İçeriğe atla

Velîd bin Mugīre

Velîd bin Mugīre
Arapçaالوليد بن المغيرة
Doğum550
Mekke
Ölüm622
Mekke
EvlilikLübabe
Çocuk(lar)Halid bin Velid
Hişam bin Velid
Velid bin Velid
Ammara bin Velid
Naciye bint Velid
Fatıma bint Velid
Ebeveyn(ler)Mugîre bin Abdullah (baba)

Velîd bin Mugīre[1] (550- 622) (Arapça: الوليد بن المغيرة) ), İslam dininin ilk yıllarında ve Mekke döneminde adı geçen pagan.

İslam peygamberi Muhammed'e açıktan cephe alan Mekke paganlarının liderlerinden birisidir. Babası Beni Mahzun kolundan Mugîre bin Abdullah bin Amr bin Mahzûn'dur. Ailesi Mekke'nin en zengin ve nüfuzlu ailelerinden birisidir. Kendisi de bu zenginliğin ve nüfuzun varisi oldu. Muhammed Mekke'de İslam'ı ilan ettiğinde konumu dolayısıyla açıktan ve sert bir şekilde Muhammed'e karşı çıktı. Kendisinden Kur'an hakkındaki fikri sorulduğunda onun bir tür 'sihir' olduğunu söylemiştir. Kaynaklarda aslında Kur'an'a inandığı fakat zenginliği ve nüfuzu yüzünden kıskançlık duygusuyla inkâr ettiği yönünde görüşler vardır.

Mekke'deki İslama karşı ilk olumsuz tepkiler eyleme dönüşünce Velid de bu eylemleri destekledi ve finanse etti. Şiire ve Arap diline hakimiyeti nedeniyle Muhammed'e edebi alanda da muhalefet etmiş ve bu alanda faaliyetlerde bulunmuştur. İslam bilginleri İslam'a yaptığı tüm bu kötülüklerden ötürü Müddessir Suresi'nde lanetlenen kişinin Velid olduğu konusunda ittifak etmişlerdir.

Çocukları arasında ünlü kumandan Halid bin Velid vardır. 622 yılında ayağındaki bir yaranın enfeksiyon kapması sonucu ölmüştür.

Hakkındaki ayetler

Velîd bin Mugīre, Mekke'nin varlıklı ve ileri gelen liderlerinden birisiydi. Bu zenginliğinden ötürü kendisine Mekke'de 'Velid bin Muğire el-Vahid' (zenginlikte tek olan Velid) denmekteydi.[2] Ayrıca Arap diline hakim güçlü bir şairdi, bilgili ve kültürlü bir kişiliği vardı. Muhammed onun Müslüman olmasını çok istiyordu. İlk başlarda Kur'an'dan çok etkilenmiş, Kur'an'ın Nahl Suresinin 90. ayetini duyduğunda da şöyle söylediği nakledilmiştir: Vallahi onun okuduğu sözden daha üstün söz olamaz! O, bir nurdur. Onun öyle bir tatlılığı var ki, sanki kökü çok verimli toprakta, bol sulu bahçelerde, yükselen dalları etrafa gür salkımlı bir hurma ağacı O!
Çünkü O, öyle büyüleyici bir sözle gelmiştir ki, O; evlâtla babanın, kardeşle kardeşin, koca ile karının, kavim ve kabilesiyle adamın arasını açıyor.[3]

Onun bu hali Mekkelilerin dikkatinden kaçmamıştı. Çünkü Velid Müslüman olursa pek çok kişiyi etkileyebilirdi. Yeğeni Ebu Cehil onunla konuşmuş ve gururunu okşayarak fikrini değiştirmesini sağlamıştır.

Mekkeliler İslamla mücadele hakkında kendisinden devamlı fikir alırlardı. Bu konuda Muhammed ve Kur'an hakkındaki nitelemelerin farklı olduğunu görmüş, bu durumun müşriklerin aleyhine olduğunu belirtmiş ve tüm müşriklerin ağız birliği etmesi gerektiğini söylemiştir. Kendisinden Kur'an hakkında net bir fikir belirtmesi istendiğinde de düşüneceğini söylemiş ardında da Muhammed'in 'sihirbaz' Kur'an'ın da bir 'sihir' olduğunu söylemiştir. Kur'an'ın Müddessir Suresi'nde bu fikrine bir karşı çıkış yapılmış ve açık bir şekilde tehdit edilmiştir. İlgili ayetler şunlardır:

