İçeriğe atla

Veronica Guerin

Veronica Guerin
insan
cinsiyetikadın Değiştir
vatandaşlığıİrlanda Değiştir
ön adıVeronica Değiştir
soyadıGuerin Değiştir
doğum tarihi5 Temmuz 1959 Değiştir
doğum yeriDublin Değiştir
ölüm tarihi26 Haziran 1996 Değiştir
ölüm yeriM7 motorway Değiştir
ölüm şeklicinayet Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerİrlandaca, İngilizce Değiştir
mesleğiMuhasebeci, gazeteci, yazar, futbolcu Değiştir
çalışma alanıgazetecilik Değiştir
oynadığı pozisyonforvet Değiştir
öğrenim gördüğü okulTrinity College Dublin Değiştir
aktif yılları (başlangıç)1990 Değiştir
spor dalıfutbol Değiştir
ödülleriCPJ International Press Freedom Awards, International Press Institute World Press Freedom Heroes Değiştir
Veronica Guerin'in büstü. (Dublin)

Veronica Guerin (5 Temmuz 1958 – 26 Haziran 1996 Dublin) İrlandalı uyuşturucu mafyası tarafından 1996 yılında öldürülen İrlandalı bir gazetecidir.

Kariyeri

Veronica Guerin muhasebe ve politik araştırmalar üzerine eğitim gördü ve Sunday Business Post ile Sunday Tribune'de çalışmaya başlamadan önce bir şirketin halkla ilişkiler bölümünde görev aldı. 1994 yılında İrlandalı Sunday Independent gazetesi adına suç olayları ile ilgili yazılar yazmaya başladı. İrlanda’nın "onur kırıcı yayın yapmama" yasasına karşı yer altı dünyası ile ilgili haberler yazarken sürekli rumuz isimler kullanırdı. Sonra dan uyuşturucu tacirleri hakkında da yazılar yazamaya başladı ölüm tehditleri alması da kaçınılmaz olmuştu.

1995 yılı 30 Ocak gününde evinde silahla bacağından yaralandığı zaman bazı yazılarında toplum amaçları doğrultusunda bildiği her şeyi ortaya koyacağını iddia ediyordu. Bu olaydan sonra da hiç umursamaksızın araştırmalarına devam edeceğine yemin etti. Independent Newspapers onu korumak adına bir güvenlik sistemi kurdu. 13 Eylül 1995’te hükümlü John Gilligan ile yaptığı röportaj sırasında John tarafından saldırıya uğradı. Daha sonra da yine Guerin’i arayarak hakkında bir yazı yazması durumunda oğlunu kaçıracağını ve ona tecavüz edeceği tehdidinde bulundu. Tha Garda Siochana (İrlanda Polisi) ona 24-Saat’lik bir koruma teklifinde bulundu ancak Guerin bunu üslubuna engel olacak bahanesiyle reddetti.

Ölümü

26 Haziran 1996 tarihinde Dublin’in birkaç mil uzağında Naas Dual Carriageway kavşağı üzerinde Guerin aracın otururken yanına yanaşan üzerinde iki kişinin bulunduğu bir motosikletten üzerine 5 el ateş edilmesiyle öldürüldü. Guerin’in öldürülmesi çok büyük bir tepkiye yol açtı ve Taoiseach (Kabine Başkanı) John Bruton "bu demokrasiye karşı yapılmış bir saldırıdır." dedi. Sonrasında yapılan soruşturmalar neticesinde 150'den fazla kişi tutuklandı ve İrlanda organize suç örgütlerine karşı çok büyük başarılar elde edildi. Veronica’nın tehlikeli soruşturmalar yapmasını engellemediği için gazetenin de ölümüyle ilgili bir pay sahibi olup olmadığı hakkında basında tartışmalar çıkmıştır.

Ölümünden sonra

Guerin’in ölümünün ardından İrlanda Parlamentosu suçları önlemek adına daha caydırıcı ve cezalandırmaya yönelik bir yasayı hayata geçirmek için çalışmalara başladı ve toplanan vergilerden de bu yönde bir kaynak ayrılmasına karar verdi. Sonrasında birtakım yasalar çıkarıldı ve bir de maddi destek sağlamak amacıyla büro kuruldu.

1998 yılının kasım ayında Dublin’de uyuşturucu tüccarı Paul Ward, silahları ve motosikleti temin ettiğinden cinayete ortaklık sebebiyle suçlu bulundu ve ömür boyu hapse mahkûm edildi. Daha sonra yapılan itirazlar neticesinde serbest bırakılmasına karar verildi ancak hapishanede olduğu sürede meydana gelen bir ayaklanmada bulunduğu için bir süre daha mahkûmiyeti devam etti. Brian Meehan Guerin’i öldürmek suçundan ömür boyu hapse mahkûm edildi. John Gilligan 3 Şubat 2000 yılında İngiltere’den İrlanda’ya iade edildi. Bu cinayetten beraat etmesi için uğraşıldı ama esrar kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 28 yıl hapse mahkûm edildi. Daha sonra yapılan itirazlar ile ceza 20 yıla indirildi.

