Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.
Şota Rustaveli ya da kısaca Rustaveli, Orta Çağ'da yaşamış Gürcü şair. Gürcistan'ın Altın Çağı'nın öne çıkan en önemli şairidir ve Gürcü edebiyatına en çok katkı yapan yazarlardandır. Rustaveli, Gürcüler'in milli epik şiiri Kaplan Postlu Şövalye'nin yazarıdır.
Gürcü sineması ya da Gürcistan sineması, Avrupa’nın önde gelen sinematografilerinden biridir. İtalyan film yönetmeni Federico Fellini, Gürcü sinemasının hayranlarından biriydi: "Gürcü sineması tamamen benzersiz bir fenomen, canlı, felsefi açıdan ilham verici, çok bilgece, çocuk ruhlu. Beni ağlatabilecek her şey var ve söylemeliyim ki (ağlamam) kolay bir şey değil.”
Lela Tsurtsumia, Gürcü şarkıcı. Gürcüce, Megrelce ve Lazca şarkılar söylemektedir.
Macit Koper, Türk oyuncu, senarist.
Sopiko Çiaureli, Gürcü Sovyet sinema ve tiyatro oyuncusu. Özellikle, Gürcü yönetmen Tengiz Abuladze ve Tiflisli Ermeni yönetmen Sergei Parajanov’un filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Çiaureli’nin oynadığı filmler, Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi. Çiaureli, Sovyetler döneminde uluslararası festivallerde yedi kez “en iyi kadın oyuncu” seçilen tek sinema oyuncusuydu.
Davit (Dodo) Abaşidze Gürcü Sovyet tiyatro ve sinema oyuncusu, sinema yönetmeni.
Nodar Dumbadze, dünyaca ünlü Gürcü yazardır. 20. yüzyıl Gürcü edebiyatının en ünlü adlarından biridir. Romanları otobiyografik özellikler taşır. Güneşi Görüyorum (1967) adlı romanı Almancadan ve Güneşli Gece (2015) ile Ben, Ninem, İliko ve İlarion adlı romanları ise Gürcüceden Türkçeye çevrilerek yayımlanmıştır.
Otar Çiladze, Gürcü şair ve yazardır. Stalin sonrası dönemde Gürcü edebiyatının canlanmasında belirleyici rol oynadı. Romanlarında Sümer ve Yunan mitolojilerinden büyük ölçüde yararlandı. Efsanevi bir Yunan anlatısını trajik bir aşk hikâyesiyle birleştiren Yolda Bir Adam Gidiyordu adlı epik romanı Türkçeye çevrilmiştir.
Tamaz Çiladze, , Gürcü yazar, şair ve oyun yazarı. Şair ve yazar Otar Çiladze’nin büyük kardeşidir. Bazı şiirleri Türkçeye de çevrilmiştir.
Givi Berikashvili, seated in an chair, and his son Zurab on stage in 2010 Givi Berikaşvili, Sovyet Gürcü sinema ve tiyatro oyuncusudur.
Leila Abaşidze, Gürcü-Sovyet oyuncu, film yönetmeni ve senaristtir. Gürcistan'ın Meriç Madalyası ve Gürcistan Halk Sanatçısı unvanı sahibidir. Avrupa ve Asya'daki çeşitli film festivallerinde aldığı ödüllerinin yanı sıra Kırmızı Afiş Emri Ödülü'nin sahibi olan Abaşidze'nin, ülkenin başkenti Tiflis'teki Rustaveli Caddesi'nde Rustaveli tsinemasının önünde şöhret yıldızı bulunmaktadır. Kariyeri boyunca yaygın olarak "SSCB'nin Mary Pickford'ı" olarak lanse edildi. Kendisi popüler Gürcü ve Sovyet oyunculerden birisidir.
Didube Panteonu, Tiflis'in Didube semtinde yer alan ve Gürcistan'ın önde gelen yazarların, sanatçıların, bilim insanlarının ve siyasi aktivistlerin gömüldüğü mezarlıktır.
Batum Şota Rustaveli Devlet Üniversitesi Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da yer alan bir yükseköğretim üniversitesidir. İsmini, Orta Çağ Gürcü şairi Şota Rustaveli'den almıştır.
Tamri Phakadze, Gürcü yazar, oyun yazarı, çocuk yazarı ve çevirmendir.
Medea Caparidze, Gürcü bir oyuncu ve SSR halk sanatçısıdır.
Rustaveli Tiyatrosu, 1887'de Tiflis'te Rustaveli Bulvarı üzerinde Rokoko stiliyle inşa edilen, Tiflis'in en eski ve en büyük tiyatrosu. 1921'de Gürcistan'ın millî edebiyatçılarından Şota Rustaveli'nin adı verildi.
Pavle İngorokva Gürcü tarihçi, filolog ve hayırseverdir.
Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.
Konstantine Martvileli, Konstantine Odişaria olarak da bilinir, Gürcü araştırmacı ve gazetecidir. Müslüman Gürcülerin yaşadığı ve bugün Türkiye sınırları içinde kalan bölge üzerine yazılarıya tanınır.