11, 12, 13, 14. Tek olarak yaratıp, kendisine geniş servet ve gözü önünde duran oğullar verdiğim, kendisi için (nimetleri önüne) serdikçe serdiğim o kimseyi bana bırak!
15. Üstelik o (nimetlerimi) daha da arttırmamı umuyor.
16. Asla (ummasın)! Çünkü o, bizim âyetlerimize karşı alabildiğine inatçıdır.
17. Ben onu sarp bir yokuşa sardıracağım!
18. Zira o, düşündü taşındı, ölçtü biçti.
19. Canı çıkasıca, ne biçim ölçtü biçti!
20. Sonra, canı çıkasıca tekrar (ölçtü biçti); nasıl ölçtü biçtiyse!
21, 22, 23, 24, 25. Sonra baktı. Sonra kaşlarını çattı, suratını astı. En sonunda, kibirini yenemeyip sırt çevirdi de: «Bu (Kur'an) dedi, olsa olsa (sihirbazlardan öğrenilip) nakledilen bir sihirdir. Bu, insan sözünden başka bir şey değil.»[4]

Kalem suresinde yine kendisinden şöyle bahsedilir:

10,11,12,13,14. yemin edip duran, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan söz taşıyan, iyiliği hep engelleyen, saldırgan, günaha dadanmış, kaba saba; bütün bunların ötesinde bir de soysuz olan kimseye mal ve oğulları vardır diye, sakın boyun eğme.

15. âyetlerimiz kendisine okunduğu zaman, “öncekilerin masalları” der.

16. yakında biz onun burnunu damgalayacağız.

Ailesi

Oğulları

  • Halid bin Velid - Müslüman olmuştur. Ünlü bir komutandır.
  • Hişam bin Velid
  • Velid bin Velid - Müslüman olmuştur.
  • Ammara bin Velid - Mekkeli paganlarca Muhammed ile değiştirilmek istenmişti.

Kızları

  • Naciye bint Velid
  • Fatıma bint Velid

Kardeşleri

  • Ebu Ḥuzeyfe bin Mugīre
  • Abdullah bin Mugīre
  • Azver bin Mugīre
  • Ebu Ümeyye bin Mugīre — Ümmü Seleme'nin babası
  • Fākiha bin Mugīre — Hind bint Utbe'nin ilk kocası
  • Hişam bin Mugīre — Ebu Cehil'in babası
  • Ebu Rabīa bin Mugīre

Kaynakça

  1. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 43, sayfa 33
  2. ^ Razi ,Kurtubi,Taberi nakletmişlerdir. Buraya İhsan Eliaçık, Sosyal İslam adlı kitabından alınmıştır.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2016. 
  4. ^ "Türkiye Diyanet Vakfı meali". 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alak Suresi</span> İslam inancına göre Muhammede vahyedilen ilk sure

Alak Suresi, Kur'an'ın 96. suresi ve kronolojik olarak indiğine inanılan ilk suresidir. Sure, 19 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

7. yüzyıl, 601'den 700'e kadar sürmüş olan yüzyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Bekir</span> İslam Devletinin ilk halifesi, sahabe

Ebû Bekir ya da tam adıyla Ebû Bekir Abdullah bin Ebî Kuhâfe Osmân bin Âmir el-Kureşî et-Teymî, İslam peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve Dört Halife'nin ilki. Muhammed sonrası Müslüman toplumda 632-634 arası liderlik ve yöneticilik yapması, bu sebeple Muhammed'in halefi olması kendisine ilk halife unvanını kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müddessir Suresi</span> Kuranın 74. suresi

Müddessir Suresi, Kur'an'ın 74. suresidir. Sure, 56 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bedir Muharebesi</span> İslam tarihinde Müslümanlar ile Mekkeli paganların yaptığı ilk savaş

Bedir Muharebesi, 13 Mart 624 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli paganlarla yaptığı ilk savaştır. Müslüman ordusu, Ebu Cehil'in önderlik ettiği Kureyş ordusunu savaş meydanında mağlup etmiş, Ebu Cehil de dahil olmak üzere toplam 70 Kureyşli ölmüştür. Bu muharebe, Müslümanların yaptığı ve kazandığı ilk savaştır. Savaş sonrası Kureyşlilerin başına geçen Muhammed'in kayınbabası Ebu Süfyan, Müslümanlardan intikam almak için yemin etmiş ve Kureyşli paganlar ile Müslümanlar arasındaki çatışmalar hız kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hamza bin Abdülmuttalib</span> İslam peygamberi Muhammedin amcası

Hamza bin Abdülmuttalib, İslam peygamberi Muhammed'in amcası ve süt kardeşidir. Abdülmuttalib bin Haşim'in on oğlundan biridir. Künyesi Ebu Umare ve Ebu Ya'la olup, lakâbı "Esedullah", yani "Allah'ın Aslanı"dır. Annesi Hâle, Muhammed'in annesi Âmine'nin amcasının kızıdır. Muhammed'den iki ya da dört yıl önce doğmuştur. Hicret'ten yedi yıl önce, 615'te Müslüman oldu. 625 yılında gerçekleşen Uhud Muharebesi'nde, savaş meydanında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Uhud Muharebesi</span> İslam tarihinde Müslümanlar ile Mekkeli paganların yaptığı ikinci savaş

