İçeriğe atla

Veli Kayyum Han

Veli Kayum Han (1904, Taşkent - 1993 Düsseldorf), Türkistan Milli Birlik Komitesi lideri.

15 Temmuz 1904 tarihinde Taşkent’te doğdu. Kayum Alim Han ile Abide Alim Han’ın çocukları olarak dünyaya geldi. Türkistan tarihinin en dramatik dönemlerine tanık olmuş Sovyet Devrimini, Basmacı İsyanlarını, II. Dünya Savaşını, Hitler Diktatörlüğünü, Soğuk Savaşı Türkistan’dan, Avrupa’ya kadar yaşamış bir isim olarak bilinir.[1]

Taşkent’te liseyi bitirdikten sonra, 1917 Sovyet ihtilalinin meydana gelmesinin ardından, Türkistan’da iç karışıklıklar ortaya çıktı. Türkistan’ın önemli bir bölümünde bölgesel “Milli Hükümetler” kuruldu. Bu milli hükûmetlerden bir tanesi de Buhara Milli Devleti’ydi.

Almanya'daki yaşamı

1921 yılında Buhara Milli Devleti Başbakanı Feyzullah Hoca’nın Almanya’ya yaptığı ziyaret vesilesiyle Berlin’e öğrenci olarak geldi. Türkistan Milli Hükûmeti 1921/1922 yılları arasında 70 orta öğrenim ve üniversite öğrencisini Almanya’ya gönderdi. Bu öğrencilerden bir tanesi de Veli Kayum Handı. Bu dönemden hayatta kalanların önemli bir bölümü II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında Türkiye’ye gittiler ve Türkiye’de profesör, doktor, hukukçu ve mimar olarak yaşamlarını sürdürdüler. 1924 yılında büyük bir bölümü Sovyetler birliğinin kontrolüne geçen Türkistan’daki milli hükümetler ortadan kaldırıldı ve yönetsinin önemli bir bölümü de bu dönemde katledildi ve Berlin’de yaşayan Veli Kayum Han gıyabında 1926 yılında ölüme mahkûm edildi.

Berlin’de kalarak, Berlin Yüksek Ziraat Mektebi’nin yanı sıra Berlin Yüksek Siyaset Mektebi’ne devam etti ve Berlin Üniversitesi Dış Siyaset Fakültesi’nden mezun oldu. 1941-1942 yılında Berlin Üniversitesinde doktora yaptı.

II. Dünya Savaşındaki faaliyetleri

Türkistan Lejyonlarının Komutanı ve Hitler Almanyası tarafından tanınan „Sürgündeki Türkistan Hükümetinin Reisi„ olarak bilinen Veli Kayum Han II. Dünya Savaşında Alman Dışişleri Bakanlığı, Alman Doğu İşleri Bakanlığı ve Alman Kara Kuvvetleri Komutanlığının koordinesinde oluşturulan „Türkistan Lejyonlarının„ “Türkistan Milli Kuvvetler Komutanı„ olarak savaşa katıldı. Hitlerin Rusya harekâtından, Fransa, Belçika, İtalya kadar geniş bir cephede Türkistan birliklerini koordine etti. Türkistan Lejyonları sadece Ruslara karşı değil, Normandiya’dan, Alp Dağlarına kadar geniş bir bölgede Amerikan ve İngiliz birlikleriyle de çarpışmalara katıldı.

