İçeriğe atla

Vertizo Muharebesi

Vertizo Muharebesi
Osmanlı-Habsburg Savaşları
Tarih9 Ekim 1537
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu

Habsburg Monarşisi Avusturya Arşidüklüğü
Bohemya Prensliği

Hırvatistan Krallığı
Komutanlar ve liderler
Yahyapaşazade Mehmet Paşa
Ivan Kacijanar
Pavle Bakić (ölü)
Ludwig Lodron (ölü)
Güçler
8.000 asker 24.000 asker
Kayıplar
? 20.000

Vertizo Muharebesi (Macarca: Diakovári csata, Almanca: Schlacht bei Gorjani), 9 Ekim 1537 tarihinde Semendire sancakbeyi Yahyapaşazade Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı güçleriyle Ivan Kacijanar (Osmanlı kaynaklarında Kaçiyaner ya da Koçyani) komutasındaki Avusturya Arşidüklüğü ve vasalların oluşturduğu ordu arasında günümüzde Hırvatistan topraklarında gerçekleşen ve Osmanlı kuvvetlerinin galibiyetiyle sonuçlanan muharebedir.

Osmanlı-Habsburg mücadelesi sırasında I. Ferdinand tarafından Ösek kalesinin alınmasıyla görevlendirilen Ivan Kacijanar, emrindeki 24.000 kişilik ordusuyla Ösek kalesi önlerine geldi. Bu durumu haber alan Semendire sancakbeyi Yahyapaşazade Mehmet Paşa topladığı kuvvetlerle yardıma gelmesiyle sıkışan Habsburg güçleri kaleye saldıramadılar. Osmanlı güçlerince etrafı sarılan Habsburg güçleri ağır ağır geri çekilmeye başladı. Osmanlı güçlerinin saldırmasıyla günümüz Hırvatistan'ında Đakovo-Gorjani civarında meydana gelen muharebede Habsburg ordusunun tamamına yakını öldürüldü ya da esir alındı.

Bu galibiyetten sonra Osmanlı güçleri ileri harekâta geçerek bazı yerleri ele geçirdi. Savaş meydanından kaçan Ivan Kacijanar Viyana' ya gitti ve aldığı bu ağır yenilgiden dolayı I. Ferdinand' ın emriyle hapsedildi. Ivan Kacijanar hapisten kaçmayı başardıysa da yakalanarak 1537 yılında idam edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Osmanlı Tarihi, II. Cilt, 10. baskı, sf: 489-490, Türk Tarih Kurumu Yayınları-2011, Ord. Prof. İsmail Hakkı Uzunçarşılı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun, I. Süleyman komutasında Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetinde bulunan Viyana’ya düzenlediği sefer

I. Viyana Kuşatması veya 1529 Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ilk girişimdi. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 100.000'den fazla askeriyle şehre saldırırken, Niklas Graf Salm liderliğindeki savunmacıların sayısı 21.000'i geçmiyordu. Buna rağmen Viyana, 27 Eylül 1529 ile 15 Ekim 1529 tarihleri arasında, iki haftadan biraz fazla süren kuşatmadan sağ çıkmayı başardı.

Malkoçoğulları, adı Malkoç Bey olan ve I. Murad döneminden itibaren özellikle Balkan ülkelerine yapılan akınlarda görev yapmış bir akıncı beyinin soyundan gelen aile mensuplarına verilen addır. Malkoçoğulları 14. - 15. ve 16. yüzyıllarda etkin olmuş ve yaptıkları başarılı akınlarla tanınmışlardır. Malkoçoğlu akıncıları Silistre civarında bulunurdu. Ailenin kökeninin Bosna'nın Malković ailesine dayandığı iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Hüsrev Bey</span>

Gazi Hüsrev Bey, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman devrinde Bosna'da uzun süre görev yapan sancak beyi. Babası Boşnak annesi Türk olup, annesi tarafından Sultan II. Bayezid'in torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Zigetvar Kuşatması</span> 1566da Zigetvar Kalesinin Osmanlı güçlerince fethedilmesiyle sonuçlanan kuşatma

Zigetvar Kuşatması, 1566 yılında Zigetvar kalesinin Osmanlı güçlerince fethedilmesiyle sonuçlanan kuşatma ve Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferidir.

