Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.
Po, İtalya'nın en büyük, Avrupa'nın da sayılı büyük nehirlerinden biri. 652 km uzunluğundadır. Kolları ile birlikte sahip olduğu su toplama alanı, İsviçre'nin bir kısmını da içine alan 71,000 km²lik bir havzadır. Po'nun en mühim kolları Batı Alplerinde Mont Blanc ve Monviso Dağları eteklerinden doğanlarıdır. Bunlardan sonra nehir Po Ovasında kuzeyden gelen Casale, Ticino, Mincio, Adda, Oglio; güneyden gelen Tonaro, Trebbia, Secchina, Panaro gibi ırmaklarla birleşerek ovayı batı-doğu doğrultusunda boydan boya kestikten sonra, Venedik'in 60 km kadar güneyindeki Mesola'da Adriyatik Denizine ulaşır. Nehrin ağzından Piacenza ve Cremona şehirlerine kadar olan 260 km'lik kısım ulaşıma elverişlidir.
Veneto veya Venetia, İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir. Kuzey-doğu İtalya coğrafi bolgesinde bulunmaktadır. Baş şehri Venedik'tir. Önceleri meşhur Venedik Cumhuriyeti'nin beşiği, daha sonra göç yığınlarının toprağı şimdilerdeyse Veneto. Nüfusu 4.9 milyonu aşıyor. İtalya bölgesinin en zengin ve en endüstrileşmiş bölgelerinden birisidir. Veneto'nun tabii, tarihsel ve sanatsal güzellikleri onu en çok ziyaret edilen bölgesi yapmakta ve her yıl yaklaşık 60 milyon turist gelmektedir. Konuşulan diller, Venedikçe, Latince ve İtalyancadir.
Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.
Dalmaçya, Hırvatistan (çoğunluk) ve Karadağ (azınlık) Adriyatik Denizi kıyısında yer alan güney bölgesine verilen isimdir.
Rijeka, Hırvatistan'ın en büyük limanıdır. Adriyatik Denizi'nin bir girintisi olan Kvarner Körfezi'nde yer alır.
Split, Dalmaçya'nın en büyük ve en önemli şehridir. Ayrıca Split-Dalmaçya bölgesinin de idarî merkezidir. Balkan Yarımadası ve Adriyatik Denizi'nin doğu sahilinde küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Split Hırvatistan'ın 2. büyük şehridir.
Šibenik Hırvatistan Orta Dalmaçya'da tarihi bir şehir. Krka ırmağının Adriyatik Denizi'ne dökülen bölümüne kurulmuştur.
Braç Adası, Adriyatik Denizi'nde, Hırvatistan'a ait engebeli ve dağlık ada. Yüzölçümü 396 km², en yüksek noktası 778 m'dir. Adriyatik Denizi'nin 3. büyük adasıdır. Nüfus: 12,715 (1981)
Adige Nehri, İtalya'nın Po Nehri'nden sonra gelen en büyük nehri, 410 kilometre. Kuzeydoğuda Alpler'den doğar, Trento'dan, Verona'dan geçtikten sonra Venedik Körfezinde Adriyatik Denizi'ne dökülür. Ağzından 250 kilometre içeriye kadar gemiler girebilir. Nehir tarihte birçok savaşlara şahit olmuştur. 1799'da Fransız generali Scherer Avusturya birliklerini bu ırmağın kıyısında yenmiş, I. Dünya Savaşı'nda bu bölgede İtalyan - Avusturya birlikleri arasında zorlu çarpışmalar olmuştur.
Venedik Lagünü, İtalya'nın Veneto ilinde Venedik ve etrafında bulunan lagün.
Trieste Körfezi, Adriyatik Denizi'nde, Akdeniz'in en kuzeyinde yer alan sığ körfez. Venedik Körfezi'nin bir parçası olan koy İtalya, Slovenya ve Hırvatistan tarafından paylaşılmaktadır. Körfezin güney ucu Adriyatik Denizi'nin en büyük yarımadası olan İstirya Yarımadası'na bağlıdır.
Padova ili, kuzey-doğu İtalya'da Veneto bölgesinin ili olup merkezi ismini aldığı Padova şehridir. İlin alanı 2,142 km² olup bu ile bağlı olan 104 komün içindeki il nüfusu 931.229 kişidir.
Rovigo, İtalya'nın kuzeyinde Veneto bölgesinde 50.279 nüfuslu bir şehir. Rovigo Veneto bölgesinde bulunan yedi ilden biridir ve Rovigo ili merkezidir.
Chioggia, İtalya'nın Veneto Bölgesi içinde Venezia ilinin bir belediyesidir. Nüfusu 50.726 kişi; yüzölçümü 185 km² olup nüfus yoğunluğu 274 kişi/km²'dir.
Adria, İtalya'nın kuzeyindeki Veneto bölgesinde yer alan bir kasabadır. Adige ve Po nehirlerinin ağzında yer alır. Bir Etrüsk şehri olan Adria şehri Atria ve Hadria olarak da bilinir. Eski bir Etrüsk limanıdır. Adria şehri Adriyatik Denizi'ne ismini vermiştir.
İstirya, Adriyatik Denizi'nin kuzeybatısında yer alan bölgenin en büyük yarımadasıdır. Yarımada Trieste Körfezi ile Kvarner Körfezi arasında yer almaktadır. Yarımada Hırvatistan, Slovenya ve İtalya arasında paylaşılmıştır.
I. Pietro Candiano. 17 Nisan 887 – 18 Eylül 887 döneminde 5 ay gibi çok kısa bir zaman Venedik Cumhuriyeti "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 16'inci Venedik Düküdür.
Stato da Màr ya da Domini da Mar, Venedik Cumhuriyeti'nin İstirya, Dalmaçya, Arnavutluk, Negroponte, Mora, Nakşa Dükalığı'nın Ege adaları, Girit ve Kıbrıs deniz aşırı topraklarına verilen addır. Venedik Cumhuriyeti'nin sahip olduğu üç alt bölümden biriydi, diğer ikisi Dogado, yani Venedik ve kuzey İtalya'da Domini di Terraferma idi.
Hırvat Kıyısalı, Hırvatistan'ın güneydeki Dalmaçya, kuzeyde Dağlık Hırvatistan, batıdaki İstirya ile Adriyatik Denizi'nin Kvarner Körfezi arasındaki çoğunlukla kıyı bölgeleri kapsayan bölgenin tarihî adıdır. "Hırvat Kıyısalı" terimi 18. ve 19. yüzyıllarda gelişerek Hırvatistan'ın tarihî ve coğrafi açıdan karmaşık gelişimini yansıtmıştır.