Savaş sonrası yaşamı

8 Mayıs 1945 günü savaşın bitimi ile birlikte Amerikalılara esir düşerek Nazi liderlerinin yargılandığı Nürnberg Uluslararası Mahkemelerinde Müttefik Kuvvetler ve Sovyetler tarafından savaş suçlusu isnadı ile mahkeme edildi. Ancak, ancak çalışmaları „Milli Mücadele“ olarak kabul edilerek, berat etti. İki yıllık bir mahkûmiyet döneminden sonra itibarı iade edildi. Tüm ömrü Türkistan’ın bağımsızlığı tanıtılması için harcadı. 1950’li yıllarda Münih’te Eva Kayum ile evlendi. Bu evliliğinden bir kız oldu. Ancak, öldüğü 18 Ağustos 1993 gününe kadar kamuoyu tarafından “Savaşta Kaybolduğu” sanıldı. Zira, en az iki kez KGB tarafından Almanya’da kendisine suikast düzenlendi. Zanlılar Alman makamları tarafından tutuklandı. Yayıncı, yazar ve Türkistan Milli Birlik Komitesi Başkanı olarak öldüğü güne kadar 72 yıl, Stalin tarafından ortadan kaldırılmış “Türkistan„ yurttaşı olarak kaldı, yaşamı boyu vatansız kimliği taşıdı.

Savaş yıllarında Alman esir kamplarından kurtardığı Türkistanlılar tarafından “Ata„ olarak adlandırılan Veli Kayum Han 13 Ağustos 1993 tarihinde Düsseldorf’ta 89 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

Kaynakça

  1. ^ TURAN DERGİSİ Mayıs 2011, Doğu Kütüphanesi Yayınları, İstanbul, Sayı 13 “Son Türkistanlı - Veli Kayyum Han’ın Hayat Hikayesi„ Yazan - Ahmet Özay

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hokand Hanlığı</span> Türkistan coğrafyasında toprakları olmuş eski bir monarşi

Hokand Hanlığı,, bugünkü Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Doğu Türkistan'ı da kapsayan bölgede 1709 ile 1876 yılları arasında hüküm sürmüş Mangıt-Ming Hanedanlığı. Buhara Hanlığı ve Hive Hanlığı ile birlikte Buhara Hanlıkları olarak anılmıştır. Başkenti Hokand olan hanlığın yönetimi içerisinde Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Farslar, Kıpçaklar, Soğdlar, Uygurlar bulunmaktaydı. Yönettiği şehirler arasında; Hokand, Taşkent, Buhara, Semerkand, Margilan, Namangan, Fergana, Andican, Türkistan, Çimkent, Taraz(Talas), Bişkek, Oş, Zaferabad, İsfara, Aksu, Kaşgar, Hoten vb şehirler bulunmaktaydı.,

<span class="mw-page-title-main">Türkistan Millî Özerk Hükûmeti</span> Eski bir Orta Asya Türk devleti

Türkistan Millî Özerk Hükûmeti, Türkistan Millî Muhtar Hükûmeti, 1917'de Rus devriminin meydana geldiği dönemlerde eski Hive, Hokant ve Buhara hanlıklarının topraklarının üzerinde özerkliğini ilan eden ve ileride diğer iki Türki bölgeyle birleşmeyi öngören hükûmet.

<span class="mw-page-title-main">Basmacı Hareketi</span> Orta Asyanın bağımsızlığı için Rus yönetimine karşı Enver Paşa önderliğinde çıkarılan ayaklanmalari

Basmacı Hareketi, Özbeklerin Sovyet yönetimine karşı Orta Asya'da 1917'de başlattığı ve aralıklı olarak 1934'e değin sürdürdükleri ayaklanma hareketi.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ritter von Greim</span> Nazi Almanyası Luftwaffe Başkomutanı (1945)

Robert Ritter von Greim, Alman asker. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Lammers</span>

Hans Heinrich Lammers, Alman hukukçu, Nazi Partisi mensubu, Nazi Almanyası'nın devlet bakanı, Reichskanzlei (Başbakanlık) şefi ve SS-Obergruppenführer.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Azeri Lejyonu</span>

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

<span class="mw-page-title-main">Alim Han</span> Buhara Emiri

Muhammed Alim Han, Buhara Emirliği'nin ve Özbek Mangıt Hanedanı'nin son Emiri.

Baymirza Hayit, Türkistan ve Orta Asya üzerine araştırmalar yapmış Özbek tarihçi ve şarkiyatçı.

