İçeriğe atla

Vermilyon Kuşu

Vermilyon Kuşu

Vermilyon Kuşu (Çince: 朱雀; pinyin: Zhūquè), Çin takımyıldızlarının Dört Simgesi'den biridir. Tam olarak "Güneyin Vermilyon Kuşu" olarak bilinmekte olup güneyi ve yaz mevsimini temsil etmektedir.

Vermilyon Kuşu, beş renkli tüyleri olan bir sülüne benzeyen ve sürekli alevlerle kaplı kırmızı bir kuş olarak tanımlanır. Görünüşteki benzerlikler nedeniyle genellikle Fenghuang ile karıştırılır, ancak ikisi farklı yaratıklardır.[1] Fenghuang, ejderhanın imparator ile ilişkilendirildiği gibi imparatoriçe ile de ilişkilendirilen efsanevi bir kuş hükümdarken Vermilion Kuşu ise Çin takımyıldızlarının mitolojik bir ruhani yaratığıdır.

Vermilyon Kuşu, Japoncada Suzaku (朱雀), Korecede Jujak (주작) ve Vietnamcada Chu Tước olarak da bilinir.

Vermilyon Kuşu'nun Yedi Konağı

Diğer üç simgedeki gibi, Vermilyon Kuşu'nun da yedi astrolojik konağı bulunmaktadır. İsimler ve belirleyici yıldızlar:[2][3]

Adı (pinyin)ÇeviriBelirleyici yıldız
22 (Jǐng)Kuyuμ Gem
23 (Guǐ)Hayaletθ Cnc
24 (Liǔ)Söğütδ Hya
25 (Xīng)Yıldızα Hya
26 (Zhāng)Genişletilmiş ağυ¹ Hya
27 (Yì)Kanatlarα Crt
28 (Zhěn)Arabaγ Crv

Kaynakça

  1. ^ Strassberg, Richard. A Chinese Bestiary. ISBN 978-0520218444. 13 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ "The Chinese Sky". International Dunhuang Project. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  3. ^ Sun, Xiaochun (1997). Helaine Selin (Ed.). Encyclopaedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Western Cultures. Kluwer Academic Publishers. s. 517. ISBN 0-7923-4066-3. 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin</span> Doğu Asyada bir ülke

Çin, resmî adıyla Çin Halk Cumhuriyeti (Çince:

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Aquila (takımyıldız)</span> Aquila (Kartal takımyıldızı), modern 88 takımyıldızdan biridir

Aquila, modern 88 takımyıldızdan biridir. Mitolojide Zeus'un Kuşu olarak bilinir. Onun devlerle olan savaşında ona yardım eder ve ona bekçilik yapar.

<span class="mw-page-title-main">Tucana (takımyıldız)</span>

Tukan takımyıldızı, Güney Göksel Yarımküre'de yer alan ve Güney Amerika kuşu tukanın adını taşıyan bir takımyıldızdır. On altıncı yüzyılın sonlarında Petrus Plancius tarafından, Pieter Dirkszoon Keyser ve Frederick de Houtman'ın gözlemlerine dayanarak tasarlanan on iki takımyıldızdan biridir. Tukan, ilk olarak 1598'de Plancius ve Jodocus Hondius tarafından Amsterdam'da yayımlanan 35 santimetre çapındaki bir göksel kürede yer almış ve 1603'te Johann Bayer'in yıldız atlası Uranometria'da tasvir edilmiştir. Fransız kaşif ve astronom Nicolas Louis de Lacaille 1756'da Tukan takımyıldızının yıldızlarına Bayer belirtmelerini vermiştir. Tukan; Turna (Grus), Anka (Phoenix) ve Tavus (Pavo) takımyıldızlarıyla birlikte "Güney Kuşları" olarak bilinir.

Çin mitolojisi, Çin halk ve kültürünün biriktirdiği mitolojik ve efsanevi söylence, inanç ve tarih anlayışın bütününü tanımlar. Oxford'un Asya Mitolojisi Sözlüğü Çin mitolojisini tanımlarken şu ifadeye yer verir:

Çin mitolojisi, ..., tarih, efsane ve mitin bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu</span> Çin Halk Cumhuriyetinin askeri gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) silahlı kanadı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin başlıca askeri gücüdür. PLA beş hizmet kolundan oluşur: Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Roket Kuvvetleri ve Stratejik Destek Kuvvetleri. Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) liderliği altındadır ve başkanı başkomutan olarak görev yapmaktadır.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin dilleri</span> Doğu Asyada ki Sinitik diller

Çin dilleri ya da Çin dil ailesi, Çin'de yaşayan Hanların konuştuğu dillerin tümüne verilen addır. Çin-Tibet dil ailesine dahil kollardan birini oluşturmaktadır. Bu diller ayrıca Sinitik diller olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Vermilyon</span>