Popüler kültürde yeri

  • Veronica’nın hikâyesinden esinlenerek iki film çekildi: When the Sky Falls (Başrolünü “Sinead Hamilton” ismiyle Joan Allen’ın oynadığı 2000 yapımı film) ve Veronica Guerin (Başrolünü Cate Blanchett’in oynadığı 2003 yapımı film).
  • Heavy metal grubu Savatage 1998 yılı albümü The Wake of Magellan’da Veronica’nın hikâyesinden esinlenerek yazılmış bir şarkıya yer verdi.
  • İrlandalı müzisyen Christy Moore, Veronica in Her Honour adında bir şarkı yazdı.
  • İrlandalı grup Darby O’Gill’in üyesi Amerikalı müzisyen Ken Andresen, anısına bir şarkı yazdı.
  • 1998’de gazeteci Emily O’Reilly Guerin için Veronica Guerin: The Life and Death of a Crime Reporter adında bir biyografi yazdı. Bu kitap profesyonel kıskançlıktan dolayı yazılmış bazı makaleler ve Guerin’e karşı içerdiği birçok negatif görüşten dolayı epey eleştiri topladı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dublin</span> İrlandanın başkenti

Dublin, İrlanda’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Ülkenin doğu kıyısının ortasında, Liffey Nehri'nin ağzında, Dublin Kontluğu'nun merkezinde yer almaktadır. Viking yerleşimlerinin merkezi olarak kurulan şehir, Orta Çağ’dan beri İrlanda’nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Swift</span>

Jonathan Swift, İrlandalı şair, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Al Capone</span> Amerikalı çeteci (1899 – 1947)

Alphonse Gabriel Capone veya bilinen adıyla Al Capone, bazen "Scarface" lakabıyla da bilinen, 1925'ten 1931'e kadar Chicago Outfit'in kurucu ortağı ve patronu olarak İçki Yasağı döneminde ün kazanan Amerikalı bir gangster ve iş insanıydı. Mafya lideri olarak yedi yıllık saltanatı, 33 yaşında hapse girmesiyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<i>The Wake of Magellan</i>

The Wake of Magellan, heavy metal grubu Savatage’ın yayımlamış olduğu yaşanmış gerçek iki olaydan esinlenerek hazırlanan konsept bir albümdür. İlk olay albümün yayımlanmasına bir yıldan bile daha az bir süre varken meydana gelen ve bir yük gemisi kaptanının gemide yakaladığı üç kaçak Rumen vatandaşı Atlantik’in ortasında sulara atması şeklinde gerçekleşen olaydır. Bir diğer kaçak Romen ise kendi hayatlarını genci kurtarmak için riske atan gemi tayfasının cesurca verdikleri mücadele sonucunda kurtarılmıştır. Bu olay kamuoyunda ‘Maersk Dubai Olayı’ olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Kamenev</span>

Lev Kamenev, Sovyet komünist lider.

İrlanda tarihi bugünkü İrlanda topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Barbie</span> "Lyon Kasabı", Alman SS subayı ve Gestapo üyesi

Klaus Barbie, Alman SS subayı, Gestapo üyesi. "Lyon Kasabı" olarak da bilinir.

<i>Muhbir</i> (film, 1935) 1935 filmi

Muhbir 1935 ABD yapımı politik dramatik filmdir. Özgün adı The Informer dır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Bağımsızlık Savaşı</span> İrlanda Bağımsızlık Savaşı veya Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusunun Britanya Hükûmetine ve İrlandada bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır

İrlanda Bağımsızlık Savaşı ya da Anglo-İrlanda Savaşı, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun Britanya Hükûmeti'ne ve İrlanda'da bulunan kuvvetlerine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Wentworth</span>

Thomas Wentworth, 1. Strafford Earlü İngiliz devlet adamı İngiliz İç Savaşına giden dönemde önde gelen siyasi kişiliklerdendir. Parlamentoda görev almıştır, koyu I. Charlestaraftarıdır. 1632-1639 arasında İrlanda'da yöneticilik görevi yapmış, İngiltere'ye döndüğünde kralın baş danışmanı olmuştur. Parlamentoya karşı monarşinin konumunu kuvvetlendirmeye çalışmıştır. Parlamentonun, idamını isteyen kararı I. Charles tarafından onaylanınca idam edilmiştir.