Milli Türkistan Birlik Komitesi, II. Dünya savaşı esnasında Almanya'da faaliyet gösteren, Sovyet idaresi altındaki Rusya Türkistanı'nın bağımsızlığını hedefleyen Türkistan milli komitesi. Komite Hitler Almanya'sı tarafından Sovyet Ordusundayken Nazi Almanyasına esir düşen Türkistanlıları örgütlemek amacıyla kuruldu. Başkanı Taşkent doğumlu Veli Kayum Han, yardımcısı Baymirza Hayit di. Komite Savunma, Eğitim, Yayıncılık gibi birimleri temsil eden 9 kişilik bir icra heyetinden oluşurdu.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

<span class="mw-page-title-main">Üç Güç Paktı</span> Üç Güç paktı

Üç-Güç Paktı, Mihver Paktı, Üç-yol Paktı, Tripartite Paktı ya da Tripartite Anlaşması, II. Dünya Savaşı'nın Mihver Devletleri arasında imzalanmış pakt. 27 Eylül 1940'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de Nazi Almanyası, Faşist İtalya ve Japon İmparatorluğu tarafından imzalanmıştır. Bu pakta daha sonra 20 Kasım 1940'ta Macaristan, 23 Kasım 1940'ta Romanya, 1 Mart 1941'de Bulgaristan, 25 Mart 1941'de Yugoslavya da dahil olmuştur. Ancak, Yugoslavya pakta girdikten 2 gün sonra çekilmiştir.

Ruzi Nazar (1917-2015), Özbek asıllı ABD vatandaşı, CIA ajanı. Hayatının büyük kısmını CIA ajanı olarak SSCB'ye karşı mücadeleye adadı. Rus Devrimi sırasında Sovyet Orta Asya'sında dünyaya geldi. Hayatının çoğu, doğduğu yerlerden uzakta geçirdi. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda, sonrasında da ABD ve Türkiye'de yaşadı. 1950'li yılların başından itibaren CIA görevlisi olarak çalıştı. Görev süresinin 11 yılı ABD'nin Ankara'daki Büyükelçiliği'nde, sonraki 10 yılı da Bonn'da geçti. 1979'da Tahran'da, 1980'li yılların başında da Afganistan'da ABD adına gizli görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Orta Asyası</span> orta Asyadaki Sovyet Cumhuriyetleri

Sovyet Orta Asyası, Orta Asya'nın bir dönem Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen bölümünü ve Sovyet yönetiminin kontrol sağladığı zaman aralığını ifade eder (1918-1991). Orta Asya Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri (SSC) 1991'de bağımsızlıklarını ilan etti. Bölgesel kullanım açısından, bölgenin adı Rus İmparatorluğu sırasında kullanılan Rus Türkistanı ile neredeyse eş anlamlıdır. Sovyet Orta Asyası, mevcut sınırlar 1920'lerde ve 1930'larda oluşturulmadan önce birçok bölgesel bölünmeden geçti.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan Lejyonu</span>

Türkistan Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta savaşan Türk halklarından oluşan askerî birliklerin adıdır. Bu birliklerin çoğu, Almanlarla ortak bir dava oluşturan Kızıl Ordu savaş esirleri idi. Kuruluşunun öncülüğünü, Türk halklarının yaşadığı bölgeleri ülkelerinden ayırmaya ve sonunda onları Türk yönetimi altında birleştirmeye çalışan bir Türk Pan-Türkizm teorisyeni Nuri Killigil yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Kuropatkin</span>

Aleksey Nikolayeviç Kuropatkin, Ocak 1898'den Şubat 1904'e kadar Rusya İmparatorluk Savaş Bakanı ve daha sonra saha komutanı olarak görev yaptı. Tarihçiler genellikle onu 1904-1905 Rus-Japon Savaşı'ndaki, özellikle de Mukden Muharebesi'nde (1905) ve Liaoyang Muharebesi'nde büyük Rus yenilgilerinden sorumlu tutarlar.