İçeriğe atla

Ventspils Limanı

Koordinatlar: 57°23′46″K 21°33′44″D / 57.39611°K 21.56222°D / 57.39611; 21.56222
Ventspils Limanı

Ventspils Limanı
Konum
Ülke:Letonya
Yer:Ventspils, Letonya
Koordinatlar:57°23′46″K 21°33′44″D / 57.39611°K 21.56222°D / 57.39611; 21.56222
Detaylar
Liman türü:Deniz limanı
İstatistikler


Ventspils Limanı; Letonya'nın Baltık kıyısındaki Ventspils'te bulunan buzsuz, derin su deniz limanıdır.[1][2] Toplam alanı 2451,39 hektardır. Kargo cirosu açısından Baltık Denizi'nin en yoğun limanlarından biridir.[3]

Ventspils limanı, limanın 1998 yılında önemli ölçüde derinleşerek maksimum 17,5 metre derinliğe ulaşmasıyla çok modlu bir liman haline geldi. Bu derinlik, maksimum 130.000 metrik ton detveyt'e (ölü ağırlığa) (DWT) sahip Aframax boyutlu tankerler de dahil olmak üzere Baltık Denizi'nde faaliyet gösteren en büyük gemilerin barınmasına olanak sağladı. 16 metre derinliğe sahip kuru yük ve genel kargo alanı, terminalin 75.000 DWT'a kadar yük kapasitesine sahip Panamax tipi gemileri barındırmasına olanak sağlıyor.

Ventspils limanının (Letonya) 2016 yılında 5 aylık kargo cirosu %23 düşüşle 9 milyon tona geriledi. 2016 yılının 5 ayı dahil, Ventspils Nafta terminalleri üzerinden aktarma hacmi %27 azaldı, Baltık Kömür Terminali üzerinden aktarım %45 düşerek 609 bin tona düştü, "Ventspils ticari deniz limanı" üzerindeki Ventamonjaks terminali üzerinden %32 akış azaldı Ventall Terminalleri akışı da %50 azalarak 26 bin tona düşürüldü Ventbunker terminallerinin kargo cirosu %3 azaldı.[4]

Ventspils Freeport'u

Ventspils limanı, Letonya Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından çeşitli yasal makamlar tarafından denetlenen Freeport of Ventspils tarafından yönetilmektedir. Bunlar arasında 1994 tarihli limanlar Kanunu (işlemler ve prosedürlerle ilgili), 1997 Ventspils Serbest Liman Kanunu (liman içindeki işletmeleri sağlar) ve limanlara yönelik vergi teşviklerini düzenleyen 2002 Serbest Limanlar ve Özel Ekonomik Bölgelerde Vergi Uygulaması Kanunu bulunmaktadır.[5]

Altyapı

Ventspils, Doğu-Batı demiryolu koridoru üzerindedir ve Avrasya ulaşım sisteminin yanı sıra Avrupa otoyolu E22 güzergahının bir parçasıdır. Ventspils Havaalanı yakındadır ve Riga Uluslararası Havaalanı (RIX) arabayla yaklaşık iki saat uzaklıktadır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "About the Port". Freeport of Ventspils. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 
  2. ^ Ventspils Port (Ventspils) 18 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wikimapia
  3. ^ "File:Gross weight of seaborne goods handled (inward and outward) in main ports(1) in 2013 by type of cargo(2).png". ec.europa.eu. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Cargo turnover at Ventspils Port decreased by 24% in January–May". hellenicshippingnews.com. 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2016. 
  5. ^ "LAWS AND REGULATIONS". Freeport of Ventspils. 29 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 
  6. ^ "Connectivity". Freeport of Ventspils. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panama</span> Orta Amerikada bir ülke

Panama veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti, ülke ile aynı adı taşıyan Panama şehridir (Panamá). Panama, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiş olup 1821'e kadar bir İspanyol kolonisi olarak kalmıştır. 1821'de ise Kolombiya ile birleşmiş ancak 1903 yılında Kolombiya'dan ayrılarak ABD’nin desteği ile bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Denizi</span> Kuzey Avrupada bir deniz

Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır. İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç denizdir. Baltık Denizi, Beyazdeniz'e Beyazdeniz Kanalı ve Kuzey Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Havalimanı</span> Türkiyenin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanı

Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye'nin İzmir iline hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ve Menderes ilçeleri sınırları içindedir. Adını 1950-1960 yılları arasında başbakanlık yapan Adnan Menderes'ten (1899-1961) almaktadır. Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken işletmecisi TAV Havalimanları'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Limanı</span> fiziki alan açısından Türkiyenin en büyük limanı

Mersin Limanı, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından birinci büyük limanıdır. 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesiyle ülkenin ithalat ve ihracatının önemli bir bölümüne katkı sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liman</span>

Liman; gemi, tekne gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin konteyner ve kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran mekanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı</span> hava aracı operasyonları için genişletilmiş destek olanaklarına sahip, hava araçlarının kalktığı ve indiği yer

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Limanı</span>

İstanbul ili Üsküdar ilçe sınırları içerisinde bulunan, yük aktarma limanıdır. Limanda 250.000 ton taşıma kapasitesine sahip bir yüzer vinç, 3 demiryolu feribotu, 3 adet 2500 HP gücünde römorkör ve 2 adet palamar botu mevcuttur. Haydarpaşa Garı ile trenyolu bağlantısı mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

INCOTERMS, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından uluslararası ticarette kullanılan terimlerin bir standarda kavuşturulması amacıyla uygulamaya konulan bir programdır.