Uhud Muharebesi, 23 Mart 625 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusu ile Mekkeli Ebu Süfyan'ın ordusu arasında, Medine yakınlarındaki Uhud Dağı'nda gerçekleşen muharebedir. Muharebenin sonucunda Müslümanlar çok fazla kayıp vermiş, Muhammed yaralanmış ve en önemli sahabelerden biri olan Hamza bin Abdülmuttalib öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hâlid bin Velîd</span> Arap asker ve komutan, sahabe (y. 585–642)

Hâlid bin el-Velîd Seyfullah olarak da bilinen Arap komutan. Hudeybiye Antlaşması sonrasında Müslümanlığı seçene kadar Kureyşlilerin saflarında, İslam dinine geçtikten sonra ise İslam devletinin emrinde savaşmıştır. Kureyşlilerin Uhud Savaşı'nda yenilmemelerinde kilit rol oynamış, emrindeki süvarilere yaptırdığı manevra ile Müslümanların yenilmesini sağlamıştır. Müslüman olduktan sonra Bizans ve Sasanilere karşı zaferler kazanmıştır. Bunların en dikkat çekeni Yermük nehri kıyısında Bizans ordusunu bozguna uğrattığı savaştır. İslami kaynaklara göre katıldığı yüzü aşkın savaşta hiçbir yenilgiye uğramamış nadir komutanlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mekke'nin Fethi</span> Müslümanların 630da Mekkeyi ele geçirmesi

Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Bu fetih, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık sekiz yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışını daha da hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Cehil</span> Mekkeli pagan

Amr bin Hişam, diğer adıyla Ebu'l-Hakem veya İslam peygamberi Muhammed'in ona koyduğu ve bilinen adıyla Ebû Cehil, Mekke'nin eski liderlerinden biridir. Muhammed'e muhalefeti ve Müslümanlara karşıt olan davranışları dolayısıyla tanınmıştır.

<i>Er-Risâle</i>

İslamiyetin Doğuşu, Mustafa Akkad'ın yönettiği 1976 tarihli filmdir. Çağrı filmiyle aynı anda çekilmiştir ve Arapça versiyonudur. Yaklaşık olarak bir yıl vizyonda kalmıştır. Hamza rolünde Abdullah Gheith, Hind rolünde Mouna Wasef oynamıştır. Bazı eleştirmenlere göre Abdullah Gheith'in filmdeki performansı, diğer versiyondaki Anthony Quinn'den daha başarılıdır.

Muhammed devrinde Müslümanlar ile temas kuran gayrimüslimler bu maddede listelenmiştir.

Mahzum, Mekke'de yerleşik Kureyş kabilesinin kolu olan Arap kabilesi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed'in Mekke dönemi</span> İslam peygamberi Muhammedin Mekke hayatı

İslam peygamberi Muhammed, 622 yılındaki hicrete kadar yaşamının ilk 52 yılında (570-622) Mekke'de yaşadı. Hayatının bu döneminde çobanlık ve yoğun olarak da ticaretle uğraştı. Peygamberlik ilanıyla peygamberlik görevi, Hatice bint Hüveylid ile evlenmesi ve Hatice'nin ölümünden sonra Sevde bint Zem'a ile evlenmesi bu dönemde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Übey bin Halef</span>

Übey bin Halef veya tam adıyla Übey bin Halef bin Vehb el-Kureşî el-Cumahî, Mekkeli bir pagan ve İslam'ın ilk dönemlerinde Muhammed ve İslam'ın en önde gelen karşıtlarından biriydi. İslam kaynaklarında, 625'teki Uhud Muharebesi'nde Muhammed'in attığı bir mızrak sonucu ölmesi ile tanınmaktadır.

İslam peygamberi Muhammed, şehrin sıkıntı çektiği kabileler arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlamak için şehir liderleri tarafından Medine'ye davet edilmişti. Muhammed Medine'ye hicret edip burada işleri yola koyduktan sonra 629 yılının Kasım ayında Mekke'yi fethetti.

<span class="mw-page-title-main">Medine İslam Devleti</span> İslam peygamberi Muhammedin Medinede kurduğu devlet

Medine İslam Devleti, İslâm peygamberi Muhammed'in ve takipçilerinin Mekke'den Hicret olarak bilinen göçünü takiben Medine şehrine geldiği 622 yılından 632 yılındaki ölümüne kadar Arap Yarımadası'na egemen olan teokratik bir devletti. Medine İslam Devleti, ilk İslâm devleti ve Râşidîn Halifeliği'nin öncüsü olarak kabul edilir.

İkrime bin Ebu Cehil Amr bin Hişam, Babası Ebu Cehil ile birlikte İslam peygamberi Muhammed'in önde gelen muhaliflerinden birisiydi. Daha sonrasında Müslüman oldu; Ridde savaşlarında ve Suriye'nin fethinde Raşidin kuvvetlerinde komutanlık yaptı. Muhtemelen Bizans kuvvetleriyle yapılan Ecnadeyn Muharebesi'nde öldü.