İçeriğe atla

Veronika Dudarova

Veronika Dudarova
Вероника Дударова
Doğum5 Aralık 1916(1916-12-05)
Bakü, Rusya İmparatorluğu
Ölüm15 Ocak 2009 (92 yaşında)
Moskova, Rusya
Defin yeriTroyekurov mezarlığı
VatandaşlıkRusya, SSCB
Meslekorkestra şefi, piyanist, öğretmen

Veronika Dudarova (RusçaВерони́ка Бори́совна Дуда́рова, OsetçeДудараты Барисы чызг Вероникæ; 5 Aralık [E.U. 22 Kasım] 1916 - 15 Ocak 2009); Sovyet ve Rus bir orkestra şefidir, 20. yüzyılda senfoni orkestralarının şefliğini başaran ilk kadındır. 1947'de Moskova Devlet Senfoni Orkestrası'nın şefi oldu ve bunu ve diğer orkestraları altmış yıl boyunca yönetti. 1991 yılında Rusya Senfoni Orkestrası'nı kurdu.[1]

Dudarova, Bakü'de eskiden aristokrat olan etnik bir Oset ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi.[2] Babası petrol mühendisiydi ve annesi ev hanımıydı.[3] Bakü'deki müzik okuluna, Leningrad Konservatuvarı'nın piyano bölümüne (1933-1937) ve Moskova Konservatuvarı'nın şefler bölümüne (1939-1947) devam etti.[2] Fransız Nadia Bulange ve Janna Evrar'dan sonra dünyadaki üçüncü kadın orkestra şefidir.[4][5]

Dudarova, 1947'den 1960'a kadar 13 yıl boyunca Moskova Devlet Senfoni Orkestrası'nın genç şefiydi; 1960 yılında şef şefliği üstlendi ve 1989 yılına kadar orkestrayı yönetti. 1991-2003 yılları arasında Rusya Senfoni Orkestrası'nı yönetti ve orkestranın sanat yönetmenliğini Ocak 2009'da Moskova'da ölümüne kadar sürdürdü.[2]

1977'de Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı unvanını aldı. 50 yılı aşkın süredir senfoni orkestralarıyla çalışan bir şef olarak Guinness Rekorlar Kitabı'nda listelenmiştir.[3][3][5]

Kaynakça

  1. ^ "Russian conductor Dudarova dies at 92". U-T San Diego, Associated Press. 16 Ocak 2009. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2013. 
  2. ^ a b c "Obituary (in Russian)". gazeta.ru. 17 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2009. 
  3. ^ a b c ""Чингисхан в юбке": первая в России женщина-дирижер Вероника Дударова". Tass.ru. 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  4. ^ "Вероника Дударова: женщина, продолжавшая дирижировать, даже упав с пульта". 24newsru.com. []
  5. ^ a b ""Google" şirkəti bakılı dirijorun ad gününü xatırladır". Azertag.az. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Alla Pugaçova</span> Sovyet-Rus şarkıcı ve aktris

Alla Borisovna Pugaçyova, Sovyet/Rus şarkıcı. Sovyetler Birliği'nin bir numaralı pop müzik şarkıcısı olarak da bilinir. Ippolitov Ivanov Müzik Koleji'nin Orkestra Şefliği ve Koro Bölümü'nden mezun oldu. 1981 yılında Moskova Tiyatro Sanatları Enstitüsü Müzik Yönetmenliği bölümünü bitirdi. 1991 yılında "halkın sanatçısı" unvanına layık görüldü. 1997 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Primadonna" adlı şarkıyla 15. olmuştur.

Ender Sakpınar, müzisyen, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Arturo Toscanini</span> İtalyada doğmuş Amerikalı müzisyen

Arturo Toscanini, İtalya'da La Scala'da ve Amerika'da Metropolitan Opera'da orkesra şefliği yapmış, dünyaca ünlü müzisyen. Birçok sanat eleştirmenine göre; Toscanini, yorulmaz titizlik ve mükemmellik çabası, olağanüstü müzik kulağı, yorumunun yoğunluğu, fotoğrafik hafızası ile tüm zamanların en iyi şefidir.

Orhan Şallıel Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Georges Prêtre</span>

Georges Prêtre, dünyanın önemli orkestralarında görev yapmış Fransız orkestra şefidir.

Niyazi Tağızâde Hacıbeyov,, , Azerî orkestra şefi ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">İnci Özdil</span> senfoni orkestrası şefi

İnci Özdil, Türk orkestra şefi.

Naci Özgüç, Türk orkestra şefidir.

Tolga Taviş, Türk orkestra şefi, aranjör, besteci ve eğitimcidir.

Mehpare Karamenderes, orkestra şefi.

Karl Ilitch Eliasberg, Sovyet orkestra şefi. Şostakoviç'in 7. Senfonisi'nin Leningrad Galası'nın orkestra şefiydi.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

Prof. Burak Tüzün Türk Orkestra şefi, akademisyen.