Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.
Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.
Bant genişliği, bir iletim ortamının ya da haberleşme kanalının kapasitesini ifade etmek için kullanılır. Başka bir deyişle bir kanal üzerinde taşınabilecek en fazla frekansa sahip sinyal, kanalın band genişliğidir. Bant genişliği ne kadar büyükse, belli bir süre içinde aktarılabilecek verinin hacmi de o kadar büyük olur.
Bir hücresel ağda, servislerden yararlanırken kullanıcının yer değiştirmesi; kullanıcının bir hücrenin kapsama alanından çıkıp başka bir hücrenin kapsama alanına girmesini gerektirir.
Mobil terminal, bir mobil ağ ile iletişim için gerekli tüm kullanıcı ekipmanını ve yazılımı içerir. Popüler örnekler olarak cep telefonu veya Wi-fi destekli bir dizüstü bilgisayar gösterilebilir.
Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.
Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.
Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.
Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.
Giriş/çıkış, bilgi işlem sistemin değişik fonksiyonel birimleri arasındaki iletişimi veya bu arayüzlere doğrudan bilgi sinyallerini göndermeyi sağlar.
TIA-530, EIA-530 ya da RS-530 olarak isimlendirilen, genellikle bir 25-pin bağlayıcısı kullanan, dengeli seri arayüzünün standardıdır. Standart, 1987'nin sonlarındaki revizyonda, şartname olarak DTE ve DCE parçaları arasındaki kablo ile bağlantıyı tanıttı. Bu revizyon, EIA-422 ve EIA-423'ün birleşmesinde kullanıldı. Bu kullanım, elektriksel sinyal karakteristikleri olarak tanımlandı. Çünkü TIA-530, daha çok ortak 25-pin bağlayıcısı olarak kullanılıyordu. Bu şekilde, TIA-530, EIA-449'un yerini alacak kadar EIA-449'a benzemişti. Ama EIA-449'un yerine zaten EIA-422/423 kullanılıyordu ve EIA-422/423 bir 37-pin bağlayıcısından daha büyüktü. Ara bağlantı devrelerinin iki kategori, TIA-530'daki DCE ve DTE arasındaki tanımlamalardır. Bu iki kategori:
- 1. kategori: EIA-422 de kullanılan dengeli özellikler.
- 2. kategori: EIA-423 de kullanılan dengesiz özellikler.
Transdüser, bir enerji biçimini başka enerji biçimlerine dönüştüren cihazdır. Dönüşüm, elektriksel, manyetik, elektromanyetik, kimyasal, termal enerji biçimleri olabilir.
Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.
A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.
Enkoder, standardizasyon, hız ya da sıkıştırma amacıyla bilgileri bir biçimden veya koddan diğerine dönüştüren bir cihaz, devre, dönüştürücü, yazılım programı, algoritmadır.
ZTE, Çin merkezli bir elektronik üretim firması olup, Çin'de telekomünikasyon ekipmanı ve cep telefonlarının ikinci büyük üreticisidir. 1985 yılında kuruldu. Merkezi Shenzhen şehrindedir.
Telekomünikasyonda, bir telekomünikasyon sistemi veya iletişim sistemi, genellikle entegre bir bütün oluşturacak şekilde birbirine bağlanabilen ve birlikte çalışabilen bireysel iletişim ağları, iletim sistemleri, röle istasyonları, aktarma istasyonları ve veri terminal ekipmanlarının (DTE) bir koleksiyonudur. Bir iletişim sisteminin bileşenleri ortak bir amaca hizmet eder, teknik olarak uyumludur, ortak prosedürleri kullanır, kontrollere yanıt verir ve birlikte çalışır. Telekomünikasyon bir iletişim yöntemidir. İletişim, karşılıklı olarak anlaşılan işaretler ve göstergebilimsel kurallar kullanılarak birinden diğerine aktarma eylemidir.
Elektrikli konnektörü, elektriksel iletkenlere katılmak ve elektrik devresi oluşturmak için kullanılan elektromekanik bir cihaz. Çoğu elektrik konektörleri bir cinsiyete sahiptir: fiş olarak adlandırılan erkek bileşeni, dişi bileşenine veya sokete bağlanır. Farklı konektörleri birleştirmek için bir adaptör kullanılabilir.
Veri aktarımı ve veri iletimi, verilerin noktadan noktaya veya noktadan çok noktaya haberleşme kanalı üzerinden aktarılmasıdır. Bu tür kanalların örnekleri bakır teller, optik fiberler, kablosuz iletişim kanalları, depolama ortamı ve bilgisayar veri yoludur. Veriler, elektrik voltajı, radyo dalgası, mikrodalga veya kızılötesi sinyal gibi elektromanyetik bir sinyal olarak temsil edilir.
Veri devresi sonlandırma ekipmanı (DCE), veri terminal ekipmanı (DTE) ile bir veri iletim devresi arasında bulunan bir cihazdır. Genellikle, DTE cihazı terminaldir ve DCE bir modemdir.