″W / 34.0787492°K 107.6177275°B / 34.0787492; -107.6177275 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
OrganizasyonUlusal Radyo Astronomi Gözlemevi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Yükseklik2.124 m (6.969 ft) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Dalga boyu0,6 cm (50 GHz)–410 cm (73 MHz)
Yapım tarihi1973–1981 (1973–1981) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskop çeşidicoğrafi konum
radyo teleskop
combined facility
radyo interferometresi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
ÇapBunu Vikiveri'de düzenleyin
Açısal çözünürlük120 ±80 mili yay-saniye Bunu Vikiveri'de düzenleyin
science.nrao.edu/facilities/vla/ Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Very Large Array
Very Large Array
Very Large Array konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Very Large Array (VLA), ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan bir radyo astronomi gözlemevi. San Agustin Ovası'nda, Magdalena ve Datil kasabalarının arasında, Socorro şehrinin yaklaşık 80 km batısında bulunur. ABD 60. Otoyolu gözlemevinden geçer. Rakımı 2124 metredir. Ulusal Radyo Gökbilim Gözlemevi'ne ait olan Very Large Array'da toplam 27 tane birbirinden bağımsız anten bulunur. Her bir anten 25 m çapında ve 209 ton ağırlığındadır.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "VLA". 13 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2014. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Televizyon</span> bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme aygıtı

Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayımlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo teleskop</span>

Radyo teleskop, elektromanyetik tayfın radyo bölgesindeki dalgaları yakalayıp kuvvetlendirerek gözlem yapmak için kullanılan çanak şeklinde antenlerden oluşmuş alıcı veya alıcılardır. Radyo teleskop alıcısı radyoyla hemen hemen aynı işi görür. Radyo teleskobun radyodan farkı kozmik cisimlerden gelen yayının çok zayıf olmasıdır. Bu da gelen yayının yüz milyon kattan daha fazla kuvvetlendirilmesini gerektirir. Bu yüzden radyo teleskop alıcıları daha duyarlı yapılmak zorunda ayrıca ileri radyo ve bilgisayar teknolojileri gerektirmektedir. Radyo teleskoplar elektronik ve bilgisayar alanlarındaki gereksinimlerinden dolayı bu alanlara da önemli katkılarda bulundular. Antenin büyüklüğü yani dalgaları toplayan alanın büyüklüğü önemli olduğu için radyo çanakları olabildiğince büyük yapılmaya çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">La Silla Gözlemevi</span>

La Silla Rasathanesi Şili'de bulunan 18 teleskoplu bir rasathanedir. Bu teleskopların dokuz tanesi European Southern Observatory (ESO) tarafından inşa edilmişlerdir ve rasathanesinde bulunan diğer teleskopların da birçoğuna yine ESO tarafından kumanda edilmektedir. La Silla Rasathanesi, Güney Yarımküredeki en büyük gözlemevlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Wow! sinyali</span> tanımlanamayan bir radyo sinyali

Wow! sinyali, 15 Ağustos 1977'de Ohio Eyalet Üniversitesi'nin ABD'deki Big Ear radyo teleskobu tarafından tespit edilen ve daha sonra dünya dışı zeka arayışını desteklemek için kullanılan güçlü bir dar bant radyo sinyaliydi. Sinyal, Yay takımyıldızı yönünden geliyor gibiydi ve dünya dışı olduğuna işaret eden özellikler taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Atacama Çölü</span> Güney Amerikada bir çöl

Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Arecibo Gözlemevi</span>

Arecibo Gözlemevi, Arecibo - Porto Riko'da bulunan bir radyo teleskop. Ulusal Bilim Vakfı ile yapılan iş birliği anlaşması altında Cornell Üniversitesi tarafından işletilmektedir. Ancak gözlemevi her iki ismi ifade etmek için çalışmalarını National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC) adıyla yapmaktadır.