<span class="mw-page-title-main">Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey</span> Akıncı

Yahyapaşazade Malkoçoğlu Bali Bey ya da kısaca Malkoçoğlu, Türk akıncı. Malkoçoğlu ailesine mensuptur. I. Süleyman döneminde yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Azak Kalesi</span>

Azak Kalesi, Azak Denizi'nde Don Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü noktada kurulan, 17. ve 18. yüzyıllarda Osmanlı Devleti ve Rusya Çarlığı arasında birçok mücadeleye sahne olmuş kale. Günümüzde kalenin kalıntısı Rusya'nın Rostov Oblastı'na bağlı Azak şehrinin limanın güneyinde ve şehir merkezi olan Petrovskaya Meydanı'nın kuzeybatısında bulunmaktadır. Azak şehri de yanı başındaki Rostov-na-Donu şehrinin ve limanının gelişmesiyle geçmişteki önemini yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1578-1590 yılları arasında yapılmış savaş

1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında tüm Kafkaslar ile Güney Azerbaycan'da cereyan eden ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlanan savaş.

Arslan Paşa, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hatvan, İstolni Belgrad, Pojega, Semendire ve Belgrad sancakbeyliği ile 1565-1566 yılları arasında Budin beylerbeyliği görevlerinde bulunan Osmanlı askeri ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Palast Muharebesi</span>

Palast Muharebesi, Osmanlı-Habsburg mücadelesi sırasında 1552 yılında günümüz Slovakya topraklarındaki Plášťovce yerleşimi civarında meydana gelen ve Osmanlı güçlerinin galibiyetiyle sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gbelce Muharebesi</span>

Gbelce Muharebesi, Osmanlı-Habsburg mücadelesi sırasında 6 Ağustos 1663 yılında günümüz Slovakya topraklarındaki Gbelce yerleşimi civarında meydana gelen ve Osmanlı güçlerinin galibiyetiyle sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Osmanlı savaşları</span> 16. yüzyılda Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan savaşlar

16. yüzyıla gelindiğinde Osmanlılar'ın Balkanlar'daki gücü giderek artarken, Macaristan Krallığı köylü isyanlarıyla giderek zayıflıyordu. II. Ulászló'nun ölümünden (1516) sonra dokuz yaşında tahta geçen II. Lajos döneminde Macaristan'a yönelik Osmanlı tehdidi yeniden yükseldi. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 1521'de Belgrad'ı almasından sonra, 23 Nisan 1526 tarihinde başlayarak, 5 Ekim 1526 tarihinde sona eren ve "Engürüs Seferi" adı verilen 3. sefer-i hümayununda, Macar kuvvetlerinin son direnişi gösterdiği ve Macar kralı Lajos'un da yaşamını yitirdiği Mohaç Savaşı'nın ardından başkent Budin'e girerek bağımsız Macaristan Krallığı'na son verdi.

Yahyapaşazade Mehmet Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zemun Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun zaferiyle sonuçlanan bir kuşatma

Zemun Kuşatması; 1521 Belgrad Seferi sırasında, Sadrazam Piri Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında gerçekleşmiş ve Türklerin kaleyi ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1598)</span>

Budin Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma İmpratorluğu Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1543)</span>

Estergon Kuşatması, Avusturya Arşidüklüğü'nün elindeki Estergon'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından, 25 Temmuz ile 8 Ağustos 1543 tarihleri arasında kuşatılması. Yaklaşık iki hafta süren kuşatma sonrasında şehir Osmanlı egemenliğine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Yanıkkale Kuşatması (1594)</span>

Yanıkkale Kuşatması ya da Györ Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Peşte Kuşatması (1542)</span>

Peşte Kuşatması, 1540-1545 Osmanlı-Alman Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hadım Ali Paşa (Budin Beylerbeyi)</span> Budin Beylerbeyi

Hadım Ali Paşa, sancakbeyliği ve beylerbeyliği ile son olarak Budin Eyaleti yöneticiliğinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.