İçeriğe atla

Venedik (eyalet)

Avusturya Venedik'i, 1803.

Venedik Eyaleti (İtalyanca: Provincia Veneta, Almanca: Provinz Venedig) 1797 Birinci Koalisyon Savaşı'nı sona erdiren 1797 Campo Formio Antlaşması sonucunda Birinci Fransız Cumhuriyeti tarafından Habsburg Monarşisi'ne verilen eski Venedik Cumhuriyeti topraklarının adı.[1] Eyaletin ilk başkenti Venedik'di.[2] 1805'te bu eyalet I. Napolyon tarafından İtalya Krallığı'na dahil edildi.

Kaynakça

  1. ^ "(Fransızca) Treaty of Lunéville". 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  2. ^ "Treaty of Campo Formio (extracts)". 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Ceneviz Cumhuriyeti</span>

Cenova Cumhuriyeti veya kısaca Cenevizliler, 1005 yılından 1797 yılına kadar İtalya Yarımadası'nın kuzey batısında, Ligurya olarak bilinen bölgede, bugünkü Cenova merkezli olarak hüküm sürmüş bir denizci cumhuriyeti. 1100 yılına kadar bir şehir devleti olarak varlığını sürdürmüş devlet, büyüyerek ve güçlenerek Avrupa'da önemli bir konuma gelmiş, Venedik Cumhuriyeti'nin büyük bir rakibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Cumhuriyeti</span> 7. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında İtalya Yarımadasında bugünkü Venedik kenti civarında hüküm sürmüş olan bir kent-devleti ve deniz cumhuriyeti

Venedik Cumhuriyeti, 7. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında İtalya Yarımadası'nda bugünkü Venedik kenti civarında hüküm sürmüş olan bir kent-devleti ve deniz cumhuriyetiydi. Genellikle "En sükunetli" anlamına gelen Serenissima sözcüğüyle anılırdı. MS 697'den MS 1797'ye kadar hüküm sürdü. Müreffeh Venedik şehrinin lagün toplulukları üzerinde yoğunlaşan cumhuriyet, Orta Çağ'da bir ticaret gücü haline geldi ve Rönesans'ta bu konumunu güçlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bassano del Grappa</span> İtalyanın Veneto bölgesinde, Vicenza iline bağlı ilçe (komün)

Bassano del Grappa, İtalya'nın Veneto bölgesi içinde Vicenza ilinin bir komünüdür. 1816'dan itibaren de bir "İtalya'nın şehir " olma statüsü taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Onlar Konseyi</span>

Onlar Konseyi 1310-1797 yılları arasında Venedik Cumhuriyetinde iktidarın önde gelen yönetim kurullarından birisi olan gizli topluluk. Venedik genelinde kurulun varlığı genel olarak onaylansa da kurula karşı muhalefet de bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludovico Manin</span>

Ludovico Manin, 1789-1797 yılları arasında Venedik Cumhuriyeti "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan son dükadır. 9 Mart 1789'da Paolo Renier 'in ölümünden sonra seçimle tahta çıktı.Napolyon Bonapart'n Venedik'i 1797 yılında işgal etmesiyle tahttan feragat ettirildi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşları</span> Fransa Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı devletler arasındaki 1792den 1802ye kadar süren savaş

Fransız Devrim Savaşları 1792'den 1802'ye kadar süren Fransız Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bir dizi kapsamlı askeri çatışmadır. Çatışmalar Fransa'yı İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya ve diğer birçok ülkeyle karşı karşıya getirdi. Savaşlar iki döneme ayrılır: Birinci Koalisyon Savaşı (1792-1797) ve İkinci Koalisyon Savaşı (1798-1802). Başlangıçta Avrupa ile sınırlı olan mücadele giderek küresel boyut kazandı. Fransa, on yıllık sürekli savaş ve saldırgan diplomasiden sonra, Avrupa'nın çoğuna karşı savaş için tamamen seferber edilmiş olan geniş Fransız nüfusu çok büyük ve güçlü ordusu sayesinde İtalya Yarımadası'ndaki, Aşağı Ülkeler'deki ve Renanya'daki toprakları fethetti. Fransızların bu çatışmalardaki başarısı, askeri işgali ve devrimci ilkelerin Avrupa'nın büyük bir bölümüne yayılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Koalisyon Savaşı</span>

