İçeriğe atla

Veli Paşa Hanı

Harita

Veli Paşa Hanı, Çorum'da şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyıl sonunda inşa edilmiş iki katlı ahşap yapı.

Çorum’daki en önemli tarihi yapılardan birisidir.[1] Kesin yapım tarihi bilinmeyen yapı, geç dönem bir Osmanlı şehir-içi hanı özelliğindedir.[1] 1000 metrekarelik bir alanda kurulun hanın[2] doğu kanadında “Anadolu Oteli” olarak adlandırılan üç katlı bir köşk bulunur.[1] 2017-2022 yılları arasında restore edilerek turistik bir cazibe merkezi haline getirilmiştir.[3]

Geçmişi

Kesin yapım tarihi bilinmeyen Veli Paşa Hanı'nın geçmişte bir defadan fazla yangına geçirdiği ve yeniden inşa edildiği ya da onarıldığı düşünülür.[1] Başlangıçta yolcu hanı, daha sonra ise depo, otel, kargo binası, terminal gibi farklı amaçlarla kullanılmıştır.[4]

Milli Mücadele yıllarında Sakarya Savaşı sırasında Tekalif-i Milliye hükümleri gereği her evden ordu için ihtiyaç malzemeleri toplanırken Veli Paşa Hanı ana toplama merkezi olarak kullanılmıştır.[4] 1940'lı yıllarda Çorumlu esnafın sipariş ettiği dışarıdan gelen her türlü malzeme doğrudan Veli Paşa Hanı'na getirilmekte, oradan dükkanlara dağılmaktaydı.[4]

Bina, konumunun ve girişinin uygun olması sebebiyle 1950’li yıllarda şehir terminali işlevi görmüş; 1960 yılında belediye garajının yapılması ile bu işlevi son bulmuştur.[4] Yapının terminal olarak kullanıldığı dönemde, üst katlardaki odalar bir bekleme salonu gibi kullanılmıştır. Uzun süre araç beklemek zorunda olan aileler, "Anadolu Oteli" olarak adlandırılan üst katta bir oda kiralamakta idi.[4]

Alt kattaki ahır ve samanlıkların dükkana dönüştürülmesi ile han uzun süre çarşı olarak da hizmet verdi. Giriş bölümünün solundaki kahvehane, musiki fasılları, mevlid törenleri için de kullanılan önemli bir toplanma yeri idi.

Han, 1980'den itibaren bir gıda firması tarafından kiralanmış ve market olarak kullanılmıştır.

1949 yılında bu handa kalan Bülent Çetinor'un, o yıllara ait gözlemlerini aktardığı "Çorum’da Velipaşa Hanı" başlıklı1982 tarihli makalesi, yapıdan bahseden ilk eserdir. 1982 yılında hana tekrar uğrayan Çetinor, bu ziyaret sırasında çektiği fotoğraflar, aldığı rölöveler ve yaptığı resimler ile yapıyı tanıtmıştır.[1]

Yapı, yıllarca market olarak kullanıldıktan sonra 2015'te Çorum Belediyesi tarafından 35 yıllığına kiralanmış, turistik bir cazibe merkezi haline getirilmek üzere 2017'de başlayan restorasyon sürecinin ardından[5][6] 2022'de hizmete açılmıştır.[7] Restorasyon kazısında çıkarılan çeşme taşı, eski fotoğraflardan tespit edilen yerine yerleştirildi.

Mimari özellikleri

Kuzey-güney doğrultusunda uzanan, dikdörtgen şeklinde bir orta avlu ile üst katta bu avlunun etrafında bulunan ahşap dikmeli revaklara açılan odalardan oluşmuştur. Yapının tümü gerek yapım tekniği gerekse cephe ve bezeme kurgusu bakımından geleneksel Çorum evlerine benzer. Yapının asıl cephesi, Doğu cephesidir. Doğu kanadı üzerindeki üç katlı otel kısmının varlığı, yapıyı tipik geç dönem Osmanlı şehir-içi han şablonundan ayrılmaktadır.[1]

Han’a doğu yönündeki 3,60 m. eninde, 4,20 m. yüksekliğinde ve 6,50 m. derinliğinde bir girişten, eşiksiz ve düz ayak üzere tabanı taş döşeli olan avluya girilir. Avlunun üzeri açıktır. Avluya doğru açık olan koridoruda 35 han odası sıralanır. Bütün odalar hem avludan hem de iki cadde yönünden aydınlanır ve havalandırılır.[4]

Avlu girişinin hemen solunda yeralan merdivenlerden 13 basamakla sahanlığa ulaşılır. Merdivenin başlangıcında bekçi odasını andıran küçük bir oda bulunur. Üst kat, odaların avlunun dört yönden çevreleyen revaklara açılmasıyla oluşturulmuştur. Kuzeydoğu köşesi yapının öteki bölümlerinden bir kapıyla ayrılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g Tuluk, Ömer İskender (2009). "Çorum'da Sıradışı Bir Han Yapısı Üzerine Gözlemler: Velipaşa Hanı - Anadolu Oteli" (PDF). ISSN 0258-5316. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  2. ^ "Veli Paşa Hanı". Kulturportali.gov.tr. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  3. ^ Kara, Tayfur (24 Kasım 2021). "Yıllarca depo olarak kullanıldı... Tarihi Veli Paşa Hanı'nda restorasyon tamamlandı". Hurriyet.com.tr. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  4. ^ a b c d e f Ilica, Ali (1 Ocak 2000). "Çorum'da Tarihî Bir Yapı: Veliyyüddin Paşa ( Veli Paşa ) Hanı ve Vakfiyesi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 9 (1): -. ISSN 1301-3394. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  5. ^ "Velipaşa Hanı, restore ediliyor". Habercim19.com. 19 Haziran 2017. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  6. ^ "Çorum'da 150 Yıllık Tarihi Han Restore Ediliyor". Son Dakika. 19 Haziran 2017. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 
  7. ^ "Tarihin içinde kahve keyfi". Tokat Hürsöz Son Dakika Olay Haber. 16 Ağustos 2022. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geyve Hanı</span>

Gevye Hanı Bursa, Kapalıçarşı'da bulunan, 15. yüzyılda Tokat ahileri’nden Ahi Bayezıt’ın oğlu Hacı İvaz Paşa tarafından Yeşil Camii'ye gelir temini için yaptırılıp, Çelebi Mehmet’e armağan edilmiş bir handır. Han, daha önce Hacı İvaz Paşa Hanı, Payigâh, Lonca ve Ütücüler Hanı olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koza Han</span> Bursada 15. yüzyıl han yapısı

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış handır.

<span class="mw-page-title-main">Kızlarağası Hanı</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Kızlarağası Hanı İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">Kürkçü Hanı</span>

Kürkçü Hanı, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde yer alan han. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan 15. Yüzyıl han yapılarından bir tanesidir. Dayahatun Mahallesi’ndeki Mahmut Paşa Yokuşu’nda bulunan Çakmakçılar ve Çarkçılar sokaklarının arasındaki bölgede 129 numarada yer almaktadır. İki adet girişi bulunur. Çarkçılar sokağı tarafındaki lokasyonu dolayısıyla Büyük Yeni Han ile komşudur. Ticaret hanıdır. Vezir Mahmut Paşa tarafından mimar Atik Sinan'a yaptırılmıştır

<span class="mw-page-title-main">Büyük Valide Han</span>

Büyük Valide Han, İstanbul, Türkiye'de bulunan bir 17. yüzyıl yapısıdır. Fatih bölgesinin Eminönü semtinde bulunan Çakmakçılar Yokuşu’nda konumlanan Tarakçılar Sokağı’nın karşısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Paşa Hanı</span> Diyarbakırda bir han

Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır'da Ulu Camii'nin doğu girişinin karşısında, Gazi Caddesi'nin üzerinde yer alan tarihî han. Hanın iki kitabesinden öğrenildiğine göre, Diyarbakır'ın Osmanlılar tarafından alınmasından sonra üçüncü vali olan Sokollu Mehmet Paşa'nın oğlu Hasan Paşa tarafından 1572 ve 1575 yılları arasında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Han</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir han

Büyük Han, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir handır. Tarihsel olarak Kıbrıs'ın en büyük hanı olup kendisi gibi Asmaaltı Meydanı'nda yer alan Kumarcılar Hanı'yla birlikte Lefkoşa'da Osmanlı döneminden günümüze ulaşan iki handan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa Kervansarayı (Edirne)</span> Edirne, Türkiyede bir kervansaray

Rüstem Paşa Kervansarayı, Edirne merkezinde bulunan 16. Yüzyıl yapısı görkemli bir kervansaraydır.

Suluhan, Ankara'nın Altındağ ilçesinde Ulus'ta bulunan tarihi bir handır.

<span class="mw-page-title-main">İpek Han</span> Bursada 15. yüzyıl yapısı

İpek Han, Bursa'da Hanlar Bölgesi'nde Yeşil Külliye'ye gelir getirmek amacıyla 15. yüzyılda Osmanlı sultanı I. Mehmed tarafından yaptırılmış iki katlı han.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Ankara)</span>

Kurşunlu Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin yakınlarında bulunan tarihi bir handır. Kitabesi olmasa da 1471 yılında, Fatih Sultan Mehmet'in başvezirlerinden biri olan Rum Mehmed Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Güneyinde bulunan Mahmut Paşa Bedesteni ile aynı mimari özellikleri gösterdiği için hemen hemen aynı tarihlerde inşa edildikleri konusunda görüşler vardır. 1946 yılındaki onarımda ele geçirilen, II. Murat dönemine ait sikkeler ise; hanın 15. yüzyılın ilk yarısında var olduğunu kanıtlar niteliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Pilavoğlu Hanı</span>

Pilavoğlu Hanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Çengel Han’ın doğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Çukur Han</span>

Çukur Han; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Atpazarı mevkiinde bulunan tarihi bir handır. Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının yakınlarında, Çengel Han'ın kuzeybatısında bulunmaktadır. Dönemin şeyhülislamı Ankaravi Mehmet Emin Efendi tarafından, Suluhan gibi birkaç diğer yapıyla beraber vakfedildiği bilinmektedir. Yapım yılı 16.-17. yüzyıllar arasına tarihlenen Çukur Han, 1791 ve 1801 tarihlerinde iki büyük onarım geçirmiştir. 2000'li yıllara gelindiğinde hem uzun süredir kullanılmıyor oluşundan hem de kayda değer bir sağlamlaştırma çalışması geçirmediğinden dolayı Dünya Anıtlar Fonu tarafından "acilen kurtarılması gereken" yapılar listesinde gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kumarcılar Hanı</span>

Kumarcılar Hanı, halk arasında Seyyar Çalgıcılar Hanı ya da Kemaneciler Hanı olarak da bilinir, Kuzey Lefkoşa, KKTC'de, Asmaaltı Meydanı'nın kuzeyinde yer alan tarihi bir handır. Osmanlı döneminde adada inşa edilen 18 handan birisidir. Lefkoşa'daki hanlar içinde, Büyük Han'dan sonra gelen en büyük handır.

Deliller Hanı ya da Hüsrev Paşa Hanı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir handır. Deliller Hanı, 1603 tarihli bir vakfiyede Mardin Kapusu Menzil Hanı şeklinde adlandırılmaktadır. Günümüzde otel olarak işletildiği için Kervansaray Otel olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taşhan (Tokat)</span>

Taşhan, Tokat tarihî kent merkezi içinde bulunan, 17. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı eseri yapı. Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yeni Han</span>

Büyük Yeni Han, İstanbul Fatih'te Çakmakçılar Yokuşu üzerinde bulunan han. 1764'te Büyük Valide Han'ın karşı çaprazına Sultan III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiştir. Üç katlı olan han, 5180m²’lik alanıyla Büyük Valide Han’dan sonra İstanbul’un en geniş alana yayılan han yapısıdır ve ticaret hanı olarak nitelendirilir.

Taşhan, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, geç Osmanlı döneminde inşa edilmiş bir ticaret yapısı.

Veli Paşa Konağı, Çorum merkezinde bulunan tarihi konak.

Fidan Han, Bursa'da, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet döneminin sadrazamlarından Mahmut Paşa'nın yaptırdığı han.