Vermilyon ya da Çin kırmızısı, zincifre adlı mineralden üretilen parlak kırmızı renktir. Antik Roma dönemi süslemeleri, Rönesans dönemi resimleri ile Çin'de sıklıkla kullanılmıştır. Kırmızı-turuncu ve turuncu-kırmızı gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Rüyası</span>

Çin Rüyası, Çin siyasetinde 2013 yılından sonra popüler olan, Çin değerleri ile sosyalizmin hedefleri doğrultusunda Çin Komünist Partisi'nin görüşlerini yansıtan terim. Çin siyaseti kapsamında bu ifade gazeteciler, resmi hükûmet yetkilileri, çeşitli aktivistler gibi toplumum çeşitli katmanlarından kişilerce kullanılmaktadır ve "Çin ulusunun hedeflerini" tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Çin'deki şehirler listesidir. Hong Kong ve Makao dahil olmak üzere Çin'in idari bölümlerine göre, eyalet düzeyi, il düzeyi şehirler ve ilçe düzeyi şehirler olmak üzere üç şehir seviyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ZB vz. 26</span>

ZB vz. 26, Çekoslovakya yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, 1920'lerde tasarlanmış olup özellikle II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır. Silah, güvenilirliği, basit parçaları, çabuk değiştirilebilen namlu ve üretim kolaylığıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin takvimi</span>

Çin takvimi, yılları, ayları ve günleri astronomik olaylara göre hesaplayan bir ay-güneş takvimidir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Simge</span>

Dört Simge, ekliptik boyunca Çin takımyıldızları arasında görünen ve dört ana yönün koruyucuları olarak görülen dört mitolojik yaratıktır. Bu yaratıklar Doğu'nun Mavi Ejderhası, Güney'in Vermilyon Kuşu, Batı'nın Beyaz Kaplanı ve Kuzey'in Siyah Kaplumbağası'dır. Yaratıkların her biri, bir ana yön ve renkle en yakından ilişkilidir ancak aynı zamanda yılın bir mevsimi, bir erdem ve Çin'in beş elementinden biri gibi diğer yönleri de temsil etmektedir. Her birine kendi bireysel özellikleri ve köken hikâyesi verilmiştir. Sembolik olarak ve manevi ve dini inancın bir parçası olarak, bu yaratıklar Doğu Asya kültür alanındaki ülkeler arasında kültürel olarak önemli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Ejderha</span>

Mavi Ejderha, Çin takımyıldızlarının Dört Simgesi ile Çin mitolojisinde En Yüksek İlahiyat'ın Beş Formu'nun bineğini veya kitonik kuvvetlerini temsil eden Ejderha Tanrıları'ndan biridir. Tam olarak "Doğu'nun Mavi Ejderhası" olarak bilinmekte olup doğuyu ve ilkbahar mevsimini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Kaplan</span> Çin Mitolojisinin Dört Sembolünden Biri

Beyaz Kaplan, Çin takımyıldızlarının Dört Simgesi'den biridir. Tam olarak "Batı'nın Beyaz Kaplanı" olarak bilinmekte olup batı ve sonbahar mevsimini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Siyah Kaplumbağa</span>

Siyah Kaplumbağa, Çin takımyıldızlarının Dört Simgesi'den biridir. Tam olarak "Kuzey'in Siyah Kaplumbağası" olarak bilinmekte olup kuzeyi ve kış mevsimini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin takımyıldızları</span>

Çin takımyıldızları, geleneksel Çin astronomisinde gökküreyi yıldız desenlerine veya takımyıldızlara ayıran bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin asıllı Taylar</span>

Çin asıllı Taylar ya da Tayland Çinlileri, Tayland'da yaşayan Çin kökenli insanlardır. Çin asıllı Taylar, 2012 yılı itibarıyla 10 milyon kişilik bir nüfusla toplam Tayland nüfusunun %11 ila %14'ünü oluşturmaktadırlar; böylece hem Tayland'ın en büyük azınlık grubunu hem de Dünya çapındaki en büyük denizaşırı Çinli topluluğunu oluşturmaktadırlar. Aynı zamanda en eski ve bulunduğu toplumla en fazla bütünleşmiş denizaşırı Çinli topluluğudur. Tayland'daki etnik Çinli nüfusunun yarısından biraz fazlası Chaoshan kökenlidir ve Çin asıllı Taylar tarafından konuşulan Çin dilleri arasında en yaygın konuşulan lehçenin Teochew lehçesi olması, bu kökenlerin bir göstergesidir. "Çin asıllı Taylar" kavramının genel olarak ataları 1949 yılından önce Tayland'a göç etmiş insanları kapsadığı kabul edilmektedir.