Birinci Koalisyon veya Birinci Koalisyon Savaşı, 1792 - 1797 yılları arasında gerçekleşmiş muharebeler dizisidir. Fransız Devrim Savaşları'nın ilk parçasıdır. Fransız Krallık'ında patlak veren devrimin, kendi yarattıkları düzene zarar vermesinden korkan birkaç Avrupalı devletin, devrimi bitirmek amacıyla yeni kurulmuş olan Fransız Cumhuriyeti'ne savaş açmasıdır. Ancak açılan bu savaş, Avrupalı devletler aleyhine sonuçlanır ve Fransız Cumhuriyeti sınırlarını genişletir. Savaş Avusturya ile Fransa arasında imzalanan Campo Formio Antlaşmasıyla sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Venedik doçeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu Venedik Cumhuriyeti doçeleri listesi 697-1797 tarihleri arasında İtalya'da Venedik Cumhuriyeti'nde bir aristokrat seçmenler koleji tarafından seçilmiş olan; "doçe" adı verilen; seçildikten sonra hayat boyu devlet başkanlığı yapan devlet adamlarının listesidir. Venedik Cumhuriyeti'nde ilk "doçe" Bizanslılara tabi olarak 697 seçilmiş olan Paolo Lucio Anafesto olup 120'nci "doçe" olan Ludovico Manin 1797'de bu görevden feragât etmesi ile bu makam sona ermiştir. Bu listede "doçe"ler hakkında verilen tarihler geleneksel olup en eski "doçe"ler hakkında olanlar geleneksel olarak tespit edilmiştir ve belgelerle doğrulanmaları imkansızdır.

<span class="mw-page-title-main">Campo Formio Antlaşması</span>

Campo Formio Barışı veya Campo Formio Anlaşması 18 Ekim 1797 tarihinde Devrimci Fransa devletinin Alpler ordusunun İtalya seferi için başkomutanı olan Napolyon Bonapart'ın İtalya'nın kuzeyini ele geçirmesi sonrası Avusturya ile yapılan antlaşma. Campo Formio Kuzey İtalya'da Udine yakınlarında bir köyün adı idi.

<span class="mw-page-title-main">Cisalpin Cumhuriyeti</span> Kuzey İtalyada kurulmuş eski bir ülke

Cisalpin Cumhuriyeti, 1797'den 1802 yılına kadar süren Kuzey İtalya'daki Cumhuriyettir.

Bergamo Cumhuriyeti, 24 kişilik üyeye sahip olan devrimci komite tarafından yönetilen cumhuriyettir. Fransız Devrim Savaşları sırasında devrim orduları tarafından ele geçirilen Bergamo'da 13 Mart 1797 tarihinde kurulan devlet kolay yönetilmesi için 15 kantona bölündü. Ancak devlet din karşıtı olduğu iddiası ile ayaklanma çıktı. Ayaklanma 1 ay sürdü ve bastırıldı. Kuruluşundan yaklaşık üç ay sonra Campo Formio Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmasının ardından Napolyon Bonapart, İtalya'da siyasal birliği sağlamak için harekete geçti. Bergamo Cumhuriyeti bundan sonra Cisalpin Cumhuriyeti'nin bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Zadar</span> Hırvatistanda Zadra iline bağlı şehir

Zadar,, Hırvatistan'da yer alan eski şehirlerden biridir. Bu şehir Ravni Kotari bölgesinde ve Adriyatik Denizi kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 75,082 olup kapladığı alan 25 km²'dir. Bu şehir 1797'de Venedik Cumhuriyeti'nin yıkılmasından sonra 1805'ten 1813'e kadar Fransız egemenliğinde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Zürih Muharebesi</span> Savaş

Birinci Zürih Muharebesi 4-7 Haziran 1799 tarihlerinde koalisyon güçleri ile Fransız ordusu arasında gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı (1805-1814)</span>

İtalya Krallığı Kuzey İtalya'da, Fransız imparatoru I. Napolyon'un himayesinde bulunan Fransa ile kişisel birliktelikte olan devletti.

<span class="mw-page-title-main">Milano Dükalığı</span>

Milano Dükalığı İtalya'nın kuzeyinde yer alan Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı devlet. Başkenti Milano olan devlet Gian Galeazzo Visconti tarafından 1395 yılında kurulmuştu. Dükalığın komşuları doğuda Venedik Cumhuriyeti, batıda Savoy Dükalığı, güneyde Ceneviz Cumhuriyeti ve kuzeyde ise İsviçre Kantonlarıydı. Resmi olarak kullanılan diller Lombardca ve İtalyancaydı.

Korfu Kuşatması, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.