İçeriğe atla

Vera Fischer

Vera Fischer
Doğum27 Ocak 1925(1925-01-27)
Zagreb, Yugoslavya Krallığı, (şimdi Hırvatistan)
Ölüm14 Temmuz 2009 (84 yaşında)
Zagreb, Hırvatistan
Mezun olduğu okul(lar)Zagreb Üniversitesi
MeslekHeykeltraş

Vera Fischer (d. 27 Ocak 1925 - ö. 14 Temmuz 2009) Hırvat heykeltıraş.[1][2][3][4]

Fischer, 27 Ocak 1925'te Zagreb'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kendisi bir yaşındayken babası öldü. Büyükannesi, büyükbabası ve annesi Latica (kızlık soyadı Klein) tarafından büyütüldü.[5] 1951'de Zagreb Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi'nden profesör Vanja Raduš'un gözetiminde mezun oldu. İlk kez 1952'de 8. Hırvat Sanatçılar Birliği sergisinde ve 1962'de Zagreb'deki Hırvat Sanatçılar Birliği salonundaki kişisel sergiye katıldı. Sonrasında yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda kişisel ve karma sergiye katıldı. 2002 yılında Fischer bir otobiyografik sergi düzenledi.[6] Fischer, 1952'den beri Hırvat Sanatçılar Derneği'nin üyesiydi. 1997 yılında Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman, Fischer'e Marko Marulić'in resmi olan Danica Hrvatska Nişanı'nı verdi.[7] Zagreb'deki Yahudi cemaatinin aktif bir üyesiydi.[4] Fischer, 14 Temmuz 2009'da Zagreb'de öldü ve Mirogoj Mezarlığı'na gömüldü.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Holocaust Survivors and Victims Database: Vera Fischer". United States Holocaust Memorial Museum. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2013. 
  2. ^ Snješka Knežević (2011)
  3. ^ (Hırvatça) Ha-Kol (Glasilo Židovske zajednice u Hrvatskoj); In Memoriam - Vera Fischer; stranica 62; broj 110, lipanj / srpanj / kolovoz 2009.
  4. ^ a b "Hrvatski Andy Warhol bila je žena" (Hırvatça). 9 Ocak 2010. 15 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2012. 
  5. ^ (Hırvatça) Ha-Kol (Glasilo Židovske zajednice u Hrvatskoj); Nataša Maksimović Subašić; Vera Fischer - Ljubav prema životu i toleranciji; stranica 16, 17; broj 112, studeni / prosinac 2009.
  6. ^ "Vera Fischer, Autobiografska izložba, Gliptoteka HAZU" (Hırvatça). Matica hrvatska. 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2012. 
  7. ^ "Umrla je Vera Fischer, akademska kiparica" (Hırvatça). Hrvatsko Društvo Likovnih Umjetnika. 15 Temmuz 2009. 29 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2012. 
  8. ^ (Hırvatça) Gradska groblja Zagreb: Vera Fischer, Mirogoj Ž-119-II-285

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Ustaşa</span> 1929-1945 yılları arasında etkin olmuş faşist örgüt

Ustaşa - Hırvat Devrimci Hareketi, bilinen adıyla Ustaše, 1929-1945 yılları arasında faaliyet gösteren Hırvat, faşist, aşırı milliyetçi örgüt. Üyeleri, yüzbinlerce Sırp, Yahudi, ve Roman asıllı insanı ve II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'daki siyasi muhalifleri öldürdü. Genellikle kurbanlarına işkence etmeleri ve onların vücutları parçalama gibi acımasız ve sadist infaz yöntemleri ile tanınıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Savaşı</span>

Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaş. JNA Hırvatistan'daki operasyonlarını 1992 yılında bitirdi. Hırvat kaynaklarında Domovinski rat olarak adlandırılan bu savaş Sırp kaynaklarında genellikle Rat u Hrvatskoj olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatska radiotelevizija</span>

Hrvatska radiotelevizija ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu, Hırvat Televizyonu ve üç orkestrayı ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın ilçeleri</span>

Hırvatistan ilk kez Orta Çağ'da bölgelere bölünmüştür. İdari bölümler zaman içinde Osmanlı fetihlerinde kaybedilen topraklar, bu toprakların özgürlüğünü kazanması, Dalmaçya, Dubrovnik ve Istria bölgelerindeki politik statünün değişmesine bağlı olarak zaman içinde değişmiştir. Bu geleneksel bölünme 1920'lerde Sloven, Hırvat ve Sırp Krallığı, ardından Yugoslavya Krallığı'nın oluşturduğu oblastlar ve banovinalar nedeniyle tamamen ortadan kalkmıştır. Komünist yönetimindeki Hırvatistan, II. Dünya Savaşı'nda etken bir güç olan Yugoslavya'yı meydana getiren öğelerden biriydi ve bu dönemde idari yapılanma tümden değiştirilerek ülke 100 kadar belediyeye bölündü. 1992'de çıkarılan bir yasayla birlikte tekrar 1920'den önceki idari birimlere, bölgelere bölündü ancak 1918'de Translithanya'da oluşturulan 8 bölge ve merkezleri Bjelovar, Gospić, Ogulin, Požega, Vukovar, Varaždin, Osijek ve Zagreb'in yanında 7 bölge daha oluşturarak bölgeyi 15 bölgeye böldü.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti</span> Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne bağlı anayasal-federal cumhuriyet

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Zagreb Sinagogu</span>

Zagreb Sinagogu bugünkü Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'teki Yahudiler'in 1867 yılında Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Hırvatistan-Slavonya Krallığı'ndaki inşasından 1941'deki mihver yanlısı Hırvatistan Bağımsız Devleti'ndeki faşist otorite tarafından yıkılışına kadar merkezi ibadethanesi görevini görmüş yapı.

