İçeriğe atla

Vela Peeva

Vela Peeva
Вела Пеева
Vela Peeva
Doğum16 Mart 1922(1922-03-16)
Velingrad
Ölüm03 Mayıs 1944 (22 yaşında)
Velingrad
MilliyetBulgar
VatandaşlıkBulgaristan
EğitimSofya Üniversitesi
Tanınma nedeniBulgar direniş hareketi üyesi, partizan, aktivist
Siyasi partiBulgar Komünist Partisi

Vela Peeva (BulgarcaВела Пеева; 16 Mart 1922; Velingrad - 3 Mayıs 1944; Velingrad) veya Penka, II. Dünya Savaşı sırasında Bulgar İşçi Gençlik Birliği ve Bulgaristan Komünist Partisi üyesi partizan, Bulgar direniş hareketi üyesi, aktivist, ulusal kahraman.[1][2][3]

Hayatı

Vela Peeva, 16 Mart 1922'de, günümüzde Velingrad'ın bir mahallesi olan Kamenitsa köyünde Bulgar olan Peyo ve Katerina'nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Üç kardeşi var; ağabeyi ve kız kardeşi Yordana ve Todor ile küçük kız kardeşi Gera olmak üzere üç kardeşi vardır. Daha iyi bir gelecek elde etmek için prestijli bir liseye devam etmek üzere Pazarcık şehrinde yalnız yaşamaya başladı.

1941 yılında Sofya Üniversitesi'ne başladı ve burada pedagoji ve coğrafya okudu. Ancak, partizan olmayı seçtiği için mezun olamadı.[4]

Bulgar Komünist Partisi'ne girişi ve ölümü

Peeva 1939'da komünist gençlik örgütü Bulgar İşçi Gençlik Birliği'ne katıldı. 1943'te Bulgar Komünist Partisi'ne üye oldu ve komünist partizan Stoyo Kalpazanov ve kız kardeşi Gera ile birlikte antifaşist bir gruba katıldı.[5] Gera 1944’te soğuktan hasta olduğu zaman onun görevini almaya gönüllü oldu. Görev, Ladzhene köyünden yiyecek toplamak ve dağlardaki partizanlara gizlice sokmaktı. O ve Stoyo Kalpazanov yiyecekleri topladıktan sonra geri dönerken ihanete uğradılar ve Stoyo yakalandı. Ağır şekilde yaralanan Vela, kırk gün boyunca saklandığı uçurumdan kaçmayı başardı. Yerel bir orman işçisi ona yiyecek ve ilaç getirdi. Vela iyileşme süresindeyken faşistler tarafından keşfedilmekten ve kendisine ihanet edilmesinden korktu. Faşistler tarafından kuşatıldı ve çeşitli kaynaklara göre onlara canlı ele geçmemek için kendini silahla vurdu. Faşistler Peeva'nın başını kesti ve bir mızrağa saplayarak yakındaki köylerde gezdirdi.[6][7]

Faşistler Peeva'yı öldürdükten sonra Stoyo Kalpazanov'un hücresine gittiler ve kalan partizanların nerede olduğu hakkında onu sorgulamaya başladılar. Ancak, partizanlara sadık kaldı ve herhangi bir bilgi vermedi. Bunu nedenle faşistler onu da öldürdü.

Ölümünden sonra

Ölümünden sonra Bulgar ulusal kahramanı seçildi ve doğum yeri bir müzeye dönüştürüldü.[8] Faşizm karşıtı eylemlerde yer alan kardeşi Gera, ölümünden yıllar sonra onun hakkında bir kitap yazdı.

Kaynakça

  1. ^ Две народные героини // журнал "Болгария", № 4, 1954. стр.14
  2. ^ Енциклопедия България, том 5, София, 1986. стр. 129.
  3. ^ Пѐева, Вела // Кратка българска енциклопедия. т. 4. София, Издателство на БАН, 1967. стр. 97
  4. ^ http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Vela+Peeva 23 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vela Peeva
  5. ^ "Пеева, Гера. Моята сестра Вела, София, 1979 (болг.)" (PDF). Semerdjiev.com. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  6. ^ Пеева, Пенка Вела // Büyük Sovyet Ansiklopedisi / под ред. А. М. Прохорова. 3-е изд. том 19. М., «Советская энциклопедия», 1975.
  7. ^ Атанас Семерджиев. ...И многие не вернулись. пер. с болг. 2-е изд., испр. и доп. М., Воениздат, 1980. стр.188-193
  8. ^ В те дни. Май 1944 года // журнал "Болгария", № 5, май 1974.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pier Paolo Pasolini</span> İtalyan film yönetmeni, senarist ve yazar (1922-1975)

Pier Paolo Pasolini, İtalyan film yönetmeni, senarist ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Omurtag</span>

Omurtag, 814–831 yılları arasında hüküm süren Birinci Bulgar İmparatorluğu Hanı.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar direniş hareketi</span>

Bulgar direniş hareketi, Bulgaristan'ın müttefiki Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ni işgal etmesine tepki gösteren komünistlerin oluşturduğu direniş hareketi. Bazı bölgelerde Rus göçmenlerde bu harekete katıldı.

Emil Markov Markov, Bulgaristan'da askeri ve bir siyasi figür. II. Dünya Savaşı sırasında Bulgar direniş hareketi'nin liderlerinden birisi.

