İçeriğe atla

Velena yelkeni

Velena yelkenleri
1-Mizana velenası
2-Mizana gabya velenası
3-Mizana babafingo velenası
4-Mizana kontra velenası
5-Mizana kontrata velenası
6-Grandi velenası
7-Grandi gabya velenası
8-Grandi babafingo velenası
9-Grandi kontra velenası
10-Grandi kontrata velenası
11-Trinketina flok
12-İç büyük flok
13-Dış büyük flok
14-Kontra flok
15-Kontrata flok

Bir velena yelkeni, orsa yakası direkten güverteye, civadraya veya başka bir direğe doğru ileriye -ve her zaman olmasa da genellikle aşağıya- uzanan bir istralyaya bağlanmış sübye armalı bir yelkendir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yelkenli</span>

Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yelken</span>

Yelken, rüzgâr gücünden yararlanarak geniş yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümü.

<span class="mw-page-title-main">Bumba</span>

Bumba, yelkenli teknelerde yelkenin alt kenarının bağlı olduğu uzun direktir.

<span class="mw-page-title-main">Kadırga</span> savaş gemisi

Kadırga, daha çok Akdeniz'de kullanılan çektiri (çektirme) tipi bir savaş gemisi. İlk olarak 8. yüzyılda Akdeniz'de deniz savaşlarında kullanılmaya başlandı. 17. yüzyıla kadar gelişme göstermiştir. Antik çağlardan beri kullanılırdı. Asıl hareket mekanizması kürektir ve yelken buna yardımcı olması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına</span> Rüzgarın hızlı bir şekilde esmesi

Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgâr, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgâra artık fırtına denir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr sörfü</span>

Rüzgâr sörfü genellikle iki ile beş metre arasında yüzer bir tahta ve hareketini tek bir yelken ile sağlayan su üzerinde yapılan bir yelken sporu dur. Yelken grubu tahtaya her yönde serbestçe dönebilen esnek bir mafsal ile bağlıdır. Dümen ile yönlendirilen bir yelkenli den farklı olarak rüzgâr sörfü direk ve yelkeni döndürülerek, eğilerek ve tahtasının üzerine basılarak yönlendirilir.

USS <i>Nautilus</i> (SSN-571)

USS Nautilus (SSN-571), nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltı gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Baştarda</span>

Baştarda veya baştarde, çektiri tipinde kadırgaların büyüğü bir tür olan harp gemisine verilen addır. İtalyanca galea bastarda teriminden gelmiştir ve donanma komutanı bir amiralin veya büyük rütbeli bir komutanın (patrona) gemisi olarak kullanılan, kadırgadan daha büyük olan bir gemiyi tarif etmektedir. Genellikle kürekle çalışmaktaydı ve Osmanlı baştardaları 26-32 çift küreğe sahip olup her kürek 5-7 kürekçi tarafından çekilmekte idi. Fakat iki veya tek sereni de bulunup yelkenle de hareket kabiliyeti bulunmaktaydı. Dönemin en büyük harp gemileri olması nedeniyle 17. yüzyılda baştarda üretimine Osmanlı Devleti tarafından önem verilmişti. 18. yüzyılda yerini sadece yelkenle çalışan kalyonlara bırakmıştır. Fakat yine de en son çektiri tipi gemiler baştarda olmuş ve şu anda zamanından kalma tek çektiri/kadırga tipli gemi bir Osmanlı hünkar baştardasi olup İstanbul Deniz Müzesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Camadan düğümü</span>

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

Gırcala, en küçük yelkenli olan Optimist teknesinde; Yelkenin direk ve Bumbayla bağlı görünmesini sağlar. Direk ya da Bumbanın, Matafyon ile birleştiren küçük kesilmiş iplere verilen isimdir. Ana direk ile Bumba yelkene Gırcala sayesinde Camadan düğümüyle bağlanır. Optimist yapan çocuğun düğüm öğrenmesini ve el becerisin geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.