HF, 2 MHz - 29.99 MHz frekans aralığında, uzun mesafe ses haberleşmelerini sağlayan haberleşme sistemidir

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6650</span>

Nokia 6650,Nokia Corporation'ın 24 Ocak 2002 tarihinde duyurulduğu ve 3 Mayıs 2003'te satışa sunduğu cep telefonudur. Dünyanın ilk 3G'li cep telefonlarından biridir. Özellikleri çoktu. Nokia 6100'a benzemesine rağmen ondan daha büyüktü. Türkiye'de de satılmasına rağmen çok tutulmamıştır. ABD'de Nokia 6651 ismi ile satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GRB 970508</span> 1997de tespit edilen gama ışını patlaması

GRB 970508, 8 Mayıs 1997 günü, saat 21.42'de (UTC) tespit edilmiş bir gama-ışın patlamasıdır. Bir gama-ışın patlaması, uzak galaksilerde meydana gelen ve gama ışını üreten patlamalar ve bunların yol açtığı çok parlak parıltıdır. Genelde uzun süren bir "artık parıltı" tarafından izlenirler.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi</span>

Ulusal Radyo Gökbilim Gözlemevi, ABD'de federal olarak desteklenen bir araştırma kurumu. ABD Ulusal Bilim Kurumu'nun altında, Associated Universities, Inc. ile anlaşmalı bir şekilde radyo gökbilimi için çalışır. NRAO, kendi hassas radyo teleskoplarını tasarlar, inşa eder ve çalıştırır. Green Bank Teleskobu, Very Large Array, Atacama Large Milimeter Array ve Array Operations Center gibi gözlemevlerini işletir. 17 Kasım 1956 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Charlottesville, Virginia'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kitt Zirvesi Ulusal Gözlemevi</span> ABDde bulunan bir gözlemevi

Kitt Zirvesi Ulusal Gözlemevi, ABD'nin Arizona eyaletinde bulunan bir rasathane. Sonora Çölü'ndeki Quinlan Dağları'nda Kitt Tepesi'nde bulunur. Tucson'ın 88 km güneybatısındadır. Asıl olarak Ulusal Görünür Astronomi Rasathanesi'ne ait olsa da bazı teleskoplar Arizona Üniversitesi gibi farklı kuruluşlara aittir. Nicholas U. Mayall Teleskobu, WIYN Teleskobu gibi 26 adet birbirinden bağımsız teleskoba ev sahipliği yapar. Bu özelliğiyle Dünya'nın en büyük ve en çeşitli astronomi aletleri topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Australia Telescope Compact Array</span> Yeni Güney Galler, Avustralyadaki Narrabri kasabasının yakınında bulunan Paul Wild Gözlemevindeki radyo teleskobu

Australia Telescope Compact Array (ATCA), Avustralya'nın Narrabri kentinin 25 km batısındaki Paul Wild Gözlemevi'nde bulunan bir radyo teleskop (dizgesi).

<span class="mw-page-title-main">Atacama Large Millimeter Array</span>

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA), Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü'nde yüksek bir platoda bulunan astronomik interferometre özellikli radyo teleskoplardır. Milimetre ölçülerinde dalgaboylarını belirlemek daha kolay olduğundan rasathane, yüksek ve kuru olması nedeniyle Atacama Çölü'nde 5.000 metre yükseklikteki Chajnantor Platosu'na kurulmuştur. 66 adet 12 metre ve 7 metre çaplarında radyo teleskoplar evrendeki milimetre ve milimetre-altı ölçülerinde dalgaboylarını araştırmaktadır. ALMA'nın evrenin erken dönemlerindeki yıldız doğumları hakkında fikir vermesi beklenmektedir.

MIMO, çoklu giriş ve çıkış anlamına gelen bir radyo terimidir. Verici (transmitter) ve/veya alıcı (receiver) tarafında birden fazla anten kullanılarak bağlantının performansını artırmaya yarar. Çoklu antenlerle toplam aktarım gücünü antenlere dağıtarak tayfın verimliliğini aşamalı olarak artıran bir dizilim kazanç elde edecek, bağlantının güvenilirliğini artıran bir çeşitlilik sağlayacak veya her ikisini birden gerçekleştirecek akıllı anten işlevleri için kullanılır. Öte yandan, günümüzde “MIMO” terimiyle daha çok bir radyo linkinin birden çok yolla yayılmasından yararlanılarak kapasitesinin çoğaltılması yöntemi kastedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Milimetre-altı astronomi</span>

Milimetre-altı astronomi, elektromanyetik spektrumdaki milimetre-altı dalga boyunda çalışmaların yapıldığı gözlemsel astonominin bir dalıdır. Gök bilimciler kızılötesi ve mikrodalga bandı arasındaki milimetre-altı dalgaboyunda, genellikle birkaç yüz mikrometre ve mikrodalga arasında çalışırlar. Milimetre-altı astronomide halen yaygın olarak dalga boyuna mikron ya da eski ismiyle mikrometre denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">James Clerk Maxwell Teleskobu</span>

James Clerk Maxwell Teleskobu (JCMT), Hawaii'deki Mauna Kea Gözlemevinde bulunan bulunan bir milimetre-altı dalga boyu teleskobudur. Teleskop, 4.092 metre yüksekliğindeki Mauna Kea'nın zirvesinin hemen yanına inşa edilmiştir. 15 metre genişliğinde ana bir aynaya sahip olan bu teleskop elektromanyetik spektrumların milimetre-altı dalga boylarını gözlemlemeye yarayan en büyük astronomik teleskop olma özelliğine sahiptir. Bilim insanları bu teleskopu Güneş Sistemi çalışmalarında, yıldızlararası toz ve gaz ve uzak galaksi çalışmalarında kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Square Kilometre Array</span> Avustralya ve Güney Afrikada inşa edilmesi amaçlanan büyük çoklu radyo teleskop projesi

Square Kilometre Array (SKA), Avustralya ve Güney Afrika'da yapılması önerilen hükümetler arası bir radyo teleskop projesidir. 1990'larda düşünülmüş ve 2010'ların sonlarına doğru tasarlanmış ve geliştirilmiştir. İnşa edildiğinde, 2020'lerde yaklaşık olarak bir kilometrekarelik bir veri toplama alanına sahip olacak. Geniş bir frekans aralığında çalışacak olan bu anten dizisi, boyutu diğer radyo cihazlarından 50 kat daha hassas çalışacaktır. 2013 yılı itibarıyla çok yüksek performansa sahip merkezi bilgi işlem motorları ve küresel internet trafiğinden daha fazla kapasiteye sahip uzun mesafe bağlantıları gerektirecektir. İlk inşaat sözleşmelerinin 2020'de başlaması planlanıyor. Bilimsel gözlemlerin 2027'den yapılabilmesi beklenmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Cesarsky</span> Fransız gökbilimci (d. 1943)

Catherine Jeanne Cesarsky, modern astrofiziğin birçok merkezi alanındaki başarılı araştırma faaliyetleriyle tanınan Arjantinli ve Fransız gök bilimci. Uluslararası Astronomi Birliği'nin eski başkanı (2006-2009) ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin eski genel müdürüdür(1999-2007). 2017 yılında Square Kilometre Array radyo teleskop projesinin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">OVRO 40 metrelik Teleskop</span> Kaliforniyada radyo teleskop

OVRO 40 metrelik Teleskop, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde Big Pine yakınlarındaki Owens Vadisi Radyo Gözlemevi'nde bulunan bir radyo teleskoptur. Calteche aittir ve onun tarafından işletilmektedir. Teleskop, Big Pine'ın kuzeyinde bulunan ABD Karayolu 395 bölgesinden rahatlıkla görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">UZAYBİMER Gözlemevi</span> Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi

Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından işletilen bir radyo astronomi gözlemevidir. Türkiye'nin merkezinde yer alan Kayseri ilinin Melikgazi ilçesindeki üniversite kampüsü içerisinde bulunmaktadır.