<span class="mw-page-title-main">Koço Ratsin</span> Şair-Yazar

Koço Ratsin, Makedon şair, yazar. Bulgaristan'daki bazı yazarlar tarafından Bulgar olarak da kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Achelous Muharebesi (917)</span>

Acheloos ya da Achelous Muharebesi , ayrıca Anchialus Muharebesi olarak da bilinir, 20 Ağustos 917 günü, Bulgaristan'ın Karadeniz sahiline yanında, Tuthom kalesine yakın Achelous nehrinde Bulgar ve Bizans kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar'ın kesin zaferi, Simeon'in önceki başarılarını güvence altına alırken, aynı zamanda onu çok iyi korunan Bizans başkenti Konstantinopolis ile Mora hariç tüm Balkan yarımadasının de facto hükümdarı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rada Vranješević</span>

Rada Vranješević, II. Dünya Savaşı sırasında Bosna'da faaliyet yürüten Yugoslav politikacı, siyasi aktivist, partizan ve direniş lideri.

<span class="mw-page-title-main">İlektra Apostolu</span>

İlektra Apostolu Yunan Direnişi mensubu Yunanistan Komünist Partisi üyesi komünist partizan, kadın hakları savunucu. Hellenic Gendarmerie'nin bir bölümü olan işbirlikçi Özel Güvenlik Müdürlüğü tarafından antifaşist faaliyeti nedeniyle idam edildi. Davranışlarının yanı sıra sorgulayıcısına verdiği yanıtlarla tanınır. Nazi sorgulayıcının "Nerelisiniz?" sorusuna "Ben Yunanistan'danım." yanıtını verir. Ardından şu diyalog geçer: "Nerede yaşıyorsun? Yunanistan'da. Adın ne? Yunan. Ortak çalışanların kimler? Yunanların hepsi. Ne iş yapıyorsun? Yunan halkı için çalışıyorum."

<span class="mw-page-title-main">Milka Planinc</span> Eski kadın Hırvatistan başbakanı

Milka Planinc, Hırvatistan'dan Yugoslav bir siyasetçi. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti başbakanıydı ve bu makamdaki ilk ve tek kadın olarak 1982'den 1986'ya kadar görev yaptı. Planinc diplomatik olarak tanınmış bir Komünist devletteki ilk kadın hükûmet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları</span> Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

Sovyetler Birliği'nde Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kırım Tatarı kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Todor Pavlof</span> 1878 doğumlu Makedon asıllı Osmanlı ve Bulgar siyasetçi

Todor Pavlof Efendi, Bulgar diplomattır, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün bir aktivistidir ve Bulgar Eksarhlığı'nda barış danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Stoyo Hacıyev</span> Bulgar asıllı Osmanlı siyasetçi

Stoyo Nikolov Hacıyev, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün Bulgar aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Buynov</span>

Aleksandır Buynov, Bujnov adlı bir Bulgar aktör ve İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün Bulgar aktivistidir.

Georgi Pulevski, bazen de Gjorgji veya Gjorgjija Pulevski olarak da yazılır, bugün Bulgarlardan farklı bir Makedon ulusunun yanı sıra ayrı bir Makedon dili fikrini halka açık bir şekilde ifade eden ilk yazar olarak bilinen bir Mijak yazar ve devrimciydi. Pulevski, 1817'de Galicnik'te, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde doğdu ve 1895'te Bulgaristan Prensliği Sofya'da öldü. Taş ustası eğitimi aldı, Makedon dili ve kültürü ile ilgili konularda kendi kendini yetiştiren bir yazar haline geldi. Bulgaristan'da bir Bulgar olarak kabul edilir ve Makedon milliyetçiliğinin erken dönem temsilcisi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Üsküplü Theodosius</span>

Üsküplü Theodosius, Bulgar dili uzmanı ve tercüman olan Makedonya'lı bir Bulgar din insanı. Başlangıçta özerk bir Bulgar Kilisesi için mücadele etti ve daha sonra Bulgar Bilimler Akademisi'ne üye oldu. Üsküp'teki Bulgar Eksarhlığı'nın Metropolitan Piskoposu olarak atanmasına rağmen, Ohri Başpiskoposluğunun oluşumuyla ayrı bir Makedon Kilisesi kurma girişiminde bulundu ama başarısız oldu. Üsküplü Theodosius, Bulgaristan'da bir Bulgar ve Kuzey Makedonya'da ise etnik bir Makedon olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği-Yugoslavya ilişkileri</span>

Sovyet-Yugoslav ilişkileri, SSCB ile Yugoslavya arasında 25 Haziran 1940'ta kurulan ikili ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler çok belirsiz bir şekilde gelişti - 1940'a kadar açıkça düşmandılar, 1948'de ilişkiler yeniden tırmandı ve 1949'da bozuldu. 1953-1955'te ikili ilişkiler restore edildi, ancak Yugoslavya'nın çöküşüne kadar çok kısıtlı kaldı. YSFC, SSCB tarafından sosyalist bir devlet olarak tanındı ve CMEA'nın çalışmalarına katıldı. Ancak Yugoslavya, Varşova Paktı'na katılmadı ve bazı durumlarda Sovyet dış politikasını desteklemedi. 1960-1980'lerde iki ülke arasındaki ticaret hacmi önemliydi ve 1985'e kadar büyüdü. SSCB ayrıca Yugoslav kültürel ürünlerinin önemli bir tüketicisi haline geldi: 1960'lar-1980'lerde Sovyetler Birliği'nde Yugoslav yazarların kitaplarının çevirileri yayınlandı ve Yugoslav filmleri gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Zaharina Dimitrova</span>

Zaharina (Zacharia) Mitseva Dimitrova, Makedonya'da önde gelen Bulgar asıllı tıp doktoruydu.

Po dolinam i po vzgoryam, Partizanın Şarkısı olarak da bilinir ve aynı zamanda Rus İç Savaşı'ndan kalma popüler bir Kızıl Ordu şarkısıdır.