Dublin ve Monaghan bombalamaları, 17 Mayıs 1974 tarihinde İrlanda'nın Dublin ve Monaghan kentlerinde bomba yüklü araçlarla gerçekleştirilen bombalı saldırı eylemleridir. 33 sivilin öldüğü ve yaklaşık 300 kişinin yaralandığı saldırılar, Kuzey İrlanda sorunu olarak bilinen çatışma döneminde bir günde en yüksek sayıda kayıp verildiği olaydır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın Cromwell tarafından fethi</span> İrlandanın İngilizler tarafından işgali

İrlanda'nın Cromwell tarafından fethi (1649-53), Üç Krallık Savaşları sırasında İrlanda'nın Oliver Cromwell komutasındaki Parlamento yanlısı Yeni Ordu tarafından ele geçirilmesini anlatır. Cromwell ve ordusu Rump Parlamentosu adına 1649 yılı Ağustos ayında İrlanda topraklarına ayak basmıştır. 1641 yılındaki ayaklanmadan sonra İrlanda'nın büyük çoğunluğu İrlanda Katolik Federasyonu'nun kontrolüne geçer. 1649 yılında Konfederasyon yanlıları İngiliz İç Savaşında mağlup olmuş olan İngiliz monarşi yanlılarıyla ittifak yaparlar. Bunun üzerine adaya müdahale eden Oliver Cromwell komutasındaki Parlamento yanlısı ordu ülkeyi işgal ederek ittifaka son verir. İrlanda'nın işgali çok kanlı olmuştur ve savaş sırasında yapılan uygulamalar Cromwell'in şahsında halen tartışılmaktadır. Savaşın İrlanda toplumuna etkisi çok yıkıcı olmuştur. Kıtlık ve salgın hastalıklar yüzünden nüfusun çok büyük bir bölümü hayatını kaybetmiş, 50 bin İrlandalı ise zorunlu işçi olarak göç ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatimata M'baye</span>

Fatimata M'baye, Moritanyalı bir avukattır. Ülkesinde insan hakları için kampanyalar yürütmüştür. 2016 yılında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda-Türkiye ilişkileri</span> İrlanda Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

İrlanda Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki çağdaş diplomatik ilişkiler 1972 yılında kuruldu. İrlanda'nın Ankara'daki büyükelçiliği 1998 yılında açıldı. Türkiye, Dublin'de 1973 yılından beri bir büyükelçiliğe sahiptir. Bu iki ülke hem Avrupa Konseyi'ne tam üyedirler ve Ekonomik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OECD)'ne tam üyedirler hem de Avrupa Güvenlik ve Yardımlaşma Derneği (OSCE)'ne üyedirler, hem Akdeniz Birliği üyesi iki ülke konumundadır ve Dünya Ticaret Organizasyonu (WTO)'na iki üye konumundadırlar. Bunun yanında İrlanda, bir Avrupa Birliği üyesi iken, Türkiye ise Avrupa Birliği'ne müzakerelerinin Avrupa Birliği üyeliğine katılımcı ülkelerdendir. Ayrıca, İrlanda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini en fazla destekleyen ülkelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">James Clarence Mangan</span>

James Clarenca Mangan, İrlandalı şair, yazar.

Kuir Anarşizm ya da anarko-queer, gey kurtuluş ve homofobi, lezbofobi, transmisojini, bifobi, transfobi, heteronormavite, ataerkillik ve ikili cinsiyet sistemi gibi hiyerarşilerin kaldırılmasının aracı olarak anarşizmi ve toplumsal devrimi savunan anarşist düşünce okuludur. Anarşist ve LGBT hareketlerin hem dışında hem içinde LGBT hakları için mücadele eden insanlara: John Henry Mackay, Adolf Brand ve Daniel Guérin dahildir. Bireyci anarşist Adolf Brand Berlin’de 1896’den 1932’ye kadar, gey sorunlarına adanmış ilk sürekli dergi olan Der Eigene’yi yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda edebiyatı</span>

İrlanda edebiyatı, İrlandalı yazarlar tarafından İrlandaca, Latin, İngilizce ve İskoçça dillerinde yazılar eserlerin tümünü içerir. Kaydedilen en eski İrlanda yazıları yedinci yüzyıldan kalmadır ve hem Latince hem de Erken İrlandaca yazan keşişler tarafından yapılmıştır. İrlandalı keşişler, kutsal yazıya ek olarak, hem şiir hem de mitolojik hikâyeler kaydettiler. The Táin ve Mad King Sweeny gibi masallar da dahil olmak üzere İrlanda mitolojik yazılarının büyük bir hayatta kalan gövdesi var.

<i>Babam İçin</i>

Babam İçin, Jim Sheridan'ın yazıp yönettiği 1993 yapımı biyografik bir suç draması filmidir. Film, 1974'te Guildford'da bir barın bombalanması sonucu dört İngiliz askerinin ve bir sivilin ölümüyle sonuçlanan olaylardan haksız yere hüküm giyen dört kişinin, Guildford Dörtlüsü'nün gerçek hikâyesine dayanmaktadır. Senaryo Terry George ve Jim Sheridan tarafından 1990 tarihli Proved Innocent adlı otobiyografiden uyarlanmıştır.