Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.
Elektronik devre elemanları, elektrik devresinin çalışabilmesi için kullanılan parçalara denir. Aktif ve pasif devre elemanları olarak iki gruba ayrılır.
Mobil terminal, bir mobil ağ ile iletişim için gerekli tüm kullanıcı ekipmanını ve yazılımı içerir. Popüler örnekler olarak cep telefonu veya Wi-fi destekli bir dizüstü bilgisayar gösterilebilir.
Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.
Doğrultucu veya redresör, bir ya da daha fazla yarı iletken elemandan oluşan alternatif akımı doğru akıma çevirmek için kullanılan elektriksel bir devredir. AC' yi doğrultmak için tek bir diyot kullanıldığı zaman doğrultucu AC' yi DC' ye çeviren bir diyod olarak tanımlanır.
Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.
Metal oksit yarı iletken alan etkili transistör bir tür alan etkili transistör (FET)’dür ve daha çok silisyum'un kontrollü oksitlenmesi ile üretilir. Voltajı cihazın iletkenliğini belirleyen yalıtımlı bir kapısı vardır. Uygulanan voltaj miktarıyla iletkenliği değiştirme özelliği, elektronik sinyal’lerin güçlendirilmesi veya değiştirilmesi için kullanılabilir.
Devre teorisi, elektrik devrelerini analiz etmek ve tasarlamak için mühendislikte kullanılan güçlü bir matematiksel teoridir. Devrelerin çalışma şekillerini incelerken ve devre çözümleri yaparken devre teorisi kullanılır. Büyük ölçüde haberleşme uygulamaları için geliştirilmiştir.
Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.
TIA-530, EIA-530 ya da RS-530 olarak isimlendirilen, genellikle bir 25-pin bağlayıcısı kullanan, dengeli seri arayüzünün standardıdır. Standart, 1987'nin sonlarındaki revizyonda, şartname olarak DTE ve DCE parçaları arasındaki kablo ile bağlantıyı tanıttı. Bu revizyon, EIA-422 ve EIA-423'ün birleşmesinde kullanıldı. Bu kullanım, elektriksel sinyal karakteristikleri olarak tanımlandı. Çünkü TIA-530, daha çok ortak 25-pin bağlayıcısı olarak kullanılıyordu. Bu şekilde, TIA-530, EIA-449'un yerini alacak kadar EIA-449'a benzemişti. Ama EIA-449'un yerine zaten EIA-422/423 kullanılıyordu ve EIA-422/423 bir 37-pin bağlayıcısından daha büyüktü. Ara bağlantı devrelerinin iki kategori, TIA-530'daki DCE ve DTE arasındaki tanımlamalardır. Bu iki kategori:
- 1. kategori: EIA-422 de kullanılan dengeli özellikler.
- 2. kategori: EIA-423 de kullanılan dengesiz özellikler.
Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.
Elektrik kontağı, elektrik anahtarlarında, rölelerde, şalterlerde bulunan ve devreyi açma veya kapatma görevini yapan bir elektrik devresi bileşenidir. İki eş iletken metalden oluşur ve aralarındaki boşluk kapandığında elektrik akımını iletir, boşluk açıldığında iletmez. Boşluk, hava, vakum, SF6 veya diğer elektriksel yalıtım akışkanı olmalıdır. Kontaklar, buton ve anahtar vasıtasıyla manüel çalıştırılabildiği gibi, sensör veya mekanik cihazlar vasıtasıyla basınçla ve röle ile elektromekaniksel olarak da açılıp/kapatılabilir. Kontak malzemesi, genellikle gümüş ve altın gibi süper iletkenlerden imal edilir. Maliyeti azaltmak için kontaklar daha ucuz malzemelerden de yapılabilir.
Amplifikatör veya yükselteç, elektronik sinyalleri artırmak için kullanılan elektronik cihazlardır. Amplifikatörler bu işlemi bir güç sağlayacısından alıp bu çıkış sinyallerinin şeklini eşleştirerek yaparlar. Yani, bir amplifikatör güç sağlayıcısından aldığı sinyalleri düzenler.
Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.
Kurumsal dijital asistan, Kablosuz iletim yoluyla veri girmek veya almak için kullanılan bir elektronik cihazdır. Ayrıca kurumsal dijital asistanlar (EDA), veri yakalama mobil cihazları, parti terminalleri veya sadece taşınabilir cihazlar da denilmektedir.
Elektrikli konnektörü, elektriksel iletkenlere katılmak ve elektrik devresi oluşturmak için kullanılan elektromekanik bir cihaz. Çoğu elektrik konektörleri bir cinsiyete sahiptir: fiş olarak adlandırılan erkek bileşeni, dişi bileşenine veya sokete bağlanır. Farklı konektörleri birleştirmek için bir adaptör kullanılabilir.
Tokyo Electron Limited (TEL) (Japonca: 東京エレクトロン株式会社 Tokyo Erekutoron Kabushiki-gaisha), Japonya merkezli bir elektronik şirketidir. Şirket, 11 Kasım 1963 tarihinde Tokyo Electron Laboratories, Inc. adıyla kurulmuş olup entegre devreler (IC), düz panel ekranlar (FPD) ve fotovoltaik hücreler (PV) imal etmek için bir ekipman tedarikçisi olarak bilinmektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Minato semtinde bulunan Akasaka Biz Tower'da yer almaktadır.
Veri aktarımı ve veri iletimi, verilerin noktadan noktaya veya noktadan çok noktaya haberleşme kanalı üzerinden aktarılmasıdır. Bu tür kanalların örnekleri bakır teller, optik fiberler, kablosuz iletişim kanalları, depolama ortamı ve bilgisayar veri yoludur. Veriler, elektrik voltajı, radyo dalgası, mikrodalga veya kızılötesi sinyal gibi elektromanyetik bir sinyal olarak temsil edilir.
Veri terminal ekipmanı (DTE), kullanıcı bilgilerini sinyallere dönüştüren veya alınan sinyalleri yeniden dönüştüren bir uç araçtır. Bunlara kuyruk devreleri de denebilir. Bir DTE cihazı, veri devresi sonlandırma ekipmanı (DCE) ile iletişim kurar.
Dijital mantık ve bilgi işlemde sayaç belirli bir olay veya işlem olay sayısını genellikle saat ile ilişkili olarak kaydeden bir cihazdır. En yaygın tipi saat olarak adlandırılan bir giriş hattı ve çoklu çıkış hatları olan sıralı dijital mantık devresidir. Çıkış satırlarındaki değerler, ikili veya BCD sayı sistemindeki bir sayıyı temsil eder. Saat girişine uygulanan artırma veya azaltma her darbesi sayaçtaki sayıyı artırır veya azaltır.