İçeriğe atla

Venturi

Venturi, içten yanmalı motorlarda kullanılan karbüratörün işlevini yapmasını sağlayan bir parçadır.

Orta bölümde daralan bir hava borusu ile bu boruya ince birkaç kanalla bağlanan yakıt (benzin) haznesinden oluşan karbüratörün daralan bölümüdür. Fizik kurallarına göre, motora emilen hava venturiden geçerken hız kazanır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Benzin</span> Petrolden imâl edilen bir tür yakıt.

Benzin, petrolden imal edilen bir tür yakıttır.

<span class="mw-page-title-main">Dizel motor</span> motor çeşiti

Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Benzinli motor</span>

Benzinli motor, bir tür içten yanmalı motordur. Benzinli motorlarda kullanılan yakıt benzin olup, yakıt dizel motordan farklı olarak karbüratör adı verilen bir düzenek sayesinde, sıvı olarak değil buharlaşıp hava ile karışarak silindire girer.

Jikle, benzinli motorlarda, motorun soğukken ilk çalıştırılması sırasında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dört zamanlı motor</span>

Dört zamanlı motorlar, pistonun bir çevriminin (cycle) 4 aşamada tamamlandığı motor tipleridir. İçten yanmalı motorlar (internal combustion engines) sınıfında yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Motor</span>

Motor, bir enerji formunu mekanik enerjiye çeviren makinedir. Motorlar kuvvet makineleridir.

<span class="mw-page-title-main">Karbüratör</span> motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt

Karbüratör, içten yanmalı motorlarda, motorun silindirlerinde yanacak benzin-hava karışımını sağlayan aygıt.

<span class="mw-page-title-main">Turbofan</span> jet motor türü

Turbofan, itişi egzoz gazıyla beraber, ön kısımdaki geniş fanla da sağlanan güvenilir ve bakımı kolay jet motoru tipidir. Ön kısmı büyük, arka kısmı koni şeklinde ve daha küçüktür. Genelde yolcu uçaklarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini Countach</span>

1974'ten 1988'a kadar Lamborghini tarafından üretilen 2 kişilik ortadan motorlu spor otomobil.Kama biçiminde ve zamanın tüm diğer spor arabaları gibi keskin açılı olan tasarımı ile popüler olmuştur. Uç kabin tasarım konsepti ile, sürücü ve yolcu bölümünü mümkün olduğu kadar ileri alarak daha büyük motora yer açmak amaçlanmıştı. 2004 yılında Sports Car International tarafından 1970'li yılların en iyi 3. ve 1980'li yılların en iyi 10. spor otomobili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt enjeksiyonu</span>

Yakıt enjeksiyonu, içten yanmalı motorlarda yakıtın silindire ulaşması sistemine verilen ad. Modern uygulamalarda yakıt enjeksiyonu motor yönetim sisteminin birçok görevinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">BMW E9</span>

BMW New Six CS Alman otomobil üreticisi BMW'nin 1968-1975 yılları arasında ürettiği iki kapılı spor coupé.

<span class="mw-page-title-main">Renault 9</span> Otomobil

Renault 9 ve Renault 11, Fransız üretici Renault tarafından 1981–1988 yılları arasında üretilen Alt orta sınıf otomobildir.

Bu madde, Yıldız Geçidi evrenindeki yıldız gemilerini içeren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Zorunlu iniş</span> bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı iniş

Zorunlu iniş veya mecburî iniş, bir hava aracının normal uçuşuna devam etmesinin mümkün olmadığı koşullarda yaptığı inişi tanımlamakta kullanılan bir havacılık terimi. Bununla birlikte gündelik konuşmada zaman zaman uçuşa müdahale edilmesi ve pilotun inişe zorlanması durumu için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lada Riva</span> LADA RIVA VAZ 2107

VAZ-2105, VAZ-2104 ve VAZ-2107, , AvtoVAZ tarafından 1982-2012 yılları arasında üretilen Sovyet kompakt otomobiller serisidir. Lada ve Jiguli serisine ait idi. Modelin Rusya'da üretimi 2012 yılında durduruldu. Son sedan LADA 2107, 17 Nisan 2012'de İjAvto tesisinin montaj hattından çıktı. Mısır'da LADA 2107, 2014'ün başına kadar monte edildi. 2014 yılında VAZ-2107 nihayet durduruldu. 1970'lerin başında, AvtoVAZ tasarım bürosunun, mevcut VAZ-2101, VAZ-2102, VAZ-2103 modellerinin yerini almak üzere ikinci nesil arkadan çekişli otomobillerin oluşturulması üzerinde çalışması sonucu ortaya çıktı. Aynı zamanda VAZ-2106 modeli de oluşturuldu. Standart model 2105, daha lüks modeli 2107 ve station wagon modeli 2107 olarak bilinmekteydi. Araç, Volkswagen Beetle ve Ford Model T'den sonra en çok satan üçüncü otomobil platformu olup aynı zamanda Volkswagen Beetle, Hindustan Ambassador ve Volkswagen Type 2 ile birlikte en uzun süre üretimde kalmış otomobil platformlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Keeway Superlight 200</span>

Keeway Superlight 200, Çin orijinli Keeway firmasının ürettiği motosiklet modeli. Türkiye'de "Kuba" adıyla Gaziantep'te üretimi yapılmaktadır.

Leonard S. (Luke) Hobbs (1896–1977), 1920'de Dayton, Ohio'daki McCook Field'da Ordu Hava Servisi ile başlayan ve daha sonra Stromberg Motor Devices Corporation için çalışan Amerikalı bir havacılık mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-1535 Twin Wasp Junior</span>

Pratt & Whitney R-1535 Twin Wasp Junior, 1930'larda Amerikan uçaklarında kullanılan bir motordur. Motor 1932'de 9 silindirli R-985'in 14 silindirli versiyonu olarak tanıtıldı. İki sıralı, hava soğutmalı radyal bir tasarımdır. Motor hacmi 1,535 inçtir (25.2 L); hem çap hem de strok 5 3⁄16 inçtir (131.8 mm).

<span class="mw-page-title-main">Doğal emişli motor</span>

Doğal emişli motor ya da atmosferik motor, hava girişinin yalnızca atmosfer basıncına bağlı olduğu ve bir turboşarj veya süperşarj yoluyla basınçlı emmeye sahip olmayan bir içten yanmalı motordur.