İçeriğe atla

Vera Weizmann

Vera Weizmann, yaklaşık 1929

Vera Weizmann (kızlık soyadı Chatzman) (İbraniceורה ויצמן ; d. 27 Kasım 1881 - ö. 24 Eylül 1966), İsrail Devleti'nin ilk başkanı Haim Weizmann'ın eşi, tıp doktoru ve Siyonist aktivistti.

Biyografi

Casual group shot of four men and two women standing on a brick pavement.
Albert Einstein ve eşi Elsa Einstein (ortada), aralarında Haim Weizmann ve Vera Weizmann, Menahem Ussishkin ve Ben-Zion Mossinson'un da bulunduğu Siyonist liderlerle 1921'de New York'a vardıklarında.
Vera ve Haim Weizmann, Herbert Samuel, David Lloyd George, Ethel Snowden ve Philip Snowden

Vera Chatzman, Rusya İmparatorluğu'nun Rostov-on-Don kasabasında Isaiah ve Feodosia Chatzman'ın kızı olarak dünyaya geldi. İsviçre'nin Cenevre kentinde tıp eğitimi almadan önce başlangıçta müzik eğitimi aldı.[1] Orada, Üniversitenin Siyonist Kulübünde Haim Weizmann ile tanıştı.

1906'da Prusya'nın Zoppot kentinde (bugün Polonya'da Sopot olarak adlandırılan) Weizmann ile evlendi ve o yıl İngiltere'nin Manchester kentine yerleştiler. İki oğulları oldu, Benjamin 1907'de ve Michael 1916'da doğdu. Weizmann ailesi, 1906'dan 1937'ye kadar otuz yıl Manchester'da yaşadı. 1913'te Vera Weizmann, İngiltere tıp lisansını aldı ve bebek kliniklerinde halk sağlığı hizmetinde doktor olarak çalıştı. Bebek gözetimi ve beslenmesi için ileri teknikler geliştirdi.[2]

Büyük oğul Benjamin (Benjie) Weizmann (1907–1980), İrlanda'ya yerleşti ve bir mandıra çiftçisi oldu. Weizmann'ların küçük oğlu Michael, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde pilot olarak görev yaptı ve uçağı Biskay Körfezi üzerinde düşürüldü ve öldü.[2]

Gönüllü çalışmalar

Vera Weizmann, 1946

1916'da Weizmann, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na kimya alanında bilimsel danışman olarak atandı. Bunun üzerine çocuk doktoru mesleğinden vazgeçti. 1920'de Uluslararası Siyonist Kadın Örgütü'nün (WIZO) kurucu üyelerinden biri oldu ve Lady Sieff ile dönüşümlü olarak kırk yıl başkanlığını yaptı. 1939'da İkinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, tüm çabasını İngiltere'de kurduğu ve İsrail'de yaşarken onursal başkan olarak başkanlığını sürdürdüğü Aliyah Gençliği'ne (Aliyat Hanoar) adadı.

1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Weizmann, yaralı askerlerin tedavisi ve rehabilitasyonuna odaklandı. Savaşın hemen ardından Kurtuluş Savaşı Sakat Gaziler Cemiyeti'ni kurdu ve başkanlığını yaptı. Ayrıca yaralı askerlerin rehabilitasyonu için Nahariya'da Beit Kay ve Sheba — Tel Hashomer Hastanesi'nde Rehabilitasyon Bölümü olmak üzere iki merkez kurdu.

Weizmann, bu kuruluşlardaki faaliyetlerine ek olarak, Başkanlığını yaptığı ILAN, Magen David Adom gibi birçok gönüllü kuruluşa ve daha onlarca özel ve kurumsal hayır kurumuna destek verdi.

Weizmann Konutu

First lady olarak Weizmann, Weizmann Enstitüsü'ndeki çift için inşa edilen evin içini yeniden tasarlattı. Tüm mobilya ve sanat eserleri orijinaldi, çoğunlukla İngiltere ve Fransa'dan ithal edildi.[3]

Yayınlanmış çalışma

  • The Impossible Takes Longer: The Memoirs of Vera Weizmann

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "SEMP – Evidence based disaster management" (İngilizce). 22 Mart 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b "Vera Weizmann". Jewish Women's Archive (İngilizce). 11 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Weizmann House". Weizmann Institute. 5 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

16 Mart, Miladi takvime göre yılın 75. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 290 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Alexis Carrel</span> Fransız hekim (1873-1944)

Alexis Carrel,, kariyer hayatının büyük bir kısmını Birleşik Devletler'de geçirmiş, Fransız cerrah ve fizyolog. 1912 yılında, vasküler sütür tekniklerinde öncü rol oynaması sebebiyle Nobel Fizyoloji/Tıp Ödülünü kazandı. Bunun yanında doku kültürü, torakoskopik cerrahi ve transplantoloji ile ilgili çalışmalarıyla öncü bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">David Ben-Gurion</span> İsrailin ilk başbakanı

David Ben-Gurion veya David Grün, İsrail'in ilk başbakanı ve İsrail Devleti'nin kurucusudur. 14 Mayıs 1948'de Tel Aviv'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni okumuş ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda ülkenin liderliğini yapmıştır. 1942 yılında New York'ta düzenlenen Biltmore Konferansı'nın programını hazırlayan kişi oldu. Ayrıca Gurion, hükûmetteki görevinden ve daha sonra Knesset'ten ayrıldıktan sonra Ulusun Atası payesi ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdullah</span>