Açevella Gönderi, "giz" yahut sadece "gönder" olarak adlandırılan, denizcilikte kullanılan bir terimdir. Optimist direk takımının bir üyesidir. Optimist yelkenin kesiminden dolayı yelkeni germek amaçlı görev alır. Gönderin bir ucu, en üst köşe olan Pik köşesinde bulunan ipe takılır. Diğer ucu ise Direk üzerinde bulunan Gönder baskı sistemine takılır. Makaralar sistemiyle Gönder yukarı doğru gerilir. Gönder fazla basılırsa, bağlantı köşesinden Pik köşesine doğru yelken katlanma yapar. Gönder az basılırsa, direğin yani tepe bağının olduğu yerde Bumbaya paralel olarak yelken katlanma yapar. Yarışçılar Gönder ayarını rüzgara göre yapar. Yelken, rüzgâr ile dolduğunda, katlanma yapmıyor ise doğru yapılmış demektir.

<span class="mw-page-title-main">Uskuna</span> Yelkenli gemi

Uskuna, arması tarafından belirlenen bir yelkenli türüdür: iki ya da daha fazla direği sübye armalıdır ve iki direkli bir uskunada pruva direği genellikle grandi direğinden daha kısa olur. Yaygın bir türevi olan gabya yelkenli uskuna ayrıca pruva direğinde dört köşeli bir gabya yelkeni bulundurur, buna aynı zamanda babafingo gibi başka dört köşeli yelkenler de dahil olabilir ancak bu onu bir barkentin yapacağı için trinketa yelkeni bulundurumaz. Pek çok uskuna pik armalıdır ancak diğer örnekler arasında bermuda armalı ve velena yelkenli uskunalar da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">50. Yıl Parkı</span>

50. Yıl Parkı, Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan park.

<span class="mw-page-title-main">Brigantin</span>

Brigantin, pruva direği tamamen kabasorta armalı ve grandi direğinde en az iki yelken olan bir yelkenli türüdür. Grandi direği iki direğin uzun ve arkada olanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Barka yelken</span>

Barka veya bark, ön ve ana direklerinde kare yelken, sadece mizen direğinde uzunlamasına yelkene sahip üç veya daha fazla direkli bir yelkenli gemi türüdür. Bazen sadece mizen sadece kısmen öne ve arkaya hizalıdır ve üstte kare şeklinde bir yelken taşır.

<span class="mw-page-title-main">Gemi direği</span>

Bir yelkenli geminin direği, gemiye omurga hattı boyunca dikey olarak yerleştirilmiş çubuklardan oluşur. Direğin yelkenleri, çubukları, bumbaları taşımak ve seyir fenerleri, gözetleme mevkisi, kumanda konumu, radyo anteni, işaret feneri için gerekli yüksekliği sağlamak gibi görevleri vardır. Büyük gemilerin boyutu ve biçimi geminin tarzına göre değişen birden çok direği bulunur. Neredeyse bütün yelkenli direkleri halatlarla sabitlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıç istralya</span>

Kıç istralya, yelkenli bir gemide, geminin ana halatlarını oluşturan ve bir ucu direğin ucundaki cundalara, diğer ucuysa geminin kıçına bağlanan arma elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kabasorta arma</span>

Kabasorta arma, birincil hareket yelkenlerinin, geminin omurgasına ve çubuklarına dik veya kare, olan yatay çubuklar üzerinde taşındığı genel bir yelken ve arma dizilimidir. Bu çubuklara seren, serenlerin uçlarına cunda denir. Esasen böyle armalandırılmış bir gemiye kabasorta armalı denir.

<span class="mw-page-title-main">Man-of-war</span>

Man-of-war, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Kraliyet Donanması'nda bulunan güçlü bir savaş gemisi veya fırkateyn için kullanılan terimdir. Terim hiçbir zaman belirli bir anlam kazanmasa da, genellikle küreklerle hareket ettirilen bir kadırganın aksine, topla donanmış ve esas olarak yelkenlerle hareket ettirilen gemiler için kullanılmıştır.

Bumba aşağıdaki anlamlara gelebilir: