İçeriğe atla

Veli Paşa Camii (Resmo)

Koordinatlar: 35°21′49″K 24°28′40″D / 35.36361°K 24.47778°D / 35.36361; 24.47778
Veli Paşa Camii
Βελή Πασά Τζαμί
Resmo Paşa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumResmo, Yunanistan
Koordinatlar35°21′49″K 24°28′40″D / 35.36361°K 24.47778°D / 35.36361; 24.47778
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
İslam
Tamamlanma17. yüzyıl
Özellikler
MalzemelerTaş ve tuğla

Veli Paşa Camii (YunancaΒελή Πασά Τζαμί), Yunanistan'ın Resmo kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılın ortasında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Günümüzde yapı içerisinde bir Girit'in jeolojik evrimini anlatan bir Paleoontoloji Müzesi bulunmaktadır.

Mimari

Camiinin bulunduğu arazi içerisinde batıda üzeri tonozlarla örtülü 8 oda ve minare bulunurken, kuzey kesiminde iki katlı bir yapı bulunmaktadır. Camii planı ölçüleri 16,6x16,2 metre ile neredeyse kare gibidir ve içerisinde hala mihrabı bulunmaktadır. Merkezi alan sivri kemerlerin taşıdığı toplamda altı kubbe ile örtülüdür. Batı cephesi hariç camiinin her cephesinde ikişer pencere bulunmaktadır.

Tarihçe

Resmo 1646 yılında Osmanlılar tarafından ele geçirilen şehire, fetih sonrası kadiri dervişleri gelmiştir. Veli Paşa Camii, Deli Hüseyin Paşa'nın bir destekçisi tarafından surların dışında, Aziz Onufrius'a adanmış eski bir Hristiyan kilisesinin yerine inşa edilmiştir.[1][2] Kilisenin en eski kayıtları 1651 yıllarına tarihlenen kadı defterlerinde geçmektedir. Ayrıca Evliya Çelebi de camiiyi ziyaret etmiştir. Onun aktardıklarına göre burada fakirler için gece gündüz çorba servis edilmekteydi.


Kaynakça

  1. ^ Katsipoulaki 2009, s. 21.
  2. ^ Katsipoulaki, Vassilia (2009). "Η τουριστική κίνηση του νομού Ρεθύμνης. Εξέλιξη και προοπτική". cretevantaxi.com (Yunanca). Kavala. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 3456789/1051/1/022012051.pdf

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeyrek Camii</span> Bizans İmparatorluğu dönemine ait dinî yapı

Zeyrek Camii veya Pantokrator Manastırı, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Fazilet Sokağı'nda Haliç'e bakan büyük bir camidir. İki eski Bizans kilisesi ve birleştirilmiş bir şapelden oluşur ve Konstantinopolis'teki Orta Bizans mimarisinin en iyi örneğini temsil eder. Ayasofya'dan sonra İstanbul'da ayakta kalan en büyük Bizans dinî yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atik Mustafa Paşa Camii</span>

Atik Mustafa Paşa Camii (Cabir Camii) veya Kristos Pantepoptes Kilisesi, İstanbul'un Ayvansaray semtinde kiliseden camiye çevrilmiş bir dinî yapıdır. Orta Bizans döneminden kalma yapının eski ismi "Kristos Pantepoptes"tir. Konstantinopolis'te yapılar plan tipi olarak ya Serbest Haç Plan tipi ya da Kapalı Yunan Haçı(kare içerisinde haç) Plan tipiyle inşa edilmekteydi. Kristos Pantepoptes'in plan tipi ise Kare İçinde Haç Plan ya da Kapalı Yunan Haçı olarak isimlendirilen plan tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Eski İmaret Camii</span>

Eski İmaret Camii veya Pantepoptes Manastırı Kilisesi İstanbul'un Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî yapıdır. 1081- 1087 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bayram Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami

Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Camii</span> İstanbul, Laleli civarındaki Doğu Roma döneminden kalma dini yapı

Bodrum Mesih Paşa Camii veya eski adıyla Mirelayon Kilisesi, İstanbul'da Laleli yakınındaki Doğu Roma döneminden kalma dini yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Resmo</span>

Resmo, Girit'in üçüncü büyük şehri ve aynı adı taşıyan ve Girit'in dört idarî bölümünden biri olan ilin (nomos) merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Paşa Camii (Antalya)</span>

Murat Paşa Camii, Antalya'nın merkezinde Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Lala Mustafa Paşa Camii (Erzurum)</span>

Erzurum Lala Mustafa Paşa Camii, Türkiye'de Erzurum İli merkez ilçesi Yakutiye'de Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış Erzurum ’daki ilk Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Selanik)</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Camii</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Sarayönü Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Mevcut cami 1902 yılında tamamlanmış olup, daha önce aynı yerde bulunan bina kiliseden camiye çevrilmişti. Tarihsel olarak Lefkoşa'nın idari merkezi niteliğindeki Sarayönü Meydanı'nda yer almış olan caminin meydanla bağlantısı 1960'larda kesildi.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bendo Camii</span>

Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Nikola Kilisesi (Hanya)</span> Girit Hanyada bir kilise

Aziz Nikola Kilisesi ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Hünkâr Camii(Χιουγκιάρ Τζαμισί), Girit'in liman kenti Hanya'da 1320 yılında Venedikliler tarafından inşa edilmiş bir kilise. Yunanistan'da hem bir çan kulesi hem de bir minaresi olan tek ibadethanedir.

<span class="mw-page-title-main">Resmo Kuşatması</span>

Resmo Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Deli Hüseyin Paşa Camii</span> Yunanistanın Resmo kentinde bulunan bir Cami

Deli Hüseyin Paşa Camii, Gazi Hüseyin Paşa Camii veya Narenciye Camii, Yunanistan'ın Resmo kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını Deli Hüseyin Paşa'dan almaktadır. Günümüzde bir müzik okulu olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Valide Sultan Camii (Resmo)</span>

Valide Sultan Camii, Yunanistan Girit adası Resmo kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılın ortalarında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup IV. Mehmed'in annesi Turhan Sultan'a ithaf edilmiş ve aynı zamanda onuruna da adını almıştır. Yunanistan'daki çoğu Osmanlı camisi gibi artık ibadete açık değil ve çevresinde inşa edilen çok sayıda yapı nedeniyle halkın erişimine açık değil.