I. Abdullah,, Ürdün Kralı. Arap-İsrail savaşları sırasında öldürüldü, yerine oğlu 1. Talal geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs İbrani Üniversitesi</span> Kudüste üniversite

Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi, İsrail'in Kudüs şehrinde bulunan ilk ve en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Faysal-Weizmann Anlaşması</span>

Faysal-Weizmann Anlaşması, Hicaz Kralı'nın oğlu Emir Faysal ile daha sonra Dünya Siyonist Teşkilatı'nın başkanlığına gelecek olan Chaim Weizmann arasında, I. Dünya Savaşı'ndan kaynaklanan anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması amacı ile toplanan 1919 Paris Barış Konferansı kapsamında, 3 Ocak 1919 tarihinde imzalanmıştır. Filistin'de Yahudiler için bir yurt, Orta Doğu'nun büyük bölümünde de bir Arap devleti kurulması amacıyla Arap-Yahudi işbirliğini öngören, ancak kısa ömürlü olmuş bir anlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Haim Weizmann</span> İsrailin ilk devlet başkanı

Haim Azriel Weizmann , Rus İmparatorluğu doğumlu Yahudi siyonist lider, politikacı ve İsrail'in ilk Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Haim Herzog</span> 6. İsrail devlet başkanı

Haim Herzog, İsrail Devleti'nin 6. Başkanı (1983-1993).

<span class="mw-page-title-main">Abba Eban</span>

Abba Eban İsrail eski dışişleri bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Haim Harari</span> Fizikçi

Haim Harari, özellikle parçacık fiziği üzerine ve diğer alanlarda yaptığı çalışmalar ile tanınan İsrailli kuramsal fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Siyonist Teşkilâtı</span> Uluslararası bir oluşum

Dünya Siyonist Teşkilâtı, Ağustos 1897'de İsviçre'nin Basel kentinde gerçekleşen I. Siyonist Kongresi'nde Theodor Herzl'in girişimi ile Siyonist Kuruluş olarak kuruldu. Kurulduğunda, Siyonist hareketin hedefleri, bu Kongreden gelen ve "Basel Programı" olarak bilinen bir kararla belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Władysław Sikorski</span>

Władysław Eugeniusz Sikorski, Polonyalı asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Sürgündeki Polonya Hükûmeti Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Weizmann Enstitüsü</span>

Weizmann Bilim Enstitüsü İsrail Devleti kurulmadan 14 yıl önce, 1934 yılında, İsrail’de kurulan bir araştırma üniversitesidir. Tel Aviv’in güneyinde Rehovot'da kurulmuştur. Diğer İsrail üniversitelerinden farklıdır. Bunun nedeni, sadece doğa ve fen bilimlerinde lisans ve lisansüstü eğitim vermesidir. Çok disiplinli bir araştırma merkezi olan enstitüde, 3,800 civarında bilim insanı, doktora ve yüksek lisans öğrencileri, bilim ve teknik alanda çalışanlar ve profesörler vardır. 2019 yılına gelindiğinde, 6 Nobel Ödülü sahibi ve 3 Turing Ödülü sahibi, Weitzmann Enstitüsüyle ilişkilendirilmiştir.

İşçi Siyonizmi ya da Sosyalist Siyonizm, Siyonist hareketin solcu kanadıdır. Yıllar boyunca, Siyonistler ve Siyonist kuruluşlar arasında en kayda değer eğilim olmuştur. Harekete mensup gruplar, kendilerini, Doğu ve Orta Avrupa’daki Yahudi işçi hareketlerinin Siyonist dilimi olarak gördüler ve birçok ülkede çok sayıda Yahudi üyeye sahip yerel birimler kurdular. Theodor Herzl tarafından kurulan ve Haim Wiezmann tarafından desteklenen Politik Siyonizm’in tersine, İşçi Siyonizmi, bir Yahudi devletinin, İngiltere, Almanya ve ya Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük devletlere yanaşıp yardım isteyerek basit bir şekilde kurulamayacağına inanıyordu. Aksine, İşçi Siyonistler, bir Yahudi devletinin ancak Yahudi işçi sınıfının gayretleriyle, İsrail topraklarına yerleşerek ve çalışarak kurulacağına inandılar. Yahudiler, kibbutz ve moşavlar ile ilerici bir Yahudi toplumu ve şehirli Yahudi proletaryasını kurmalıydılar.

<span class="mw-page-title-main">Harold Shipman</span> Seri katil

Harold Frederick Shipman modern tarihin en çok cinayet işleyen seri katillerinden biri olduğuna inanılan bir İngiliz pratisyen hekimdi.

<span class="mw-page-title-main">Trumpeldor Mezarlığı</span> Cemetery in Tel Aviv, Israel

Trumpeldor Mezarlığı, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bulunan bir mezarlık.

Israel Dostrovsky İsrailli fiziksel kimyacı, Weizmann Enstitüsü'nün beşinci başkanı, kesin bilimlerde 1995 İsrail Ödülü sahibidir.