Lidija Horvat-Dunjko, Hırvat soprano.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Slavonya Krallığı</span> 1868-1918 yılları arasında hüküm süren krallık. Habsburg Monarşisine bağlı Hırvatistan ve Slavonya krallıkların birleşmesi ile kurulmuştur

Hırvatistan-Slavonya Krallığı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı özerk bir krallık idi. 1868 yılında Hırvat-Macar Uzlaşması sonucunda Hırvatistan ve Slavonya krallıklarının birleşmesiyle kurulmuştur. Krallık Avusturya-Macaristan İmparatoru tarafından "Hırvatistan-Slavonya Kralı" unvanıyla yönetilmekteydi ve yardımcı olarak kral tarafından bir ban atanmaktaydı. 1918 yılında I. Dünya Savaşı'nın sonunda bağımsızlığını ilan ederek Sloven, Hırvat ve Sırp Devleti'ni oluşturan unsurlardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

Stara Gradiška, II. Dünya Savaşı sırasında Hırvatistan'daki en kötü şöhretli toplama ve imha kamplarından biriydi. Kamp özel kadınlar ve çocuklar Sırp, Yahudi ve Roman etnik kökenliler için inşaat edilmiştir. 1941'de Hırvatistan'ın Bağımsız Devleti'nin (NDH) Ustaše (Ustasha) rejimi tarafından Stara Gradiška köyü yakınlarındaki Stara Gradiška hapishanesinde Jasenovac toplama kampının beşinci alt kampı olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

Maja Bošković-Stulli Hırvat sözlü edebiyatı üzerine yaptığı kapsamlı araştırmalarla tanınan slav bilimci, halk bilimci, edebiyat tarihçisi, yazar, yayıncı ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Rusya ilişkileri</span>

Hırvatistan ve Rusya, 25 Mayıs 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği ve Kaliningrad, Novosibirsk ve Soçi'de fahri konsoloslukları bulunmaktadır. Rusya'nın Zagreb'de bir büyükelçiliği ve Pula ve Split'te fahri konsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Standl</span> Hırvat Fotoğrafçı

Ivan Standl, günümüz Hırvatistan'ı Zagreb'deki ilk profesyonel fotoğrafçılardan biriydi ve çoğunlukla ödüllü belgesel çalışmalarıyla biliniyordu. 1870'te yayınlanan ilk Hırvat fotoğraf kitabının yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Mısır ilişkileri</span>

Mısır, 16 Nisan 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Hırvatistan'ı tanıdı ve iki ülke 1 Ekim 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Kahire'de büyükelçiliği ve İskenderiye'de fahri konsolosluğu bulunmaktadır. Kahire Büyükelçiliği ayrıca Bahreyn, Etiyopya, Yemen, Ürdün, Katar, Kuveyt, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Sudan ve BAE'nin yanı sıra Cibuti, Eritre ve Irak ile bazı konularda resmi olarak ilgileniyor. Mısır'ın Zagreb'de büyükelçiliği var. Her iki ülke de Akdeniz için Birlik üyesidir.

Krista Kostia-Šimonović, insanların ağır metallere ve toksisiteye maruz kalmasının etkilerini araştıran Hırvat doktor ve akademisyen. 1981'de Yugoslav Bilim ve Sanat Akademisi'nin ortak üyesi olarak seçildi ve ülkenin 1991'de Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazandığında Hırvatistan Bilim ve Sanat Akademisi'nin tam üyesi oldu. 1996 yılında bilimsel çalışmaları nedeniyle Danica Hrvatska Nişanı ile onurlandırıldı.

Marta Ehrlich Hırvat ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Branimir Yazıtı</span>

Branimir Yazıtı, bir Hırvatistan Orta Çağ hükümdarını Hırvatların dükü olarak - Latince: Dux Cruatorum tanımlayan bir yazıt içeren en eski korunmuş anıttır. Yazıt aslen Hırvatistan'ı 879-892 yılları arasında yöneten Dük Branimir tarafından Benkovac'taki Šopot'ta yaptırılan bir kilisenin templonunun bir parçasıydı.

Ante Šupuk, Šibenik belediye başkanı olarak görev yapan Hırvat bir politikacı ve girişimci 1895 yılında dünyanın ilk hidroelektrik santrallerinden biri olan Jaruga Hidroelektrik Santrali'ni inşa etti ve alternatif akım kullanarak bir aydınlatma sistemine bağladı.