<span class="mw-page-title-main">Ed-Dammam</span>

Ed-Dammam, Suudi Arabistan'da El Huber şehir merkezinin 15 km kuzeybatısında olan bir ilçe. El Huber şehrinin ünlü limanı ve deniz feneri bu bölgede yer alır. Aynı zamanda Sheraton Oteli'nin El Huber'deki merkezi de Ed-Dammam'da yer alıp, ilçeye önemli bir turizm kaynağı sağlar.

Gence Havalimanı, Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri Gence kentinde yer alan havalimanıdır. Aynı zamanda Azerbaycan Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılır ve daha önce Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Freeport, Bahama</span>

Freeport, Kuzeybatı Bahamalar'daki Grand Bahama adası üzerinde yer alan bir şehir, bölge ve serbest ticaret bölgesidir. Şehrin isminin Türkçe karşılığı "Serbest Liman"dır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Bahama</span>

Grand Bahama, Bahamalar'ın en kuzeyinde yer alan adalarından birisidir ve Amerika Birleşik Devletleri'ne en yakın adasıdır. Florida Eyaleti'nden 90 km uzaklıktadır. Granda Bahama, Bahamalar ada zincirindeki yaklaşık 700 ada ve 2,400 adacık içinde beşinci en büyük adadır. Ada, yaklaşık olarak, batıdan doğuya 150 km ve kuzeyden güneye 20 km uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Ventspils</span>

Ventspils Letonya'nın Kuzeybatısı'ında yer alan bir şehirdir. Courland tarihi bölgesinde yer alan Ventspils, ülkenin en büyük altıncı şehridir. 2006 yılı itibarıyla, şehrin nüfusu 43.806'dür. Ventspils, Venta Nehri ve Baltık Denizi kıyısına kurulmuş olup, önemli bir liman şehridir. Şehrin ismi kelime olarak Venta Nehri'ne bağlı olarak "Venta Kalesi" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Limanı</span>

Rotterdam Limanı Avrupa’da en geniş liman'dır. Hollanda'nın Rotterdam kentindedir. 1962'den 2004'e kadar dünyanın en işlek deniz limanı olma özelliğini elinde bulundurdu. Bu unvan ilk önce Singapur'a ve ardından Şangay'a kaptırdı. 2012'de Rotterdam Limanı, (TEU) Standardı’na göre yıllık tonaj bakımından dünyanın en fazla konteyner taşımacılığı yapılan limanları arasında 6. oldu.

<span class="mw-page-title-main">Port Raşid</span>

Port Raşid, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de ticari bir deniz limanıdır. Açılışı 1972'de Şeyh Raşid bin Said el Maktum tarafından yapıldı. 1978'de, liman 35 manevralık alan kadar genişletildi ki bu ölçü o günlerin en geniş beş adet konteyner gemisinin yanaşabilmesini mümkün kılıyordu. Limanda bugün için 13 m. derinliğe sahip 9 vinç rampası ve 1,500,000 TEU konteyner bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">New York ve New Jersey Liman İdaresi</span>

New York ve New Jersey Liman İdaresi, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York ile New Jersey eyaletleri arasında faaliyet gösteren bir ulaştırma kuruluşudur. 1921 yılında iki eyalet arasında yapılan bir anlaşma sonucu kurulmuş olup New York ve New Jersey Limanı'nın coğrafi alanındaki tüm köprü, tünel, havalimanı ve deniz limanları da dahil olmak üzere bölgesel ulaşım altyapısının büyük bir bölümünü denetlemektedir. Merkezi, New York'ta 4 Dünya Ticaret Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Limanı</span>

Tallinn Limanı Estonya'daki en büyük liman işletmesidir. Hem kargo hem de yolcu trafiğini hesaba katan Baltık Denizi'nin en büyük liman işletmelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Niue'de ulaşım</span>

Niue'de ulaşım, bir karayolu ağı üzerinde ve bir (uluslararası) havaalanı ve bir deniz limanı aracılığıyla gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol Limanı</span>

Mariupol Limanı veya Mariupol Deniz Limanı Ukrayna'nın Mariupol şehrinde, Azak Denizi'ndeki Taganrog Körfezi'nde yer almaktadır. Liman, Ukrayna Deniz Limanları Otoritesi tarafından yönetilmektedir. Haziran 2022 itibarıyla Rus silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.